| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Hlavní : Porod doma

Porod doma - Deníček

Soutěž o balíček dětské kosmetiky

VčeraKomerční sdělení

Zasoutěžte si s lékárnou Vitalpoint o balíček kosmetické péče pro nejmenší od Weledy.

(?)
[<<Předchozích 30] Názory 3140 z 37606  [Dalších 37566 >>]
Čumča. 160024
4.9.2024 18:18:31
vlad., souhlasím~d~ Během samotného vytlačení se najednou synovi zcela ztratily ozvy, několikrát z různých míst - ani ťuk, všichni jsme se na sebe zbledle podívali a tlačilo se, kontrakce nekontrakce - syn měl Apgar skóre 10/10/10 a řval jako protržený, ale v ten moment, ta cca jedna minuta, než jsem ho definitivně vytlačila, byla "nemám slov"~d~

Bylo mi jedno, že se mi nehojil ten nástřih a bolelo to strašně x týdnů. Ale syn se narodil se zcela červenýma očima, žádné bělmo, místo nich jen tmavě červené plochy - fakt nevím, co se s ním v tu chvíli dělo, ale - ještě že jsem byla na sále výborné porodnice~d~ A celou dobu se tam ke mě v Jilemnici chovali moc hezky~d~
Čumča. 160024
4.9.2024 18:02:16
"Určitě by bylo lepší mi říct, že mi teď napíchnou kanylu protože..... Ale mě osobně více než cokoli jiného chyběla vlídná komunikace a empatie."

ano~R^ já v 99,9% případů vstřícně poslechnu, když se mi něco rozumnou formou vysvětlí, nesmí se na mě ale nastoupit, potom poslechnu taky, ale cítím se bezmocně
Čumča. 160024
4.9.2024 18:00:11
"že když už jsme do porodů tak hezky zapojili muže, měly bychom si možná občas poslechnout i jejich názory na tohle téma..."

souhlasím naprosto, Rose, není to jen moje dítě, je to i jeho dítě, má 50% právo rozhodnout o tom, jestli dítě přijde na svět na sále nebo ve vaně s vodou hluboko v lesích...

na druhou stranu, kdysi tu psala Libik, proč by např. u porodu chlapi být spíš neměli - přečetla jsem si to tehdy víckrát a musela jsem jí dát chtíc nechtíc docela za pravdu~d~ Pojmenovala tehdy něco, co jsem si sama ze svých porodů příliš neuvědomovala, ale po přečtení jejího "kacířského" názoru, jsem si zvědomila "no jo, tohle jsem ale opravdu tehdy cítila, v obou případech, a ano, kdyby tam v tento moment nebyl, byla bych raději"~7~
sally 3140
4.9.2024 17:57:50
Ženo,
ano jde o tu kontinuitu - český systém mi přijde nešťastný v tom, že ta žena má nějakou prenatální péči - a pak šup, ocitne se ve velkovýrobně, kde nikoho nezná, nikdo nezná jí, a personál jede podle standardní péče - šup kanylu, šup na sál, šup nějaké medikace - a pak jí třeba vrazí dítě (jak tu kdosi psal, že vlastně nevěděla, co má dělat)... já jsem zažila dva poměrně dramatické porody - ale dr. se mnou mluvila o tom, co dělají a proč to dělají - a protože jsme se znaly, znala mojí anamnézu, o spoustě variant jsme mluvily předem (první dítě narozené ve 32. týdnu, kdy už jsem byla týden v nemocnici, kde se snažili porod pozdržet, druhé dítě přidušené se šňůrou kolem krku, šlo ven vakuem), tak jsem nepotřebovala dlouhé vysvětlování... a i jsem zvládala to, že v obou případech na konec porodu se nahrnula spousta lidí (NICU - neonatální JIPka), protože se mnou byla "moje doktorka", která se mě ptala, jestli ty lidi můžou přijít, že budou potřeba kvůli miminku... ten moment, že se mnou někdo komunikoval (byť v holých větách) jako s partnerem a nejen zachraňoval životy, byl hrozně důležitý... ten pocit, že doktoři jsou tam pro mě a spolupracují se mnou...

Domácí porod jsem nezvažovala, ale je legální a je tam i ta návaznost - PA mají smlouvy s porodnicemi / nemocnicemi a můžou pacientku převézt / předat do péče bez problémů. Což je zase bezpečnější pro tu matku - když PA vidí, že z toho kouká průšvih, tak můžou odjet do nemocnice / zavolat záchranku bez toho, že by musely čelit nějakým nadávkám a legálním problémům - tak si myslím, že i ta PA je vstřícnější představě si o tu pomoc říct, než doufat, že "to dobře dopadne". Plus pak ta PA může spolupracovat s doktory, tj. ti doktoři se dozví, co se vlastně děje a nemusí zkoumat u krvácejí ženské, kterou někdo vyklopil raději anonymně před vchodem, co se stalo a co mají řešit první.
K_at 121378
4.9.2024 16:41:27
Žženo, ano. To mě přesně napadlo.
Žžena 83005
4.9.2024 16:33:47
vlad,
ale to je přesně o tom, že porod doma je mimo systém. Všichni se tváří, že neexistuje, nefungují standardy péče (to by vyloučilo tu "zkušenou" 23 letou PA), nefunguje návaznost péče (kdy by PA zcela otevřeně spolupracovala se zdravotnickým zařízením už v průběhu porodu, ta nepostupující 2. doba porodní by se automaticky přesunula do porodnice a taky regulérně předala pacienta se všemi podklady).
Jsou země, kde porod doma funguje PROTO, že to je regulérní součást systému se stanovenými procesy, ne pololegální adrenalinový sport.

Současný rozsudek nepomohl skoro ničemu kromě toho, že PA nebudou dostávat za porod doma statisícové flastry; usnesení, že pomoc zdravotníka u porodu doma není zdravotní služba, je absurdní, nepohli jsme se ani o píď k tomu, udělat tu situaci bezpečnější pro rodičky.
vlad. 38059
4.9.2024 15:41:23
Lupus, přesně tak, prachy bez plné právní zodpovědnosti, s tím, že některé rodičky si opravdu mohou myslet, že je jim doma PA poskytována "zdravotní péče" s obvyklými standardy.

porodník Josef Pulkert na X

Už před mnoha lety jsem se zařekl, že nebudu veřejně debatovat o domácích porodech. Vždycky se to obrátí proti mně. Po jedné takové diskusi moje žena dostala SMS z neznámého čísla, že si máme dát pozor na své děti na přechodu..😔

Mladá zdravá rodička (cca 20 let), bezproblémový průběh těhotenství. Naplánovaný porod doma se "zkušenou" 23 letou porodní asistentkou...
Těžký průběh 2. doby porodní, "nešlo to". Nakonec dítě porozené, ale těžce poškozené (CNS) s trvalými následky. Žena hned po porodu dítěte začala silně krvácet. PA ji pak rychle přivezla autem z domova do nemocnice, na vozíku před porodní sál (už se nepostavila na nohy), těžce hypoxické dítě v náručí matky. Přivezla, zazvonila a odcházela pryč. Vidím všechno prokrvácené, tedy jsem na ni ještě stihl zakřičet: " Jaká je přibližně krevní ztráta." Ozvalo se : " Asi 2 litry."
Pak zmizela.
Následovala 3 hodinová operace ve stavu těžké poruchy krevní srážlivosti (DIC), poporodní život zachraňující odstranění dělohy..... Žena to přežila, ale bylo to těsné.
Nejčastější porodní komplikace vznikají na konci porodu. Mnohdy nepředvídatelně. Každá minuta je pak drahá i se zázemím operačního sálu a zkušených operatérů.

Lidský život je dar, chraňme si ho. 🍀
Lupus 87642
4.9.2024 15:31:07
" ...Jenze mnoho rodicek rozhodnuti studovat nebude a bude si myslet, ze ted jsou v peci zdravotnika a je to ok ..."

Ale ony budou v péči zdravotníka. Jen to nebude mít charakter zdravotní služby, která je nějak garantovaná a budou prakticky komplet závislé na svědomitosti té porodní asistentky.
V nemocnici (nejen v porodnici) se může spolehnout, že ten člověk tam je nějak vzdělaný, není opilý, nástroje jsou jaksepatří sterilní, je-li to třeba, elektrické přístroje neprobíjejí ;-) atd atd atd protože je to celé pokryté nějakým právním prostředím zdravotnictví.
No a tady se bude hrát mimo tohle zákonné hřiště, na něž jsme dlouhodobě zvyklí.

Pokud se o tom rodička včas nepoučí, je to poněkud smutné. Ale ano, nedělejme si iluze o lidech.
Žžena 83005
4.9.2024 13:21:39
Sally,
naprosto souhlasím. Tam, kde je kontinuita péče a rodička si vybere a zná svého zdravotníka, vzniká důvěra, i zdravotník rodičku zná, probrali její možnosti, potřeby, anamnézu... pak se věci mnohem líp řeší. A ano, pokud žena důvěřuje svému zdravotníkovi, pak dá i na jeho doporučení, třeba že je pro ni lepší bejt v porodnici.
Žžena 83005
4.9.2024 13:02:12
Ropucho,
když se Ti z jehel v ruce dělá na blití, není to maličkost, porodnímu procesu to dost nepřeje.
Před 8 lety mi ji tam PA dala navzdory mému nesouhlasu ("jenom vám rychle vezmu krev, nebudu dávat kanylu.... a ejhle... kanyla je tam").

Já bych byla pro to, aby se prostě lidi nesrali do porodů, které sami neabsolvují v kůži rodičky. Ženy mají různé potřeby. Jsou dospělé, a dokud jsou svéprávné, mohou volit mezi legálními možnostmi. Následky stejně vždycky ponesou ony.
[<<Předchozích 30] Názory 3140 z 37606  [Dalších 37566 >>]
Historický archiv této diskuse najdete zde.
Zdejší témata

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.