| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Dle regionu : Maminky v zahraničí

  (?)
[<<Předchozích 50] Názory 5160 z 16579  [Dalších 16519 >>]
Analfabeta 141613
4.10.2018 9:44:16
Kudlo, ono to bylo o lidech. I mezi komunisty byli lidi slušní. Jak by taky ne, víš, co lidí vstoupilo do rodné strany jen proto, aby mohli dělat svou práci? Oni ten komunismus nežrali, ale vpodstatě jim nic jiného nezbývalo. Mezi komunisty byli jak hajzlové, prospěcháři a kariéristi, co se snažili urvat, co se dalo, ale byli tam i lidi slušní a ohleduplní. Toto se stalo tatínkovi mého kamaráda. Vyloučili ho ze strany a za vyloučení se mu omlouvali. On byl v době vyloučení důchodce a jeho rodině se tak nic nestalo. Ten, co ho vylučoval, mu říkal, že radši vyloučí důchodce, než 40-letého člověka, který má děti, které by se pak pro špatný kádrový postudek nedostaly na školu. Mně je teda osobně jedno, že komunisti vylučovali lidi ze své rodné strany, na to mají dejme tomu právo, Mně ńa tom všem vadila ta zrůdnost: nevyloučíme ty, co si mysleli ńěco špatného, vyloučíme XXX lidí (a ještě potrestáme jejich rodiny).
Toto všechno bylo důvodem, proč jsem do rodné strany tenkrát nevstoupila. Protože nečlen je nezajímal a byl na tom stokrát líp, než vyloučený člen. A vyloučit tě mohli kdy´koli a za jakoukoli blbost. I když mi to nečlenství uškodilo v profesní praxi, nedostala jsem práci v oboru, ve kterém jsem studovala a nakonec jsem chodila uklízet, protože o jinou práci jsem nezavadila. Po r. 1989 jsem měla práci obratem ruky, akorát jsem holt neměla praxi.
Filip Tesař 134358
4.10.2018 9:33:26
Analfabeto, čistky nebyly všude stejný - soudě podle vzpomínek různejch příbuznejch a jinejch pamětníků z různejch míst. Někde třeba vylučovali stanovenej počet, tomu bych docela i věřil, to byl přístup, se kterým měli komunisti zkušenosti už z dřívějška. Někde mohlo bejt někomu někoho líto, ale zase se lišily možnosti, jak moc a jak dlouho ho krejt. Každopádně musel dotyčnej podle mýho udělat aspoň formální sebekritiku, podepsat Poučení atd. A kádrovej záznam se s ním stejně vez, samozřejmě byla otázka, jak s tím záznamem pak zas později pracovali jiný. V každým případě se komunisti dostali k moci silou a byli připravený a ochotný ji silou taky furt hájit, byla jen otázka okolností, jak velkou silou. V osmdesátým devátým nás zachránil postoj Moskvy, která nebyla ochotná tu sílu podpořit, a příklad sousedních zemí, kde Moskva nezasáhla. Ne vlídnost našich komunistickejch špiček. Že byl postalinskej režim vlídnější než stalinskej? No však, dyť měli moc. Stalin taky nebyl krvežíznivej šílenec, kterej nařizoval popravy kvůli psychický vyšinutosti. Byl to prostě drsnej pragmatik. Hitler byl o poznání šílenější, nicméně kdyby vyhrál válku, nacistickej režim moh v 80. letech vypadat taky podobně. Stopy po holocaustu pečlivě zamazaný, konference ve Wannsee by se nikdy "nekonala", děcka z Hitlerjugend by dobrovolně uklízely parčíky, mladý by chodili na tancovačky, všichni by povinně hajlovali a doma si dělali, co chtěli... Možná by germanizovaný Češi měli ze škol vymytý mozky a svý dějiny viděli německy a akorát po venkově by se semtam mluvilo česky, asi jako v Lužici srbsky a v pruským Slezsku polsky.
Kudla2 58452
4.10.2018 9:20:30
Eudo

"kdyz nesdilim jejich nazory, ale pokracujou ve SLUSNE diskuzi".

Škoda, že ses tomu tam od nich za tu dlouhou dobu trochu nepřiučila. ~d~

Nordica tady uvedla jedny z nejzajímavějších příspěvků této diskuse a jedny z mála, které byly opravdu k věci tak, jak jsem to myslela, ty tady většinu doby jen prskáš. Nechápu, proč se do ní navážíš. ~d~
Eudo 146355
4.10.2018 8:14:08
Nordico, jak uz jsem se plase zminila - cist moje prispevky nemusis a delat si hlavu s uvazovanim o tom, kdo cemu porozumel/neporozumel uz ani nahodou. Jen na okraj bych podotkla ohledne pojmu a dojmu - kdyz uz jsi jazykove studovana - existuji slova casto pouzivana v presnem kontextu - EMIGRANT a IMIGRANT. Emigrant znamena clovek, ktery se vystehuje ze sve zeme (=vcetne takoveho, ktery ziska vystehovalecky pas….) IMIGRANT opet znamena cloveka, ktery se do jine zeme pristehuje…. Slovo EMIGRANT je posleze obcany v nove zemi vseobecne pouzivane pro vsechny ”usazene pristehovalce”, pokud nejsou rozdelovani do ruznych dalsich trid Imigrantskymi urady pro vnitrni potrebu.
Ve Skandinavii, vcetne Danska, nema lid poneti o byvalych Cs, vystehovaleckych pasech a nijak je to nezajima.

Cili v tomhle zadny rozdil mezi mnou a tebou - i ten vystehovalecky pas jsem mela. Ovsem na rozdil od tebe - nikdy jsem si nikam nechodila pro zadne socialni podpory – na studie jazykove i na Univerzite sem si vzala pujcku, kterou mam splacenou. Byt mi nikdo nepridelil, obstarala a platila jsem si ho sama. Skandinavce - jak Dany, tak Svedy, i tech par Noru a Finu, ktere znam, povazuju za prijemny normalni lidi se smyslem pro humor (i kdyz se lisi od ceskeho), mezi ktere jsem normalne zapadla, stejne jako mezi lidi i jinde (= se kterymi si mame co rict a nesilej, kdyz nesdilim jejich nazory, ale pokracujou ve SLUSNE diskuzi).

Tak hlavne jsem chtela sdelit tohle. Pokud nechapes, neni chyba na me strane.
nordica 81215
3.10.2018 22:02:04
Eudo, pleteš si pojmy s dojmy - jestli teda vůbec tušíš, co to znamená. Nebyla jsem, na rozdíl od Tebe, emigrantka, tak mne tak, prosím, nenazývej. Nechci být zahrnuta do Tvé bubliny. A vůbec nemám pocit, že bych si na něco stěžovala - jen jsem popsala svůj život venku a odpověděla některým na dotazy. Takže opět mohu jen doporučit- zapracuj na porozumění textu. Zbytek Tvého příspěvku - ten rozklad o tom, co jsem mohla/nemohla, je zase pro mne absolutně nesrozumitelný, to klidně přiznám, že vůbec netuším, cos nám tady chtěla sdělit.
Bouřka 7675
3.10.2018 19:01:50
Tak porodnost se hodí kde komu. A komunismus spíš než vojáky operoval teda dělníky. Nicméně je to ideologie, která k těm sociálním tématům má blízko, proto k ní mnozí taky tíhli. Lidí jako můj děda musela být spousta, co na začátku věřili lepším zítřkům, byli členy, a nakonec skončili jako odpůrci režimu.
aky 102722
3.10.2018 18:51:14
... spíš to není překvapující proto, že je to levice, která obecně k těmto oblastem tíhne.

Nekecaj. Robili to aj nacisti - rodit deti/ vojakov pre vlast. ~3~
aky 102722
3.10.2018 18:49:20
... Ztrapnujes se tedy bravurne

Noze si este raz precitaj vlakno, najdi svoj vstup a porozmyslaj nad tym, kto sa strapnuje a dolieza za aky. Je to tu cierne na bielom a Tvoje vyhlasenia na tom nic nezmenia.~3~
Bouřka 7675
3.10.2018 18:26:51
aky, spíš to není překvapující proto, že je to levice, která obecně k těmto oblastem tíhne. V nějaké formě se to prosadilo i jinde, akorát tam o to byl nejspíš nějaký politický boj, zatímco tady si to komunisti jednodušeji realizovali dle svých představ. Nějaká podpora porodnosti se po válce hodila všude a tady se nedalo mávat křesťanskými hodnotami, takže se razila socialistická mateřská hrdinka údernice.
[<<Předchozích 50] Názory 5160 z 16579  [Dalších 16519 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.