18.2.2026 19:15:59 Lei
Re: Poměry ve sněmovně hrubnou
"Jinak ad průzkumy, tak to mám stejně, prostě pokud se zeptají 1500 lidí, tak to nevypovídá vůbec o ničem a za mě hodně záleží na tom, kde a koho se ptají. Mladí, staří, velká města, venkov, "vyloučené lokality" atd. Za mě je to ale pidi vzoreček."
Missy, a to je přesně o tom. Jestli je průzkum reprezentativní, tak to znamená, že těch 1500 lidí reprezentuje ve svém zmenšení populaci ČR. Je mezi nimi stejně mužů a žen jako v ČR, stejně ekonomicky aktivních jako neaktivních jako v ČR, věkové kategorie jsou stejně naplněné, velikost místa bydliště také. To je prostě ověřená a funkční metoda. Jestli je v celé populaci ČR - vymyslím si - 30% kuřáků mentolových cigaret, vyjde toto číslo v tom repre průzkumu stejně (samozřejmě s nějakou statistickou chybou, která je ale malá a neovlivní ten výsledek nijak zásadně).
Tak a teď toto víš. Budeš si nadále myslet, že repre průzkum je pidi vzoreček?
Jestli politik záměrně zveřejní dehonestaci reprezentativního průzkumu s tím, že takhle není možné zjistit názor ve společnosti, tak lže, manipuluje lidmi a záměrně šíří dál tento omyl a nevědomost, protože se mu nehodí do krámu, aby lidi brali průzkumy vážně. Zesměšňuje je a shazuje. Dělá tohle odpovědný politik?
Odpovědět