13.4.2012 7:52:29 Vítr z hor
Nesnášenlivost lepku
Ptám se ze zvědavosti.
Mám několik blízkých přátel, takto celiaků, takže jsem byla náležitě poučena o detailech jejcich diety a onemocnění celkově.
Stručně – nesmějí ani stopu lepku, a svou bezlepkovou stravu musejí připravovat tak, aby se nesetkala s místem, kde proběhl lepek (třeba bezlepkový chléb nesmím krájet na prkýnku, kde krájím normální chleba) atd. Už několik let jim normálně vařím a peču bez lepku.
Už nějakou dobu znám chlapečka (je mu tak 3–5 let, nevím přesně), jehož maminka tvrdí, že chlapec nemá celiakii, ale má "zvýšené hodnoty lepku" (asi protilátek na lepek?), takže nesmí běžný chléb, rohlíky, piškoty. Kupuje mu bezlepkový chléb, piškoty, jinak ale všechno ostatní podle maminky může.
Tedy normální špagety, moukou zahušťované polévky, perník, makovou roládu...no všechno, co vás napadne.
Ohledně toho speciálního chleba – má ho prý jíst do doby, než se "hodnoty lepku upraví".
Co je to za dietu? Existuje nějaká varianta nesnášenlivosti lepku nebo alergie, kdy by stačilo omezit lepek v chlebu? A je šance, že by člověk mohl časem být bez diety? Spřátelení celiaci nic takového neznají.
Odpovědět