10.3.2012 17:14:25 Annitta
Re: +-1912...a my:)
Ač je mi 26, tak v roce 1908 se narodila moje babička. Vzhledem k tomu, že byla nejmladší z cca 23 dětí(praděda byl ženatý 3x a moje babička byla z toho posledního vrhu), tak vlastně ani netuším, jaký ročník byli moje praprarodiče. Takže budu soudit podle mojí babičky.
Babička se narodila v Polsku, ale v německy mluvící rodině. Co vím, tak si udělala obchodní akademii a dělala pak účetní. V cca 18ti se přestěhovala do Čech. Naučila se perfektně česky a žádný přízvuk nikdy neměla, ale i já používám výraz, že je to "hais"(pardon, já se NJ nikdy neučila, takže pravopis je pro mě veliká neznámá). S prvním manželem se rozvedla, protože i po svatbě odmítal sex-v rodině máme tušení, že to byl homosexuál, co si to nechtěl přiznat... Díky válce si nechala změnit křestní jméno z Marianne na Marii. Podruhé se vdala za mého dědu a měla 2 děti ve svých 34 a 40 letech. Dožila se 90ti let. Nikdy neuměla pořádně vařit a dlouho měla služebnou- já to teda už nezažila, ale do takových 60.let jo...
Takže upřímně si myslím, že její život by nebyl nějak odlišný od toho, co se vede dnes a myslím, že na svoji dobu byla dost odvážná a pokroková. Rozdíl mezi mnou a jí je nejvíc v tom, že ona pocházela ze slušně zazobaný rodiny...Praděda měl výborný zaměstnání...bohatství se neudrželo...bohužel
Odpovědět