| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Dle regionu : Maminky v zahraničí

  (?)
[<<Předchozích 40] Názory 4150 z 16579  [Dalších 16529 >>]
JaninaH 12107
4.10.2018 14:30:46
Nordico,
navíc, jestli jsem to dobře pochopila, Eudo nebyla nikdy samoživitelka.
nordica 81215
4.10.2018 14:17:07
Eudo, tak ještě jednou a naposledy, protože odmítám, abys mne tady zařazovala do škatulky příživníků a pobíračů dávek - odcházela jsem z ČR po odpracování několika let po vysoké škole. V nové zemi jsem chodila do jazykových kurzů ca 3,5 roku ( z toho jsem byla ca 3 roky na "mateřské", takže nás živil manžel) - že to byla taková doba bylo i proto, že ty první kurzy nestály za nic vzhledem k měkkosti vyučujících, kteří nechali účastníky se bavit spolu v jejich rodném jazyce. Složila jsem závěrečnou zkoušku jako úplně nejlepší z ročníku Po 2 měsících jsem dostala práci, kterou jsem zmiňovala, poté jsem byla 6 měsíců nezaměstnaná, poté opět v práci až do návratu sem. Od té doby - 26 let- jsem na volné noze, uživila jsem nejen sebe, ale dala i dobré vzdělání synovi. Nikdy jsem nevěděla, kolik příští měsíc vydělám, prostě jsem se musela postarat. Takže někdo, kdo pracoval celý život jako učitelka bůhví čeho a pod "penzí" a byl podle skandinávských standardů prakticky nevyhoditelný, mne fakt nebude posuzovat z hlediska nějakého čerpání výhod ve stylu: Ty jsi měla a já ne - heč, jaká jsem hrdinka. Občas by se od Tebe zdejší diskutérky mohly dozvědět i něco zajímavého, ovšem Tvůj způsob diskuze a sebeprezentace všechny pouze odstraší. Zkus tedy místo těch výrazů, které Tě v mém minulém příspěvku tak pohoršily, jiné slovo - je jednoduché a funguje: SEBEREFLEXE !
libik 142094
4.10.2018 13:09:55
Taky jsem to chtěla říct, navíc žije v cizině 50 let, jazyk a jeho používání se za tu dobu posunulo.
JaninaH 12107
4.10.2018 13:05:22
Greto,
to každopádně, v reálu a v tom, čemu rozumí, bude Eudo jistě zajímavá žena. Docela ráda bych se s ní setkala.
Ale ty internetové diskuse...
Třeba tohle mě téměř urazilo, cituji:

2.10.2018 21:32:26)
"Někdy mě napadá, že pro spoustu lidí je svobody škoda"
Tak to si dovolim souhlasit…. Vypada to, ze Tech lidi bude kolem 10 milionu….
Tak jak ty svobody vyuzivate?


A to "zasklívání", že tu bylo období normalizace, to se mi nelíbí vůbec. Čtou to tu mladí lidé, kteří to nezažili, opravdu z toho můžou mít dojem, že tu žilo 10M neschopných a tupých lidí, když to tedy nebylo systémem, a přesto to tu vypadalo tak, jak to vypadalo.

JaninaH 12107
4.10.2018 12:30:11
Eudo,
podle mě Nordica velmi zajímavě popsala fakta - jak probíhalo její vystěhování a jak se jí žilo "venku", což je téma této diskuse.
Ty jsi se možná pokusila o totéž, ale bohužel pořád sklouzáváš ke kritice rodné země a jejích obyvatel, což vyznívá velmi nepříjemně, zvlášť když už zde desítky let nežiješ.
libik 142094
4.10.2018 12:23:04
Analfabeto, tys tu rozjela kolotoč fejků, až jde hlava kolem, soudružka svazačka, uklízečka~t~
Eudo 146355
4.10.2018 12:17:10
Kudlo, jsi na omylu. Nebudu opet zacinat "obvyklou" nekonecnou diskuzi, jaky "dojem" co na tebe dela a jak si to pretlumocis k obrazu svemu. Nemelo by te to prekvapit, ale diskuze je vymena nazoru (=nikoli hazeni nazoru na oponenta, jak je tu casto zvykem). Ze zasady nenazyvam nikoho nikde roztomilymi vyrazy, kterymi jsem zde castovana ja, kdyz se "oponentovi" nelibi muj nazor/jeho formulace, stylem "povoleny" nazor stadne sdilime, ze, abychom nevycnivali, a kazdy jiny nazor (opet a ze zvyku) tepeme. Mit jiny nazor neni neslusnost.

Pouziju tu s dovolenim tvych i Nordici frazi: pletes si pojmy se (svymi) dojmy.

A ten dojem prave ovlivnuje vubec to, co jsi ochotna (ode mne) prijmout (=zadne obavy, ze by mi to nak nedalo spat). Proste jsi ty a cast dalsich nicku od zacatku zaujala negativni postoj k cemukoli, co ja tady napisu ( a jak vidno, nejen ja - kdokoli, kdo se neshoduje s tvymi (a dalsich par nicku) nazory, je prijemne titulovan ruznymi tituly, ktere se jaksi v diskuzi vyskytovat nemaji, a jsou eventuelne (zde vhodne) mozne vysvetlit stadne bud tim komunismem, co lid zdevastoval, dokonce i tim bejvalym nabozenskym opojenim, nebo snad i nasim narodnim stylem?).
Ze POPISUJU jine moznosti (kterych jsou fakt kvanta) a jinou zkusenost totiz neni zadny poucovani, ze neco je takhle jedine spravne, ale proste pouhe poukazani na to, jsou i jine moznosti. Ale to je uplne jedno.

Tedkonc, kdyz mate tu demokracii, ma totiz kazdy pravo mit jakykoli nazor a verejne ho projevit. Nejen ten nazor dle urcite skupiny jednine spravny. Cimz se osobne ridim, ale to ti zcela uchazi v zaplave "dojmu".

Nordica popsala SVOJE DOJMY ze sveho pobytu, jeji vec, nikdo ji to nebere. Nikoliv to, jak to v jeji zemi bylo a jak obyvatele ROZENI v te zemi v te dobe ( i dneska) ziji a jaci jsou =v postoji k ni, jak to vnimala. V cemz je samozrejme velky rozdil.
Filip Tesař 134358
4.10.2018 10:53:27
Kudlo, napadlo mě přidat ještě jeden kratičkej exotickej příspěvek. Mám to od známý, co se provdala do Tuzly, to je hornický průmyslový středisko v Bosně. Ale Jugoslávie byla pro nás tehdy takovej poloviční Západ.

Tuzla je trochu specifická, bylo to město, co se za komunistů hodně rozrostlo díky ložiskům uhlí a elektrárně. Proto tam taky byli lidi etnicky i společensky celkem namíchaný, byla tam i kultura, sport a tak. Dodneška je to jediný "rudý" - levicový a ne nacionalistický město v Bosně. Ta známá tam zapadla, manžel byl ze vsi nedaleko od Tuzly, ale měl střední, tuším průmyslovku a odpovídající zaměstnání, prostě místní střední třída. Jeho bratr v rodný vsi sedlačil. Oni si v jeho rodný vsi koupili pozemek a postavili tam chatičku, kam jezdili na víkendy. Ona se rychle naučila jazyk, dost dobře teda, začala pracovat jako úřednice v bance a mezi místní dost zapadla, hlavně teda mezi kolegy v práci, ale i mezi sousedy na sídlišti, ale o poznání míň už mezi ty příbuzný na venkově. Její příbuzný tam za ní jezdili, protože díky tomu dostali devizák do Jugošky a mohli k moři, ale trávili celkem rádi prej i pár dní u nich v Tuzle. Co se jim líbilo, byly věci, který zněj dneska asi překvapivě, ale: všude bylo čisto, ulice vysmejčený, večer veškerý veřejný osvětlení fungovalo, svítilo, výlohy byly nasvícený a byly plný zboží a všechno vystavený se dalo koupit a otevřeno bylo často dýl než u nás. Originál džíny i jugo napodobeniny a jiný hadry, západní a slovinská elektronika, hračky... Prej se kolikrát nechali naložit večer do auta a jen se jeli projet po městě, aby se podívali, jak je to čistý, barevný a nasvícený. Taky jim chutnalo levný a dobrý jídlo. Naopak tam vozili pivo (i když má Tuzla vlastní pivovar, založenej eště za Rakouska s českou technologií).

Ze dvou synů jeden zůstal v Bosně, druhej šel studovat do Česka a už tu zůstal.

Kudla2 58452
4.10.2018 9:55:00
a většina zrůdných režimů nestojí na zrůdných úchylech, ale na "normálních lidech, kteří jen dělají svou práci". ~d~
Kudla2 58452
4.10.2018 9:47:20
Analfabeto,

ale vždyť superzrůdná je sama ta myšlenka "vyloučíme toho, kdo si myslel něco špatného".
[<<Předchozích 40] Názory 4150 z 16579  [Dalších 16529 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.