| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Papiňák x parní hrnec

 Celkem 41 názorů.
 Liki + dcera 8/11 


Téma: Papiňák x parní hrnec 

(25.9.2013 17:59:53)
Obměňovali jsme doma vysloužilé spotřebiče (pračka, vysavač) a nějak nás to chytlo. Koketujeme s myšlenkou pořídit si papiňák nebo parní hrnec. Ale netušíme, co bychom z toho více využívali. Manžel je navíc k papiňáku nedůvěřivý, za dob našeho dětství to nebylo příliš bezpečné vaření.
Máte je někdo doma? Jak často tyto přístroje využíváte?
A proč se vůbec nemá dělat v papiňáku vývar?
 HelenaPa 


Re: Koupit papiňák, nebo parní hrnec? 

(25.9.2013 18:28:06)
Papiňák je naprosto bezpečný. U nás je to jedna z nejlepších investic do kuchyňského vybavení. Mám k němu i obyčejnou poklici a je to nejvyužívanější kus nádobí.
 Liki + dcera 8/11 


Re: Koupit papiňák, nebo parní hrnec? 

(25.9.2013 18:30:22)
A co v něm děláš? To by mě právě zajímalo, co lidi dělají v papiňáku a co v parním hrnci.
 Limai 


Re: Koupit papiňák, nebo parní hrnec? 

(25.9.2013 18:33:42)
No,nevím co dělají lidi v parním hrnci,ale papińák je parní hrnec.A my v něm už třicet let vaříme zejména maso a luštěniny,či jakékoli jiné věci,jejichž vaření by v obyč hrnci dlouho trvalo.A je úplně bezpečný,pokud do něj nenaliješ víc vody než je stanoveno.
 Liki + dcera 8/11 


Re: Koupit papiňák, nebo parní hrnec? 

(25.9.2013 18:52:53)
Parním hrncem myslím páru bez tlaku. Je mi jasné, že dnes už jsou papiňáky bezpečné, ale nebylo tomu tak vždy. Manžel je v tomto dost konzervativní a když si na něco zvykne nebo dojde k nějakému přesvědčení, jen tak se toho nepustí.
Luštěniny dělávám, hlavně loupanou červenou čočku, protože je rychle hotová i bez papiňáku. Ale dcera ráda zobe kuličky cizrny a tu abych vařila 3 hodiny po 12hodinovém máčení, to se mi fakt nechce.
 Limai 


Re: Koupit papiňák, nebo parní hrnec? 

(25.9.2013 19:00:25)
No,akorát když těch luštěnin vaříš hodně,tak musíš kontrolovat průběžně stav vody,protože jak nabobtnají,natáhnou do sebe tu vodu a pak se ti luštěniny mohou spálit.
 Lída+4 


Re: Koupit papiňák, nebo parní hrnec? 

(25.9.2013 19:21:34)
Ty vaříš namočenou cizrnu 3 hodiny? To snad je pak na kaši, ne?
 Natašenka 


Re: Koupit papiňák, nebo parní hrnec? 

(25.9.2013 19:23:23)
Taky jsem vařila cizrnu 3 hodiny po namočení a byla stále tvrdá, takže už nikdy jsem ji nevařila.
 Liki + dcera 8/11 


Re: Koupit papiňák, nebo parní hrnec? 

(25.9.2013 19:37:25)
Přesně, jak blbec to přes 12 hodin namáčím, pak 3 hodiny vařím a stejně je to tvrdé. Cizrna se snad ani na kaši rozvařit nedá, jak je bytelná.
 Lída+4 


Re: Koupit papiňák, nebo parní hrnec? 

(25.9.2013 20:41:58)
Zkus dýl máčet.
 angrešt 


Re: Koupit papiňák, nebo parní hrnec? 

(25.9.2013 20:47:51)
Cizrna se vaří fakt pekelně dlouho. Navíc mám takovovu fakt velkozrnnou, mylsím, že je z Fararhu. Dělám ji výhradně v papiňáku.
 Lída+4 


Re: Koupit papiňák, nebo parní hrnec? 

(25.9.2013 20:56:57)
No, tři hodiny jsem ji fakt ještě nikdy vařit nemusela.
 HelenaPa 


Re: Koupit papiňák, nebo parní hrnec? 

(25.9.2013 19:07:41)
Dělám maso, omáčky, vývar, brambory. Mám tenhle: http://www.zbozi.cz/vyrobek/fagor-918011965-future-in-6-x-1/
 hankuba/Kubík06/Eliška09 


Re: Koupit papiňák, nebo parní hrnec? 

(25.9.2013 18:50:07)
Mám papiňáky dva + poklici a nedovedu si už představit,jak sem vařila dřív bez něj.
Omáčky,které se vařily dlouho,masa a tak-teď hodím do papiňáku a za chvíli není o čem~R^
 Liki + dcera 8/11 


Re: Koupit papiňák, nebo parní hrnec? 

(25.9.2013 18:59:23)
A jakou značku? Jelikož papiňák nemám, tak si zase neumím představit vaření s ním. Manžel je na českou klasiku, guláš mi probublává aspoň 3 hodiny. Jaký je vývar z papiňáku?
 Limai 


Re: Koupit papiňák, nebo parní hrnec? 

(25.9.2013 19:04:12)
Stejný jako bez něj.Asi loni tady byla diskuze o vývaru,že když se nechá jen několik hodin probublávat,je mnohem chutnější a nedá se srovnat s vývarem v papiňáku.Na toto konto jsem dělala různé pokusy s vývarem dlouho vařeným v hrnci a krátce vařeným v papiňáku a chuť se nelišila vůbec ničím.
 Natašenka 


Re: Koupit papiňák, nebo parní hrnec? 

(25.9.2013 19:04:35)
Vývar v papiňáku zřejmě není vývar no. Vývar od slova vyvařovat třeba.... V parním hrnci děláme vše a spokojenost, výborné maso a brambory chutově. Je to zdravé vaření.
Papiňák je bezpečný do té doby než ti bouchne. Nepoužívám, bojím se toho, mám špatné vzpomínky z dětství.
 Limai 


Re: Koupit papiňák, nebo parní hrnec? 

(25.9.2013 19:19:24)
Papiňák ti nebouchne,když s ním zacházíš tak,jak s ním zacházet máš.Jestli vám doma bouchnul papiňák,chyba lidského zdroje,ne hrnce.
 Natašenka 


Re: Koupit papiňák, nebo parní hrnec? 

(25.9.2013 19:22:23)
Nevím kde byla chyba, ale na situaci a mém postoji to nic nemění. Bojimbojim a basta.
 Vínečko 


Re: Koupit papiňák, nebo parní hrnec? 

(25.9.2013 19:36:45)
Papiňák je u nás nejpoužívanějším hrncem. Na parní hrnec se práší.
 Cimbur 


Re: Koupit papiňák, nebo parní hrnec? 

(25.9.2013 21:00:36)
Ses trubicka, je to luxusni a bezpecny Fagor. Teoreticky by jsi v nem i mohla autoklavovat ty presnidavky :-)
 Arien 
  • 

Re: Koupit papiňák, nebo parní hrnec? 

(25.9.2013 19:56:35)
Taky si kuchyň bez papiňáku nedovedu představit, asi nejpoužívanější hrnec. Zvláště na věc jako guláš apod. Maso je z něj krásně měkkoučké a skoro hned. Mám z něj taky ráda rýži, nemám ráda vařenou ve vodě pytlíkovou. Vývar samo taky dělám v něm.
Je to prostě jen rychlejší "fyzikální" proces.

Tedy tento typ vaření používala už moje maminka, takže cca 35 let nazpět si žádnou katastrofu způsobenou nevybavuji. Navíc ty dnešní jsou už úplně jiná liga než ty z dob našich maminek. Teda myslím že úplně stejně a možná pravděpodobněji se dá špatným použitím "vyrobit" výbuch v mikrovlnce nebo i v lecčems jiném :))
Taky pamatuji z dob prehistorických třeba pračky, keteré probíjely a skákaly, ale to není důvod abych si ji kvůli tomu nepořídila.

Na rozdíl od všeho jiného u papiňáku stačí jen jedno jednoduché pravidlo, nezaplnit po okraj vodou, protože fyzika je prostě fyzika ....
Od toho taky ten správný název "tlakový hrnec".

S parním hrncem zkušenost nemám, ale brzy budu mít parní troubu, tak uvidím jaké bude využití.
 angrešt 


Re: Koupit papiňák, nebo parní hrnec? 

(25.9.2013 20:03:08)
Bez papiňáku neumím fungovat :-)

Využívám ho hlavně na luštěniny a dušená masa.

Vývar v papiňáku se samozřejmě klidně dělat dá a je zcela OK (dokonce podle některých studií bylo zjištěno, že z papiňáku je i kvalitnější - tuším o tom píše H.This). Ale - je potřeba stejně jako na klasický vývar nejdřív maso opéci, pak zalít studenou, přivést kv varu a sebrat tu první velkou pěnu. Pak papiňák zavřít a udělat klasicky vývar.

Parní hrnec já bych nevyužila, je to moc velký krám a je nahraditelný jiným nádobím, narozdíl od papiňáku. Na vaření v páře používám veliký hrnec na těstoviny s děrovanou vložkou, funguje to naprosto stejně jako parní hrnec. Když potřebuju dvě patra, tak na vložku dám ještě pařáček. Parní hrnec totiž nic speciálního neprování, jen generuje netlakovanou páru a to umím i jinak ~;)
 Liki + dcera 8/11 


Re: Koupit papiňák, nebo parní hrnec? 

(25.9.2013 20:22:50)
Maso do vývaru krátce opékám, pak opláchnu (dle kuchařky Romana Vaňka), zaliju studenou vodou, přivedu k varu, nechám pobublávat. Takže asi manžela ukecám na papiňák. Ale netuším značku. Jsou nějaké lepší než jiné?
Mimochodem, nebude v Brně autogramiáda Celoroční kuchařky? Už mám doma jednu kuchařku s podpisem, tak že by k ní přibyla další.
 angrešt 


Re: Koupit papiňák, nebo parní hrnec? 

(25.9.2013 20:46:49)
S podpisem ~e~ sakra, teď mi nedá spát, kdo seš (zas tolik možností nejni)
Do Brna asi ne, teď potřebuju zpunktovat jedno pražské věnování a je to zatím ažaž problém.
 Liki + dcera 8/11 


Re: Koupit papiňák, nebo parní hrnec? 

(25.9.2013 21:18:28)
Od tebe né. Nachomítla jsem se náhodou k autogramiádě Kuchařky pro dceru. Tak jsem si říkala, že bych sbírku podepsaných kuchařek rozšířila o 100 % ~t~
 angrešt 


Re: Koupit papiňák, nebo parní hrnec? 

(25.9.2013 21:19:31)
Uff, to jsem si oddechla, říkala jsem si, kdo známý (krom jednoho někoho, o kom vím) tu vidí, co tu píšu za ptákoviny ~t~
 Girili 


Re: Koupit papiňák, nebo parní hrnec? 

(25.9.2013 20:53:29)
Kdyz nekoupis papinak u Vietnamcu, tak v tom zas az takove rozdily nebudou. Jen jsou asi dva (mozna i vice) typu zavirani. Ja znam pakovy a sroubovaci. Mozna se to jmenuje i jinak. Ja mam rada pakovy, chce to trosku grif, ale je to sup-lup. Svagrova se zas nad tim pakovym vzteka a ma rada sroubovaci. Vyzkousej v obchode.
 angrešt 


Re: Koupit papiňák, nebo parní hrnec? 

(25.9.2013 20:56:14)
A když nekoupíš Tescomu, to je taky šmejd nad šmejdy.

jinak celkem kterýkoli.
 zerat 


Re: Koupit papiňák, nebo parní hrnec? 

(26.9.2013 11:58:49)
Angrešte, koukám, že tu značku stále nesnášíš :-) Já si nemůžu pomoct, ale mám od Tescomy kdeco a jsem fakt spokojená se vším dlouhodobě cca 10 let mám Tulip soupravu a bio exclusive tlakové hrnce a spokojenost maximální ~d~~R^:-)
 Muumi 


Re: Koupit papiňák, nebo parní hrnec? 

(26.9.2013 14:13:33)
Mně se teda od Tescomy něco málo zničilo (nějaká škrabka z té řad Funny Mummy, nebo jak se to píše,ale tam jsou plastové díly, President drží), ale třeba struhadlo mám minimálně 10 let a přesně hrnce Tulip a 2 papiňáky Magnum, pořád krásné a funkční.
Co nefungovalo vůbec, jsou tvořítka na nanuky, šmejd nad šmejdy. Ale to je výjimka a jinak jsem s Tescomou spokojená.
 EvaMarie 


Re: Koupit papiňák, nebo parní hrnec? 

(25.9.2013 20:54:49)
Přesně tak. Investovala bych do kvalitního papiňáku (mám léta jeden od Tescomy, nerez, naprostá spokojenost) a jako parní hrnec používám jiný nerez s trochu silnějším dnem a nerez vložkou na vaření těstovin (obé Ikea). V páře vařím veškerou zeleninu, párkrát jsem v něm připravovala rybu.
 EvaMarie 


Re: Koupit papiňák, nebo parní hrnec? 

(25.9.2013 20:57:14)
A ještě k vývaru. Nemám-li chuť a čas na klasický vývar, vystačím si s vodou, která zbude v papiňáku po vaření hovězího masa. Klidně zamrazím a použiji později jako základ na polévku.
 Girili 


Re: Koupit papiňák, nebo parní hrnec? 

(25.9.2013 20:57:38)
Angreste, kdyz mluvis o dusenych masech v papinaku... Dnes jsem delala (poprve v zivote ;-)) segedin podle nejakeho receptu od zname - kratce orestovat maso poprasene moukou, pak dusit s trochou vyvaru, cibulkou zaprasenou paprikou... A bylo tam neustale zduraznovano, ze jak je to maso s moukou, ze se to rado chyta, takze behem duseni obcas michat. A fakt se to trochu chytalo, takze jsem si netroufla pouzit a zavrit papinak. Da se papinak v tomto pripade pouzit?
 angrešt 


Re: Koupit papiňák, nebo parní hrnec? 

(25.9.2013 21:12:14)
Já papiňákuju jedině bez mouky, s moukou to může být i nebezpečné, kdyby to vy\kypělo (což by teda nemělo v tom tlaku, ale nikdy nevíš), tak může mouka zalepit pojistku. Sice to má další pojistky, takže to nebouchne, to zas není třeba se bát, ale když se pojistka zablemcá, tak se pak hrozně blbě čistí.

Věci rovnou s mukou dělám v liti%náku.
Věci z papińáku pak případně hustím jíškou. Ale já zas nějak moc nehustím.

Případně přímo v vpapiňáku hustím chlebem, ten nevykypí a normálně se tma rozvaří a dá se tam dát hned před zavřením.
 Girili 


Re: Koupit papiňák, nebo parní hrnec? 

(25.9.2013 21:22:24)
Aha, diky! A jakou tam ma ta mouka vlastne funkci? Da se to prave v pripade toho segedinu nejak obejit? Jak rikam, delala jsem ho poprve a vysledek je celkem fajn, ale treba jsou i jine, jednodussi papinakove varianty se stejnym vysledkem...
 angrešt 


Re: Koupit papiňák, nebo parní hrnec? 

(25.9.2013 21:24:46)
No mouka to zahustí, žejo. A také chuť, opékáním Maillardova reakce.
Já teda zrovna segedín dělám s moukou, kostky masa obaluju v mouce s kořením. A nedělám ho v apiňáku.
Do papiňáku dávám hlavně hovězí, do jinak dlouho trvá. Třeba španělské ptáčky jedině v papiňáku :-)
 Girili 


Re: Koupit papiňák, nebo parní hrnec? 

(25.9.2013 22:02:09)
Krome zahusteni me to zajimalo samozrejme. Maillardova reakce... No ja uz radsi potrapim strycka googla nebo to mozna najdu nekde ve tvoji kucharce v tech fajnovych vysvetlivkach. Jsem v tomhle trosku nedotcena. ;-) Kazdopadne dik. :-)
 zerat 


Re: Koupit papiňák, nebo parní hrnec? 

(25.9.2013 20:38:35)
Tlakáč je prostě bomba! ~:-D Na luštěniny, maso i zeleninové polévky... vše je uvařené velice rychle a chutně ~R^:-)
 Girili 


Re: Koupit papiňák, nebo parní hrnec? 

(25.9.2013 20:47:02)
Papinak pouzivame prakticky porad, nekolikrat tydne. I za casu mho detstvi to bylo bezpecne vareni, pokud se toho tam nedalo moc, dobre se to zavrelo, bylo dobre tesneni a nezapomnelo se na to.
Proc by se v papinaku nemel delat vyvar?
 radka 
  • 

Re: Koupit papiňák, nebo parní hrnec? 

(26.9.2013 8:10:43)
papiňák super, vařím a dusím v něm veškeré maso, někdy rýži, lustěniny, jinak bych stála půl dne u plotny - úspora času super. nebezpečný není, když stlumíš oheň nebo dáš na nejmírnější stupeň v okamžiku, kdy začne vařit, tzn. začne pískat.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.