2.10.2025 12:03:25 Cimbur
Ex-přítel nájemnice po ukončení nájmu nemíní odejít z bytu
Mám menší starší byt v okresním městě, se střídavým úspěchem jej pronajímám. Teď poprvé to bylo přes realiťáka. Mladá paní s dětmi, která odcházela od manžela. Od začátku se vedle ní pohyboval i její přítel/kamarád, který vystupoval jako takový ochranitel, říkal, že tam občas přespí. Smlouva byla jen na ni. S pánem jsem řešila nějaké převozy nábytku, který jsem pro ně sehnala, kupovala jsem i novou troubu. Pán byl takový zvláštně nevyrovnaný. Jednou ochotně komunikoval, po druhé nebral telefony. I u takových banalit jako nedochvilnost mi zcela evidentně lhal a vymlouval se na druhé, nezavolal v domluveném termínu atd.
Po pár měsících se mi paní ozvala, že se vrací k manželovi, ale pán by rád zůstal. Ověřila jsem si jeho situaci přes realiťáka, chlapík měl mnoho exekucí v souhrnu na milionové částky. Odmítla jsem tedy sepsat s ním smlouvu, následovala smršť ublížených telefonátů nebo naopak nezvedání telefonu. Paní se neodstěhovala, i když zřejmě asi dva měsíce byla více s původní rodinou a do bytu jen dojížděla. V té době se také objevily menší nesrovnalosti s placením. Pak se paní asi znovu naplno do bytu vrátila, vše dál probíhalo hladce, paní se snažila i přes svoji objektivně složitou situaci, bojovala o svěření dětí do péče, pracovala ve dvou zaměstnáních.
V létě jsem dostala anonymní avízo, že v bytě proběhlo nějaké rodeo za asistence policie. Paní mi volala s omluvou, snažila se přítele omlouvat, ale zjistila jsem, že byl policií jako násilník na čas vykázán z bytu. Mezitím jsme s paní řešili financování nového lina – já jsem zaplatila materiál a práci, paní to celé s řemeslníkem domluvila a zrealizovala. Vypadalo to dobře a perspektivně.
Jenže se začátkem školního roku a nástupem nejmladšího dítěte do školy se paní přeci jen rozhodla vrátit se k původní rodině, navíc vztah s přítelem/kamarádem byl už asi definitivně narušen. Chtěla se domluvit na ukončení nájmu ke konci října. S čímž nemám nejmenší problém. Jenže ten její už jen kamarád nechce z bytu odejít. Přesto, že na něj není psána smlouva a já s ním žádnou smlouvu sepsat nechci, myslí si, že má z nějakého důvodu nárok setrvat v bytě. I mladá paní je z toho nešťastná. Jsou na ni psány i energie a bez řádného předání vyklizeného bytu je zpět na sebe nebudu chtít napsat. Jak takového člověka, který se beze smlouvy a jiného právního titulu odmítá vystěhovat z vašeho bytu, dostat pryč?
Teď jsem od něj měla velmi nehezký telefonát, škoda, že jsem ho nenahrála. Křičel, obviňoval mě, vyhrožoval. Tvrdil, že ta smlouva vlastně byla s ním, že to všechno platil vlastně on, že se 30 let nestarám o svůj byt (koupený v roce 2004 a kompletně zrekonstruovaný)… Podotýkám, že jsem jim v zimě i snížila už tak dost nízký nájem a uhradila velký nedoplatek za vodu – více než 5000 korun, aniž bych ho vymáhala.
Odpovědět