| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Dle regionu : Maminky v zahraničí

Soutěž o balíček dětské kosmetiky

VčeraKomerční sdělení

Zasoutěžte si s lékárnou Vitalpoint o balíček kosmetické péče pro nejmenší od Weledy.

  (?)
[<<Předchozích 830] Názory 831840 z 16579  [Dalších 15739 >>]
Federika 14090
4.2.2014 19:53:20
Eteo, našla jsem na ukázku program pro 4-5 letý děti v naší školce, kde je výuk,a už od 4 let, kdyby tě to zajímalo:

LITERACY

Reviewing ABC’s

Pre-writing practice

Recognizing letters:b, h, w, and s

MATHS

Review recognizing numbers 1-10

Practice tracing numerals 1-3

SESE/SPHSE

Planets, stars, sun, moon, astronauts, and rocket ships

What planet do we live on?

Building a rocket ship from cardboard boxes

Myslím, že dobrá česká školka dělá podobná témata, nevím, jak s těmi písmeny, ale i to většinou jo. "Vyšší" výuka začíná pak v těch 5 letech, v Year 1....

Žžena 83005
4.2.2014 19:29:54
Náš mlaďas třeba ze školky nosí celkem různé "písmenkové materiály" (obrázky, pracovní listy atd.), kde si s písmenky hrajou, hledají dvojice stejných, vybarvujou atd. Syna to zrovna naprosto nezajímá, pojmenuje tři písmenka a to mu ke spokojenosti stačí, ale netvrdila bych, že nějaká forma učení písmenek vyžaduje nějaké velké rošády. Dá se to i v rámci krátkých nenáročných aktivit.

Chtěla bych to ale shrnout: Bolestí našeho školství je, jak tu už někdo psal, že se není schopno přizpůsobit schopnostem a potřebám jednotlivců (ať už těch, co jsou napřed, nebo těch, co trochu nestíhají). Plošná výuka písmenek ve čtyřech letech by ale nebyla nic jiného, než to samý co teď v bledě modrým. Akorát jinej rigidní požadavek aplikovanej na heterogenní skupinu.
Žžena 83005
4.2.2014 19:23:48
No tak si počká na doma. Já si nemyslím, že je účelem školky naučit tříleťáka číst.
A dětská schopnost soustředění v tom věku je ještě malá, takže ani není potřeba s ním prosedět hodinu nad knihou, písmenka se dají postupně odkoukávat i z cedulí na ulici při procházce, nápisu na skleničce, podpisu na výkresu atd.
Žžena 83005
4.2.2014 19:21:21
Anett,
a jaké vzdělávací přínosy školky by sis představovala? Deskriptivní geometrii? Studium čínštiny? Krasobruslařský trénink?
Ten školkový věk je prostě věkem, kdy dítě v základním rámci poznává svět kolem sebe. Ať už doma, nebo ve školce.
Ropucha + 2 120300
4.2.2014 19:21:01
Žženo, však také nemluvím o úporném trénování, ale o přirozeném poznávání, kdy dítě si samo vezme knížku a ukazuje na písmenka a chce po dospělákovi, aby mu je opakoval tak dlouho, dokud si je nepamatuje. Bude to s tříletým dítětem učitelka ve školce dělat? I kdyby stokrát mělo zájem, asi nebude ~d~ S tím si musí počkat na doma.
Ropucha + 2 120300
4.2.2014 19:17:17
Anni, pár školek znám, sama jsem školkou prošla, mé děti také, děti mých známých ...
Netvrdím, že se v některých školkách dětem pěkně nevěnují v tom smyslu, že jim nabízí všelijaké pestré aktivity na zabavení, ale podle mě právě jen na zabavení, nikoliv k nějakému kdovíjakému rozvoji. Trvám prostě na tom, že se tam dítě nenaučí nic navíc, co by se nenaučilo, kdyby do školky nechodilo. Ano, nemám třeba doma keramickou pec, ale můžeme si něco uplácat z moduritu (nebo z těsta) a upéct to v troubě, nebo mohu dítě přihlásit na hodinu týdně někam do keramického kroužku ... Tohle fakt nevidím jako nějaké vzdělávací přínosy, kvůli kterým dítě musí do školky.
Je to podle mě opravdu jen otázka sociální, matka musí do práce a dítě holt také někam musí, a když náhodou některá matka do práce nemusí, stejně tam dítě často dá alespoň na dopoledne, protože všechny děti z okolí tam chodí a její dítě by si nemělo s kým hrát.
Žžena 83005
4.2.2014 19:06:01
No ale já právě NEMLUVÍM O TRÉNOVÁNÍ. Mluvím o přirozeném poznávání písmenek, které ale podle mne probíhá úplně jinak, než že by je někdo s dítětem úporně a cíleně trénoval.
Ropucha + 2 120300
4.2.2014 19:04:31
"prakticky vždycky je někde okolo někdo, kdo je na otázku "co je to za písmenko?" ochoten odpovědět."

Hm, Žženo, v té školce bych si tím právě nebyla tak jistá.
Možná ve smíšených třídách může zvídavý čtyřleťák něco dělat s předškoláky, ve věkově homogenních třídách se s ním pravděpodobně nikdo trénování písmen věnovat nebude.
Len 108740
4.2.2014 17:12:40
Berusko, muj syn umel rict deset slov, kdyz nastupoval do skoly ve ctyrech a pul letech, ma PAS. Presto to zkouseli, az se povedlo. Vlastne bych mozna i rekla, ze to pomohlo s porozumenim a mluvenim. Urcite nektere veci driv precetl, nez vyslovil. Mama poprve vyslovil po patem roce, ale tak dva-tri mesice po nastupu do skoly to umel precist a ukazat na mne.
Anni&Annika 50178
4.2.2014 17:08:33
Zzeno....ja jsem nedavno slysela nazor, ze nemecke skolstvi stoji za prd. Nekolik ucitelu ve tride, zadna hodnoceni znamkama, ohledy na vsechno, deti jsou osobnosti atd..atd prosta takovy ten volny styl...kdyz se loni delaly opet /jako kazdy rok/ znalostni testy, jednoznacne lip dopadly deti z novych spolkovych zemi /byvaleho DDR/. Pry diky pozustatkum socialistickeho skolstvi. Je fakt, ze rozdil tam je. Vidim to, kdyz srovnam starsi dceru v zapadni casti a neter a synovce v berline.

Nevim jak to tam pujde dal, ale je fakt, ze nemecko ma stale nedostatek kvalifikovanych lidi, ac jich je tolik a maji tolik moznosti. Jak radi sahnou po ceskem odbornikovi~d~

Rekla bych ze ceske skolstvi neni vubec spatne a ze je u nas uz spousta skol, z kterych muze rodic vybirat. Muj manzel je teda ceskym skolstvim /i skolkou/ nadseny a ja taky~d~
[<<Předchozích 830] Názory 831840 z 16579  [Dalších 15739 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.