Jaatri |
|
(4.4.2017 14:58:38) to byla drobná narážka, že i v rodině, kde se vaří zdravě a vyváženě může někdo tloustnout, páč toh osní hodně. Mně je jasný, že jíst poloviční porce, tak taky vypadám jinak. Ale vadí mi to narážení, že určitě vaří nezdravě, když je někdo vypasenej.
|
Mapat |
|
(4.4.2017 15:06:44) Jaatri: pokud je to na mne, tak jsem to rozhodně nemyslela jako kritiku, že určitě vaří nezdravě. Ono se objevilo až potom v dalším příspěvku, že si manžel dává větší porci, tak pak to samozřejmě dává smysl, že nehubne, ale v příspěvku, na který jsem reagovala, to nebylo a psala jsem doslovně: "Pokud nezanedbává pohyb, tak přece nemůže ze správného jídla v přiměřeném množství nehubnout."
|
Jaatri |
|
(4.4.2017 15:16:15) to není jen tady, já se s tím setkávám všeliskde, takže jsem to trochu ventilovala. Nic proti Tobě
|
|
|
. . |
|
(4.4.2017 16:01:17) Danulu, ve skutečnosti opravdu zdravé jídlo - takové, které obsahuje dostatek toho, co organismus potřebuje - enzymy, minerály, vitamíny vede k tomu, že si tělo nežádá další a další prázdné kalorie v marné naději, že se mu dostane toho, co opravdu potřebuje. Takže je to provázané. Ovšem pojem "zdravé jídlo" teď nemám čas tu osvětlovat, možná jen odkaz na knihu "Jídlo na prvním místě."
|
libik |
|
(4.4.2017 16:32:18) Slupko, jídlu, jeho složení a efektu na zdraví, se velmi věnuji a upozorňuji tě, že i hodnotným jídlem se dokážeš přežrat do bezvědomí.
|
Kudla2 |
|
(4.4.2017 16:39:03) Libik,
Slupka to patrně myslí tak, že když si dáš ten správnej mix sacharidů, tuků a bílkovin, tak pak toho můžeš sníst míň a nemáš chutě nebo "vlčí hlad".
Ale pokud je někdo neukázněnej a sežere dejme tomu kilo rybího masa (zdravý) vypije k tomu dva litry mlíka (taky zdravý) a sní 3 kila jablek (taky zdravý), tak holt hubnout nebude a nebude.
|
Evelyn1968,2děti |
|
(4.4.2017 18:54:14) Slupka to patrně myslí tak, že když si dáš ten správnej mix sacharidů, tuků a bílkovin, tak pak toho můžeš sníst míň a nemáš chutě nebo "vlčí hlad".
Jo, přesně tak a večer už mi stačí ten salát s masem nebo zeleninová polívka a nemám hlad ani chutě.
|
|
. . |
|
(4.4.2017 21:38:20) Nemám na mysli správný mix sacharidů, tuků a bílkovin, ale správný mix zeleniny, zeleniny, zeleniny, kvalitních bílkovin a trochy ještě kvalitnějších tuků.
|
Kudla2 |
|
(4.4.2017 23:18:35) Ty úplně vynecháváš sacharidy, Slupko?
|
. . |
|
(4.4.2017 23:28:31) Kudlo poslední téměř rok nevynechávám. A poslední půl rok jím ze svého pohledu vůbec velmi nevhodně, fakt blbě.
Předtím jsem ale měla několik úspěšných období, kdy pár týdnů až měsíců jsem sacharidy velmi omezila (do 50 g na den, často i méně). Úplně vyloučit se nedají, pokud chce člověk jíst zeleninu (a bez té se zdravá strava prakticky nedá poskládat). Když napíšu tady, že sacharidy nemusí, chci tím říci, že není třeba se snažit mít dostatek sacharidů, protože úplně stačí to, co sní v zelenině, oříšcích, sýrech, bílých jogurtech... kteréžto potraviny vypadají na první pohled (pro většinu lidí) bezsacharidově.
|
Kudla2 |
|
(4.4.2017 23:34:47) Slupko,
omezit jo, ale proč tak drasticky? Vždyť ty sacharidy potřebuješ a dlouhodobě se vyloučit stejně nedaj.
|
. . |
|
(4.4.2017 23:52:52) Kudlo, dají se výrazně omezit dlouhodobě (třeba na těch 50 g), tělo je nepotřebuje, umí si i glukózu, kterou nutně potřebuje mozek, vyrobit samo. Bez sacharidů dlouhodobě se prosperovat dá. Tělo se naučí jet na tuky, což má tu výhodu, že odpadají inzulinové vlny - tedy návaly hladu, síly a slabosti, neklidu a apatie (únavy, ospalosti). Člověk má dost energie průběžně, bez těch výkyvů. Není hlad, aspoň ne takový ten neodolatelný. Pokud je třeba hubnout, dá se v tomto režimu poměrně snadno. Není to tak náročné na morálku.
Musím ovšem také říci, že jsou lidé, kteří nedokážou "jet na tuky", bez sacharidů to prostě buď jejich tělo vůbec neumí, nebo nejsou schopni překonat tu přechodnou fázi, než se to jejich organismus naučí (využívat jako zdroj energie tuky a bílkoviny).
|
Hanka 75 |
|
(6.4.2017 0:49:59) Slupko a seš si tak jistá, že bez sacharidů to tělo zvládá a je to ideální ? Proč by tedy u lidí byla vyvinuta tak silná chut na sladké ? Jasné, v přírodě bylo sladkého pomálu, to, že ho tak "milujeme" (většina lidí, ne všichni samozřejmě) znamená, že sladké je žádoucí sníst (když se náhodou vyskytne) a že je pro tělo žádoucí. Žádoucí může být proto, že je bezpečné nebo že je hodně přínosné, nebo že obojí. V současném světě je sacharidů naprostý nadbytek, lehce dostupných, tenhle nadbytek je pro tělo jasně škodlivý, ale domnívám se, že zcela vyloučit sacharidy musí být až škodlivé - protože jinak by tam ta silná chuť u našich předků přeci neměla vzniknout. Něco jako je to se solí ? Jinak, že vyloučit cukry je dobrá dieta jsem na sobě také zažila při těhotenské cukrovce. Od té doby také preferuji u sebe hubnutí s omezením sacharidů a vím ze své zkušenosti, že překonat omezení cukrů nějakou dobu trvá, ale pak se člověku "uleví". Takže v tomto mám stejnou zkušenost s tím, co ty říkáš, ale neumím si vysvětlit, že by bylo doré cukry opravdu tak moc, téměř absolutně vyloučit. Jo a ještě na sobě vím, jak je těžké s touhle dietou omezující cukry fungovat, ty cukry jsou skoro všude :-( a jak jednou trochu víc podlehnu, tak už v tom "cukrovém" světě zase jedu, zase máme chutě a zase mi to pár dní trvá, že mě přejdou (ale ta doby "odvyklání" cukru se zkracuje, to je pozitivní).
|
Mapat |
|
(6.4.2017 13:22:23) Hanko: stejně "silnou chuť" mají někteří lidi na alkohol nebo nikotin a také to neznamená, že jsou to látky tělu prospěšné, přestože po nich volá. Konkrétně na cukr vzniká stejná závislost jako na výše uvedené látky, což také o čemsi svědčí. Navíc snížení příjmu sacharidů má daleko do jejich vyloučení, sacharidy jsou v zelenině, oříškách, luštěninách, ovoci, a tělo samo o sobě sacharidy vytváří, takže bez sacharidů není. Nejsem příznivcem přísné ketodiety a počítání maker, pro mne osobně je to stejně neudržitelné jako hubnutí s počítáním kalorií, prostě mne to obtěžuje, je to nepřirozené a dlouhodobě nezvládnutelné, ale omezení sacharidů považuji za velmi přínosné, protože jich máme ve stravě skutečně příliš.
|
|
. . |
|
(6.4.2017 13:50:01) Hanko, psala jsem, že jsou těla, která to nezvládají a tedy to pro ně ideální není. Akorát nevím, zda takový člověk pouze nedokáže překonat tu přechodovou nepříjemnou fázi, nebo jeho tělo fakt na tohle není stavěné.
"ta silná chuť u našich předků " ovšem vznikla za úplně jiné situace, než ve které jsme my, a navíc měli sacharidy ve větším množství k dispozici pouze sezónně (ovoce). Sladké přesně jak píšeš bylo bezpečné (kdežto hořké mohlo být jedovaté, kyselé nezralé a tedy působící zažívací potíže,...), a navíc zdrojem rychlé energie. Ovšem oni tu energii opravdu potřebovali a spálili, kdežto kdo dospělý dneska potřebuje potravinový "tryskový motor"?
Chuť na sladké poté, co člověk sní sladké, se navíc obnovuje vyplavením inzulínu na zpracování těch cukrů, takže doslova s jídlem roste chuť, zvlášť u někoho (někomu je po celé porci čokodortu už blbě, ale tak to nemáme všichni). Navíc většina dnešních cukrovinek obsahuje další návykové látky, ovšem to už je podraz výrobců.
Těžké fungování na lowcarb, protože cukry jsou skoro všude... no, jak se to vezme. Když jsem to měsíce zvládala, zvykla jsem si, co kupovat, a šlo to. Jsem ovšem "masový" typ, takže strava zelenina-vejce-zelenina-maso-zelenina-oříšky... plus nějaký ten bílý jogurt, olomoucké syrečky, trocha ovoce a extrahořké čokolády mi nedělala potíže. V jídelně si dávám např. maso bez přílohy a zeleninový salát (už mě tam znají, nakládají mi rovnou bez příloh...), doma to samozřejmě už není vůbec žádný problém.
Teda teď jím strašně (k obědu po mase se zelím šup tam s dortíkem, a k svačine navrch ještě kakaový radoňáček ), ale zase na sebe "dupnu", protože bych ráda byla opět v té úlevné fázi
|
. . |
|
(6.4.2017 13:54:20) Jo a ta vajíčka si míchám na ghí a na zeleninu leju někdy oliváč, aby někomu v tom mém nízkosacharidovém jídelníčku nechyběly tuky (kromě ořechů)...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
. . |
|
(4.4.2017 21:35:21) Libiku, ano, přežrat jednorázově se dá čímkoli, ale trvale se přejídat skutečným jídlem by už chtělo docela silnou vůli. Je to stejný problém, jako se snažit jíst malé porce nehodnotného jídla.
|
|
|
Ropucha + 2 |
|
(4.4.2017 19:54:27) Slupko, souhlasím. Vím, co myslíš "správným" jídlem a potvrzuji, že když člověk jí pravidelně a správné kombinace, nepřepadá ho vlčí hlad ani mlsné chutě. A dodala bych, že je třeba i dostatečně pít a spát. Žízeň a únava se také umějí tvářit jako hlad a chuť.
|
Kudla2 |
|
(4.4.2017 23:21:33) Anett, ano, to je pravda jak s tím spánkem, tak s tím pitím.
|
Evelyn1968,2děti |
|
(5.4.2017 7:12:56) Anett, ano, to je pravda jak s tím spánkem, tak s tím pitím.
To jo, mám vyzkoušené.
Ten pán z pořadu, co měl přes 200kilo, myslím nebrečel jen kvůli krabičkám, ale tak nějak celkově byl s nervama úplně v háji. Nejdřív by asi potřeboval srovnat psychiku, než se do něčeho doopravdy pustí. Ani se nedivím, ten pocit, že i když zhubne 100 kilo, tak bude mít pořád nadváhu asi nic moc.
|
Kudla2 |
|
(5.4.2017 7:38:20) Evelyn,
no, s nervama v háji dejme tomu, ale já mám dost velkej odpor k tomu, když někdo, byť s nervama v háji, začne místo toho, aby něco dělal, vandrovat do svýho okolí a hledá chybu kdekoli jinde, než u sebe.
On měl velkou šanci s tím něco udělat, měl podporu tý partnerky, bráchy, odborný vedení co do výživy, cvičitelku, a strašáka v podobě otce, kterej prodělal v 65 mrtvici. A co dělal krom fňukání? Nic, dlabal i na cvičení, i na jídlo, a ještě nadával na svý okolí. Jiní lidiv tom pořadu kolikrát ani takovou podporu neměli, ale "kousli se" a dali to.
Divila jsem se tý partnerce, já bych se na něho už dávno vyprdla. Ne proto, že je tlustej, ale proto, že to neřeší a ještě obviňuje mě, která se mu snaím pomoct. To jistě nedělá jen v tomto případě, a dělat někomu psychiatrickej hromosvod, na to bych fakt nebyla zvědavá.
|
|
|
|
|
|
|