Naše vánoce jsou docela složité

,
- všechny státotvorné práce typu malování a mytí oken končí předvánoční večeří - už přes 25 let, stále ve stejném podniku, dřív poslední den školy, letos teda až v pondělí a je to pozdní oběd
- ať jsem nachystaná sebelíp, dárky balím nebo dobaluju v ložnici u nějakého vánočního filmu v noci před Štědrým dnem
- trošku složitá štědrovečerní večeře (popisovala jsem někde nějaký týden zpět) - předkrm, dvě, resp. tři polévky, dva saláty, tři druhy masa, dezert a chlebíčky, které se jí z 99 procent až druhý den ale být musí
- dárky pod stromeček pro zvířata a štědrovečerní večeře pro ně
- na Štědrý den poprvé vstávám v 6. ráno a strkám do trouby vánočku, za 10 minut jsem zpět v posteli a v půl osmé nás vytáhne z postele vůně čerstvě dopečené vánočky
- 24. dopoledne přijede můj otec se ženou, dovezou pařížské rohlíčky a čerstvé uzené, dostanou vánočku a rybí polévku, posedíme, vyměníme si dárky
- v kávovaru zrnko "Irský krém", purpura na sporáku,
- šupina mezi talíři, slavnostně prostřený stůl a slavnostně oblečení lidé, zapálený krb (některé roky opravdu jen tento večer), vstát mohu jen já
- prskavky a koledy před rozdáním dárků
25.12. pro ty kdo jsou doma (návštěvy tento den nevítáme) pyžamový den - snídaně rybí polívka, chlebíčky ze včera a bubliny, přes den co kdo chce, jídla je dost ze Štědrého dne, povalování se u krbu a stromku, čtení knížek, sledování televize. Plánování dalšího roku.
Jediná práce je venčení psů a večer umístění obřího ptáka do trouby (letos do dvou), protože 26.12. se sjíždí širší rodina a blízcí kamarádi, kteří mají chuť - letos nás bude ke třiceti
28.12. pokus setkat se se všemi sourozenci a jejich rodinami, ale to už pár let vychází tak napůl