3.6.2023 15:09:26 Gavašetka
Re: Zahrávat si se změnou pohlaví může být nebezpečné
Teď jsem se dívala asi na 20 minut, taky se mi nechce to sledovat celé, raději půjdu ven
Z toho, co jsem viděla, mě to i vlastně docela mile překvapilo, mladý muž především upozorňuje na několik věcí, které jsou dost v souladu s tím, co si myslím, že také hraje v nárůstu tranzicí roli: jednak sociální nákaza - trend, něco, co vypadá na první pohled jako lákavé řešení (zdá se, že každá doba nebo každé desetiletí má něco jiného "trendy", resp. přibývá těch jevů, přičemž zůstávají i ty z minulosti - poruchy příjmy potravy, sebepoškozování, teď tranzice). Budou tam významnou roli hrát i sociální jevy, nejen ty individuální.
No a že zdůrazňuje roli (psycho)terapie jako první volby, mi přijde vlastně hodně fajn, protože ty další kroky jsou přinejmenším zatěžující nebo nevratné. Nabádá k opatrnosti, ale neříká, že nejsou lidi, pro které je tranzice dobré řešení, jen ji nemít jako jednoznačnou, jasnou a rychlou volbu. Takhle jsem tomu rozuměla. Jak tu někdo psal, že ve třídě je takových dětí víc, tak to mi přijde právě, že to je součást těch sociálních procesů (možná tím něco získám, možná budu blíž nějakému třídnímu idolu, upozorním na sebe, budu jiný atd.), pokud je takových dětí ve třídě 5 z 25, tak statisticky to nebude jen o biologii. A co dělá sociální nákaza, víme už z doby mladého Werthera, a to nebyl internet...
Odpovědět