26.3.2014 13:46:48 Rosina
Jaké byly důvody rušení jeslí v 90. letech a zavedení tří až čtyřleté rodičovské?
Ví to někdo přesně? Nedávno jsem kdesi četla článek, že tyto důvody byly zejména socioekonomické. Matky malých dětí těžko sháněly práci v době, kdy už nebyla povinná zaměstnanost a tak tímto opatřením se ekonomicky "vyřešila" jejich situace do tří let věku dítěte. S tímto vysvětlením jsem se dosud nesetkala, i když má logické jádro.
Měla jsem za to, že se k tomu přistoupilo na základě rozsáhlého psychologického výzkumu, který probíhal dlouhodobě (20 let), podílel se na něm profesor Matějček a mapoval zejména vznik psychické deprivace a subdeprivace u dětí a psychický vývoj dětí umístěných v dětských domovech, týdenních a denních jeslích a mateřských školách. Výsledky tohoto výzkumu prokázaly, že denní institucionální výchova je pro děti mladší tří let zátěžová s rizikem vzniku psychických potíží,ze vzdělávacího hlediska má minimální význam a nenaplňuje potřeby dítěte tak, jako péče v rodině. Sebelépe připravený program pro děti mladší tří let v těchto zařízeních je jen kompenzací deprivujícího způsobu péče.
Naivně jsem si myslela, že žijeme v celkem osvíceném státě, který ekonomicky nastavil podporu péče o malé děti tak, aby co nejvíce vyhovovala jejich potřebám.
Tak nechápu, jak si můžeme teď nechat radit od Evropské unie na základě nějakých jejich provedených studií.
Ostatně náš model rozhodně neznemožňuje maminkám velmi malých dětí návrat do práce. Je jen na volbě každé matky, zda rodičovský příspěvek použije pro sebe a o své dítě se bude starat sama, nebo k němu něco připlatí ze svého platu a dítě svěří chůvě nebo soukromé školce. Jen bych doplnila síť zařízení pro nejmenší děti, aby někde nechyběly a zavedla bych pro ně akreditace. A obrovskou pomocí by bylo, kdyby sE
Odpovědět