31.12.2009 12:43:24 Grainne
Re: Genderová deziluze
Zasjaj, no ono i to kojení je zachyceno v zákoníku práce a kupodivu, žádný otec si nemůže odskočit na kojení ze zákona. Žena ano.
Že já bych to nedělala, neznamená, že to někdo nevyužije, ale jsou profese a podmínky, které to nedovolí. Vzhledem k neustálému nabádání cestování za prací si ztěží někdo bude odskakovat kojit 20 a víc km. Nejsme všechny poslankyně a nemůžeme si postýlky s kojenci umísťovat na pracovišti. Tam, kde to lze, je to akceptováno. Nevím, co v tomto ohledu chtít víc.
Muž na mateřské - proč ne, já bych to považovala za první, vhodný krok, ale ne nařídit ho direktivně, ale významně ho zvýhodnit. Taky nepovažuju za nic zvláštního, když žena "živí" svého manžela, protože se k tomu stočily životní podmínky, ostatně, tenhle model se nám taky už vyskytl a nebyl to problém.
Znám několik mladých mužů, kteří na RD šli, protože manželka by ztratila slušnou pozici v zaměstnání, kdežto jim nic takového nehrozilo, jednoduše tuhle část života převzali s ohledem na možnost kariéry své manželky.
Já neprotestuju proti žádným možnostem a modelům, protestuju proti tomu, aby byly nařizovány a především mi na tom nařizování nesedí omezení výběru zaměstnavatele. To prosím zaměstnavatelům, obzvlášť v soukromé sféře nefandím ani málo.
To, že některé profese jsou placeny tak, že vpodstatě nepokryjí ani náklady na zaměstnanost, je další problém, který tohle ovlivňuje a takové náklady se pobíháním na pracoviště a zároveň péčí o kojence ještě zvýší, takže tady půlúvazek naprosto ztrácí smysl.
Ten, kdo parcuje pro obživu, takhle počítá, pokud ne, obvykle spláče nad výdělkem. Ten, kdo pracuje s láskou a pro zábavu, to s klidem přinese jako oběť na oltář své profese. Kolik nás ovšem takových je?
Jenomže to je zase problém mužů a žen, nikoliv ženská otázka. Dělat z mužů nepřátele, kteří nám něco berou považuju za nesmyslné, pokud nastolíme spojenectví, minimálně s tím mužem, kterého máme doma, jistě dosáhneme žádaného cíle, ale aby se společnost angažovala v partnerských vztazích, byť nepřímo a polácáváním po zádech muže s hadrem na podlahu..........tak na to vážně nemám.
Odpovědět