Anuška a 2♥ |
|
(10.10.2009 10:17:04) Ahoj, sháním radu zkušenějšího pekaře.
Naše Madla je alergická (kromě jiného) na pšeničnou bílkovinu. Zjistilo se celkem nedávno, momentálně drží dietu s jejím vyloučením a pozorujeme, co na to její zažívání, ekzém apod.
Koupila jsem si pekárnu Unold, protože ty moje žitno- ječné chleby z trouby byly lehce nepoživatelné a hlavně časově náročné. Ale ty z pekárny jsou ještě horší. Zdrcnou se, propadnou, uvnitř mokré, zdrclé těsto. Naprosto nepoživatelné. Nemáte někdo recept na chleba bez pšeničné mouky, který by se dal jíst? Asi bude hrát roli i čas kynutí těsta, pečení, že?
Děkuji za pomoc.
|
zerat |
|
(10.10.2009 10:29:32) není žitná a ječná mouka hodně těžká? Možná by šlo zkusit nějak složit směs žitná ječná mouka a třeba přidat část kukuřičné mouky, sójové... Příp. bych se koukla do zdravé výživy, jestli tam nemají nějaké hotové směsi na chleba bez pšenice pro domácí pekárny.
|
|
PJana |
|
(10.10.2009 10:41:04) Podívej se na http://domacipekarny.dama.cz/. Určitě tam nějaký recept najdeš. Ev. se zeptej v tamní diskusi, určitě ti holky rády poradí. On ten žítný chleba bude z našeho hlediska vždycky divný - žitná mouka skoro nekyne.
|
patice | •
|
(5.2.2012 10:49:03) To není pravda, že nenakyne. Nakyne, ale chce to hodně času. Já dělám z domácího kvásku. 20 dkg žitné mouky s míchat s vodou na hustotu lívancového těsta, dát do velké sklenice a nechat na teplém místě do druhého dne, druhý den přidat opět 20 dkg žitné mouky a vodu a to samé opakovat i třetí den, čtvrtý den je kvásek hotový. Odeberu cca 25 dkg přidám dalších 30 - 50 dkg žitné mouky a nechám 2 hod. kvasit v teple, pokud dělám už další várku, tak odeperu opět 25 dkg kvásku na příště pokud je to první várka odebírat se nemusí, po těch dvou hodinách přidat dalších 30 - 50 dkg žitné mouky a vody a zpracovat v tuhé nelepivé těsto, z toho vyválet bochan a buď dam do pekárny, ale už bez metel nebo do formy. Další kynutí je potřeba min. 3 hodiny a pečené je to za 1 hodinu. Chleba sice není úplně buchtičkový, ale hodně se podobá klasickému chlebu co koupíte v krámě a je chutný. Peču ho kvůli našemu ročnímu synovy, který má dietu bez pšenice, mléka a vajec a když ho má k snídani, tak si šmakuje
|
|
Petra | •
|
(10.2.2014 9:48:03) Ale jo kyne, kdyz pouzivate kvasek a cekate az se mouka pekne prosakne.doporucuju stranky "co noveho na kopci" tam vam to vysvetli.
|
|
|
Jája,5+1 |
|
(10.10.2009 10:41:11) Koukala jsem na Dámu,tam žádný bezlepkový chleba není,našla jsem jen toto:http://www.mimi bazar.cz/recepty.php?user= /bez mezery mezi mimi a bazar/Vyzkoušený ho ale nemám
|
lesley |
|
(10.10.2009 10:45:34) Tady někde píšou receptík:
http://celiak.cz/diskuze/vareni/48
|
|
PJana |
|
(10.10.2009 11:10:24) Bezlepkové chleby na dámě asi nenajdeš. Na to je skutečně třeba hledat na odborných diskusích. Pokud mám zkušenost, bezlepkové chleby lidi pečou ze směsí, ale v pekárně.
|
|
|
Anuška a 2♥ |
|
(10.10.2009 11:29:13) Děkuji všem za pomoc. Včera v noci jsem prohledala kde co, ale pšenice je pšenice a tak ji cpou všude:)
Máme velkou výhodu, že Madle vadí jen pšeničná bílkovina- lepek snáší a tudíž může jiné obiloviny.
|
Abebe |
|
(10.10.2009 11:41:41) Samožitný (případně přímo kváskový) chleba určitě někde vygooglíš...
Namátkou: tady.
|
Majákova |
|
(10.10.2009 11:49:41) Źitná mouka je těžká, těsto lepivé. Zkusila bych v kombinaci s jinou, např. kukuřičnou, amamrantovou, špaldovou apod. Radím tedy zkoušet...určitě si nějaký dobrý poměr muk najdeš. Nějakou Zdravou výživu snad v okolí máte.
|
daba+holčička |
|
(10.10.2009 13:05:42) a špaldovou mouku taky nemůže? to je sice druh pšenice, ale některým alergikům na pšenici nevadí. Z té se peče normálně.
|
Majákova |
|
(10.10.2009 13:20:37) Mickey, nedala bys tu na diskuzi osvědčený recept na kynutý knedlík? Díky.
|
chikamichi |
|
(10.10.2009 14:15:03) kuchař říká doplnit amarantem, udělat řídké těsto a nechat trochu překvasit, prý... nebo prý rejžovou mouku...
|
|
|
Ekaterina |
|
(10.10.2009 17:15:04) To bych u alegika určitě nezkoušela - pšeničná špaldová mouka má dokonce víc bílkovin než obyčejná pšeničná (alergie je přehnaná reakce těla na určitou bílkovinu). Mám taky alergika na pšenici a nikdy jsem neslyšela, že by někdo s touto alergí mohl pšenici špaldu.
|
|
|
|
|
|
Miri30 |
|
(10.10.2009 20:22:04) Ahoj Anuš! A pečeš kváskový nebo klasicky s kvasnicemi? Já tedy nemám vyzkoušeno, ale myslím, že kdyby se udělal kváskový celožitný (např. část žitné chlebové, část žitné celozrnné), tak by mohl být celkem v pohodě. Já tedy peču napůl pšenično-žitný, ale myslím, že by to normálně šlo, dát jenom žitnou. Kdyby jsi fakt potřebovala, tak jsem i ochotná to vyzkoušet.
|
Miri30 |
|
(10.10.2009 20:27:55) Ještě jsem chtěla dodat, že pokud pečeš s klasickými kvastnice, tak si právě myslím, že by mohl být problém, protože - nechci tady šířit bludy - ale mám pocit, že klasické kvasnice právě potřebují ten pšeničný lepek, aby se množily. Ale berte to s rezervnou. Nejsem odborník.
|
|
|
Anuška a 2♥ |
|
(10.10.2009 21:01:42) Moc děkuji za všechny vaše nápady. Dnes jsem háněla sojovou mouku, ale asi ji budu muset pořídit přes net. Amarant mám tady jen v perličkách, zkusím rozellít. A žitný kvásek se již zadělává:)
|
Miri30 |
|
(10.10.2009 22:09:46) Kdybys nechtěla čekat na vlastní kvásek, prodává se sušený v DM.
|
Anuška a 2♥ |
|
(10.10.2009 22:25:37) No, vida. Tak jsem dnes také byla. Ale nevšimla jsem si ho.
|
|
|
|
|