Mám dceru s LMD a zatím to mohu vydržet
I já mám dceru s LMD a díky tomu, že zatím nechodí do školy, dá se to vydržet. Moc bych prosila EVU o sezman nějaké odborné literatury, jak projevy LMD tlumit. Z výchovného hlediska totiž nevím, co mám dělat. Je třeba být na dítě přísná a důsledná, jako na dítě bez LMD nebo jeho prohřešky přehlížet. Například splnění jakéhokoliv povelu (např. "Ukliď si hračky, jdeme ven") vyvolává v dceři stres a okamžitou averzi a věci, které by jinak normálně udělala, jsou pro ni velkým problémem. Jak dodržovat důslednost u těchto dětí, když někdy vůbec nereagují a mají tzv. vypnutý příjem. Někdy se dcera vzbudí se slunečnou náladou a vše umí a ještě radostně, ale někdy je už od rána jasné, že to bude těžký den. V tom případě pak dělá vše opačně, než se jí řekne,tvrdí že černá je bílá a basta - donutit ji poslechnout je nadlidské úsilí. Zkouším to řešit tak, že ve slunečných dobách si povídáme o zlobivé holčičce příběhy, co dělala špatně a jak se pak polepšila. Dcera to docela ráda poslouchá, ví, že je řeč o ní a souhlasí se mnou ohledně polepšení až do příštího špatného rána.
Myslela jsem si, že z toho postupně vyroste, ale ostatní příspěvky mi moc naděje nedávají.
Ještě jednou prosím o tipy na účinné odborné publikace.
Díky
Odpovědět