TS Garp |
|
(16.12.2012 20:14:00) Pokud si vzpomínám tak praví selský se očkoval telecím žaludkem, doma jsme sebrali smetanu a dali do ní trochu jogurtu z krámu
|
angrešt |
|
(16.12.2012 20:21:48) To spíš na sýr, ne? telecí žaludek se používá kvůli enzymům.
|
TS Garp |
|
(16.12.2012 20:23:34) Mě doma říkali že jogurt je "vynález" telat.
|
angrešt |
|
(16.12.2012 20:27:11) Hm, to bude asi spletené s tím sýrem. telecí sléz je právě naprosto zásadní k výrobě sýra, i podle historek o "vynálezu" sýra to prý vzniklo tak, že se mléko transportovalo v měchu udělaném z telecího žaludku.
Jogurt nesouvisí s žaludkem, spíš když už, tak se střevní flórou.
|
TS Garp |
|
(16.12.2012 20:29:58) Já se ještě o vánocích přeptám, - ty děláš v nějakém potravinářském výzkumáku?
|
angrešt |
|
(16.12.2012 20:34:07) Ne, to ne. Ale vedu kurzy základů potravinářské chemie pro nadané středoškoláky. A sýr vyrábím (no, vyráběla jsem, do předdětna, teď už skoro ne ) - tady jsem o tom psala článek http://www.cuketka.cz/?p=2069
|
TS Garp |
|
(16.12.2012 20:38:56) Dík dal sem si to do záložek.
|
|
arsiela, |
|
(16.12.2012 22:46:43) angrešte sos,uplně mimo omlouvám se.Dá se někde sehnat potravinářská chemie nějaká rozumná knížka,skripta.Ne uplně pro laiky,ale ne pro fanatiky?
|
angrešt |
|
(16.12.2012 22:52:52) V jakém jazyce? Perfektní je Hervé This, ale to je Francouz, lze ho sehnat i přeloženého do angličtiny.
Česky knihy rozumné (ale možná moc laické, to nevím) Mikeš - Proč se klepou řízky a Kramer: Proč je šlehačka tuhá. Ale to jsou populárně vědecké, nebo máš na mysli vyloženě skripta? Tak ta asi jen na VŠCHT, popř. možná v nějakých univerzitních knihkupectvích.
|
arsiela, |
|
(17.12.2012 8:01:04) Angrešte skripta,díky mrknu na VŠCHT.Aspoň se dokopu udělat si průkazku do knihovny.
|
|
|
|
Simeona+3 |
|
(17.12.2012 10:46:28) Angrešt, ten článek o sýrech je úžasnej ! Hlodá to ve mně zkusit si to, ale nemám šanci sehnat syřidlo.
|
angrešt |
|
(17.12.2012 13:30:09) Syřidlo se dá objednat přes net, taky jsem to tak dělala. Sýry jsou prima zábava
|
Simeona+3 |
|
(17.12.2012 18:46:54) No, nevím jestli by mi ho poslali tak daleko a hlavně za kolik . Ale třeba při příští návštěvě Čech...
|
|
|
|
|
|
|
angrešt |
|
(16.12.2012 20:32:16) No, tvaroh vlastně taky - on tvaroh a sýr je spojitá entita.
|
angrešt |
|
(16.12.2012 20:35:53) Aha kupuješ mlékárenské kultury sušené?
|
angrešt |
|
(16.12.2012 20:42:43) A odkud ho bereš? Já ho prodávat neviděla a ta Milcom kultura sice fungovala, ale nebylo to nic závratného, líp se mi osvědčilo očkování jogurtem.
|
|
angrešt |
|
(16.12.2012 21:09:34) Nojo, koukám, pozastaveno. To bys byla moc hodná, kdybys mi ho pořídila. Nevím, z jakého jsi města, třeba tu jídelnu mám taky někde v dosahu? popř. někdo z naší rodiny, máme určité "pokrytí" republiky, že bych Tě nemusela obtěžovat.
|
angrešt |
|
(16.12.2012 21:36:38) Aha, dík, tak to mám nejbližší rodinu až v teplicích, tam se asi nedostanu. Tak kdybys náhodou tam měla cestu, to bys byla hodná, kdybys mi ji taky vzala.
|
angrešt |
|
(16.12.2012 21:48:10) Díky předem
|
|
|
|
|
|
|
|
|