Re: Prosím o radu - odmítnutí dědictví
Dobrý den, prosím o radu ve zvláštní situaci.
Před 8 roky mi zemřel otec a já byla jedinou dědičkou.
Otec měl sice slušné úspory, ale ty jsem nemusela uvádět do dědictví, neb jsem byla v té době disponující osoba s jeho finanč. prostředky, které si během svého života našetřil. Byl obyčejný traktorista v země. družstvu, takže je získal poctivou prací. Takže v této situaci jsem si mohla finanč. prostředky převést na svůj účet aniž bych je musela uvádět do dědictví. Tam jsem uvedla pouze malou část tj. uložení 10 tis. Kč v pošt. spořitelny, které byly pouze na jeho jméno, tudíž jsem je uvedla do předmětu dědictví. Dědictví bylo uzavřeno s tím, že nemusím platit notáři žádný poplatek, jelikož byla hodnota majetku nízká. Asi po 1/4 roce jsem obdržela od České spořitelny výpis z účtu, kde byly ještě nějaké peníze. Ale jelikož jsem je nemohla vyzvednout pouze majitel a to byl otec , tak jsem to nechala běžet. Takže každý rok mi chodily 4 výpisy ze spořitelny. Po takto dlouhé obě jsem se odhodlala znovuotevřít dědické řížzení, s tím, že bych tento fond mohla převést na sebe jako jediná dědička. Jinak by tyto peníze byly navždy uzamčeny v Čes. spořitelně. Pani u notáře mi sdělila, že mě tento úkon bude stát asi 700-800,- Kč. Což jsem tedy přijala.
K mému překvapení však mi nyní pozvali k vyřízení a sdelili mi, že budu platit asi 11 tis. jelikož ve spořitelně jim bylo vypsáno, co vše měl můj otec na vklad. knížkách ke dni úmrtí. Já jsem s tímto bohužel nepočítala a velice mi to zaskočilo. Jsem ve velmi tíživé situaci. Před 7 měsíci mi náhle zemřel manžel a my jsem si museli nechat vyhotovit znalecký posudek na pozemky, lesy a nemovist, kterou vlastnil. Odhad stál 15 tis. a notářký poplatek mě stál necelých 32 tis.
Takže v současné době nemám žádné finanč. prostředky, kterými bych mohla dispon ovat. Peníze po obci jsem použili s manželem na koupi rodin. domku, kde bydlí se svou rodinou.
Mám prosím dotaz:
1. Mohu toto dědictví odmítnout s tím, že zaplatím notářské ukony s tím spojené a nebudu požadovat další dědické rozhodnutí.
2. Mohu požádat o odpuštění od úhrady soudního poplatku ve své tíživé situaci.
Moje příjmy jsou velmi nízké, nedosahují ani průměrné mzdy vyhláš. v posled. období.
Velmi děkuji za odpověď.
Marie Zábranská , 55 let
Odpovědět