| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Je papiňák užitečný kus nádobí?

 Celkem 105 názorů.
 Eliška Junková 


Téma: Je papiňák užitečný kus nádobí? 

(14.12.2011 21:24:33)
máte doma? používáte? babička nadhodila, že si mám nějaký vybrat pod stromeček a já jsem tak trochu bezradná. moje máma například papiňák doma má, ale používá vcelku sporadicky, já jsem v něm vařit nikdy nezkoušela, takže nějak nemám pocit, že by mi chyběl.
nuže, potřebuju poradit: je to věc, kterou stojí za to vlastnit? jedinou předností je zkrácení doby vaření? co všechno v papiňáku připravujete? je to k něčemu ve spojení s indukčním ohřevem? a nevybuchne mi to do obličeje?
předem dík za tipy ~x~
 Tatramelka+3 


Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(14.12.2011 21:25:59)
Používám velmi sporadicky, posledních 5 let jsme ho vytáhla asi tak 2x ročně na uvaření brambor. Mám ráda klasické pomalé vaření.
 Inaaa 


Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(14.12.2011 21:27:42)
Moje matka papiňák miluje, stejně tak remosku.
Myslím, že zarytých milovníků je dost.
Mně se dnes zalíbila keramická pánev, nic se nepřipálilo, asi to funguje.
 Tatramelka+3 


Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(14.12.2011 21:32:40)
No, taky mám doma 2 papiňáky, ale nevyužité. Dala bych místo nich přednost kvalitní pánvi
 houstička 
  • 

Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(14.12.2011 21:41:23)
uvažuji o ní již dlouho, ale.....
mohla bys prosím nadhodit značku? děkuji
 Winky 
  • 

Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(14.12.2011 21:27:06)
nevím jestli tě zajímá i názor těch co ho nemají - já ho nemám a ani nechci, jednak se ho bojím, druhak je to velký krám do malé kuchyně (není kam dát) a třeťak :-) doma u našich fakt jednou bouchnul a tudíž mu už nevěřím. Maso do omáček radši peču v troubě (i mi tak víc chutná) a urychlení vaření brambor z dvaceti minut na deset pro mě není podstatný.
 Winky 
  • 

Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(14.12.2011 21:33:27)
detaily nevím, tenkrát mě to nezajímalo :-) ale mastná byla celá kuchyň (co si pamatuju tak máma v tom dělávala buď hovězí vývar nebo guláš, rajskou táta nejedl). No každopádně to byl ten hrozně těžkej hliníkovej nepraktickej s dlouhou rukojetí, i mýt ho bylo za trest. Dneska ty nerezové s uchy můžou být lepší, to uznávám, ale ani tak nemám jediný důvod si ho pořídit.
 Eliška Junková 


Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(14.12.2011 21:35:31)
velká potvora je to určitě, nemám v kuchyni moc úložnýho místa, tohle je rozhodně argument proti, kterej zvažuju. jinak mně právě taky přijde, že mi nijak nechybí, ale to člověk asi holt blbě pozná, dokud to nevyzkouší, že... ~:-D
 29.6Netopýr12 


Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(14.12.2011 21:27:08)
Já ho mám, vypadá že byl i drahej, ale strašně STRAŠNĚ se ho bojím ~f~ (takže ho používám jako normální hrnec, když náhodou není jinej k dispozici)
 borovice + 5 


Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(14.12.2011 21:28:17)
máme papiňák od Tescomy, dělám v něm polívky, různá masa s omáčkou, guláše apod. Používám tak 1x za týden - 14 dní.
 29.6Netopýr12 


Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(14.12.2011 21:32:58)
No přijde mi, že musí vybouchnout buď on a nebo sporák. A jak hrozivě vypouští páru!! ~e~
 KatVafi 


Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(14.12.2011 21:27:13)
Já tlakáč nikdy nechtěla, ale nakonec mě mamka ukecala, že je to super věc, tak jsem si ho koupila, vyzkpoušela a je naprosto super, všechno raz dva hotové, hovězí se rozplývá na jazyku, prostě bez tlakáče už nikdy :-).
 Vínečko 


Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(14.12.2011 21:27:43)
Používám celkem hodně na brambory, polévky, maso, omáčky. Pro mě je výhoda zkrácená doba vaření.
 Eliška Junková 


Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(14.12.2011 21:31:38)
aha, no luštěniny my máme vcelku často, to by se mi asi líbilo, zkrátit si dobu přípravy. ~R^
 Tante Ema 


Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(14.12.2011 21:35:21)
Používám ho hlavně na luštěniny.
Ale i na jiné věci.
Podle mě je to šikovná věc, kromě času šetří i energii. A nevybuchne, jen ho nesmíš přeplnit, to jsem jednou udělala, bouchlo to, všude nasprejovaný žlutý hrách. Ale nic víc se nestalo.
 Sisi Karamelka 


Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(14.12.2011 21:32:41)
Luštěniny v papiňáku super, jen se musí hodně dobře odhadnout doba, jinak během chvíle jsou fazole rozvařené ~t~~t~

Je to vynikající pomocník, používám minimálně 1x týdně. Ohromná úspora času a energie.
 Jana, 2/07+10/08+5/11 


Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(14.12.2011 21:28:56)
Mám nádobí Zepter a k tomu papiňákovou poklici. Dlouho jsem ji nepoužívala, nevěděla jsem jak, ale pak jsem si od nich nechala poslat návod a jsem z toho nadšená. Výhoda je, že ji můžu používat na dva své hrnce. Dělám v tom třeba ovar, různé guláše, vaření se zkrátí fakt podstatně. Guláš je třeba už za půl hodiny, maso se sype, jak je měkoučké. Pracuje se s tím skvěle. ~R^
 Jana, 2/07+10/08+5/11 


Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(14.12.2011 21:30:55)
Jo a jede určitě tak 1x týdně.
 FialoFka 


Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(14.12.2011 21:29:26)
Neumím si představit ho nemít.

Vařím v něm brambory - 5 minut.
Vařím v něm kuřecí na polívku - 20 minut.
Vařím v něm vepřové na kousky - 45 minut, hovězí na kousky - hodinu, koleno - 90 minut. Omáčky, guláše, polívky, rizoto, vaříme v něm - tak jednou týdně určitě a v malém papiňáku brambory skoro pořád.
 Eliška Junková 


Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(14.12.2011 21:53:52)
můžu se zeptat na to rizoto - jak ho v papiňáku děláš?
 FialoFka 


Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(15.12.2011 6:21:25)
Eliško, nevím, jestli to tu ještě přečteš... ale tedy rizoto:

V papiňáku (na plotýnce) orestuji na oleji nahrubo nakrájenou cibuli dozlatova, přidám vepřové na kousky (plecko, kýtu), až pustí šťávu osolím (na půl kg masa lžička soli), opepřím, dám mletý kmín a lžíci sladké papriky. Orestuji, pak přidám "syrovou" rýži, přileju vodu (na 1 hrnek rýže - 2 hrnky vody), ještě osolím, promíchám a zavřu. Až papiňák chytne, tak ztiším a nechám vařit cca 30 minut. Pak vypnu a nechám dojít na plotýnce. Až papiňák úplně dosyší a bude se dát otevřít, tak otevřu a přidám sterilovaný hrášek a promíchám. Sypu sýrem a přikusuji okurku ~:-D
 Cloe 


Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(14.12.2011 21:29:47)
Moje mamka ho pouziva hodne, na brambory, duseni apod. My ho sice mame(manzel obstaral jeste nez jsme se poznali) a pouzivame minimalne.
Ja potrebuju do kastrolu videt, kdyz varim. A papinak nemuzes otevrit jen tak. Takze za me ne.
Pokud babicka chce doprat nejaky nadobi, tak bych radsi vybrala nejakou super panev apod.
 Vínečko 


Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(14.12.2011 21:31:31)
Když si vychytáš dobu vaření tak se do něj nepotřebuješ koukat.
Vím, že brambory jsou za 5 minut, maso nechávám 15 minut.
 Cloe 


Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(14.12.2011 21:33:42)
Lenny,
to bylo asi na me.
My to i vychytany mame, vim co a jak dle mati, ale ja porad dochucuju a micham a tak. No nic pro me.
 Vínečko 


Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(14.12.2011 21:35:14)
JJ, já uvařím v tlakáči a teprve pak dochucuji. Vyhovuje mi rychlost vaření a úspora energie.
 Cloe 


Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(14.12.2011 21:37:16)
Lenny,
zacinam byt na vazkach ~t~ , ze bych zmenila system vareni ?~5~
 Vínečko 


Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(14.12.2011 21:38:09)
Hele, tě nenutím~t~ Ale ušetříš~t~~2~
 Cloe 


Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(14.12.2011 21:42:58)
Lenny,
Se normalne nech zamestnat u Papina jako expert na marketing~t~
 Vínečko 


Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(14.12.2011 21:44:57)
Že by~b~
Ale fakt to zkus, šupni maso normálně okořeň a vař - bez nakukování a míchání~t~, mezitím si můžeš ~v~ a jako otevřeš maso bude hotové a jen dochutíš.
 Cloe 


Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(14.12.2011 21:47:20)
Lenny,
delam hodne gulas z vepre, na kolik minut to sacujes ?
Pac to varim hodiny, da se rict.
 Vínečko 


Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(14.12.2011 21:48:16)
Maso vařím max. 15 minut:-) vepřové. A je jedno zda je na kostky nebo plátky.
 Cloe 


Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(14.12.2011 21:50:51)
Lenny,
tak do toho asi jdu. Pristi vepr bude z Papina. Ja ho varim cca 2 hodky~:(
 borovice + 5 


Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(14.12.2011 21:51:57)
pára se vypouští chvilku, záleží kolik je tam vody, když je to polívka tak déle. Maximálně pár prvních minut.
 Vínečko 


Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(14.12.2011 21:53:22)
Jasně, jdi do toho.
Někdo tu psal, že maso dělá 45 minut, ale za ta léta, co ho používám se mi fakt osvědčilo max. 15 minut na vepřové. Hovězí bude chtít asi dýl, ale neřeknu ti přesně, protože to já nerada.
 Cloe 


Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(14.12.2011 21:57:01)
Lenny,
to asi zalezi jaky hovezi. Ja mam zkusenost, ze hovezi trva min nez veprovy...
 Vínečko 


Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(14.12.2011 21:58:53)
Je to možný. Prostě ho kup a časem si délky vytestuješ.
 KoproFka 


Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(15.12.2011 10:46:07)
souhlas. Já papina mám a max spokojenost.
vepřové maso vařím cca 20 min, hovězí tak 30-35. Mládě nerado kouše, tak aby to bylo měkoučké... jinak vařím v něm i rizoto, maso na omáčky, guláše.
Velké plus je ušetření času - jak člověk pracuje na plný úvazek a má daleko školku, každá minuta je dobrá...

Poté, co se s ním seznámila v reálu moje kamarádka (a s jídlem v něm), pořídila si ho taky a nemůže si ho vynachválit - prý tak měkoučké masou nikdy před tím neměla....

Má tedy hodně velký, ale uvítala bych ještě i menší velikost, to je fakt...přeci jenom pro 3člennou rodinu se vaří v menším měřítku... zase ale tím, že tam toho cpu méně, nemusím řešit jeho event. přeplnění...~2~
 Xantipa. 


Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(15.12.2011 11:24:35)
Já ho roky neměla, teda měla, ale ten byl doslova na baterky a bála jsem se ho. Ale taky jsem nerada připravovala maso a připravovat guláš byl fakt opruz. A tak jsme ho domů pořídili a vařím v něm minimálně 1x týdně, ale to spíš víc.
 angrešt 


Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(14.12.2011 21:29:54)
Jo, je užitečný, zkrátí dobu vaření potravin na třetinu, což je šikovné u masa, ale také třeba u velkých fazolí, které se jinak vaří nechutně dlouho.
 Eliška Junková 


Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(14.12.2011 21:57:31)
proto taky na ty velký fazole vůbec nemám nervy ~:( ale s tou přípravou takhle... vážně mě vůbec nenapadlo, ny co jinýho by se dal papiňák použít než na maso a vývary... tak se i zdá, že do toho asi pudu ~:-D
 boží žena 


Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(14.12.2011 21:29:56)
hm nevim
ja ho nemam nepotřebuju

mamka používá často, na maso, brambory
 sarmi 


Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(14.12.2011 21:30:48)
za me ano. pouzivam ho na vyvary, varim v nem i salko.
 Mrej 


Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(14.12.2011 21:31:20)
Na brambory zbytečnej (údajně kratší vaření šetří vitamín C, no při naší spotřebě brambor je to jedno, sníme jich celý pole~:-D), na hovězí nepostradatelnej.
Používám ještě ten starej maďarskej hliníkovej po rodičích, funguje tedy už cca 35 let a nikdy nebouchnul ~R^
 zerat 


Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(14.12.2011 21:32:06)
Roky jsem ho nepotřebovala a od doby co ho máme jede denně a nedám na něj dopustit. Bouchnout - bouchne jen když si nepřečteš návod a nebo když děláš blbě - ano bouchnul mi - mojí blbostí ~;) od té doby ho používám ještě častěji dalších 6 let a úplně v pohodě.
 Sisi Karamelka 


Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(14.12.2011 21:39:00)
Jednou se nám stalo, že tím ventilem začal syčet hovězí vývar, no měli jsme ohozené i okno 2 metry od sporáku. Ale nechápu, jak k tomu došlo. Vody tam vždy dávám maximálně do půlky, vařím na nejmenší plamen, před dokonečním vypnu, ono to dojde a otvírám až tak za 20 minut. Ano, mám trošku respekt a když syčí, tak děti do kuchyně moc nepouštím, ale stejně na něj nedám dopustit.

Cos udělala ty, že ti bouchnul?

 zerat 


Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(14.12.2011 21:52:13)
Limeto, vařila jsem čočku a dala jsem lehoučce víc vody nad polovinu. A blbec jsem na tu čočku dost spěchala a jak se s párou při odpouštění hnala i voda... ucpal se ventil čočkou ~q~ no a já spěchala, takže jsem se blbec jala poklici sundat stůj co stůj (přitom můj rozum řval, že bych to měla nechat schládnout - poklice po chvíli povolila a vyletělo vše a hrklo mi to naštěstí, díky Bohu směrem ode mě, takže to chrstlo vše za sporák a ohodilo to stěnu za ním a lehce strop! Od té doby vím, že když dám vody víc než by mělo být a jde s párou i voda při upouštění, tak že musím nechat hrnec vychládnout a až pak otevírat! :-)
 Sisi Karamelka 


Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(14.12.2011 22:05:08)
fíha, tak při tobě stál celý sbor andělů strážných!!!! Toho se právě bojím... ale rozum mi říká, že když budu i nadále dodržovat ten můj postup, nic nehrozí. A navíc kdyby papiňák byl tak děsně nebezpečný, přece by se netěšil takové oblibě.

My právě tenkrát nechápali, proč to vylítlo, je ale možné, že se ten ventil ucpal, taky to byl papiňák letitý, teď máme nový a to jsem v klidu. Ale nikdy nezapomenu, jak stojím ve dveřích a bezmocně koukám (přesně situace, kdy nevíš, jestli se smát či brečet), jak hovězí vývar syčí z ventilu na všechny strany a maluje nám strop, zdi, okno, podlahu, no šílený. Uklízeli jsme to půl odpoledne, ten lůj všude úžasně ztuhnul a klouzal a klouzal ~t~~t~~t~~t~
 zerat 


Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(14.12.2011 23:32:56)
~t~ Úplně to vidím ~t~~t~~t~~t~ ~f~ Jinak já jsem pak brečela. Návštěva stála ve dveřích a já brečela, protože oběd nebyl, kuchyň plná bordelu... No je to za námi! Já jsem ráda, že jsem se bez úhony naučila s tlakáčem nespěchat ~R^~:-D
 Dani.K, K 05, P 09 


Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(15.12.2011 9:09:12)
Bouchnutí papiňáku jsem zažila na chalupě (už je to víc jak 10 let), měli jsme papiňák po babičce a vařila v něm tenkrát moje mamka. Naštěstí v té chvíli nikdo nebyl v kuchyni, protože on nám fakt bouchnul (ucpal se ventilek, přestal syčet a ohromná rána). Vařili jsme tenkrát na vařiči na malé propanbutanové bombě, bomba to přežila bez problému, ale ten vařič na ní byl celý ohnutý, na stropě otisk od víka papiňáku a po celé kuchyni (strop, stěny, podlaha) mastná břečka a s droboulinkými kůstkami (vařilo se celé kuře) a hrnec měl úplně vyboulené dno. Byl to starý papiňák, kde byl jen jediný ventilek a pozdějším zkoumáním jsme zjistili, že byl opravovaný.
Kuchyň tenkrát nebyla vůbec hotová, aspoň to urychlilo vymalování a novou kuchyni.
Papiňák používám, ale samozřejmě novější typ (nemá jen jeden ventilek), dodržuji základní věci (relativně málo vody, vařím na malém plynu, hlídám si, jestli syčí a otvírám ho až když úplně dosyčí), vařím v něm hlavně maso a rýži (v papiňáku ji mám hotovou za 9 min a je úžasná jako dušená z trouby).
 MM, 2 kluci 


Dotaz - ohl. otvírání... 

(15.12.2011 11:43:09)
Když tu píšete, že ho otvíráte až za 20 minut apod., tal mi nějak není jasné, kde je ta úspora času? Asi je to hloupá otázka, pardon - ale kddyž vařím brambory sice jen 8 minut místo 20, pak ale dalších 20 minut čekám na otevření hrnce... ??? ~d~

Pamatuji si z dětství, že moje máma hodně vařila v papiňáku /tlakovém hrnci (je to totéž?). Že by se bála, to ani náhodou! Že by někdy čekala na otevření, to taky ne - normálně za tu rukojeť sundala z plotny, zavřený hrnec šoupla pod tekoucí studenou vodu nad dřez, tím se obsah schladil, zasyčelo to, čudlík zajel dovnitř (což znamená že už hrnec není pod tlakem) a hrnec otevřela. Nevím jestli je to nějak považlivé/nebezpečné počínání - ale dělala to tak běžně a myslím že stále dělá... ~t~~d~ Já jsem jen neměla ráda to syčení.

Dnes papiňák nemáme, ani nevím proč, nějak nás to nikdy nenapadlo.
 Inka 
  • 

Re: Dotaz - ohl. otvírání... 

(15.12.2011 11:44:37)
Je to úspora energie.
 MM, 2 kluci 


Jo tak to jo.... 

(15.12.2011 11:49:49)
... stou energií, to samozřejmě chápu. Jen s tím časem mi to nebylo jasné.
 Sisi Karamelka 


Re: Jo tak to jo.... 

(15.12.2011 13:16:49)
Ale ona to opravdu je úspora času. Když vařím třeba hovězí srdce nebo jazyk na polívku nebo vepřové koleno, tak v papiňáku to vařím hodinku, pak vypnu, nechám dojít i zchladnout, takže to je maximálně hodina a půl, když přidám něco navíc. A za tu dobu bych to v obyč hrnci ani náhodou neuvařila.

Brambory jako takové v něm nevařím, asi bych neodhadla dobu. Ale dusím je spolu se zeleninou, to je pa celé tak otázka půlhodinky.

Navíc je dost výhoda, že to v tom hrnci vydrží horké ještě dost dlouho, abych kvůli případnému zdržení nemusela jídlo ohřívat.
 FialoFka 


Re: Dotaz - ohl. otvírání... 

(15.12.2011 11:46:29)
MM, já mám třeba malinkej komunistickej hliníkovej papiňák, ve kterém vařím brambory a tam to vařím pět minut a pak taky šoupnu odjištěné pod studenou vodu, poklice se otevře a u něj mi nevadí, že se studená voda dostane někdy i dovnitř - páč to stejně slévám. Ale pak mám větší papiňák se dvěma hubičkama a ten nechávám dojít, kolikrát si nožem opatrně odpouštím tu páru, aby rychleji vyšuměl a otevřu. Ale když nechávám dojít, tak když třeba vařím hovězí nebo vepřové a tam je to 30-45 minut vaření + 10 minut syčení, takže úspora tam je, než to vařit dvě hodiny...
 Leny+3 


Re: Dotaz - ohl. otvírání... 

(15.12.2011 12:51:39)
já otvírám teda papiňák hned, na co bych jako čekala, upustím veškerou páru a otevírám, není na co jako čekat~d~
 Xantipa. 


Re: Dotaz - ohl. otvírání... 

(15.12.2011 13:46:19)
Proboha, to bylo kdysi, na co teď čekat, odjistíš pojistku, pára je snad za minutu pryč a hned otevírám hrnec - na sporáku, jakýpak strkání těžkýho hrnce pod vodu.
 Mrej 


Re: Dotaz - ohl. otvírání... 

(16.12.2011 11:09:07)
jasně píše, že má starej typ.
Já mám též komunstprlodukt a strkám ho pod vodu, otevřeno je za minutu.
 Bouřka 


Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(14.12.2011 21:32:12)
Za mě - hodí se, ale dá se bez něj bez problémů obejít. Dělám v něm hlavně vývary a ty u nás nejsou nijak zvlášť často.
 Pole levandulové 


Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(14.12.2011 21:34:44)
Ja se papinaku odmala bojim, takze pro mne uzitecny neni. Ale mama ho pouziva prakticky denne, vari v nem psi polivku, tj polivku hovezi pro psy.
 Naďa+T+E+P 


Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(14.12.2011 21:39:18)
Ano, užitečná šetřící věc do domácnosti. Za mě doporučuji. Vařím v něm bezmála 20 let, nikdy mi nic nebouchlo.
 houstička 
  • 

Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(14.12.2011 21:40:18)
mám a ráda používám, kamarádka mi pořídila dva nové od Fgoru 4 a 6 litrů a jsem spokojená, měla jsem po matce ještě hliníkové a přestala je používat a dnes mi není jasné jak dlouho jsem to bez nich mohla vydržet, momentálně nejpoužívanější hrnce domácnosti, ale gulášek v nich nevařím to chce mazlení a pěkně pomalé vaření, to je fakt
 KlaudieS+M+E 


Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(14.12.2011 21:40:24)
Vařím v něm hodně často. Dnes třeba uzený, 90% omáček, polévky, ovar...
 fisperanda 


Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(14.12.2011 21:40:25)
Papiňák mám, ale bojím se ho, tak ho nepoužívám. Leda tak jako normální hrnec.
 jedna plus dvě 


Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(14.12.2011 21:40:58)
Za mne 100% spokojenost, využívám hodně.
S papiňákem hrůzy mého dětství nemá společnýho už nic - jinak řešený uzávěr, pojistky...
S malými dětmi super na příkrmy do zásoby, hodně dělám vývary, používám i na guláše, roštěnky... celé brambory... luštěniny a vlastně často i na klasickou zeleninu když to chci mít rychle šetrně hodně do měkka.
 Kapradina 


Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(14.12.2011 21:41:23)
Ano.

Mám, používám - na maso, na vývary - na polívky a omáčky.

Bát se nemusíš, nevybouchne. ~;)
 Meta 


Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(14.12.2011 21:42:00)
Vzhledem k tomu, že dělám poctivé polévky, u nás je papiňák zaměstnaný takřka denně. Užila bych i dva ~t~.
 Anni&Annika 


Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(14.12.2011 21:46:36)
papinak mam na letnim byte a to proto, ze tam mam jine starosti nez dlouho vyvaret jak to delam jinak normalne bezne....takze za me.....na urychleni super. Delam v tom polivky, gulase....proste hovezi maso.
Mam od WMF nerezovy, mam ho uz asi 5 let a jsem velmi spokojena~;)
 kreditka 


Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(14.12.2011 21:42:48)
Vařím v něm polévky, ovar, tchýně umí seuper rýži...papiňák je skvělá věc. Mám od tescomy jsou to 2 kastroly a k tomu 1 víko vždy vybereš jak velký hrnec potřebuješ ~R^ Jinak už se mi povedlo že se přetlakoval a nikdy mi nevybuchl, dnešní papiňáky mají několikanásobné jištění
 Eliška Junková 


Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(14.12.2011 21:51:25)
to zní dobře s těma dvěma velikostma hrnců. jen... já jsem lehce skeptická ke značce tescoma - ale ty máš s tímhle konkrétním výrobkem dobrou zkušenost, co se týká kvality provedení...?
 kreditka 


Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(15.12.2011 10:23:21)
Já s tescomou nemám problém, jediný co nepřežilo byl kráječ na vejce a to mojí vinou i když jsem měla k němu drobné výhrady, ale jinak mám toho od tescomy doma dost a rozdíl mezi Tescomou, Tefalem apod. jsem žádnou nenašla. Tefal pánev jsem dvakrát musela reklamovat. Tescomu pánev mám asi 7 let a v pohodě drží, není oprýskaná pořád jak nová. Zrovna tak mám sadu hrnců Tescoma Tulip a za těch 7 nebpo 8 let jsou pořád jak nové a to bez zvláštní péče. Papiňák mám od Tescomy 2 roky a zatím bez problémů (ťuk ťuk) naši mají jiný typ taky Tescomu už asi 6 let a za tu dobu se jim akorát pošramotilo těsnění tak koupily nové a hrnec jede dál. Mám sadu příborů Tescoma, různé další pomůcky, a dobrý. Možná bych měla výhradu jen k nožům tescoma, ale je fakt že neumím nože pořádně nabrousit, takže buď je chyba u nožů nebo u mě
 Eliška Junková 


Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(14.12.2011 21:48:54)
jste mě docela nalomili, byla jsem spíš proti, ale snad bych si na to i mohla zvyknout, že by nám to trochu zpestřilo jídelníček. masu a omáčkám moc nedáme, děti by to asi i uvítaly, na ty luštěniny se mi to líbí...
postup u vaření je teda takový, že po uvaření musí jídlo uvnitř nejdřív zchladnout a pak mně to nevyletí do obličeje?
a jaká velikost je optimální pro 4 lidi? a dá se mýt v myčce?
 remus 


Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(14.12.2011 21:50:34)
Já mám 6L kvůli polévkám, chladnout uvnitř nic nenechávám, normálně vypustí páru a hned srvíruju.
 Vínečko 


Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(14.12.2011 21:51:41)
Mám dva, ten velký používám hlavně, když vařím zelí nebo třeba celé brambory na salát. Jinak nám menší stačí.
 remus 


Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(14.12.2011 21:49:12)
Mám indukci a papiňák používám denně - i několikrát ho otočím, mám Tescoma Bio exclusive.
 zerat 


Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(14.12.2011 21:53:49)
Taky mám už cca 8 let Bio exclusive Tescoma - dvě nádoby a jedna poklice - super! Jsem s ním spokojená hodně, jen mi občas chybí ještě jedna poklice ~;)
 Dáňula 


Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(14.12.2011 21:55:43)
Mám ho doma, chtěla jsem ho. Vařím v něm polévky, fazole, guláš, svíčkovou a jsem spokojená. Mám ho... no takových už 5let asi a stále spokojenost. Pokud dodržuješ bezpečnostní požadavky - jako neotvírat pod tlakem, tak by se nemělo nic stát.
 pearl 


Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(14.12.2011 22:25:37)
Já ho nemám, nechci a nechybí mi.

Prostě mu nějak nevěřím:-) Ani po přečtení téhle diskuse. Přijde, že nad tím nemám kontrolu.

A tip mojí mamky: pro zaručené zchlazení je možné jej postavit do dřezu a pustit na něj studenou vodu, stačí tenký pramínek na chvilku.
 MM, 2 kluci 


Pearl, takhle to přesně dělala... 

(15.12.2011 11:48:58)
... i moje máma. Sundala hrnec z plotny za tu rukojeť, postavila do dřezu, pustila na něj vodu - tím se zchladil. Čekat 20 min., jak tu někdo píše by si asi nedokázala představit, nikde neměla moc času... Pak je přece veškerý úspora času v čudu? ~d~
 Razivia 


Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(14.12.2011 22:41:53)
Já papiňák nemám ráda. Sice podstatně zkrátí dobu vaření, ale nic z něj nechutná tak bobře. Třeba vývar - ten vařím 6 hodin v troubě, ani se toho netknu (takže úspora času pro mě nemá význam) a je naprosto skvělý, z papiňáku takový nikdy neuděláš. Je toho víc...
 Razivia 


Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(14.12.2011 23:37:14)
Tak výrazný v papiňáku nikdy neuděláš. Odzkoušeno. Vývar dělám v el. troubě na 6 hodin (hovězí) na 100 stupňů.
 neznámá 


Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(14.12.2011 23:54:15)
To souhlasím, ani nemusí být trouba, dám dopoledne pomalu vařit vývar a jíme ho až k věčeři. To je fakt lahůdka.

Ale ani z papiňáku není špatný. Přiznávám se taky ke špatné zkušenosti, kdy papiňák plnil chlap a dal víc než je doporučeno. Mě pak při odpouštění páry všechen vývar vystříkal po celé kuchyni. Při správném používání snad nic nehrozí, taky mám z papiňáku respekt.

A mamce papiňák explodoval, ale jednalo se o starý, komunistický papiňák. To bylo, DOUFÁM, stářím materiálu.
 Tatramelka+3 


Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(14.12.2011 23:23:01)
Za mě souhlas~R^
 magrata1 


Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(14.12.2011 23:15:17)
používám hodně a nebojím se.
 Cloe 


Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(14.12.2011 23:49:00)
Mandelinko,
treba ryzi z papinaku bych nedala. Delam Pilaf, cibulka osmahnout plus ryze osmahnout, pak vareni a sledovani varu. Z papinaku si nedovedu predstavit stejne dobrou ryzi.
 Červená řepa 


Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(15.12.2011 0:19:17)
Já jsem papiňák ani za nic nechtěla, ale tchýně si myslela něco jiného a dostali jsme ho kdysi pod stromeček. No a musím říct že dnes v něm vařím skoro denně, hlavně vývary, polévky, maso. To, co by mi bublalo na plotně 3 hodiny mám měkké za 20 minut, to je prostě pro vícečlennou domácnost,~o~ kde čas je nade vše nedocenitelné!
 .. 


Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(15.12.2011 0:20:24)
Kurňa, asi si ho taky pořídím...
 Leena+Michalka listopad 09 


Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(15.12.2011 0:19:27)
Nectu diskuzi, ale papinak miluju. Mluvim o nem s takovym nadsenim, ze sem uz "premluvila" pro jeho koupi dve kamaradky :-). Delam v nem vyvary, brambory ve slupce, dusenou mrkev, ptacky,... proste hodne veci, je to zdravejsi nez to pect, je to levnejsi, rychlejsi a ty nove maji vic pojistek, takze ten muj nez me bouchne do obliceje, tak bych musela udelat fakt hodne chyb. Mam Tescomu, jinak nase kucharka ve skolce vzdycky varila v tlakaci na plny ceres tak dve hodiny a to pak riziko vybuchu bylo, ale to napadne snad jen jednoho z .. :-).
 Archciba 


Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(15.12.2011 6:36:54)
Papińák používám havně při vaření hovězího masa. Do hodiny od zapnutí plotny je maso křehké.
A zatím mi nikdy nevybouchl....
 Ivona,K02,T06 
  • 

papiňák... 

(15.12.2011 7:48:15)
je ten nejlepší hrnec na světě-bez něj si to neumím představit.
Polévku(vývar)bych bez něj neuvařila,ani jiné věci-je božíí
 Kalamity YANKA 


Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(15.12.2011 8:06:55)
Mam dva. Pouzivam.
Varim v nem hodne brambory, kdyz potrebuju, saby byly rychle, polivku, omacky...
jo, ja bych si ho koupila~;)
 Táňa 
  • 

Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(15.12.2011 8:37:29)
dostala jsem ho jako vánoční dárek. Nikdy nepoužila a zabírá mi jen místo v lince.
 Marlen+Kuba 1/05+Veronika 6/07 


Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(15.12.2011 8:41:45)
Mám, používám, jsem mco spokojená..ale zaujaly mě ty brambory ve slupce, to jsem ještě v papiňáku nedělala - jak dlouho je vaříte?
 FialoFka 


Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(15.12.2011 9:23:12)
Marlen, záleží na velikosti brambor, kolem max. 10 cm vařím cca 8 minut + nechám dojít.
 Marlen+Kuba 1/05+Veronika 6/07 


Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(15.12.2011 9:31:15)
Moc děkuji, určitě vyzkouším...i rizotko jsem si opsala ~w~
 FialoFka 


Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(15.12.2011 9:34:03)
Marlen - ještě technická. Když se vaří brambory (i pokrájené oškrábané, i ve slupce) - voda stačí jen do půlky brambor. Nemusí být ponořené, udělají se v té páře. Když třeba dělám jen 2 porce brambor, dám tak 1cm vody.
 jak 


Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(15.12.2011 10:00:57)
NO ja ho miluju. B rambory v 1 cm vody za 5 minut, testoviny take.
Omacky, hovezi. Dam to tam a nestaram se...
 Andrýsek + 2 


Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(15.12.2011 10:26:34)
Mám dva a oba je používám. Nejvíce na vývary a hovězí maso. V dnešní době, pokud si vybereš kvalitní od prověřené značky jako je třeba Tefal, Fagor a další, tak se nemusíš bát, že by ti vybouchnul, ale i u těch starých "komunistických" se to mé matce nikdy nestalo, musí se dodržovat postup, prostě neotevřu dříve, dokud neujde všechna pára a nezaleze pojistka, toť celá sranda a věda.
 MM, 2 kluci 


Ještě by mě zajímalo... 

(15.12.2011 12:25:33)
... jestli má podle Vás papiňák smysl i tehdy, pokud člověk nevaří s masem?
Píšete tu hodně právě o mase, vývarech... atd., tak se ptám zda je to přínos i jinak?
Na luštěniny zřejmě určitě ano, to beru... A jinak? Dík za info. ~x~
 FialoFka 


Re: Ještě by mě zajímalo... 

(15.12.2011 12:28:35)
Luštěniny, rýže, těstoviny, brambory, zeleninové vývary, dušená zelenina, sójové maso,

určitě se vyplatí i tak :-)
 Leny+3 


Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(15.12.2011 12:50:14)
neumím si představit vařit bez něj:-) vařím v něm veškeré hovězí, veškeré guláše, svíčkovou, rajskou, prostě všechno. Nic ti nevybuchne, když s tím budeš zacházet, jak se má:-) Rozhodně doporučuju pořídit a vyzkoušet~;)
 FialoFka 


Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(15.12.2011 12:52:50)
Jojo, není nad to, když to doma syčí~:-D
 jak 


Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(15.12.2011 13:37:14)
me ani nesyci.
a od Jeziska dostanu Tefal actifry, ja se tak tesim:)
 Binturongg 


už jsi viděla profíka s papiňákem?  

(15.12.2011 13:40:17)
Toho by byl schopen snad jen Babica ~t~
 Kája, 4 děti 
  • 

Re: je papiňák užitečný kus nádobí? 

(15.12.2011 14:03:05)
Já papiňák využívám hodně. Podstatně se tím zkrátí doba vaření což je v dnešní době, kdy se energie neustále zdražuje, velice úsporné. Guláš, ptáčky, roštěnky, ty dělám jen v papiňáku, masičko je měkoučké a vývar silný. A bát se papiňáku není třeba. Novodobé papiňáky jsou bezpečné. Po uvaření nemusíte čekat až papiňák vychladne, ale čudlíkem odpustíte páru a hrnec se dá pak normálně otevřít. Za sebe můžu říct, že papiňák je pro mě úžasný pomocník.
 Bonpara 


Re: Je papiňák užitečný kus nádobí? 

(15.12.2011 22:40:03)
Pokud denne/obden vaříš pro rodinu s dítětem/dětmi tak papiňák rozhodn ano!
Mám jej od té doby co mám rodinu a používám obden.
Výborné zkušenosti s Tescoma Bio exclusive a nyní ještě větší spokojenost s Tefal Clipso - to je prostě stroj ! Dražší - ale mašina !
brambory 5-6 minut (ale tam každá minutka hraje roli, takže spíš tak dělám brambory na kaši )
4 velké kuřecí čtvrty na kuře na smetaně 10-15 min a rozpadají se.
2 kuřecí kostry na vývar 8 minut
veprový guláš 20-25 max
hovězí guláš 40 min a maso lze krájet vidličkou

A hlavně u moderních papiňáků se nečeká až zchladne musíš jen po uplynutí doby varu , vypnout plotýnku, odpustit ventilem všechnu páru a hned otevřít.

Máme rádi klasickou českou kuchyni a domácí stravu ale nemohu si dovolit stát u plotny půl dne ( a ani nechci )
Pokud máš možnost nechat si ho darovat pod sromeček pořid, tak do toho jdi.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.