13.5.2026 10:41:49 Monika
Re: Perimenopauza x PMS
Rose, já myslím, že "normální" v této záležitosti je, že skoro každý to má trochu jinak. Já mám podle těch lékařských kritérií (1 rok bez mensturace) už po přechodu, ale i tak ještě došlo po 1,5 roce k jakémusi "vzedmutí hormonů" a 2x po sobě jsem ještě menstruovala. A je otázka, jestli všelijaké "příznaky" je správné vždycky připsat zrovna hormonálním změnám. Takže osobně bych doporučovala snažit se věnovat hodně vlastní psychické pohodě (rozhodně souhlasím s již doporučovaným pohybem, i kdyby šlo "jen" o pravidlené procházky, alespoň na hodinu), ale taky absolovovat všechny běžné preventivní prohlídky, protože některé potíže můžou souviset třeba se zvýšeným tlakem, cukrem, nějakými gynekologickými cystami a spol.... Z hlediska psychického stavu jsem si u sebe všimla, že mám takové "citlivější prožívání" záležitostí, kde rozumově vím, že se jedná spíš o blbost nebo běžnou životní záležitost, ale která se mi pořád motá v hlavě a musím o tom dokola přemýšlet, i když už nelze nic nového vymyslet ani dělat. Dcera říkala, že prý pro to je termín "overthinking" - zdá se mi to přesné

Ale třeba takové to předmenstruační předráždění a naštvanost na okolí, to mě spíš přešlo.
Odpovědět