| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Dle regionu : Maminky v zahraničí

Soutěž o balíček dětské kosmetiky

VčeraKomerční sdělení

Zasoutěžte si s lékárnou Vitalpoint o balíček kosmetické péče pro nejmenší od Weledy.

  (?)
[<<Předchozích 700] Názory 701710 z 16579  [Dalších 15869 >>]
Len 108740
15.6.2015 14:35:13
Chloe, moje dite ma jednu ceskou a jednu slovenskou spoluzacku, rozumi obema, mluvi spolu ruzne, ale ted uz prevlada anglictina (je jim 7-8 let). Kdyz byly ve skolce, tak mluvily zasadne cesky-slovensky, az je ucitelky prendaly do ruznych skupin~a~ To jsme teda pak intervenovaly, po nasem zasahu je zase vratily zpet.
holka anonymka 93519
15.6.2015 14:32:32
sama s tím zkušenost nemám. Ale má sousedka žila s manželem v Kanadě, mluví se u nich doma anglicky. Přestěhovali se sem, ona je Češka, vrátila se tedy do vlasti. Narodili se jí tu dva synové, a na oba mluví oba dva anglicky. Kluci se narodili tady v Čechách, žijí tu, chodí tu do školky (ten starší) a nedorozumí se jinak, než anglicky. Tak jsem zvědavá, jak to budou kluci zvládat dál - jestli budou chodit do anglické školy nějaké, jestli - až budou potřebovat si něco vyřídit, si budou muset zajistit překladatele apod.
Tatramelka+3 66284
15.6.2015 14:29:32
No, ja bych po vlastni zkusennosti nikoho nezatracovala. Zili jsme v zemi, kde anglictina nebyla hlavnim jazykem a zili jsme tam jen chvili. Nicmene, kdyz jsme chteli, aby se dite zabehlo do kolektivu a dokazalo si ve skole poradit a treba prave i vyjadrovat ty emoce, umyslne jsme doma oba cesi mluvili hodne anglicky. Neni stranda se jen tak szivat treba se tremi jazyky, kdyz dite chodi domu v pet hodin odpoledne, od boziho rana pouziva anglictinu a k tomu se uci dalsi jazyk te dane zeme, plus od nejakeho rocniku ma dalsi cizi jazyk. Z kazdeho toho jaxyka ma denne domaci ukol a cteni, tak ti tam uz moc prostoru pro vyuku a i jen normalni konverzaci nebo cteni v cestine nezbyva.
Chloé 102783
15.6.2015 14:23:29
jj, Len, napodobne.
Ale ty deti z toho budou jen tezit, urcite je dobre vydrzet.
My jsme se s kamaradkou uplne dojaly, kdyz jsme se po dlouhe dobe setkaly, v cizine, v cizojazycnem prostredi, a ty nase dve holcicky se spolu zacaly bavit cesky !, i kdyz blizsi a "rodna" je jim francouzstina.
Anni&Annika 50178
15.6.2015 14:20:39
samozrejme ze budu. Po prazdninach se na to chystam. Ta starsi ovlada taky oba jazyky slovem a pismem.
Jen teda holky, jak pisete, ze nebudete na deti mluvit jazykem, kde mate prizvuk...
kamaradka mi nedavno rikala /po tatovi italka, po mame nemka/, ze diky tatove nemcine neumela poradne nemecky. Ze treba v der, die das,den, der, dem atd... delala porad chyby a i slovni zasoba nic moc. A to doma tata mluvil jen nemecky, tudiz oba rodice jen nemecky. Tak me to zarazilo, proc tomu tak bylo /proc se to nenaucila spravne od matky/ a ona rikala, ze vycetla nekde nejakou studii, ze dite neprijima jazyk od matky, ale od otce /pokud oba mluvi stejnym jazykem/. Kdyz se nad tim zamyslim, tak u nas to bylo presne tak /nase male dite mluvi jako otec, ac jsem ni taky od narozeni mluvila nemecky a mela by teda mluvik jako stary sudetak, presne tak, jako mluvi muj tata a ja/.
Ona teda /ta kamaradka/ nakonec zvladla vsechno, i ten jazyk. Ale pry to nebylo jednoduche. Je doktorka a velice chytra zenska.
Chloé 102783
15.6.2015 14:20:35
"ze v jeho pritomnosti, na hristi, s vice lidma bylo pohodlnejsi mluvit jen anglicky, nemuset neustale nekomu prekladat."
No a to je kamen urazu. Ja jsem se snazila neco si o tom dopredu nastudovat, vsude se psalo, ze musim na dite systematicky mluvit tim jednim jazykem a neprepinat. Takze i pred tatinkem, pak mu to holt prelozim, dneska uz mu to prilozi i dcera, na hristi a v kolektivu taky zachovavam cestinu a na udivene ci blbe pohledy nereaguju. Co je komu do toho. Vsichni brzy zjisti, ze dcera francouzsky mluvi stejne dokonale jaok kozde jine francouzske dite a prestanou se divne koukat. No a osvicenejsimi lidmi je spis obdivovana, ze je bilingvni a jak je to super.
Len 108740
15.6.2015 14:18:25
No, to prekladani chce praxi. Ze zacatku to bylo trochu narocnejsi, ted uz to neni problem. Ja prekladam ruzne i doma, reknu to nejdriv cesky, kdyz mi nerozumi, tak anglicky. Venku pouzivam cestinu porad, prekladam pro ostatni jen neco, kdyz je to fakt nutne.
Adda6a 66955
15.6.2015 14:16:50
Urcite soulasim, ze je to narocny. Narocny na rodice; ne na deti. Je to 100% o discipline rodicu!
My to nemame tak, ze bychom nechteli mluvit na deti anglicky kvuli "kvalite", ale CHCEME na deti mluvit nasi materstinou, prave kvuli te materstine.
No ale jak rikam, kdysi kdyz to byla pro mne vsechno nova zkusenost, tak jsem to furt chtela resit a diskutovat :) uz je mi to ted jedno, co delaj jiny lidi. Moje deti jsou v pohode, jsou oba dva plynule tri-jazycni, ve dvou jazycich ctou knihy, treti jim teda dela trochu potize ve cteni, tam to bude chvili trvat protoze je objektivne nejtezsi. Ale jsem rada ze jsme vytrvali a je to tak jak to je.
Herbi 142934
15.6.2015 14:14:44
S dítkem česky sice mluvím od narození, ale ono mi odpovídá druhým jazykem, který je mu prostě bližší. Do doby vstupu do školky ještě čeština převažovala, potom už najelo na jazyk země, otce, kamarádů, sousedů...
petadurka 80929
15.6.2015 14:13:28
Moje kamaradka ma muze Americana a i kdyz dost chtela mluvit s malou slovensky, naznala, ze v jeho pritomnosti, na hristi, s vice lidma bylo pohodlnejsi mluvit jen anglicky, nemuset neustale nekomu prekladat. Jenze ono to pak bylo i pohodlnejsi mluvit s ni tak i doma, a ted mi skoro breci, ze jeji mama se s ni nedomluvi a mala tam nechce jezdit, protoze nerozumi babicce…

P.S. Ja cesky umim, ale pisu z mobilu nebo nemecke klavesnice :D :D
[<<Předchozích 700] Názory 701710 z 16579  [Dalších 15869 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.