Prosím pěkně, mohl by mi někdo poradit? Mám tady takovou nepříjemnou věc. Dostala jsem od kamaráda trvale žijícího v zahraničí plnou moc k vyřízení dědictví po jeho otci a dnes jsem byla u notáře.
Otec odešel od syna a jeho matky, když byl ještě v plenkách. Nikdy se s ním nestýkal, alimenty platil sporadicky, prostě táta k ničemu. Nyní zemřel a syn po něm dědictví žádné nechce. Otec zemřel s adresou na obecním úřadě, byl tedy bezdomovec, neví se ani datum a ani příčina smrti. Do plusu se dědí asi padesát korun, ale dlužil skoro třičtvrtě miliónu! Jak říkám, syn nic nechce a dnes mi notář tvrdil, že syn je povinen vyklidit byt, ve kterém bydlela otcova matka (tedy babička kluka od kterého mám plnou moc). Babička zemřela před pěti lety, její syn, ten vykutálený tatínek, už tam tedy neměl trvalé bydliště a po nás, tedy po synovi, chtějí, aby vyklidil byt po babičce, se kterou se taky nestýkal. Namítla jsem, že když nic nedědí, tak nevím, proč by měl mít na starost nějaký úklid a pan notář začal křičet a pobíhat po místnosti, že prý do toho chci namočit malé děcko (rozumějte, malé miminko toho člověka, co odmítá dědictví. Miminko se narodilo v Německu, má matku Němku a nemá ani české občanství. Je mu půl roku.). Domnívala jsem se, že v případě, že syn dědictví odmítá, tak ho odmítá i pro své děti, případně může jako otec, tudíž zákonný zástupce toho dítěte, také odmítnout.
Jsem dost rozpačitá a nevím si s tím rady. Šla jsem tam s tím, že odmítnu, podepíšeme o tom dokument a tím se za jeho otcem navždy zavře voda. Jsou mladá rodina, i když v Německu, ale potřebují každou korunu a určitě nemají čas, chuť a ani peníze vyklízet byt po paní, která se s ním od mala nestýkala.
Najde se tu někdo, kdo by mi mohl poradit? Hodně na mně tlačili, abych poskytla synovu adresu v zahraničí, což jsem také odmítla, nedali mi k tomu souhlas a myslela jsem, že s plnou mocí mohu vyřídit úplně vše?
MOckrát všem děkuji za rady a postřehy.