29.12.2024 18:08:44 Dari79
Re: Povodně 3 měsíce poté -pomoc státu
A v čem konkrétně tedy podle tebe nebo toho článku stát selhal?
Čtu tam jedině, že teď starosta píše, že teď zrovna nemá peníze na opravu školy atd.
No, konec konců, školy atd. jsou obecní starost, jejich majetek - samozřejmě je to stručný článek, takže tam není napsáno, jestli, resp. proč nebyli pojištění - sám píše, že by byl rád, kdyby stát fungoval jako pojišťovna, ale to přece není role státu...
No, a jestli si někdo myslí (myslel), že za 3 měsíce budou povodňové škody pryč, tak je naivní... Ani stát neurychlí vysoušení, ani neovlivní to, jestli se nějaký barák musí zbourat, jestli nějaký stačí vysušit (a jak dlouho to bude trvat) nebo jestli někomu stačí vyhodit podlahu a položit novou...
Jo, je blbý, že povodně přišly na podzim a že je zima tedy brzo. Ale s tím se taky nedá nic dělat.
Psala jsem to tu už tenkrát - první kruh pomoci rodina a nejbližší, druhý známí a známí známých, třetí komunita a dobrovolníci, čtvrtý město-kraj-stát... Dělat si iluze, že je k dispozici tolik vojáků, aby hned každá rodina měla 3-5, který jim budou pomáhat, když je rozsah katastrofy tak velký a když primárním cílem je zprovoznit silnice, zajistit základní dopravu a obsluhu, pořezat popadané stromy, obnovit elektřinu... Stejně tak stát každému holt nepošle 3-5 milionů, aby si postavil za státní peníze dům nový, když mu ten jeho spláchla voda... Finančně holt první pojišťovna, pak zas my sami-rodina, pak známí-sbírky...
Všechno chce čas a všechno půjde. Bude konec konců jen dobře, když se domy nebudou stavět znovu na těch místech, která jsou povodněmi nejvíc ohrožená (kolik bylo příběhů, ano v 97 jsme tu měli taky vyplaveno, ale věřili jsme, že se to už nestane a teď nám povodeň spláchla novou kuchyňskou linku...). Taky je fakt, že asi nemá smysl opravovat domy, o kterých se neví, jestli se nebudou muset zbourat... A to, že dneska ještě někdo nemůže bydlet ve vyplaveném domě, protože ho ještě nevysušil, tak to je sice blbý, ale asi dost očekávatelný...
Já naproti tomu mám spíš informace o tom, kolik lidí už to (nějak) zvládlo, fungujou, bydlí...
No, a někteří holt zřejmě nechápou systém - třeba jeden z příspěvků na fcb: "Pojišťovny nikdy v životě nepokryjí 100 %. Platím za pojištění nehorázné peníze měsíčně a už jsem čerpala 3x povodeň, jednou požár a 2 x srážkovou vodu. A vždy dali sotva polovinu toho co stála oprava. Tak, že nejde úplně spoléhat na pojišťovnu!!!! Zřejmě si Pavle nikdy pojistnou událost neměl , tak to ti přeju ať je to tak dál, protože by ses ocitl velmi rychle v té těžké situaci jako my ostatní, co jsme si už nějakou škodou prošli."
No, osobně si myslím, že pokud jsem na stejnej barák měla 3x povodeň, 1x požár a 2x srážkovou vodu, tak můžu být ráda, že mi pojišťovna dá aspoň něco a že je vůbec ochotná mě pojistit...
Nehledě např. na toto https://www.novinky.cz/clanek/domaci-lide-jejichz-domy-znicily-povodne-budou-moci-zadat-o-dotaci-az-tri-miliony-40500765?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR0f04XJKSOByWDxlSRxE1cxW_BT0f1SSMQ2OQkMGadauuM8XdC4hzAR_V4_aem_3dSOlAEtq5olHKmDuCFyiw
Neříkám, že někdo nepropadne sítem, ale nemyslím, že je to nějak běžný jev...
Odpovědět