Fikovnik mam tzv. Pribicky (syn. Musov) od pana Effenbergera, coz je patrne nejaka varianta English Brown Turkey. Fikovnikovi fanatici rozjeli pokusy s pestovanim tak rozsahle a detailni, ze udrzuji neoficialni nazvy dle zdroju svych rizku (napriklad ze zdroje na nadvori filosoficke fakulty v Brne je “Filda”, pak je “Veselsky” z nejakeho soukromeho zahradniho zdroje ve Veseli, dalsi je treba “Za sochou”, nekolik ruznych fiku se jmenuje “Sousedka”, od lonska je “Hradni fik” atd.). No a rizky samozrejme prebiraji vlastnosti zdroje, ktery je celkem dukladne vyzkousen v ruznych, casto i tristnich podminkach, takze clovek vi, do ceho jde. To je tedy paralelni vesmir mimo standardni odrudy, ale ten oficialni uz nektere paralelni nazvy prebira.
Muj fikovnik je celkem spolehlivy, v nasich podminkach vetsinou brebu dava bez problemu.
Pribicky byva k mani na aukru nebo na eshopu v Musove. Prizemne se drzim toho bezneho a vyzkouseneho.
S citrusy bojuju, je treba mit strategii na prezimovani a podle toho vybrat odrudy. Ja zimuju v obytne mistnosti, coz umoznuje pestovat jen ty nejteplomilnejsi odrudy. Takze nemuzu mit treba mandarinky, na chinotto si absolutne netroufam (to se pestuje az u Lado di Garda, cili to bude asi chtit v zime hodne chladno a nebude to snaset sucho). Teda nebojuju s citrusy, spis s jejich parazity. Nejzakernejsi jsou svilusky, puklice a ekologicke prostredky proti nim (olejove).
V byte v zasade nejlip prospiva calamondin, limetky a nejake ty citrony. Horky pomeranc, ac u me neskutecne urodny, furt otravuje, ze chcipne, a bohuzel casto opravdu chcipne. Zatim jsme si nejak nevyjasnili, co teda (ne)chce.
Nestandardni plodiny jsem uz vetsinou opustila, protoze co s tim. Jakon, tomatillo apod. Zaberou spoustu mista, celou sezonu jsou k nicemu - a pak vrhnou absurdni mnozstvi urody najednou, kterou nestihnu zpracovat. Mam ruzne papriky, ted treba bydlim s mexickou a peruanskou paprikou, ktere cely podzim po jednon plodu dozravaji. To taky neni moc efektivni. Vypestovala jsem spoustu krasnych chile, jenze kdyz jsem si ted chtela zamichat jednou z nich kakao, vubec nebyla paliva
Zrovna hloubam nad artycoky, protoze jsou krasne, obri - jeden chcipnul a druhy se tvari, ze miluje ceske podnebi a mrazovou kotlinu.
Nelibi se mi sapan, mam malicky a je to takova zizala. Uvidime, zda to da, je uvnitr, primo na skle, ma kolem 17 stupnu.
Testuju mrazuvzdornost - treba letos tyram venku japonskou aralku. Zatim zije, bylo max. -8.
No a pak mam uplne novou sbirku rybizu, nove zalozene maliniste (poprve v zivote mam pocit, ze to snad bude fungovat) a obohacuju sbirku rajcat.