Jakoupka |
|
(15.12.2012 10:39:57) Od včerejška mám takovou chuť na výrobu cukroví, že zakládám jedno téma za druhým:- Momentálně bych ráda dostala recept na dobré Mozartovy koule - opět jsou receptů na netu mraky a já se přestávám orientovat. Prosím nějaké výborné, ale taky prosím, aby byly nepečené. Moc díky!
|
Vínečko |
|
(15.12.2012 11:34:23) Přidávám se do fronty a čekám.
|
Stárnoucí |
|
(15.12.2012 11:45:28) I já čekám
|
|
|
Suza007 |
|
(15.12.2012 11:35:16) http://www.apetitonline.cz/recepty/5455-mozartovy-koule.html
|
Jakoupka |
|
(15.12.2012 11:37:26) Suzo a máš to osvědčený?
|
|
Jakoupka |
|
(15.12.2012 11:38:10) Hlavně zrovna tyhle jsou ty pečený a to jsem nechtěla.
|
|
Suza007 |
|
(15.12.2012 11:44:08) Vyzkoušené nemám, ale z těhle stránek beru hodně dobrých receptů. Jsou pečené? To jsem si nevšimla, že se jenom patlají kuličky.
|
Suza007 |
|
(15.12.2012 11:45:52) koukám, že mi tam vypadlo slovíčko:
To jsem si nevšimla, MYSLELA JSEM, že se jenom patlají kuličky.
|
|
|
|
angrešt |
|
(15.12.2012 11:46:48) Pralinkové formičky vylít temperovanou čokoládou. Dát trošku nugátu, vtlačit kuličku z pistáciového marcipánu, zas trochu nugátu. Dát ztuhnout, pak zavíčkovat, dát ztuhnout a vyklepnout.
Doma balit marcipán do nugátu je pro mě neproveditelné.
recept na nugát: http://www.momswhothink.com/fudge-recipes/homemade-fudge-recipes.html (tatra mléko)
já celé koule ani moc nemusím, letos jsme dělala jen pistáciový marcipán, z něho bonbony v bílé čokoládě. Pistáciový marcipán: nesolené pistácie 100 co nejjemněji nasekat, smíchat se 100 g mandlového marcipánu, 30 g měkkého másla a 2 lžícemi alkoholu - já použila Grand Marnier, ale lze i jiné.
|
angrešt |
|
(15.12.2012 11:53:29) ten nugát si teda zrovna vyrábím taky, ale zvlášť, na samostatné bonbony
|
|
Jakoupka |
|
(15.12.2012 12:26:09) Já nemám ty formičky na pralinky. Leda obyčejná gumová tvořítka na led z Ikea, ale ty se nedají nijak zavíčkovat. A ten mandlový marcipán udělám jak?
|
angrešt |
|
(15.12.2012 12:41:56) Netemperovaná čoko není lesklá a nekřupe, je měkčí. Silikonová tvořítka použít jdou, ale nebude to lesklé. Ale pokud nevytemperuješ čoko, tak lesk nebudeš tak jako tak, takže je to asi v klidu. Zavíčkovává se zalitím čokoládou - pralinkářský slang
Mandlový marcipán kupuju, měla jsem z Německa Lubecký, včera jsem koupila v Ikea a vypadá zatím velmi dobře. Doma nejsem schopna namlít tak jemně mandle.
|
Jakoupka |
|
(15.12.2012 13:16:22) moc díky! taky koupím v ikea.
|
|
|
|
Jakoupka |
|
(15.12.2012 12:32:28) A temperovat čokoládu nezvládnu
|
|
Jakoupka |
|
(15.12.2012 13:25:54) Teď se snažím ještě překládat recept na nugát - a už vím, že to taky nedám:( Myslíš, že by bylo dobré třeba tohle:
zabalit kousek pistácie do té domácí nutely, jak je tu recept, potom to obalit v pistáciovém marcipánu (mám do toho dávat zelené barvivo nebo ne?) a pak zase trochu nutely a potom vrstvu marcipánu a pak to obalit v čokoládě?
Nebo je to úplná zhovadilost?
|
angrešt |
|
(15.12.2012 13:27:10) No, to bych teda nedokázala, balit marcipán do nutely. Totálně bych se k tomu přilepila. Nugát právě vyrábím a nevidím na něm žádnou zradu.
|
Jakoupka |
|
(15.12.2012 13:29:01) Tak že bych to blbě překládala? Jako o to balení nejde, ale jestli to nebude hnusný, víš...
|
angrešt |
|
(15.12.2012 13:31:25) No chutná to zatím dobře:) teprv se mi to společně provařuje, ještě to nemám hotový. ALe není v tom žádná divná věc, přece. Receptů je samozřejmě jinak hafo, ale občas požadují nesehnatelnou věc, třeba double cream.
|
Jakoupka |
|
(15.12.2012 13:34:59) Tak tedy udělám s přidáním pistácií. Já se v tom nevyznám, víš A hnusný jsem myslela, jestli nebudou ty kuličky, co se chystám udělat z té nutely, nemyslela jsem ten nugát - ten bude ve tvém podání určitě výborný. Kdyby jsi měla trochu čas, poprosím Tě o český recept i s postupem, protože buď jsem takový pako na překlad nebo na vaření, ale přijde mi to "divný"
|
angrešt |
|
(15.12.2012 13:39:23) Podle mě je technicky nemožné zabalit pistácii do nutelly - vždyť nutella má konzistenci patladla. Umím si to předstvit jedině ve formě plnění do těch čokoládou vylitých pralinek. tam patlavost neva.
|
Jakoupka |
|
(15.12.2012 13:41:59) Angrešte, o tu patlavost nejde - i kdybych tím měla vylít papírový košíky a pak to vybírat z toho. Ale jestli to vůbec bude poživatelné a DOBRÉ - pistácie + nutella + marcipán. Nebo jestli je vyloženě lepší se pouštět do toho domácího nugátu.
P.S. Teď jsem na internetu našla domácí výrobu arašídového másla a to mi přijde jednoduché, přemýšlím, že bych dala půl napůl nutelu a tohle máslo.
|
angrešt |
|
(15.12.2012 13:49:22) No, tak podle popisu da domácí nutella zní dobře, takže myslím, že chuťově to bude ok. To spíš bych kněčemu tak chuťově osobitému a celkem nákladnému, jako jsou pistácie, necpala buráky.
|
Jakoupka |
|
(15.12.2012 13:53:18) Jojo, určitě máš pravdu. Buráky teda šktám. Ještě mě napadlo, jestli se náhodou někde nedá koupit pistáciová nutela, že bych se s tím nemusela šolíchat
|
|
|
|
|
|
|
angrešt |
|
(15.12.2012 13:58:37) Já si řikám, co se Ti pořád nezdá... a ona moje chyba!
Já dala blbě odkaz tohle to má být!!
http://www.momswhothink.com/fudge-recipes/easy-fudge-recipes.html
|
Jakoupka |
|
(15.12.2012 14:04:10) Jé, děkuju, tohle bych už možná dala. Teď už jen nevím, jak přesně velký má být "šálek" a pak taky - ty marshmallows - to je co? Já znám jen ty pěnové bonbony marshmallows, to to asi nebude A v The Sims2 si lidi u ohně právě marshmallows opékají, takže oni opékají něco jiného než ty bonbony?
|
angrešt |
|
(15.12.2012 14:07:52) cup = 235 ml marshmallows jsou ty bonbony. Dají se koupit v Marks spencer.
|
angrešt |
|
(15.12.2012 14:18:41) Tak olizuju vařečku po dohotoveném díle a je to dobrý
|
Jakoupka |
|
(15.12.2012 14:26:29) No jo, jenže Ty jsi geniální, což se o mně rozhodně říct nedá. Tak teď nevím, jestli domácí nugát nebo Nutellu a už vůbec nechápu ty bonbony v nugátu - to jako vážně? Ty hnusný pěnový bonbony, co mají v každým marketu mezi gumovýma medvědama nebo jsou ty MaS nějak jiný?
|
angrešt |
|
(15.12.2012 14:31:57) jsou menší a chuťov+ě podle mě lepší než ty obr růžovobílé v sámoškách. Ony tam jsou vpodstatě proto, že je to našlehaný cukr se želatinou a sněhem a dá to tomu strukturu. Ono by to šlo asi dělat tím sněhem a želatinou přímo. Ale takový recept nemám a netuším, jak to do toho zakomponovat, aby se to nezdrclo. Marshmallows se používají do dezertů dost běžně.
Jinak můžeš udělat klidně ne fudge, ale nugát jakoby "českého" typu, ze šlehačky, vlatně podobně, jako tu nutellu. Ale ona byla náhoda, že jsi psala zrovna, když jsem patlala tohle. Mně totiž ten anglický chutná výrazně víc než "český".
Jo, a myslím, že pokud nevíš co do těch bonbonů, tak rozhodně to bude super s lanýžovou hmotou.
|
Jakoupka |
|
(15.12.2012 14:36:39) Lanýže jsem udělala zvlášť. Ty už znovu dělat nechci
Já to zkusím - ten nugát. Třeba by se mi to mohlo povést. Moc díky. Zkusím z toho udělat ty koule. Akorát se teď dívám na stránky Ikea a tam píší, že ani v jednom obchoďáku nemají ten marcipán na skladě. Ach jo, snad je to nějaká blbost.
Tak udělám zvlášť tu Nutellu, tím naplním vosí hnízda, pak Mozartovky z marcipánu a nugátu, co jsi mi poslala odkaz a můžu mít Vánoce
|
Jakoupka |
|
(15.12.2012 14:37:36) Jo a cukr mám jen třtinový, mám kupovat obyč krystal?
|
angrešt |
|
(15.12.2012 14:40:45) Krystal a třtinový je totéž.
|
|
|
Jakoupka |
|
(15.12.2012 14:38:03) A mléko Tatra normálně krabicové?
|
|
angrešt |
|
(15.12.2012 14:40:22) Marcipán jsme včřeras večer koupili na Čerňáku.
Tatra kondenzované z plechovky.
Jo, a když uděláš tenhle nugát, tak pak nikoli marcipán do nugátu, ale raději nugát do marcipánu. Je dost tuhý, tj. líp to půjde balit opačně.
|
Jakoupka |
|
(15.12.2012 14:42:14) Moc díky!!!!
|
|
Jahala. |
|
(15.12.2012 14:54:20) Marcipán si dělám. 14 dkg cukru moučka, 1 bílek 14 dkg mandlí loupané jemě mleté, mě to že je mám hrubší nevadí naopak to mi tam víc chutná, jinak velmi jemně mleté loupané mandle prodávají v Lidlu. marcipán z pistácií se chystám několik let udělat stejně jako mandlový je prostě namlet pistácie. Doma vyzkoušené a námi milované Mozartovy koule jsou tyto, letos bych chtěla přidat vrstvu toho pistáciového marcipánu. 150 g mletých ořechů 150 g moučkového cukru 100g nugátových bonbonů (já kupuji nugátovou čokoládu tu co má jednotlivé kostičky zvlášť rozkrájím na 4 dílky) 2 bílky Z ořechů, cukru a bílků uděláme těsto a obalujeme kousky nugátových bonbonů. Kuličky napichujeme na jehlici a namáčíme v čokoládové polevě a nedáme na pečícím papíru zaschnout.
|
Líza |
|
(15.12.2012 14:55:52) Jahalo, já jsem léta dělala tenhle marcipán doma, z cukru, mandlí a bílku, ale nějak jsem ho přestala mít ráda. Přijde mi, že v tom ten bílek ztuhne a marcipán je pak tvrdej, není to ono. (Dělala jsem z něj mandlový hříbečky.)
|
Jahala. |
|
(15.12.2012 15:00:32) Lízo, přesně na hříbky je to recept a nám teda nikdy ztvrdnout nestačí, sní se mezi prvníma, Mě na kupovaným marcipánu vadí ta chuť hořký mandle.
|
Líza |
|
(15.12.2012 15:05:46) To jo, chuťově on je moc dobrej, ale mám pocit, že prostě oschne nebo okorá nebo jak to popsat. Ale dovedu si představit, že třeba v těch koulích, kde se ještě obalí čokoládou, k tomuhle nedojde. Nikdy jsem nevymyslela, jak to s ním udělat....
|
angrešt |
|
(15.12.2012 15:11:10) Lízo, právě proto pravý marcipán okorává mnohem pomaleji, je spojený tím tukem, je mastnější a méně vysychá. i když samozřejmě taky časem vyschne, to ano.
|
|
Jahala. |
|
(15.12.2012 15:14:05) Lízo jak my rychle sníst, jinak vím asi co myslíš, ale mě to okorání nevadí, když to stihne okorat dělám tohle cukroví vždy až na štědrý den. a většinou se i ten max druhý den sní. Já teda můžu dělat cukroví na štědrý den díky tomu, že na věčeři chodíme k našim. Já peču veškeré cukroví, mamka vánočky za pomoci vnuček (teď už jsou tak velké, že to pomoc opravdu je). A Pak dělá tu večeři. Na večeři a hlavní stromek jsme tam všichni včetně bratrovo rodiny.
|
|
|
|
|
angrešt |
|
(15.12.2012 15:10:07) Jahalo, tohle není marcipán, jen drcené mandle slepené bílkem. Marcipán žádné vejce neobsahujeprávě proto, že je jemně namletý, tak se spojí sám, především mandlovým olejem, který se smísí s cukrem. Proto mimochodem nejde udělat marcipán z mandlové mouky, protože ta je zbavená oleje. Navíc do marcipánu patří pár kapek růžové vody nebo oleje.
Kdysi nám z téhle hmoty dělala máti hříbečky. Ale já už syrová vejce nepoužívám.
|
Jahala. |
|
(15.12.2012 15:16:29) Jo takže by stačilo do mandlí kápnout trochu mandlového oleje a bylo by, plus ta růžová voda
|
angrešt |
|
(15.12.2012 15:18:08) No, asi ALe nezkoušela jsem, jelikož on se ten ojej z mandlí nesmí zas úplně oddělit, musí tvořit pomalu při mletí emulzi s cukrem navlhčeným vodou obsaženou v madlích. Nejni to prostě doma nic lehkýho.
|
Jahala. |
|
(15.12.2012 15:22:29) Tak já doma melu madle už leta, ale olej se mi uvolňuje hlavně z ořechů tam je ho prostě nějak víc
|
angrešt |
|
(15.12.2012 15:24:49) Jo, ořechy mají víc, mandle mají kolem 50% tuku, ořechy tuším kolem 75%.
|
Jahala. |
|
(15.12.2012 15:28:19) jo já vím
|
angrešt |
|
(15.12.2012 15:42:43) No, tak jsem právě švihla do koše ohormnou sklenici vlašáků. Tchyně nám je vyloupala, myslela to dobře, ovšem nedomyslela, pevně zavřela sklenici a je to totálně plesnivý
|
|
|
|
|
|
|
Jahala. |
|
(15.12.2012 15:19:44) Syrové vejce mi nevadí, já tyhle věci neprožívám a ano salmonelu jsem už měla, ale ne z vajec.
|
|
|
|
|
angrešt |
|
(15.12.2012 14:41:35) Jo, a nesolené pistácie kupuju v globusu. To je taky těžko sehnatelné. Marcipán mají jinak skoro všude, Oetker nebop Kovandovy, jen je dražší než ten IKEA.
|
Jakoupka |
|
(15.12.2012 14:44:18) Hm, Globus tady nemám
|
Jakoupka |
|
(15.12.2012 14:53:08) Ještě, Angrešte, prosím, poslední věc - těch 235 ml můžu kupovat normálně na gramy? Protože v obchodě a hlavně ani teď doma nevyzkouším, kolik přesně ml je 235 bonbonů, čokolády atd..
|
angrešt |
|
(15.12.2012 15:14:30) No kup toho radši víc, 235 ml je pokaždé jiný počet gramů. Tady přepočet pro některé http://allrecipes.com/howto/cup-to-gram-conversions/
|
|
|
angrešt |
|
(15.12.2012 15:15:44) Tak třeba je mají i jinde, nevím. Jsou obecně hůř k sehnánní, všude mají solené. Jednou jsme podnikla nouzový pokus umýt solené - a byl to hnus Ona ta sůl je i nalezlá do nich. nacvíc se tím mytím tak divně oblemcaly. toto nedoporučuju
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
angrešt |
|
(15.12.2012 13:29:55) Jo, a do pistáciového marcipánu barvivo nedávám, je to pistáciema krásně přirozeně zelený. Ale jestli to chceš víc vyzelenit, tak to klidně obarvi Koukla jsme na jakýsi recept na odkazu - no, jeslti chápu odkaz dobře, tak dělat "pistáciový marcipán" tak,ž e se mandlový marcipán obarví na zeleno, mi přijde dost úlet, zelména od Apetitu, který se tváří jako "kvalitní vaření". To už bych nechala radši mandlový bílý, však koule existují i s mandlovým marcipánem.
|
|
|
|
|