Girili |
|
(26.11.2013 10:50:57) Prosim, jak delate bilkovou polevu, se kterou se vam dobre zdobi? Ja ji mam vzdy nejakou ridkou. Jaky mate pomer cukru a bilku? A bilek vyslehany normalne nebo tepelne upraveny v pare?
Budu mit letos na zdobeni pomocnou silu (hura!), tak at nemusi nadavat, jako u toho kazdorocne nadavam ja.
|
Ningit |
|
(26.11.2013 11:25:43) Peču perníčky i na prodej a nejvíc se mi osvědčil tenhle postup: nejdřív si odvážím cca 250 g cukru moučka (nejlepší zkušenosti mám s cukrem z cukrovaru Vrbátky - modrobílý pytlík, naopak nejhorší je podle mě Korunní)a 3x proseji přes jemné sítko (to, co v sítku zbude, dávám stranou třeba na slazení čaje). Podle kvality cukru zbude po prosetí tak do 200 g cukru. Přesné množství na 1 bílek se podle mě nedá úplně určit, každý bílek je jinak velký. Dělám to tak, že do bílku postupně přidávám po lžicích cukr a míchám plastovou stěrkou, až je hmota dost hustá (odhadem tak 160-180 g, u velkých bílků to může být i víc). Pozor ale, zhoustne ještě při míchání. Míchám pak stěrkou nejmíň 20 minut, hmota by měla být dost hustá a pak teprve ji ředím citronovou šťávou (přes sítko!) - výsledná hmota by měla jenom velmi zvolna stékat ze stěrky dolů (spíš padat než stékat). Dám ji do misky, tu přikryju mokrou dobře vyždímanou utěrkou a dám ještě do mikrotenové tašky. V ledničce vydrží nejmíň 2 dny, postupně ale řídne, takže je lepší ji do té doby spotřebovat. Tohle je poleva na kontury. Pokud bys chtěla složitější zdobení i s celými bílými ploškami, můžu ještě doplnit postup. Mimochodem, na zdobení se mi výborně osvědčily malé igelitové sáčky se "suchým zipem" nahoře, takové ty zaklapávací. Co nejmenší, protože s velkým pytlíkem v ruce se špatně zdobí a bolí z toho ruka.
|
Girili |
|
(26.11.2013 11:35:01) Ten cukr pridavas do nenaslehanych bilku a pak vubec nepouzivas slehac, naslehas to jen rucne sterkou? To vse v mnozstvi, ze to mas i na prodej? Páni, to mas ale paradne naposilovane ruce, ne?
|
Ningit |
|
(26.11.2013 11:58:51) Přesně tak, cukr se přidá hned (po lžicích, mezitím už míchám a postupně od oka přidávám). Slyšela jsem, že někteří perníkáři používají i šlehač, ale mně ta ručně dělaná poleva vyhovuje konzistencí víc, tak se jí držím. Dám si to třeba k televizi a 20 minut poctivě míchám (stačí tou plastovou stěrkou). A jinak jo, v tom větším množství to už je docela makačka, pochopila jsem, proč byli v dávných dobách perníkáři chlapi...
|
|
Babsi+2 |
|
(26.11.2013 16:37:49) Nešlehat! Šleháním příjde bílek do styku se vzduchem a uschne=udělá hrudky. Já ještě bílek protahuju přes silonovou ponožku, aby v něm nebyly poutka.
|
|
|
Girili |
|
(26.11.2013 11:36:06) Slozitejsiho nic, kontury budou stacit. Diky!
|
|
Jachtarka |
|
(26.11.2013 12:41:13) Já bych ale o postup zdobení bílými ploškami stála moc. Děkuji.
|
Ningit |
|
(26.11.2013 12:48:38) Napíšu večer, teď musím vyběhnout ven...
|
|
Anadar |
|
(26.11.2013 14:40:46) Základní polevu rozředím,aby se roztékala.Malým štětečkem vytvářím poloprůsvitné bílé plošky,které po zaschnutí konturuji základní polevou.
|
|
Ningit |
|
(26.11.2013 17:07:13) Když potřebuji bílé lesklé plochy (vypadají efektně hlavně na tmavších perníčcích s kakaem), naředím si část polevy takovým množstvím citronové šťávy, aby byla dost tekutá. Mezi kontury pak nanáším tuhle polevu druhou stranou maličké moka lžičky (když je správná konzistence polevy, jde to výborně a poleva se sama pěkně rozleje mezi konturou, když tak jí trochu pomůžu tou lžičkou. Perníčky si skládám na plech a jakmile je plný, hned ho dávám sušit do pootevřené trouby na 90 stupňů (10 minut). Při tomhle sušení v troubě má poleva pěkný lesk, je to taková spíš glazura. Nehodí se ale na to poleva se škrobem, ta dělá při sušení v troubě neplechu. Když vše vychladne, může se ještě přes glazuru dozdobit zdobičkou. Samozřejmě se dá totéž udělat i z barevné polevy (třeba různé světlejší pastelové barvy v kombinaci s bílou).
|
|
|
|
Epepe |
|
(26.11.2013 11:49:23) Od oka, ale když jí máš řídkou, tak je málo vyšlehaná. Chce to fakt šlehat třeba 20 minut.
|
|
Signoret |
|
(26.11.2013 11:56:43) Z osobních zkušeností bych jenom chtěla dodat, že je velmi důležité několikeré použití sítka na moučkový cukr!!
|
|
Anadar |
|
(26.11.2013 12:40:22) Dělala jsem to celá léta skoro přesně podle tohohle návodu a letos jsem se nechala zlákat na použití robotu.V režimu hnětací hák na nejpomalejší rychlost se to utřelo úžasně.Ale opravdu se to nesmí šlehat.Jenom třít. Tuhle polevu mám celý advent v lednici a postupně s ní zdobím perníčky.Vydrží,ale před každým použití ji musím znovu promíchat,má tendenci se rozdělovat na cukr a bílky-málo platné,není to roztok,ale jakási suspenze.Nezdá se mi,že by řídla. Rozhodně hlasuju pro opakované prosávání cukru.Používám ve ten žlutobílém obalu,co ho mají v Albertu,Korunní má krásnou krabici ,ale to je asi tak všechno.
|
|
zerat |
|
(26.11.2013 16:17:28) Dávám 15 dkg na jeden M bílek + přidávám Solamyl, aby rychle zasychala. Promíchávám to vidličkou v plechové misce, že je poleva o.k. zjistím tak, že poleva mi z vidličky neteče a tak nějak opadává - takhle se obrázky neroztékají. A zdobím teda takovou tou plastovou zdobičkou http://www.tvujdomecek.cz/detail/1650520/zdobicka-pro-zdobeni-dortu-pernicku-a-cukrovi Podle mě je nejlepší ze všeho, co jsem vyzkoušela
|
zerat |
|
(26.11.2013 16:18:31) Zapomněla jsem dodat, že si cukr taky prosívám x-krát a bílek protláčím přes silonovou ponožku a cukru přidávám tolik, kolik je potřeba, aby to bylo akorát.
|
|
zerat |
|
(26.11.2013 20:04:51) Ještě mi tu vypadlo pár kapek citronové šťávy (přecezené) - bez té by to nebylo vůbec dobré
|
|
|
Girili |
|
(26.11.2013 19:52:07) Diky vsem za zkusenosti! Letos budou urcite pernicky ukazkove!
|
|
|