raději anonymní |
|
(8.2.2012 8:38:29) Dibrý den, dostali jsme pytel cibule, kterou nemám jak uskladnit a tak řeším, jak ji spotřebovat, napadla mě jen polévka a našla jsem recept na cibulový chléb, který o víkendu zkusím. Prosím o jednoduchý recept, jak cibuli zpracovat.... Vařím z nutnosti a cibuli používám jen jako základ pro guláš, apod.
|
boží žena |
|
(8.2.2012 8:41:38) nějaký cibulový koláč by mohl být dobrý ale recept neznám, nepekla sem to jeste
|
Mikita.miki+Zd10/10+J+J06/13 |
|
(8.2.2012 8:54:13) jo, to máš pravdu, cibulový koláč. dělám ho podle apetitu jako quiche http://www.apetitonline.cz/recepty/2368-cibulovy-kolac.html
|
|
|
FialoFka |
|
(8.2.2012 8:43:30) 2kg cibule použiju, když peču králíka. Zkoušeli jsme takto i vepřové a bylo to také vynikající (chutnalo jako králík)...
2kg cibule nakrájíme nahrubo a trochu podusíme. Porce masa (králíka) osolíme a vložíme do pekáčku/remosky a zasypeme 2kg cibule. Nic jiného... trochu podlít vodou a péct cca 2 hodiny - doměkka. Je to výborné k bramborovému knedlíku a špenátu.
Pak hodně cibule použijeme do utopenců nebo do buřtů s cibulí a octem narychlo.
|
|
Mikita.miki+Zd10/10+J+J06/13 |
|
(8.2.2012 8:52:30) tak já si bez cibule neškrtnu... dávám ji jako základ pod většinu hustších polévek, pod maso. například když vezmeš kousek jater, nakrájíš na kousky, na pánev dáš pod omastek (dávám trochu másla, trochu oleje) celou cibuli na drobounko a pořádně ji osmahneš do světle zlata a pak přihodíš játra, osmahneš, podliješ a dusíš s pepřem ,solíš až ke konci, tak ti ten výpek z jater a cibule udělá naprosto luxusní šťávu. já nedělám omáčku, jen tuhle šťávu. včera sem dělala brambory, trochu je prošˇ|touchla, dala malounko mléka a půl větší cibule do zlatova opečená na másle a smíchala. je to mooooc dobrý a ze zbytku sem k večeři dělala placky. pro mě je prostě cibule jeden ze základů. celou cibuli dávám do vývaru, nechávám jí jednu hnědou slupku, polívka má pak lepší barvu
|
|
Persepolis |
|
(8.2.2012 8:52:53) Kolik je té cibule? 5 kg nebo 10 kg? Já běžně zpracuji minimálně 2-3 kg cibule za týden. Dávám jí prakticky do všech nesladkých jídel. Hodně jí používám jako základ omáček, protože se pak nemusí tolik zahušťovat moukou. Dávám jí do polévek, když vařím rýži, tak přidám cibuli, dávám jí do většiny pomazánek, nebo si namažu chleba s máslem a posypu to cibulí. Do některých zeleninových salátů. Dobrý je francouzský cibulový koláč. Jinak, i když nemáš sklep, tak pokud jí nebudeš mít vyloženě v teple, tak si myslím, že ti ten měsíc klidně vydrží.
|
Mikita.miki+Zd10/10+J+J06/13 |
|
(8.2.2012 8:55:31) u nás taktéž padnou tak 2 kila cibule na týden
|
FialoFka |
|
(8.2.2012 8:59:04) U nás také, kupovali jsme v říjnu 20kg cibule, paní nám tvrdila, že vydrží do července, ale vydržela jen do konce ledna
|
Mikita.miki+Zd10/10+J+J06/13 |
|
(8.2.2012 9:03:51) no a to nemluvím o bramborách, od září už dodělávám druhý pytel u nás se nejedí knedle, rýže sporadicky, ale bandor, ten musí bejt
|
FialoFka |
|
(8.2.2012 9:15:48) I k tomuto se přidávám
|
|
|
|
|
|
Suza007 |
|
(8.2.2012 8:52:56) Cibulová omáčka
suroviny na omáčku: 3 středně velké cibule 40g másla lžíce oleje 1-2lžíce hladké mouky 0,5l hovězího vývaru (domácího) sůl
Cibuli nakrájejte na osminky. V kastrolu rozehřejte máslo s olejem a cibuli osmahněte dorůžova a pak na mírném plameni pomalu za občasného míchání opékejte asi 15 min, až cibule zezlátne.
Přidejte mouku a míchejte ještě 2-3minuty, dokud mouka nenasákne tukem a nezezlátne. Zalijte studeným vývarem a dobře rozmíchejte. Vařte ještě 15minut a pak rozmixujte. Podávejte s houskovým knedlíkem a masem z vývaru.
Já jsem použila na vývar hovězí přední s kostí, co běžně kupuji na polévku. Jenom jsem ho tam dala trochu víc, aby ho bylo dost k obědu.
Chutnala i dětem!
|
|
Půlka psa |
|
(8.2.2012 9:15:15) Děláme sladkokyselé cibulky. Potřebuješ hodně menších cibulí, vaříš je v nálevu s hrozinkami a pak jíš studené s toustíkem. http://www.magazinzdravi.cz/sladkokysele-cibulky
|
|
nany+2 |
|
(8.2.2012 9:25:34) občas dělám obalovanou cibuli :D ale jen jako chutovku, protože bych praskla - a jen pro sebe, manžel by to nepozřel a děti by hejkali, že je bolí pupek. Vetší cibuli nakrájíte na kolečka, obalíte v těstíčku (vejce, mouka sůl) a pozvolna smažíte :) možná by sedal i trojobal, ale to jsem nezkoušela.
|
|
šatranka |
|
(8.2.2012 10:17:09) U nas bychom s tou cibuli docela rychle zamavali Uz tu padl cibulovy kolac a cibulacka, ty taky s oblibou delame. Potom cibulovy strudl, dela se taky pecena plnena cibule. Muzes ji i zkaramelizovat, takhle upravenou ji jime k masu nebo nejakym plackam. Nebo pokud vas boli v krku, tak cibulovou stavu.
|
|
FialoFka |
|
(8.2.2012 10:22:39) Ještě cibulové zelí třeba.
|
|
Raduza |
|
(8.2.2012 10:30:35) Třeba osmažené cibulové kroužky ). Toho může být tuna. Pokud víš, že ji nezpracuješ, rozdej ji. Aspoň se nezkazí.
|
|
Černá kronika |
|
(8.2.2012 10:42:43) Kopíruju můj oblíbený vyzkoušený recept, o který si návštěvy hodně říkají. Není ale z mé hlavy, taky ho mám už delší dobu z netu.
Cibulový koláč
-cibule (asi 5) -listové těsto -20dkg šunkového (jakéhokoliv) salámu -20dkg tvrdého sýru -1 tvaroh -mléko (trochu) -sůl
Rozválíme si listové těsto a dáme na plech tak, aby přečuhovaly okraje (vytáhneme) asi 2cm. Nakrájíme si všechny cibule na kolečka, salám na proužky a dohromady podusíme na másle asi 15minut. Mimo si připravíme tvaroh, který rozmixujeme s trochou mléka soli, tak aby vznikla kaše. Na plát těsta stěrkou rozetřeme kaši z tvarohu a na to po celé ploše rovnoměrně dáme hmotu z cibule a salámu. Posypeme strohaným (na hrubém) sýrem a přetáhneme okraje těsta přes koláč tak, aby nepřetekl při pečení obsah. Okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pečeme asi 15-20minut. To je základní recept, ale já tam ještě na konec poskládám na plátky nakrájené rajče a olivy. Můžete dát cokoliv (artyčoky.....). Syn si to pak polívá kečupem, ale mně chutná bez. Jo a je dost důležitý, nechat koláč po upečení zcela vychladnout, přebytečná tekutina se zčásti vypaří. Vypadá to asi složitě, ale je to moc jednoduché a rychlé ( a hlavně syté
|
|
Simča, dcery *1988 a 1997 |
|
(8.2.2012 13:22:59) Plněná cibule - připravím si mleté maso, ochutím kořením (majoránka, dobormysl, sůl, česnek), přidám vajíčko a může se i trochu namočené housky, pokud je třeba. Oloupu a nahoře odkrojím velké cibule - tak 2 na osobu. Vydlabu, to, co vydlabu, najemno nasekám, trochu přidám do masové směsi a nacpu maso do cibulí. Na plechu nebo kastrolu na trošce oleje osmahnu zbytek nasekané cibule, na to posadím plněné cibule, asi tak 1 sm podliju vodou a peču v troubě. Podávám s bramborovou kaší nebo šťouchanými brambory a zeleninovým salátem. Simča
|
zwedavka |
|
(8.2.2012 13:28:46) nevím jak velký pytel máš na mysli, u nás se prodávala po 10 kg a je to naše spotřeba za cca 4 měsíce a to ti vydrží i v teple.
|
|
|
|