Prolife
Opet jsme, mila Jano, u tematu, ze zakaz nic neresi. Uz jsme to tu jednou probrali a nechci se k tomu obsahle vracet, tak je ve zkratce:
-Logika argumentu, který zní, že zákazem se rozpoutá velké množství nelegálních potratů v podstatě zní - k vraždám, loupežím a jiným násilným činům bude vždy docházet, proto je uzákoňme! Potom snad už nebudou zločinem...?
-Uzákonit procedury, které slouží k zabíjení nevinných jenom proto, abychom je učinili méně riskantními, je humánně nepřípustné.
-Nezákonné potraty se provádějí s využitím stejného vybavení a stejných metod jako zákonné.
Píšete: "Tím vystaví v lepším případě sebe i lékaře trestnímu stíhání" - no jistě, ale vy snad chcete říci, že potrat je správný a dokonce jeho legalizace je morálním postupem??
Dále: "Uvědomujete si vůbec, jakou zodpovědnost na sebe tímto bojem za zákaz potratů berete? Jaké následky takový zákaz může mít – kolik doživotních neplodností a kolik ztrát na životech?" - dovedu si představit důsledky našich snah, jedním z nich by bylo třeba zachráněných 37 157 životů v loňskému roce. Doživotní neplodnost způsobena nelegálním potratem mne opravdu děsí, ale ne tím způsobem, že bych kvůli tomu potraty uzákonila. Když dělám něco, co není ve shodě s morálkou, musím za to pykat. Zvláště je to smutné ve státě, kde existuje velká nabídka pomoci a jiných řešení, která nevyžadují zabití nenarozeného dítěte.
Dále: "Překvapuje mne, že v rámci záchrany života nenarozených dětí jste ochotna obětovat životy matek" - rozhodně ne! pokud je matka těhotenstvím ohrožena na životě, pak má samozřejmě přednost a její život bude zachráněn, nečtete mé příspěvky, už jsem o tom psala!
Dále: "Kde je potom úcta k životu nešťastné a zoufalé ženy, která je v krizové životní situaci donucena překročit zákon, což jí navíc může stát život?" - to je jako na základě teorie oko za oko, zub za zub? Mé pohodlí a můj "důstojný život" (tato definice mě opravdu zajímá) Nám jde o ženy, neboť víme, že se k potratu většina uchyluje opravdu jako ke krajnímu řešení, ale krajním řešením by měl být například anonymní porod nebo předání dítěte k adopci (pražská čekací doba na dítě je 5 let!! novorozenců je málo..hodně se jich stačí "vysát, vyškrábnout") a ne zabití dítěte. To, že nám jde o matku stejně jako o dítě, dokazuje (opět už jsem jednou psala) naše kniha, kterou jsme vydali jako PRVNÍ a zabývá se psychickými a fyzickými následky potratu - u MATEK, protože víme, že to není snadné vyrovnat se s touto otázkou.
Píšete: "ale na druhou stranu velmi lituji, že tuto energii nevěnujete něčemu, co by přispělo ke snížení počtu potratů přirozenějším způsobem." - poraďte prosím jak? Budu vám velmi vděčná, když mi dáte "přirozený" návod k zastavení tohoto obludného monstra, které je v našich mozcích tak nepřekonatelně nalezlé a které se nazývá "svobodná volba" nebo právo na potrat! Opravdu, ráda se to dovím. Propagace a osvěta nezabírá, sama to vidíte..a propagaci myslíte jak? Dělám teď něco jiného?
dále: "Jsem přesvědčená, že je především důležité informovat o všech negativech potratu ty ženy, které ani přesně neví, do čeho jdou, a které mají možnost dítě donosit a vychovat." - ano, to je pravda. Plně s vámi souhlasím. Zdá se mi však, že současné trendy potratového obchodu už zašly tak daleko, že ženy o tom ani nechtějí slyšet a slepě důvěřují lékařům.
Snažíme se informovat jak jen to jde, to nám můžete věřit.
-"Také by snad mohly existovat nějaké organizace, které pomohou např. získat finanční prostředky těm ženám, které jsou v krizové situaci, která jim neumožňuje dítě „uživit“." - existují, azylové domy, charitní spolky i naše Hnutí Pro život tímto způsobem nabízí pomoc.
Píšete: "Jsou ale i situace, které změnit prakticky nelze (ohrožení zdraví matky, nebezpečí narození dítěte z těžkým poškozením, těhotenství po znásilnění) a v takovém případě je podle mého názoru neumožnění legálního potratu nelidské" - zatímco zabití nenarozeného dítěte, výškrab či vysátí, metody částečného porodu jsou vysoce humánní....?!
S přáním krásného dne a vysílenim :-)))
Zdeňka.
Odpovědět