| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Proč se na řízek dává citron?

 Celkem 33 názorů.
 K_at 


Téma: Proč se na řízek dává citron? 

(17.6.2023 19:07:58)
S kamarády se dohadujeme o tom, proč se na řízek dává citron. Můj názor je, že jde o reakci kyselého a mastného. Má to praktický důvod, nebo jen zvyk?
 babi_ 


Re: Citron a řízek  

(17.6.2023 20:41:55)
Je to dobrý. Řízek dostane citronem ten správný říz ~;)
 holkamodroočka 


Re: Citron a řízek  

(17.6.2023 21:08:22)
Nikdo z naší rodiny, když dělá domácí řízky, k nim citron nepodává. Asi jsme barbaři. Jen mamka pokape kapra citronovou šťávou, aby se ztratil rybí pach. Ani v restauraci ten citrón vždycky nedávají. Asi to budu muset někdy zkusit.
 TaJ 


Re: Citron a řízek  

(17.6.2023 23:05:49)
Holkamodroočka - u nás taky taky, nikdo na řízek citrón nedáváme, ani v restauracích to moc často nepotkávám. Vím, že to tak někdo dělá, naši si dávali citrón na smaženého kapra, já ani na toho ne, nechutná mi to, i když jinak proti citrónu vůbec nic nemám.
 Margaret 


Re: Citron a řízek  

(17.6.2023 20:43:45)
Stejně jako babi - prostě je to dobrý ~R^
 babi_ 


Re: Citron a řízek  

(17.6.2023 20:47:41)
Ale věřím, že Angrešt nám ten výživový efekt osvětlí - může tam být ~d~
 Půlka psa 


Re: Citron a řízek  

(17.6.2023 21:23:20)
Citron je na řízku samozřejmě to nelepší. Takže proto se dává.
 K_at 


Re: Citron a řízek  

(17.6.2023 21:39:19)
Půlko, já si právě myslím, že to není jen na chuť. Protože je to celkem starý zvyk.
 magrata1 


Re: Citron a řízek  

(17.6.2023 21:31:42)
Netuším, zda je to důvod, ale citron podporuje činnost žlučníku.
 Beat 


Re: Citron a řízek  

(17.6.2023 21:38:44)
Nějak mi to nikdy nechutnalo, nikdy jsem si citron nedavala. Nesedí mi to ke kaši s máslem, kterou k rizku miluju. Ale poslední dobou si to občas pokapu
 neznámá 


Re: Citron a řízek  

(17.6.2023 21:49:23)
Doma citron nedáváme, neznám nikoho, kdo by dával citron.
Občas v restauraci, ale když tak nad tím přemýšlím, tak pouze na dovolené, v místních jsem řízek s citronem asi nikdy neměla.
Možná pouze krajový zvyk?
 Bouřka 


Re: Citron a řízek  

(17.6.2023 21:57:43)
Aby to hezky vypadalo :-) A taky je to dobrý i když nej je to na rybím řízku :-)
 P.T. Cruiser 


Re: Citron a řízek  

(17.6.2023 21:58:01)
Řekla bych, že je to možná kvůli odlehčení smaženého pro žlučník. V rodině otce se to dělalo normálně, byli na to zvyklí odjakživa. V rodině matky se to nedělalo, protože jejich rodina nikdy nic nesmažila :-), nevím proč, ale opravdu nesmažili, babička všechno vařila nebo dusila, dokonce i málokdy maso pekla.
 Ropucha + 2 


Re: Citron a řízek  

(17.6.2023 22:17:28)
Proč si to nevygooglíte? ~;)
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Citron a řízek  

(18.6.2023 0:25:41)
Řada z nás má zvyk pokapat si křupavý řízek citronem. Dříve tato praxe nebyla jen otázkou zlepšení chuti. Výrazná chuť citronové šťávy měla maskovat pachuť žluklého tuku a lehce zkaženého masa, což už dnes není zapotřebí“
 Vítr z hor 


Re: Citron a řízek  

(17.6.2023 22:56:08)
Nevim, jak je to s rizkem. Ale vim, ze v prioade ryb a morskych mrch se v nekterych zemich, zejmena je-li tam hic, pouziva citron z bezpecnostnich duvodu (az sekundarne kvuli chuti), aby pobil pripadne bakterie.
Neni to “dej si citron, jestli chces”, ale “musis si na to vymackat citron, je to prece ryba”.
 Vážný2 


Re: Citron a řízek  

(18.6.2023 0:23:14)
Gpt-4: Citron se na řízek dává kvůli jeho kyselé chuti. Kyselost citronu pomáhá rozpouštět tuky a zlepšuje trávení.

Gpt-3.5: Na řízek se často dává citrónová plátek nebo šťáva z citrónu kvůli několika důvodům:

Ochucení a osvěžení: Citrón dodává řízku svěží a kyselou chuť, která kontrastuje s křupavostí a sytostí masa. Tím se zlepšuje celkový zážitek z jídla.

Neutralizace tuku: Citrónová kyselina v citrónu pomáhá rozložit a neutralizovat tuk v jídle. Tím se snižuje pocit tučnosti a těžkosti po konzumaci řízku.

Antibakteriální účinky: Šťáva z citrónu obsahuje přírodní antiseptické vlastnosti, které mohou pomoci snížit riziko bakteriální kontaminace masa.

Dodání šťávy: Přidání citrónové šťávy na řízek může pomoci zvýšit šťavnatost a vlhkost masa, zejména pokud je maso suché nebo příliš propečené.

Je však důležité zmínit, že přidání citrónu na řízek je spíše otázkou osobních preferencí a chuťových zvyklostí. Někteří lidé citrón na řízek nepřidávají, protože preferují jeho původní chuť a nechtějí jej maskovat citrónovou přích

 Vážný2 


Re: Citron a řízek  

(18.6.2023 0:26:55)
Tu neutralizaci tuku považuju za zavádějící. Říká se tomu halucinace umělé inteligence.
 Salamajka 


Re: Citron a řízek  

(18.6.2023 7:32:46)
Upřímně řečeno nevím. Já jsem to nikdy nezkoušela v restauraci ten citron nechám na okraji talíře. Já kyselé věci moc nejím. Max tak okurky k rizotu. Ale sestra má poruchu příjmu potravy a skoro nic nejí jeden čas to bylo strašný a když k nám měla přijít na oběd tak si dala suché brambory a k tomu lehce opečená kuřecí prsa a ty si kapala citrónem s tím že jí to připomíná rybu chuti a přebije se chuť toho masa. Upřímně řečeno teď co musím držet bezlepkovou dietu tak musím říct, že málokterá restaurace umí udělat přírodní kuřecí prsa tak aby z toho nebyla úplná podešev. Na trachte to úplně přehnali s kořením to se skoro nedalo, ale prostě to je hospoda kde se vaří tak, aby jim chlapy lemtali pivo. Chlap tam chtěl udělat oslavu 50 no sem mu hned zatrhla. 😂
 angrešt 


Re: Citron a řízek  

(18.6.2023 16:09:24)
Kyselost citronu stimuluje vylučování slin, což vylepší texturu jinak celkem suchého masa a hlavně jeho obalu.

No a historicky se citron na maso - a zůstalo to nadále u ryb, protože ty jsou v dnešní době jeté pořád přece jen častěji - dával proto, že při rozkladu bílkovin vznikají různé aminy, které smrdí - je to pach rybiny, zároveň pach zkaženého masa (to je totéž, jen ty zastoupené aminy mají různý poměr). No a při reakci s kyselinou se vytvoří sloučeniny, které přestanou být cítit. To je ta dobrá zpráva. Ta špatná je, že ani takto kysele vyvázané aminy nepřestanou být toxické. Takže vliv citronu na jeté maso a jetou rybu je pouze senzorický.

Jinak kyselé prostředí může zabránit rozkladu způsobenému některými bakteriemi, pokud se to kyselé aplikuje ještě předtím, než aminy vzniknou (což je důvod, proč se čerstvé! maso a ryby ve většině kultur kvůli prodloužení trvanlivosti ukládaly v kyselém prostředí, to jsou z ryb všemožné ceviche a tak, u nás v Evropě svíčková a Sauerbraten...).

No a je to taky důvod, proč se občas objeví aféra, jak nějaký obchod nebo hospoda omývala maso v octě a pak se tím masem zákazníci otrávili. Protože ten ocet sice neutralizoval zápach aminů, ale ne jejich toxicitu.
 Pruhovaná 


Re: Citron a řízek  

(18.6.2023 16:55:21)
Říkám si, proč se tím jetým masem netrávili eskymáci, kteří ho asi běžně jedli? Že by už byli adaptovaní?
 magrata1 


Re: Citron a řízek  

(18.6.2023 17:04:23)
Eskymáci měli to maso mražené, ne?
 angrešt 


Re: Citron a řízek  

(18.6.2023 17:06:21)
Záleží na správném typu jetosti, včetně správnýchteplot a správné fáze přístupu a nepřístupu vzduchu, a když se použili ptáci nestejných velikostí a tím pádem rozklad nebyl rovnoměrný, tak se trávili slušně až smrtelně. A občas se trávili, i když byli ptáci stejní. Kiviak je prostě riskantní podnik, ale ten risk je tam spíš botulinového druhu.
 K_at 


Re: Citron a řízek  

(18.6.2023 17:20:23)
Angrešte, ty prostě nezklameš. Děkuji.
 DaVinci 


Re: Citron a řízek  

(18.6.2023 17:11:41)
Kyselost podtrhne chuť masa. Vůbec kyselost je v jídle moc důležitá
 Anadar 


Re: Citron a řízek  

(18.6.2023 18:43:46)
Mě to prostě chutná. Manžel by se toho nedotkl 😀
Takže když jsem poprvé jedla v Anglii fish&chips polité octem,mohla jsem se ujíst. Kyselá chuť je prostě šmrncovní. Ale každému,co jeho jest
 Evelyn1968,2děti 


Re: Proč se na řízek dává citron? 

(19.6.2023 10:50:14)
Díky vám a vedlejšímu tématu, už mám 3 dny chuť na řízek ~q~, s citrónem nebo bez, to je jedno~t~
 Yuki 00,03,07 


Re: Proč se na řízek dává citron? 

(19.6.2023 11:06:12)
jo, mám to stejně, řízek bude určitě v pátek, a možná ještě ve středu, a určitě bez citronu

máme doma cizince a řízek je jeho nejoblíbenější místní jídlo
 Evelyn1968,2děti 


Re: Proč se na řízek dává citron? 

(19.6.2023 11:12:09)
Moje taky.
 susu. 


Re: Proč se na řízek dává citron? 

(19.6.2023 10:53:52)
Nikdy jsem to tak nejeddla, vždy ho dám stranou. Mám ráda řízek tak, jak je, bez citronu.
 Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 


Re: Proč se na řízek dává citron? 

(19.6.2023 10:54:41)
citrón na řízek je zlozvyk... má ho můj muž a hrozně mě tím rozčiluje ~t~
odpouštím ho v případě ryb, k tomu rybímu masu se mi kyselá chuť citronů hodí, ale na vepřový řízek je to hřích ~;)
 vlad. 


Re: Proč se na řízek dává citron? 

(19.6.2023 10:57:23)
Rose, taky mě to rozčiluje ~:-D a to takhle doma nikdo nejí. Když jsem poprvé viděla, jak kamarádka zalila řízek šťavou z citronu, vůbec jsem nechápala, jak si může zničit takovou dobrotu ~e~ ~t~
 TaJ 


Re: Proč se na řízek dává citron? 

(19.6.2023 12:16:59)
Rose, jo, k rybě mi to docela sedí, ale ke klasickému řízku ne. My tedy děláme prakticky jenom kuřecí, ale citron si na něj nedáváme nikdo.

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.