Bude adoptované dítě dědit po biologickém otci?
Mám 17letou kamarádku. Je z prvního manželství, matka se rozvedla, znovu vdala a biologický otec se s ní domluvil, že se dcery zřekne, aby ji nový manžel mohl adoptovat. Biologický otec se o dceru nezajímá. Adoptivní otec je děsný, nebudu tady popisovat, jak se chová k manželce a adoptivní dceři a jak se chová k vlastnímu synovi, je to na dlouhé lokte, Dickens by měl téma. Ale kamarádka (k údivu všech kromě mě) je na učňáku premiantka třídy a příští rok se u nich otevírá maturitní nástavba, tudíž se hodlá přihlásit. Já ji v tom podporuju, není nijak nadprůměrně nadaná, ale myslím, že by to zvládnout mohla. Jenže adoptivní otec jí školu platit nehodlá. Že má na ni vyživovací povinnost vím, v tomto směru ji budu postrkovat a klidně ho udám na sociálce.
Ale při hovoru na toto téma kamarádka přemýšlela, že by jí třeba mohl platit on. To jsem jí řekla, že to asi nebude možné po něm něco vymáhat. Leč napadlo mi, že jsem nikde nečetla ani neslyšela dědictví v podobném případě. Dědí takové dítě po biologickém otci? Nebo je to dítě už pro něj cizí člověk? Ona se svého otce nikdy nezřekla, rozhodli to její rodiče a adoptivní otec je skutečně hnusný, od něj nikdy nic neuvidí. Nevíte někdo, jak to je?
Odpovědět