18.1.2018 14:08:55 Eudo
Re: Koníčky a rodina
"když prarodiče ta vnoučata mají rádi, chtějí s nimi být a berou je jako součást svých životů? ""
Jako soucast svych zivotu ale ani nahodou neznamena, ze preberou povinnosti rodicu (se vsemi vyhradami, co s tema vnoucatama smej a nesmej delat, aby to rodicum vyhovovalo). Ja svoje vnoucata rada mam, oni mne taky, ale nikdo z nas nema potrebu travit spolecne cele dny a la hlidani, aby rodice mohli pracovat a venovat se svym cinnostem. Kvuli "mne" si moje deti potomky neporizovali. Ja i ve svym veku mam pravo si organizovat svuj den podle sebe a ne byt k dispozici na hlidani, abych dokazovala, ze nekoho miluju, chci s nim byt a ze nekoho beru jako soucast svyho zivota.
Jednak mam svy odpracovany a ted muzu delat neco, co jsem nedelala, protoze jsem se chtela venovat SVYM detem a nestrkala jsem je milujicim prarodicum, aby si budovali vztahy - meli je stejne.
Oni ti ti prarodice nereknou na rovinu, ze to takhle nechtej (treba tvoje protrepavbana matka jo), protoze maji strach, ze jim je pak nepucics a oni budoui bez. TOMU zas ja rikam respekt - brat ohled na to, ze prarodice uz treba nemaji silu na celodenni hlidani vyse uvedene, ale delaji to, protoze "jste rodina". O respektovat, ze prarodice nechteji mit tru celodenni starost, ale nevyjadri to, protoze vidi, ze... - ale proste o tom uvazovat "sama".
Krome toho - v dnesnim svete to dite potrebuje i socializaci s druhymi detmi, ucit se plno veci ve skolce, ktere potom potrebuje ve skole, a ktere mu ti prarodice nemuzou poskytnout, protoze vyrustali v jinem "svete" s jinymi potrebami. Na to, co ty "vztahy" znamenaji, nepotrebujou spolu byt cele dny a cele tydny.
Odpovědět