15.10.2023 15:11:42 Delete
Re: Četba pro deváačku
Jinak mě třeba napadá nabídnout ukázky ze tří kníek na podobné téma nebo od stejného autora a nechat dítě porovnat, v čem se lií, co mají společné. Sice nečte knihu jako celek, ale přemýlí o ní a taková ukázka dokáe zaujmout natolik, e si ji přečte.
Jen tak z fleku mě napadají kníky jako Deník Anne Frankové a právě Říkali mi Leni, moná i Maus. Nebo něco od Foglara a něco od Miloe Zapletala, třeba Chata v Jezerní kotlině a Soví jeskyně, nebo Pod Junáckou vlajkou a Sedmička. Nebo mě teď napadl Báječný trest a Kopretiny pro zámeckou paní. Nebo příběhy z přírody, Jaroslav Holeček a E. T. Seton. Nebo Mikuláovy patálie a Boříkovy lapálie třeba.
V současné době toho vychází moc na to, abych měla přehled, ale určitě by se nalo něco, co by se takto dalo pouít.
Moje holky také nejsou zrovna čtenářky, a na tu nejstarí. Ta četla poměrně nadeně i ty kolní kníky, dokud teda nedostala v 5. třídě befelem, e musí číst kadý den 10 minut nahlas, to ji na pár let zablokovalo a nečetla. Kromě toho, co měla zadáno ze koly, sahala nejvíc po sci-fi (Asimov). Druhá mi pak jednu dobu brala Jamese Herriota, Ermu Bobeckovou a Roberta Fulghuma. Jo a Betty McDonaldovou.
Odpovědět