holkamodroočka |
|
(17.11.2020 12:28:13) Mám doma nový robot, chtěla bych zkusit domácí rohlíky/housky a kváskový chleba. Prosím o ověřený polopatický recept, nikdy jsem to doma nepekla. Na chléb jsem dostala i ošatku. Děkuji
|
Vranice |
|
(17.11.2020 12:52:32) Rohlíky mám vyzkoušené tyhle, podle videonávodu zvládne každý:
https://recepty.cuketka.cz/rohliky/
|
holkamodroočka |
|
(17.11.2020 18:58:11) Na Cuketku jsem taky zapomněla, díky za tip
|
|
|
neznámá |
|
(17.11.2020 13:12:16) Rohlíky https://www.vune-chleba.cz/2020/07/rohliky-ze-slanku/ http://www.pekarnomanie.cz/obycejne-ceske-klasicke-rohliky/
Místo sladěnky se prý nechá použít i med, nevím, nezkoušela jsem. A chleba dělám od oka, ale ten musíš vychytat sama, kvásek má smysl pro humor u každého funguje trošku jinak a taky každá mouka je jiná.
|
|
*Kate* |
|
(17.11.2020 13:14:52) Jestli tě zajímají i bagety, tak: Hrnek vody, lžíce olivového oleje, 3 hrnky hladké mouky, sůl, lžička cukru, půlka kvasnic nebo sáček sušených. Po vykynutí uděláš dvě bagety, do každé tři podélné zářezy. Po odpocinuti dáš na cca 22 min do (el.) trouby na 220 stupňů.(toto je na propeceni opravdu do zlatova) Těsně před zavrenim trouby se do ní má vchrstnout tretina hrnku vody.
Vyzkoušeno. Oblíbeno.
|
|
angrešt |
|
(17.11.2020 18:13:49) recept výborné rohlíky má Dáša https://olivovakucharka.webgarden.cz/
Kvasový chleba se spíš víc překládá než hněte. A člověk se hlavně časem skamarádí se svým kvasem a naučí se vysledovat, co zrovna ten jeho chce :)
Jaký máš robot?
|
holkamodroočka |
|
(17.11.2020 18:57:44) Dášinu kuchařku mám moc ráda, a rohlíky mi unikly, vida. Mám vařící Kenwood...
|
angrešt |
|
(17.11.2020 20:32:37) tak ten mám taky Je fantastický na sladká kynutá těsta i na ty rohlíky.
Bagety dělám se zádělem, tj. robot přijde na řadu až druhý den. Taky fajn.
Ale teda kvasový chleba v něm nedělám vůbec. Přijde mi na to nepraktický. Kvasové těsto je takové "do ruky", potřebuje prostě lidskej dotek, no Zadělává se vcelku řídké, na to robot ani není třeba, to zamíchám rukou, a potom se do něj mouka dodává právě až při jednotlivých překládáních, čímž robot taky nemá na tohle smysl. Navíc ho teda nechávám kynout před dáváním do ošatky v lednici přes noc, což zas robot ne (ale tahle fáze samozřejmě není nezbytná, jen zlepšuje výsledek)
Ona se totiž ta mísa od těsta dost blbě myje, je veliká. A já mám zatím jen jednu, takže když mi ji zablokuje na dlouho těsto, nemůžu ji pak použít na vaření.
|
neznámá |
|
(17.11.2020 20:53:05) Já kváskový chleba dělá v robotu už mnoho let, vždy výborný. Do lednice lze vrazit i s mísou od robota. Překládání mi u běžného chleba přijde zbytečné, ale chleba peču téměř denně, tak už to za ty leta beru jako rutinu a nehledám v tom zbytečné složitosti. Překládám akorát těsta na bagety, focacci, ciabatty a jinou exotiku, která vyžaduje hodně, hodně řídké těsto. To peču občas a užívám si to, ale aj tak těsto uhněte robot. Těsto se dostatečně zpevní překládáním, další mouku už během překládání nepřidávám.
Abych nekecala, chleba překládám až do ošatky.
|
angrešt |
|
(17.11.2020 21:09:40) neznámá, máš pravdu, že to jde :)
Já si s chlebem trochu víc hraju, peču ráda "ušatý" (víceméně, nedělám ho úplně přesný) a ten je vícedenní s mezipauzou v lednici a dost vysokým počtem překládání... ale je pravda, že tohle není nezbytné.
|
neznámá |
|
(17.11.2020 21:34:07) Nojo, ušatý. Myslím, že tím asi modroočka začínat nebude.
U nás se ušatý moc nechytly, dle rodiny to je dobré, ale není to chleba na každý den.
|
|
|
holkamodroočka |
|
(17.11.2020 21:11:56) Neznámá, nenapsala bys recept na chleba, prosím?
|
neznámá |
|
(17.11.2020 21:30:55) Já dělám od oka, ale začínala jsem tímto. http://www.pekarnomanie.cz/denni-chleb/
|
|
|
Len |
|
(17.11.2020 21:12:17) Ja roky zadelavala v robotu. Pak jsem zacala pect tartine a jine chleby s hydrataci 85% a vic, nejak to porad nebylo ono. Zkusila jsem zadelat rucne a uplne jiny, skvely vysledek. Takze zadelavam rucne s dlouhou autolyzou, v podstate vubec nehnetu, jen prekladam. Po vykynuti o 1/2 strcim do lednice v zavrene krabici, po 24h dam do osatky a zpet do lednice na 8-24 hodin, pak do trouby.
Ale zacinala jsem s Maskrtnici, pak Michaela Rau (sefuv chleba je porad velmi oblibeny) a zakoncila s Upeceno s laskou. Vse z toho se da v robotu udelat dobre.
|
|
zerat |
|
(18.11.2020 7:33:20) Neznámá, kváskový chleba dělám úplně stejně. Je 15 minut v robotu, pak těsto předělám do olejem vymazané mísy a kyne hodinu až hodinu a půl, pak spíše těsto popřetahuju než popřekládám, zatáhnu do tvaru a jde kynout do ošatky... Chleba peču taky už roky a mám už tento postup tak vychytaný, že ho zvládám kombinovat i s docházkou do práce...
|
|
|
|
|
|
Termix |
|
(17.11.2020 22:15:02) Kvasový chleba peču podle Ruce v mouce a Upečeno s láskou. Hodně se učím z Fcb Pečem pecen. A housky nebo rohlíky peču někdy denně někdy ob den. Používám tento recept: 260 ml vlažného mléka nebo vody, lžíce sádla, lžička soli, 500 g mouky, půlku kostky droždí a lžička cukru. Vykynout, udělat bochánky, znovu chvilku kynout, vyválet rohlíky nebo smotat pletýnky a nebo vyrazím takovým tím mačkátkem kaiserky a nebo klasické raženky. Na chvilku zase kynout. Potřít vajíčkem a na cca 10 až 15 minut péct. A pak ještě peču toastový chleba. Stejný recept jako housky, místo sádla dávám ale rozpuštěné máslo, cca 70 g, a jedno vajíčko. Nechám kynout, rozpůlím, vyválím a sroluju a dám do nádoby dvě rolky těsně vedle sebe. Zase chvilku kynout a péct. Pečivo nekupujeme už vůbec.
|
Termix |
|
(17.11.2020 22:15:53) Jo a vše zadělávám ve stejném robotu.
|
|
|
zerat |
|
(18.11.2020 7:41:43) Chleba peču podle pavlavtroube.cz - ani nevím, jestli ještě ten web funguje, roky jsem tam nebyla. Naučila jsem se podle ní zacházet s kváskem a na úplném začátku, kdy jsem chleba hnětla ručně jsem ho pekla krok za krokem podle jejích videí. Jinak insipiraci na různé obměny chleba; chyby chleba... jsem hledala na pečempecen na Facebooku. Taky jsem díky nim začala péct chleba na pizza kameni... člověk se tam dočte spousty zajímavých rad. Ale roky už jsem tam pořádně nebyla - změnilo se tam osazenstvo a mám takový pocit z toho mála, kdy tam nakouknu, že se tam řeší samé zdobení chleba... víc než samotné pečení. A na zdobení chleba nejedu - vůbec do chleba neřežu - jde mi spíš o to jaká je střídka(tak akorát očka), a jak je chleba chutný...
|
|
Peppa |
|
(18.11.2020 12:22:26) Holky, já jsem asi z jiné planety.. nebo vy Záděl, autolýza, ušatý chleba.. nerozumím ničemu z toho.. Ale přifařím se s dotazem, jelikož kupuju BL pidichleba ve sklizenu za 90 kaček, napadlo mne ho upéct, tak kdybyste měly ověřený recept na bezlepkové pečivo, vyzkouším.
|
|
|