22.7.2026 11:11:49 monam
Re: Jak poznat počínající ústavní puč?
"DT i AB namluvili lidem, že nejsou na prvním místě (což je lež), spousta lidí někdy v životě chtěla, aby byli na prvním místě co se týká pozornosti rodičů, manžela/ky, šéfa, kamarádů - ten pocit každý zná a někdy ho cítil (i kdyby jen v dětství), této rétorice proto rozumí... "Na první místě je moje blaho, víc než práva menšin, víc než Ukrajina, víc než ochrana přírody"."
Tohle má několik rovin. První je individualismus - přesvědčení, že za sv úspěch si mohu jen já sama a že každý má stejné možnosti dosáhnout úspěchu. Nebudeme přece na svůj úkor podporovat, pomáhat nebo dotovat někoho, kdo se o sebe postarat neumí.
Ukrajina - tady se podařilo zahrát spolu s Ruskou propagandou na hodně citlivou notu. Ukrajinci nám berou práci, byty.....
KLima - tohle je hodně generační, dnešní mladí jsou myslím dost ochotni se omezit a změnit svoje fungování. Ti o něco starší už vidí, že to omezení je bude stát peníze, které ne každý má. Tady EU i naši vládám vyčítám určitou zaslepenost - příliš mnoho se točí po malých věcech (brčka) a méně se zajímají o globální stránku věci. A samozřejmě, geopolitická situace tomu neprospívá.
Zrovna teď jsem se nad tím pozastavila, když jsem hledala zájezdy do Egypta. Letí se tam pět hodin = uhlíková stopa. A cestovky nabízejí zájezdy i na tři, čtyři dny. Do háje, to je mnohem horší než nějaké brčko, víčko, ty maličkosti co lidi štvou. To samé kanáry, dolet z Evropy 7 hodin a být tam tři dny?
Myslím, že nemáme vyváženou svobodu, indviduální odpovědnost se solidaritou a uvědoměním si, e chtě nechtě jsme součástí společnosti a že kdybychom byli sami za sebe, nebyli bychom nic.
Odpovědět