25.1.2026 1:04:50 kněžna Dragomirová
Re: Máte v rodině o Vánocích nějakou speciální tradici, bez které by to nešlo?
Jé, to je terminus technikus.Jako malá jsem zažívala typické panelákové Vánoce. Moc mě to nějak nenadchlo, přesně tepláky, telka, igelitky. Tos naprosto vystihla.
Když jsem dospívala, snila jsem o tom, že to bude jinak a zatím se mi to daří.
Moje tradice:
1. velká výzdoba. Určitě musí být slavnostní stůl, světýlka v oknech a tak různě vánoční výzdoba, na štědrý večer sváteční oděv. Velký dřevěný betlém, který jsem opatřila nasvcením, ten musí být, Advenní knížka, svícny... ještě bych chtěla nějakou hrací skříňku.
2. stromeček už ozdobený (je to kvůli tomu, že přd Vánci jezdí naši, tak chceme mít fotku u stromečku. Jo, mimochodem, já z dětství v devadesátkách nemám jedinou fotku s našima u stromečku, jen to jak sedím v papírech a bordelu a hrabu se dárkama. Takže já fotím do alba pozovačky u stromku, to je tradice, to být musí.
3. letos jsme koupili v Marks Spencer crackers (kdo viděl Mr. Beana, je to ten papírový třaskavý bonbon). Nevím jestli se z toho stane tradice, bavilo mě to, manžela moc ani ne:D
4. jíme vždy totéž - kapra polívku, krutonky. Vždycky MUSÍ být na stole mandarinkový nebo ananasový kompot, to je tradice z mých panelákových Vánoc
5. Balím dárky do stejného papíru, aby to vypadalo že to balil Ježíšek. Kvůli dětem. A ay jim nebylo divné, že má Ježíšek moje písmo, nepíšu na dárky jména, ale nakoupil jsem ozdobné mašličky a každý člen rodiny má dárek ozdobený mašlí své barvy. Dcera vždycky růžovou, já Zlatou, syn modrou, další stříbrnou, manžel hnědou. Nakoupila jsem jich třeba deset, dětem do 15, prostě v tom rozmezí, kolik těch dárků je. Vypadá to moc dobře a možná to budu držet i až se všichni členové naučí číst.. přijde mi to hezký, tajemný, praktický
6. vždcky si snažím večer zapnout TV s něčím pěkným, doufám. Letos to vyšlo, šel louskáček z La Scaly, to bylo úžasný.
7. ke smažení a vaření cca kolem čtvrté až do večeře v šest vždycky pouštím pohádku. Letos byla Pyšná, loni Tři oříšky, takže to bude fajn. A možná, že budeme tyhle dvě pohádky prostě točit, jsou takové pro mě nejvíc "štědrovečerní"
8. mám vánoční playlist, který průběžně upgraduju, a je tam výběr mých nejoblíbenějších koled a vánočních písniček, které se třeb dnes už neseženou, udělala jsem si z toho video, tak to na štědrý den vždycky pustím, a je tam třeba Zima, Zima od Zagorky, Purpura, pár lidových koled, pak ta melodie z Veselé Vánoce přejí chobotnice, a různé jiné co jsem porůznu sehnala, a nejdou jen tak někde najít a pustit. Třeba Dary nesem od Kubišové a Neckáře, to je skvělá koleda, ale je zcela neznámá. Tak na to jsem pyšná a ráda si to vždycky poslchnu.
9. mám adventní svíčky (věnec ne, ten se mi nelíbí, prostě svíčky v řadě). To taky z panelákových Vánoc v devadesátkách neznám. Šupinu nám táta sice pod talíř dával, ale zrovna to mě nijak nezaujalo.
Odpovědět