Hubnutí - jednoduché a složité cukry
na seznamu se dnes objevil článek:
// 1. Neumíme rozlišit jednoduché a složité cukry
Stejně tak jako "není tuk jako tuk", tak ani cukr nemůžeme hodit do jednoho pytle. Existují totiž dvě skupiny cukru - rychlé a pomalé, podle toho, jak rychle se vstřebávají do krve. Většina z nás neví, že díky rychlým cukrům se zvedá rychle hladina krevního cukru, což má za následek zvýšenou hladinu inzulínu, který přebytečný cukr musí vyplavit. A hlavně jej uloží z velké míry na tuk.
Ano, na ten tuk, který máme kolem břicha, boků a stehen. Oproti tomu složité cukry se díky svému chemickému složení ukládají pomalu, a proto nedělají nepořádek v hladině krevního cukru.
Zapamatujte si tedy, že je nutné jíst složité cukry (sacharidy), místo jednoduchých cukrů. Jednoduchý cukr najdete v surovém stavu (i hnědý), ovoci (i fruktóza je jednoduchý cukr), bílém pečivu, bílých těstovinách, bílé rýži a samozřejmě i ve sladkostech různého druhu. Naučte se číst etikety, kde je většinou složitý a jednoduchý cukr oddělen a vy vidíte jeho přesné množství/rozložení.//
Skutečně jsou třeba rohlíky jednoduchý cukr? A v čem je složitý cukr?
Odpovědět