Anthea |
|
(24.5.2023 16:00:00) Jste ten typ člověka, co podléhá módním trendúm, např. Když je v módě hummus a proteinové tyčinky a ovesné mléko, tak konzumujete to. Nebo se držíte osvědčeného chleba s máslem a svíčkové?
|
Federika |
|
(24.5.2023 16:20:19) Ani jedno Nevařím, ale dělám jednoduchý nevařený jídla, muesli s ovocem, oříšky, zeleninový saláty, max. hodí do rouby kuře nebo lososa.. môdní nevím, jíme často humus a avokádo, cukety, ale děláme to od doby, kdy to tady bylo k dospozici, takže za módní/bych to nepovažovala. Klasický český věci jíme , ale většinou dovezené z restaurace.
|
|
babi_ |
|
(24.5.2023 16:24:56) Na čas jsem podlehla tibetské houbě, chia semínkům, zelenému ječmeni a domácímu kváskovému chlebu.
|
|
Stará husa |
|
(24.5.2023 16:29:13) Ne, vůbec. Jím to, co mi chutná a co se nemusí dlouho a složitě vařit. Spoustu tzv. módních jídel jsem nikdy nechutnala a ani po tom netoužím.
|
|
Len |
|
(24.5.2023 16:30:08) Jim to, co mi chutna, jine hledisko jidla neresim, je mi jedno, jestli je to zdrave, moderni, vyzivne, zajima me jen chut. Takze domaci (kupovany nejim) chleba se sadlem se strida s cockovymi chipsy s hummusem nebo avokadovym dipem. Porad zkousim nove chute, uplne jsem propadla indicke kuchyni, ale svickova je stale jedno z nejoblibenejsich jidel.
|
|
kosatka2 |
|
(24.5.2023 16:35:32) Svíčkovou občas dělám, ale jinak - bez mouky a bez smetany, nemám jíst lepek a mléčné věci. Vlastně mi ani celkově mléčné omáčky nejedou, dost se mi změnily chutě, takže kuře na paprice neeee, je to mdlé. S jedinou výjimkou - koprovka.
Humus máme rádi, a vůbec arabskou (bezlepkovou) kuchyni miluji. Zkouším ráda nové recepty, ale i starodávné, třeba brambory na loupačku s máslem, bylinkami...
Klasiku nevyhledávám, protože v české kuchyni lidi nasypou mouku do všeho: do polévek, do omáček, do zelí, do šťávy z masa, do guláše, všechno se musí moukou alespoň poprášit, když už ne zahustit.
Když se na Slovensku ptám na složení, vždycky se děsně dotčeně diví "U vás V Čechách dáváte do zelí mouku?" Jo, v hospodě tam je vždycky
|
Velšice |
|
(24.5.2023 19:22:32) Kosatko, klasika jde dělat i bez mouky. Já jinak nevařím Dávat mouku do svíčkový je úplný nesmysl, není tam potřeba.
Já vařím oboje, jak klasiku, tak nové trendy, víc ale ty nové trendy.
|
|
|
Stáňa * |
|
(24.5.2023 19:34:46) Kosatko, na svíčkovou stačí trocha mouky, aby se spojila neudělala zelenina od omáčky. Jinak moc mouky obecně potřeba není.
My tedy sníme mnohem víc mouky v kolacich a buchtach. Takže lžíce mouky ve svíčkové je banalita.
|
kosatka2 |
|
(24.5.2023 20:29:27) Stáňo, a to je ten rozdíl mezi módním trendem a diagnózou. J
Já mám na lepek papír od doktora, takže ani trochu mouky do svíčkové. Což třeba moje babička nikdy nepochopila a měla za to, že dělám jenom schválnosti.
|
Stáňa * |
|
(24.5.2023 21:54:11) Pokud nesnášíš lepek, tak je to samozřejmě pochopitelné.
Ale pokud někdo hřímá nad lžící mouky v omáčce a pak vzápětí sní talíř buchet, tak je to fakt blbost.
|
kosatka2 |
|
(24.5.2023 22:04:54) Stáňo, o talíři buchet tu furt mluvíš jenom ty, já měla buchtu i rohlík naposledy před 20 lety :) a ano, je to proto, že nesmím lepek.
Asi se mi ty chutě i tím změnily, tak mi prostě zahuštěné věci přijdou takové mdlejší, a že když delší dobu stojí hrnec a šťávy se rozpojí - u nás obvykle nic nezbyde, a když se to rozpojí, tak se to zamíchá...
|
kosatka2 |
|
(24.5.2023 22:14:32) Jo a teda koprovku dělám z jíšky a dávám tam hříšný množství muškátu, to je moje tajná vášeň. Dobrou koprovku jsem se naučila teprve nedávno, měla jsem ji za hnusné jídlo ze školní jídelny. I boršče a další jídla s koprem mám ráda.
|
|
Stáňa * |
|
(24.5.2023 22:17:56) Kosatko, já ale vůbec nerozporuju to, že v případě diety není zahuštění mouky jíškou vhodné. Jen si nemyslím, že je to až tak velké zlo a že by to nějak výrazně změnilo chuť jídla. Tohle samozřejmě pro ty, co lepek mohou.
Třeba můj táta od cca 75 let nemůže vůbec lepek a mamka se musela i v tomhle věku naučit vařit jinak. Několikrát skončil na kožní klinice ve fakultní nemocnici se strašným ekzém. Nesnášenlivost lepku nemá potvrzený laboratorně, ale vysledovali to během času. Doktor říkal, že to tak prý někdy je. Stále vaří převážně klasiku, jen třeba svíčkovou zahušťují jinak (nevím, teď jak), místo knedlíku má rýži. Mně třeba místo knedlíku chutná ke svíčkové pohanka :)
|
Bouřka |
|
(24.5.2023 22:25:32) Správnè použitá jíška chuť výrazně nemění, maximálnè ji doladí. Mdlá chuť je výsledkem špatného základu, případně příliš velkého množství mouky. Taky se mi to povedlo, když jsem se snažila zahuštěním zachrànit jinou kuchařskou chybu, obvykle příliš tekutiny v zàkladu.
|
|
Půlka psa |
|
(25.5.2023 8:04:43) "svíčkovou zahušťují jinak (nevím, teď jak)"
Omáčka ke svíčkové jde zahustit samovolně. Je to nakonec v zásadě rozmixovaná zelenina ve smetaně a výpeku z masa. Poměrem tekuté a tuhé složky se řídí konzistence omáčky.
|
TaJ |
|
(25.5.2023 8:38:39) Půlko, přesně takhle děláme svíčkovou my. Nikdy jsme tam nedávali mouku...
|
|
angrešt |
|
(25.5.2023 9:15:42) Přilípla jsem to náhodně na něčí příspěvek :)
Důvodem jíšky není primárně hustota, ale udržení stability a homogenity suspenze a emulze, . Jde o funkci škrobu, resp. jeho slozky amylopektinu, který varem ve vodě rozvine "vějířky" své rozvětvené molekuly a do nich pak zachytává molekuly vody, kapicky tuku a drobnou suspenzi mixované zeleniny (nebo něčeho jinýho, třeba kakaa či koření). Lepek v tom nema funkci, i se dokonce kdysi z omáček odstraňoval, když se tzv. "odstraňovala pěna" po zahuštění, v dobách, kdy nebyl ještě prodávaný samostatný škrob. Stejný princip - škrob - je třeba používání strouhané brambory či rovnou samotného škrobu.
Mouka či moučné výrobky typu strouhaného chleba, sle i jiné obiloviny, mají oproti samotnému škrobu význam hlavně u luštěnin, u těch má smysl je namíchat, protože se tím částečně saturuje selektivní nedostatek některých aminokyselin v rostlinných bílkovinách (tady hlavně metionin a lysin)
|
susu. |
|
(25.5.2023 9:58:58) Angrešte
Konečně někdo nešíří paniku kvůli zahušťování jídel.
|
|
|
|
|
|
|
|
Despi |
|
(24.5.2023 20:32:46) No když nemáš celiakii nebo alergii tak je to banalita.
|
|
|
Ráchel, 3 děti |
|
(24.5.2023 21:17:26) proč by někdo dával do svíčkový mouku?
|
K_at |
|
(24.5.2023 21:19:03) Třeba moje babi zahušťovala prostě moukou a vodou.... prostě z doby, kdy smetana nebyla, nebo mléko a mouka.
|
|
babi_ |
|
(24.5.2023 21:19:08) aby ušetřil za zeleninu... asi
|
|
Monika |
|
(24.5.2023 21:23:42) Vždycky jsem myslela,že omáčky se zahušťovaly moukou, aby toho bylo víc, resp.to bylo výživnější.To až teď shanime jídlo, které bude dobře, ale idealne nekalorické.Driv lidi měli hlad a potřebovali ho zahnat ...
|
babi_ |
|
(24.5.2023 21:29:50) Tak od kalorií tam byly knedlíky a smetana, od výživové hodnoty zelenina a maso. Mouka v omáčce zkazí ("naředí") její chuť, a kalorie ve srovnání s knedlíkem a tukem nenažene. Jedině fakt aby bylo omáčky více, byť na úkor chuti. Zas kdo si zvykne v dětství na moučnou omáčku od milované babi, je pro něj už navždy top.
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(24.5.2023 21:35:00) Já vždycky myslela, že když se zelenina pasíruje, tak je méně hmoty a proto se omáčka zahušťuje, ale nevím... Sama výhradně mixuju, takže mouky netřeba... Ale někdy i tak dám lžíci instantní jíšky, stáhne to mastná oka...
|
|
kosatka2 |
|
(24.5.2023 21:42:42) Taky mi přijde, že se všude cpe hodně mouky, aby toho bylo za málo peněz víc a aby to bylo šlichtoidní - třeba u toho zelí, tam fakt to zahušťování nechápu.
Dělali jsme na kempování guláš - půlka lidí si postavila hlavu, že bez zahuštění moukou to žádný guláš nebude. Tak se uvařil guláš bez mouky a do druhého hrnce se kus odlil a ten se zahustil.
Rozdíl v chuti nemůžu posoudit, protože fakt lepek nesmím, ale byl propastný ROZDÍL V BARVĚ. Prostě ten moučný guláš byl v porovnání s bezlepkovým takový mdlý co do barvy a fantazie mi říká, že takový bude i co do chuti.
Mohla bych samozřejmě zahušťovat bezlepkovou jíškou/moukou..., ale prostě mi přijde, že mouka tu chuť tlumí a je to škoda. Ale co kraj to zvyk, u muže v rodině mají být omáčky "jemné"...
|
Bouřka |
|
(24.5.2023 21:45:41) guláš se zahušťuje chlebem
|
babi_ |
|
(24.5.2023 21:49:59) nebo bramborem
|
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(24.5.2023 22:01:09) Zelí zahušťuju strouhaným syrovým bramborem, guláš chlebem (miluju v tom tu chuť po chlebovém kvasu)... A teda omáčky mám taky ráda jemné, ale v mém podání to znamená smetanové - ve výsledku asi víc kalorií než by bylo z lžíce mouky
|
|
|
Ráchel, 3 děti |
|
(26.5.2023 22:22:15) moje babi mouku nedávala, mám její knížku receptů
|
|
|
Bouřka |
|
(24.5.2023 21:44:06) Jíška zajišťuje správnou konzistenci, hezké shrnutí má Florentýna. Ty echt moučné omáčky jsou výsledek snah mít toho hodně s malými náklady. Nicméně svíčkovou taky dělám jen rozmixováním hromady zeleniny, ale je jiná než ta klasická.
https://www.kucharkaprodceru.cz/jiska-recept-a-pouziti/
|
kosatka2 |
|
(24.5.2023 21:50:08) Na Florentýnu mám pifku, míchá jíšku i do čočky, takový dobrý jídlo...
Trochu nerozumím jejím steskům, že omáčka bez jíšky steče z těstovin, rýže vodnatou omáčku nezvládne pojmout, atd. Už vidím, jak Florentýna cpe jíšku i do kokosového kari a do boloňské omáčky, aby to dobře přilnulo, protože to bez jíšky přece nadělá paseku...
|
Stáňa * |
|
(24.5.2023 21:58:41) Kosatko, rozhodně z ní nemám pocit, že by ji rvala všude.
Ale jak kdo chce :)
|
|
Stará husa |
|
(24.5.2023 22:02:28) Tak čočku taky dělám s jíškou, s cibulovou. Pak tam dám sůl, majoránku a česnek. Čočku na kyselo nemám ráda, ale tahle mi chutná a vařím ji často. Do koprove nebo rajské omáčky taky dávám jíšku, i do kuřete na paprice nebo do špenátu. Svíčkovou jsem dělala jednou v životě, a to ještě ze srnce, tam jsem tu zeleninu rozmixovala a zalila smetanou. Ale jíšku používám často, mouka mi nevadí, alergie nemám naštěstí vůbec žádné.
|
|
Bouřka |
|
(24.5.2023 22:06:46) Čočka na kyselo podle Florentýny je skvělá, naučila mě, jak nemít sice chutný, ale blivanec Tahle úprava čočky (je to zadělávané jídlo) prostě jíšku chce, což nevylučuje jiné, nezahušťující se. Boloňská je jiný typ jídla, je to vlastně ragú, a ne omáčka. Kari obdobně, jiný typ pokrmu. Tam navíc zahušťovací funkci plní to tučné kokosové mléko, bude to podobný princip jako u smetanových krémových polévek.
|
apo-lena |
|
(25.5.2023 5:57:03) Taky mám ráda čočku na kyselo podle Florentýny.
|
|
|
|
|
|
Rodinová |
|
(24.5.2023 21:27:49) Protoze tradicne se v ceske kuchyni omacky zahustuji moukou nebo se dela jiskovy zaklad. Tedy delal se, zahustovaly…
|
babi_ |
|
(24.5.2023 21:30:53) Rodinová, jo, ale svíčková je výjimka. Tedy si myslím.
|
Rodinová |
|
(24.5.2023 21:34:19) Aha, ja myslela, ze dotaz smeruje k omackam tak vubec…
|
Ráchel, 3 děti |
|
(26.5.2023 22:24:37) ne, konkrétně se bavíme o svíčkové
|
breburda71 |
|
(28.5.2023 18:12:10) Rachel, u nas to samy, zeleninu peceme s masem a pak rozmixujeme..ze dvou celeru, 10 mrkvi je kotel omacky, kterou musim spis redit, nez abych ji zahustovala...na coz vetsinou staci ta slehacka...A vsichni se muzou utlouct, v omacce se nic neoddeluje..
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(28.5.2023 19:23:24) Svíčkovou taky nezahušťuju. Ale do něčeho se jíška hodí, třeba do špenátu.
|
TaJ |
|
(28.5.2023 20:43:02) Inko, my ani špenát nezahušťujeme. Když dělám špenát, tak zesklovatím trochu cibulky, hodím tam špenát, malinko podliju, dám rozmačkaný česnek a trochu podusím. Kupujeme ten sekaný mražený špenát, ne protlak.
|
*Kate* |
|
(28.5.2023 20:53:55) Zajímalo by mě, jestli ten špenátový protlak časem prostě vymizí, tak jako třeba tlačítkové mobily.
|
TaJ |
|
(28.5.2023 21:02:50) Kate, to nevím, tlačítkové mobily pořád spousta lidí má a pořád se vyrábějí i nové...a špenátový protlak vypadá věčný, nedávno jsem potřebovala do bramborových noků právě ten sekaný a v Lidlu měli jen ten jediný - protlak...tak jsem musela ještě jinam.
|
Bouřka |
|
(28.5.2023 21:28:04) Já se špenátovým protlakem problém nemám, většinou používám ten. Sekaný màm ráda v kostkách, můžu si ho dávkovat dle potřeby. Do lasagní ràda míchám oba. Nezahušťuju, dělám se smetanou.
|
TaJ |
|
(28.5.2023 21:33:36) Bouřko, mně ten protlak moc nechutná, ten sekaný mám mnohem radši. A je i praktičtější, v těch kostkách, že se dá postupně přidávat, když člověk neví, kolik ho do něčeho dát. Lasagne neděláme, zapečené těstoviny děláme načerveno. Ale teď jsi mi vnukla nápad, máme tu toho špenátu ještě docela dost, tak že by se daly udělat nějaké zapečené těstoviny se špenátem, musím pohledat nějaké recepty. Synek má momentálně nějaké dobré období, kdy je příznivě nakloněný novinkám, tak toho musím využít. Ještě špenátovou polívku bych mohla zkusit, loni na dovolené mu kupodivu chutnala a my ji doma jinak vůbec neděláme.
|
Bouřka |
|
(28.5.2023 22:10:15) Tak jà mám z dětství zafixovaný ten protlak jako tu správnou chuť špenátu
|
TaJ |
|
(28.5.2023 22:17:12) Bouřko, tak já jsem znala z dětství taky jen ten protlak, ale když jsme pak vyzkoušeli ten sekaný, tak mi ta chuť přišla mnohem lepší, i barvu to má takovou svěžejší...
|
Beat |
|
(28.5.2023 22:24:16) Dneska jsem jedla v Polsku koprivovou polévku. Pro mně novinka .Byla moc dobrá.
|
Evelyn1968,2děti |
|
(28.5.2023 22:25:56) Dcera v Polsku nadává, že je všechno s kopěrkom
|
|
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(28.5.2023 23:00:35) Špenát miluju ve všech podobách... Maminka dělávala bešamel s muškátovým oříškem a do něj protlak a vejce a česnek, byl výborný, jindy zase na slanině zesklovatět cibuli, špenát, česnek, vejce, taky mňam... Já dělám většinou sekaný se smetanou, někdy listový se smetanou - ten obvykle k těstovinám... a někdy zahušťuju instantní jíškou, když je k masu... Jo a taky když ho potřebuju hodně, míchám dva balíčky sekaného a jeden protlak
|
K_at |
|
(29.5.2023 5:34:39) Sekaný špenát, cibulka, česnek, sůl. Nic víc. Je to dobré i tak. Ale sním ho v jakékoliv úpravě. Protlak jen v případě nouze nejvyšší.
|
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(29.5.2023 8:22:06) jsem si tak vzpomněla, že ten špenát s bešamelem byl skvělý i za studena, mazala jsem si ho na chleba jako pomazánku možná bych to mohla zkusit, moje děti špenát taky milují, to by jim mohlo chutnat
|
|
|
|
|
|
|
|
Senedra |
|
(28.5.2023 21:15:50) Do špenátu jíšku nedávám ( tu nedávám skoro nikam), ale zahušťuji vajíčkem... Rozklepnu syrové do špenátu a míchám...
|
|
|
babi_ |
|
(28.5.2023 23:14:18) Do špenátu se hodí vajíčko. Jíška vůbec.
|
Evelyn1968,2děti |
|
(28.5.2023 23:40:34) Já smetanu, bez mouky.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Stáňa * |
|
(24.5.2023 21:56:03) Rachel, proč mouku do svíčkové si přečti třeba tady v Kuchařce pro dceru: https://www.kucharkaprodceru.cz/svickova-na-smetane-recept/
Ze vší té tekutiny a zeleniny musíte nakonec vyrobit typickou svíčkovou omáčku. Nepropadněte klamné iluzi, že stačí, když zeleninu propasírujete a ona vám omáčku sama zahustí. Není to pravda, taková omáčka, když chvíli stojí, oddělí se, usadí se a nevypadá dobře.
My ji obvykle jíme několik dní, často na ni někoho zvu, tak chci, aby i vypadala dobře.
|
babi_ |
|
(24.5.2023 22:14:48) Nojo, kdo chvíli stál, už stojí opodál... tak to je.
|
|
Ráchel, 3 děti |
|
(26.5.2023 22:25:52) no při vší úctě k Florentýně, u nás se do svíčkový nikdy mouka nedávala a je suprová. zelenina se do svíčkový u nás nepasíruje, ale mixuje, tím se udělá ta konsistence
|
TaJ |
|
(28.5.2023 20:41:12) Ráchel, přesně, svíčkovou zahušťujeme jedině rozmixováním zeleniny, tím se to krásně zahustí. Zahušťujeme takhle i polévky - bramboračku, květákovou apod., prostě část polévky rozmixujeme a část necháme s kousky zeleniny a to rozmixované do ní pak přidáme.
|
|
|
|
|