Sisi Karamelka |
|
(14.12.2011 21:39:00) Jednou se nám stalo, že tím ventilem začal syčet hovězí vývar, no měli jsme ohozené i okno 2 metry od sporáku. Ale nechápu, jak k tomu došlo. Vody tam vždy dávám maximálně do půlky, vařím na nejmenší plamen, před dokonečním vypnu, ono to dojde a otvírám až tak za 20 minut. Ano, mám trošku respekt a když syčí, tak děti do kuchyně moc nepouštím, ale stejně na něj nedám dopustit.
Cos udělala ty, že ti bouchnul?
|
zerat |
|
(14.12.2011 21:52:13) Limeto, vařila jsem čočku a dala jsem lehoučce víc vody nad polovinu. A blbec jsem na tu čočku dost spěchala a jak se s párou při odpouštění hnala i voda... ucpal se ventil čočkou no a já spěchala, takže jsem se blbec jala poklici sundat stůj co stůj (přitom můj rozum řval, že bych to měla nechat schládnout - poklice po chvíli povolila a vyletělo vše a hrklo mi to naštěstí, díky Bohu směrem ode mě, takže to chrstlo vše za sporák a ohodilo to stěnu za ním a lehce strop! Od té doby vím, že když dám vody víc než by mělo být a jde s párou i voda při upouštění, tak že musím nechat hrnec vychládnout a až pak otevírat!
|
Sisi Karamelka |
|
(14.12.2011 22:05:08) fíha, tak při tobě stál celý sbor andělů strážných!!!! Toho se právě bojím... ale rozum mi říká, že když budu i nadále dodržovat ten můj postup, nic nehrozí. A navíc kdyby papiňák byl tak děsně nebezpečný, přece by se netěšil takové oblibě.
My právě tenkrát nechápali, proč to vylítlo, je ale možné, že se ten ventil ucpal, taky to byl papiňák letitý, teď máme nový a to jsem v klidu. Ale nikdy nezapomenu, jak stojím ve dveřích a bezmocně koukám (přesně situace, kdy nevíš, jestli se smát či brečet), jak hovězí vývar syčí z ventilu na všechny strany a maluje nám strop, zdi, okno, podlahu, no šílený. Uklízeli jsme to půl odpoledne, ten lůj všude úžasně ztuhnul a klouzal a klouzal
|
zerat |
|
(14.12.2011 23:32:56) Úplně to vidím Jinak já jsem pak brečela. Návštěva stála ve dveřích a já brečela, protože oběd nebyl, kuchyň plná bordelu... No je to za námi! Já jsem ráda, že jsem se bez úhony naučila s tlakáčem nespěchat
|
Dani.K, K 05, P 09 |
|
(15.12.2011 9:09:12) Bouchnutí papiňáku jsem zažila na chalupě (už je to víc jak 10 let), měli jsme papiňák po babičce a vařila v něm tenkrát moje mamka. Naštěstí v té chvíli nikdo nebyl v kuchyni, protože on nám fakt bouchnul (ucpal se ventilek, přestal syčet a ohromná rána). Vařili jsme tenkrát na vařiči na malé propanbutanové bombě, bomba to přežila bez problému, ale ten vařič na ní byl celý ohnutý, na stropě otisk od víka papiňáku a po celé kuchyni (strop, stěny, podlaha) mastná břečka a s droboulinkými kůstkami (vařilo se celé kuře) a hrnec měl úplně vyboulené dno. Byl to starý papiňák, kde byl jen jediný ventilek a pozdějším zkoumáním jsme zjistili, že byl opravovaný. Kuchyň tenkrát nebyla vůbec hotová, aspoň to urychlilo vymalování a novou kuchyni. Papiňák používám, ale samozřejmě novější typ (nemá jen jeden ventilek), dodržuji základní věci (relativně málo vody, vařím na malém plynu, hlídám si, jestli syčí a otvírám ho až když úplně dosyčí), vařím v něm hlavně maso a rýži (v papiňáku ji mám hotovou za 9 min a je úžasná jako dušená z trouby).
|
|
|
|
|
MM, 2 kluci |
|
(15.12.2011 11:43:09) Když tu píšete, že ho otvíráte až za 20 minut apod., tal mi nějak není jasné, kde je ta úspora času? Asi je to hloupá otázka, pardon - ale kddyž vařím brambory sice jen 8 minut místo 20, pak ale dalších 20 minut čekám na otevření hrnce... ???
Pamatuji si z dětství, že moje máma hodně vařila v papiňáku /tlakovém hrnci (je to totéž?). Že by se bála, to ani náhodou! Že by někdy čekala na otevření, to taky ne - normálně za tu rukojeť sundala z plotny, zavřený hrnec šoupla pod tekoucí studenou vodu nad dřez, tím se obsah schladil, zasyčelo to, čudlík zajel dovnitř (což znamená že už hrnec není pod tlakem) a hrnec otevřela. Nevím jestli je to nějak považlivé/nebezpečné počínání - ale dělala to tak běžně a myslím že stále dělá... Já jsem jen neměla ráda to syčení.
Dnes papiňák nemáme, ani nevím proč, nějak nás to nikdy nenapadlo.
|
Inka | •
|
(15.12.2011 11:44:37) Je to úspora energie.
|
MM, 2 kluci |
|
(15.12.2011 11:49:49) ... stou energií, to samozřejmě chápu. Jen s tím časem mi to nebylo jasné.
|
Sisi Karamelka |
|
(15.12.2011 13:16:49) Ale ona to opravdu je úspora času. Když vařím třeba hovězí srdce nebo jazyk na polívku nebo vepřové koleno, tak v papiňáku to vařím hodinku, pak vypnu, nechám dojít i zchladnout, takže to je maximálně hodina a půl, když přidám něco navíc. A za tu dobu bych to v obyč hrnci ani náhodou neuvařila.
Brambory jako takové v něm nevařím, asi bych neodhadla dobu. Ale dusím je spolu se zeleninou, to je pa celé tak otázka půlhodinky.
Navíc je dost výhoda, že to v tom hrnci vydrží horké ještě dost dlouho, abych kvůli případnému zdržení nemusela jídlo ohřívat.
|
|
|
|
FialoFka |
|
(15.12.2011 11:46:29) MM, já mám třeba malinkej komunistickej hliníkovej papiňák, ve kterém vařím brambory a tam to vařím pět minut a pak taky šoupnu odjištěné pod studenou vodu, poklice se otevře a u něj mi nevadí, že se studená voda dostane někdy i dovnitř - páč to stejně slévám. Ale pak mám větší papiňák se dvěma hubičkama a ten nechávám dojít, kolikrát si nožem opatrně odpouštím tu páru, aby rychleji vyšuměl a otevřu. Ale když nechávám dojít, tak když třeba vařím hovězí nebo vepřové a tam je to 30-45 minut vaření + 10 minut syčení, takže úspora tam je, než to vařit dvě hodiny...
|
|
Leny+3 |
|
(15.12.2011 12:51:39) já otvírám teda papiňák hned, na co bych jako čekala, upustím veškerou páru a otevírám, není na co jako čekat
|
|
Xantipa. |
|
(15.12.2011 13:46:19) Proboha, to bylo kdysi, na co teď čekat, odjistíš pojistku, pára je snad za minutu pryč a hned otevírám hrnec - na sporáku, jakýpak strkání těžkýho hrnce pod vodu.
|
Mrej |
|
(16.12.2011 11:09:07) jasně píše, že má starej typ. Já mám též komunstprlodukt a strkám ho pod vodu, otevřeno je za minutu.
|
|
|
|
|