5.2.2012 10:49:03 patice
Re: Chléb ze žitné/ječné mouky v domácí pekárně
To není pravda, že nenakyne. Nakyne, ale chce to hodně času. Já dělám z domácího kvásku. 20 dkg žitné mouky s míchat s vodou na hustotu lívancového těsta, dát do velké sklenice a nechat na teplém místě do druhého dne, druhý den přidat opět 20 dkg žitné mouky a vodu a to samé opakovat i třetí den, čtvrtý den je kvásek hotový. Odeberu cca 25 dkg přidám dalších 30 - 50 dkg žitné mouky a nechám 2 hod. kvasit v teple, pokud dělám už další várku, tak odeperu opět 25 dkg kvásku na příště pokud je to první várka odebírat se nemusí, po těch dvou hodinách přidat dalších 30 - 50 dkg žitné mouky a vody a zpracovat v tuhé nelepivé těsto, z toho vyválet bochan a buď dam do pekárny, ale už bez metel nebo do formy. Další kynutí je potřeba min. 3 hodiny a pečené je to za 1 hodinu. Chleba sice není úplně buchtičkový, ale hodně se podobá klasickému chlebu co koupíte v krámě a je chutný. Peču ho kvůli našemu ročnímu synovy, který má dietu bez pšenice, mléka a vajec a když ho má k snídani, tak si šmakuje
Odpovědět