| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Zdraví : Epilepsie

  (?)
[<<Předchozích 80] Názory 8190 z 3288  [Dalších 3198 >>]
LenkaMad 56223
11.6.2014 12:57:30
Rišulko, jsem ráda, že to u vás dobře dopadlo. Přijde mi jestli nechodíme náhodou ke stejné doktorce - naše taky ordinuje jen ve čtvrtek.
Kač. ♀ + ♂ 11157
11.6.2014 8:31:16
Souhlasím, já kvůli tomu změnila malému neurologa protože původní paní doktorka mě zásoboval informacena no hrůza.... měla za roky zajetý naučený fráze a že pacienti jsou různý nějak zapomněla zohledňovat.

Příští týden jdeme na EEG, krev má malej za sebou výsledky super. Minulé EEG bylo parádní paní doktroka si libovala že na léky reaguje tak pěkně že je sama překvapená. Tak snad bude vše OK.

Holky držím palce i vám a mrňousům
fisperanda 60761
10.6.2014 22:24:27
Problém je, že ačkoliv je léčba epilepsie na vysoké úrovni, informovanost doktorů nikoli. Potýkala jsem se s tím celý život, začalo to, když mi doktoři tvrdili, že moje léky na epi nemůžou způsobovat ospalost. Byla jsem brutálně ospalá několik let, a až jsem léky vysadila, když epi zmizela, teprve jsem poznala, jaký je život fajn, když ho nechce člověk celý prospat.
Další hrůzy se děly, když jsem se rozhodla otěhotnět, stále jsem brala léky, a neuroložka mi řekla, že moje dítě se určitě narodí s rozštěpem páteře, ať se o to ani nesnažím. Našla jsem jinýho doktora, odborníka, který měl informace, že riziko je sice zvýšený, ale žádný drama z toho dělat nebudem, měl zkušenosti s několika zdravýma dětma, co se narodily matkám se stejným lékem jako jsem měla já, a to mě povzbudilo. Mám zdravou dceru.
Další hrůza byla, když jsem dceru kojila, a byla nadměrně spavá. Doktoři stále tvrdili, že léky nemůžou přecházet do mlíka, a že navíc ty moje léky nezpůsobují ospalost (blá blá stará písnička). Dali nás s dcerou do nemocnice na pozorování, informace ohledně přecházení látek z léků do MM byly tak různý, všichni vařili z vody, ale já jsem věděla, co se děje, a kojit jsem přestala.
Někdy mi připadá informovanost jak z doby temna. Nenech se odradit, jak píšeš, ty víš líp než doktor, ty znáš svoje dítě, ty poznáš, co se děje. Nenech si to vzít.
Hodně sil, rišulko ~x~
rišulka 117642
10.6.2014 21:49:57
V uplynulých dvou letech, kdy i u mého prcka byla zjištěna epilepsie, mi velmi pomáhalo s ostatními maminkami tady probrat, sdílet.. proto vám chci zase něco říct:
- od podzimní hospitalisace jsme měli další kontrolu v lednu, bez odběru, jen neur. vyš. k zápisům do školy a jako podklad pro posuzování stavu v SPC. Další termín jsme dostali až na půlku července.
Ke konci dubna se však hromadily poznámky učitelek ze školky na nepozornost, zahledění, únavu, dokonce semtam tik/trhavý pohyb pravé nohy, totéž sledovala moje mamka a samozřejmě já. V té době jsme často chodili k dětské (streptokok) a tak jsem s ní konzultovala tento stav - s dotazem na stravu, podporu stravy nebo rehabilitace. Právě ona mě upozornila, že by se mohlo jednat o neurologický problém a díky tomu jsem se sebrala a zašla si do nemocnice domluvit dřívější termín kontroly - nemožné.. (dr. ambuluje pouze ve čtvrtky, byly svátky, sem tam volno - opět škoda slov!)
Nicméně jsme to společnými silami pořešili alespoň odběrem na hladiny - a ten prokázal jejich hodnotu velmi nízkou, od toho podzimu poloviční. Bylo pro mě překvapením, že mi toto zavolala samotná doktorka a přes telefon nadiktovala postupné navyšování užívaného sirupu (titrace - Depakine) - trvalo to skoro tři týdny a konečná dávka je téměř dvojnásobná. Pak znovu odběr a výsledek konečně v pořádku.

Ano, člověk poleví z ostražitosti, dny ubíhají a nic se neděje, podléháme myšlence, že dětem nic není a nerady, ale poctivě do nich cpeme ten který medikament. Nejsme prostě stroje, dokonalé a jsme unavené, hlavně z toho strachu. Ale chci vám říct - jakmile nastane i u vašich dětí podobný stav, znáte je nejlíp, jeden dva dny to může vypadat jako zlobení, špatná nálada, ale trvá-li týden a více, nedejte se odbýt! Pro dítě je to "jen" píchanec, pro nás menší zlo než pravděpodobný záchvat (o kterém si stejně v koutku duše pořád myslíme, že to byl nějaký omyl, ojedinělý a už nikdy nepřijde..) - a tak to dopadlo na ten podzim, teď jsem ráda, že jsem tomu předešla, i když jsem v první chvíli v té nemocnici byla za histerku..
Jsou to naše děti.
Kač, Erika, Drátenička, Niaris, lenkaMad a další (omlouvám se za jména) - myslím na vás :)
Xenie
  • 
20.4.2014 1:51:37
Kačko,
chápu, že se bojíte, ale takhle taky přenášíte svůj strach na syna. Mám jiný pohled - měla jsem v dětství epilepsii, máma se o mě bála, já jsem se proto taky bála všeho možného. Při tělocviku jsem se bála hrazdy, kozy, a podobně, protože jsem si představovala, že budu mít krátkodobý výpadek a spadnu a něco se mi stane. Dovedete si představit, jak je v kolektivu oblíbené dítě, které se takhle chová.

Spánkový režim jsem měla takový, jaký jsem si ho udělala - jsem "sova", trvalo mi hodinu i víc, než jsem usnula, často jsem večer ožila, i když jsem byla přes den unavená.
Jak jsem později vyčetla na jiných fórech, epileptik by hlavně neměl být nevyspalý. Jestli tedy jde na nějakou dětskou oslavu, kdy se pujde spát trochu později, ale ráno se vyspí taky déle, tak to je nejspíš v pohodě.

Ten stres ale může být pro to dítě větší než u vás - s tím spojený pocit vlastního ohrožení a i méněcenosti, protože je jiný, horší než ostatní, protože musí brát léky a není v pořádku, jako ostatní děti. Ale každé dítě je jiné, některé to vnímá víc, některé méně. ¨
Když na to vzpomínám, hlavní úloha mojí mamky byla v tom, že mi vždycky strčila léky a dohlédla, abych si je vzala, a pak samozřejmě kontroly u doktorky. Na žádnou extra péči - teda kromě toho strašení vším možným - si nevzpomínám.
Je to možná drsné to říct, ale vy tu nemoc nemáte. Léky udělají většinu práce za vás, synův stav nic tak silně jako léky neovlivní. Jestli někdy půjde spát o hodinu později, to je (podle mých zkušeností) vedlejší.
Líza 17721
13.3.2014 15:15:57
Jano, tzn. je to normální klasický alkoholik.
Buď mu pod tlakem okolností, včetně epi záchvatů, ztráty práce, ztráty bydlení a dalších věcí dojde, že toho musí nechat a musí se jít léčit, nebo ne (i potom je vysoké riziko recidiv a nikdy z toho nebude úplně venku). Pokud mu to nedojde, nedá se mu pomoct.
Líza 17721
6.3.2014 11:54:53
Ten chlast je strašně velký problém.
Nevím, jak moc do toho vidíš. Jak blízce jsi viděla do jeho způsobu života předtím, než začal mít záchvaty a začalo se to řešit.
Chlast může být klidně i základní příčinou těch záchvatů. A pak pomůže jedině protialkoholní léčba.

Co se mi tam ovšem moc nezdá, že by se stihl propít do epilepsie takhle mladej. Většinou to přece jen trvá dost let.
Dita
  • 
6.3.2014 9:26:06
Napíšu jako laik, který nemá epilepsii, ale užívám antiepiletptika na bolesti hlavy. Užívám jeden druh léku, který ve vyšších dávkách mi působí na psychiku ("je mi všechno jedno") a to užívám docela nízké dávky. Když to napíšu jinak - aby mi ty léky působily psych.problémy stačí mi 1/3 dávka oproti dávkování epiletikům. A to někteří mají i kombinace léků.
Takže souvislost léků a psych.změn tam může být.
Cimbur 64764
5.3.2014 20:21:24
Kde máš předchozí téma? Epilepsie často vzniká čistě v důsledku alkoholismu, a to i u velmi mladých lidí pod 30 let. Někdy to bývá v souvislosti s pádem a úrazem hlavy v opilosti, ale velmi často stačí prostá konzumace alkoholu.
Diagnózu psychiatrickou asi má - a to těžkou závislost na alkoholu. Nevím, jak moc je ti blízký, ale pomoc bývá těžká. ~:(
Líza 17721
5.3.2014 16:44:55
Jo, tak to je jiná.
Jestli je teď v nemocnici, zkuste kontaktovat jeho ošetřujícího lékaře a poprosit, aby se na tohle zaměřil, případně zajistil vyšetření psychiatrem.
Na dálku a bez informací těžko říct, čím je ta změna způsobená, ale neurologa to nemusí trknout, pokud mu to nespojíte (epileptiků nedodržujících režim a chovajících se nezodpovědně vidí denně hromady).
[<<Předchozích 80] Názory 8190 z 3288  [Dalších 3198 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.