Re: Nový trend ve výživě - jídlo 3x denně
Angrešte mně je celkem jedno co si o mně myslíš. Jsem na webu, kde jsou lidé různých profesí a respektuju, že ne každý ví co je to lipáza, amylázy, trypsin a k čemu to přesně je a co to a kdy, dělá.
Vysvětluju to tedy co nejsrozumitelněji pro lidi, kteří neprošli biochemií. Nepotřebuju machrovat, když bude někdo koho trávení zajímat najde si to nebo se zeptá.
Metabolismus odpočívá, když je člověk v klidu pár hodin. Pro tebe: Organizmus nekoná žádnou práci a vytváří minimum tepelné energie: Spaní má nejnižší hodnotu 0,7 met. Jednotka met se užívá pro vyjádření hodnoty metabolismu při různých činnostech. Hodnota metabolismu M (W.m-2) produkovaná lidským tělem se zjišťuje pomocí měření spotřeby O2 a produkce CO2.
Ideálního bazálního metabolismu téměř nelze dosáhnout, kvůli teplu z interiéru, ale nejblíže jsme k němu ve spánku.
CNS stejně tak regeneruje ve spánku, i když probíhají Rem a NonRem fáze.
EEG vzorec (nepravidelná rychlá frekvence) REM spánku připomíná bdělý stav !!!, ale přitom je hluboký. Proto se nazývá také paradoxním spánkem. EEG vzorec NREM spánku obsahuje zase "pomalé" vlny – pravidelná, nízká frekvence – a někdy se nazývá synchronním spánkem
. Obdobné střídání úrovně bdělosti nastává i během dne, což závisí na hladině neurotransmiterů (přenašečů) v CNS (centrální nervové soustavě).
Další slovíčkaření a chytání za slova si nech na jindy. Dobrou.
Odpovědět