Jájo, dobrý článek.
Jíst bez lepku a hovězích bílkovin se samozřejmě dá. Kojení to trochu komplikuje, ale i to se dá.
Nejdřív je potřeba z hlavy vygumovat stereotyp, že z obilnin je potřeba vyrábět pečivo a když na to (bezlepkové) obilniny nejsou vhodné, uděláme s tím psí kusy, aby to přec jen jako pečivo vypadalo. Když vynecháš tuhle křeč, je všechno snazší.
Bezlepkové obilniny nejsou dobré na pečení. Ale jsou výborné na kaše, knedlíčky a některé i na placaté záležitosti.
Nevím, co jsi zvyklá jíst.
Při kojení potřebuješ opravdu vysoký příjem vápníku, bílkovin a kvalitních tuků. A vitamíny. Což by báječně zastaly mléčné produkty.
Když je nelze. Tak vápník ze stravy pro dva lidi skoro jistě nepokryješ, tam si určtitě kup vápníkový přípravek.
Ale vše ostatní ano. Potřebuješ jíst hodně bílkovin - když nemůžeš mléko, tak hodně masa, ryb a vajec. Luštěniny jsou při kojení trochu problematické, ale přesto není problém červená čočka. Pak většinou bezproblémová je cizrna a francouzská čočka. Rozhodně bych to zkusila a viděla bys, jestli to jde.
Veveru Ti dobře radí, porozhlédnout se po kuchyních, které nepočítají s pečivem a mléčnými výrobky. Potíž s extra exotickými kuchyněmi je jednak složité shánění surovin, jednak zase některé přísady, které taky nemusejí být zrovna "vončo". Navíc jak už jsme psala v té minulé diskusi, považuju za rozumné a vhodné maximálně využívat místní plodiny a k exotickým sahat spíš výjimečně.
Nevím, zda patříš k celiakům, kteří snášejí avenin. Nic jsi o tom nepsala, takže zřejmě Ti nevadí.
Tak, to by bylo zadání
Začala bych tím, že bych si připravila věci na nutnost akutního zakousnutí mezi jiným staráním.
Třeba: upéci ovesné sušenky s velkým množstvím kokosu, oříšků a rozinek. Můžeš přidat i mák. Jako tuk použít dobrý olej, třeba ořechový nebo z vinných zrnek. Sušenky mít při ruce jako železnou zásobu.
Pak na malé svačinky během dne, když moc nestíháš a normálně by sis dala třeba jogurt: Do skleniček třeba od přesnídávek dáš na dno ořechy smíchané s medem/mandle s rozinkami/dobrou zavařeninu. Uvaříš kaši z některé obilniny - vloček, jáhel, pohanky, kukuřičné krupice... osladíš ji, promícháš s několika lžícemi dobrého oleje - doporučuju pistáciový - a naliješ na ty přísady a necháš vychladnout. Takhle můžeš skladovat 2 dny v lednici "místo jogurtu".
Pak pokud půjde ta cizrna: Uvaříš ji a uděláš si hummus - s velkým množstvím tahini a malým množstvím česneku. Můžeš v lednici skladovat 2 dny a když přijde hlad, tak vzít jakoukoli syrovou zeleninu a namáčet si ji do hummusu.
Připravit si výživné "pomazánky" - třeba drožďovou bez cibule - protože přec jen s malým množstvím obilnin jsou trochu problém vitamíny skup. B.
Nebo vajíčkovou či rybí. Jako pojidlo je fajn používat majonézu - akorát musíš najít poctivou bez přimíchání mouky. Majonéza jsou vejce s olejem, takže dobrá výživná věc. A pomazánky nemazat na pečivo, ale např. jimi naplnit půlky papriky či vydlabanou okurku, rajče. Na pečivo prď
Vařit si pořádná masová jídla. Dobré je vařit si klasické masové vývary, ty jsou hodně výživné, protože se dobře vstřebáváají. Ideálně slepičí. Hovězí nemůžeš.
Výborná, výživná a snadná jsou jídla typu "dáš do pekáčku maso vcelku/na plátky/na kostky a obložíš libovolnou zeleninou a upečeš. Příloha vznikna sama rovnou z té zeleniny. Jemné druhy zeleniny (hrášek, fazolky, cuketu, fenykl...) doporučuju přidávat až tak v polovině či dvou třetinách pečení, aby nebyly ubezdušené.
Nezapomínej na vaječná jídla - vaječné omelety Ti mophou "nahradit" i pečivo - když si uděláš jen lehce osolenou omeletu, můžeš si ji pak natřít medem či marmeládou a je to dobrá snídaně, pokud ráda snídáš sladké.
Pak nezapomínat na pohankové francouzské galettes - "slané palačinky" - upět využiješ na obložení čímkoli, čím bys jinak obložila pečivo.
PAk, jak radila Veveru, kukuřičné tortilly. Musím ale přiznat, že je neumím udělat, bu´d je to tlusté, enbo se to rozpadne, tak třeba Ti Veveru poradí, jak na ně.
pak italskou polentu, kterou uvaříš, natřeš na talíř pomaštěný olivovým olejem a necháš vychladnout. Pak krájíš na kousky a můžeš též "namazat pomazánkou", nebo si ji můžeš opéci na oleji s bylinkami a použít třeba jako teplé přikusování k něčemu.
Nezapomínej, že při kojení potřebuješ hodně železa. Částečně Ti ho pokryje maso, ale je dobré přidat játra.
A ť už klasicky dušená játra s rýží. TAk také si můžeš udělat ttřeba domácí paštiku a mazat si ji na opečenou polentu - to je specialitka restaurace Osteria da Clara
už je to strašně dlouhíé a ztrácím se v tom, tak to odešlu, třeba pak po sobě najdu ještě něco, co jsem přehlédla.