| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Dle regionu : Maminky v zahraničí

  (?)
[<<Předchozích 80] Názory 8190 z 16579  [Dalších 16489 >>]
Ruth 147384
3.10.2018 13:00:29
Neexistuje čisté řešení. Neexistuje ani absolutně spravedlivý soud, ale u nás se o to ani společnost nepokusila.
A u těch umělců je to specifické a na dlouhou debatu, už tu byla.

Kudla2 58452
3.10.2018 12:54:15
Dnešní bordel bych na to ale už nesváděla, na to od té doby přeci jenom uplynula spousta času.

A jak do toho zapadá to, že když to vezmeme čistě pragmaticky a materialisticky, tak neplout s proudem je pro konkrétního člověka nevýhodné? Pokud byl někdo opravdu důsledně čestný a nikdy se neobrátil zády ke zlu, aniž by upozornil na to, že je to zlo, tak třeba skončil tak, že ho vyhodili z práce, jeho děti nevzali na školu a on s vysokou kvalifikací dělal někde do důchodu topiče, pokud měl kliku a nebyl zavřenej.

Dneska má třeba podlomený zdraví, mizernej důchod, děti mu možná ve slabý chvilce tu jeho zásadovost vyčtou, a jeho soused, kterej vždycky plul s davem a namočil se vždycky jen tak trošku, aby to bylo ještě výhodný, ale aby nebyl první na ráně, až se otočí vítr, ho předjíždí ve svým bavoráku, na kterej si vydělal ve svý firmě, kterou mohl založit, protože měl ty správný kontakty a ne moc zábran a věděl, odkud vítr fouká, a ve kterým jede na návštěvu za svým synem doktorem, který jako prominentní dítko se správným kádrovým profilem neměl problém vystudovat medicínu, a blahosklonně mu zamává?
Kudla2 58452
3.10.2018 12:47:41
Ruth,

ano, svým způsobem máš pravdu. Každý, kdo se nepříčil, jakmile měl pocit, že se děje něco, co se dít nemá, tak má na tom, že se to dít mohlo, svůj podíl.

Existovalo tedy nějaké "čisté" řešení, krom toho nikdy v ničem neustoupit a nic nechtít, případně se vystavit pronásledování a postihům?

A jak pak posuzovat ty výsledky? Třeba Hutka, který si nezadal, a Nohavica, který si zadal? Má Hutka právo to teď Nohavicovi vyčíst? Hraje v tom nějakou roli to, že Nohavica je mnohem lepší autor než Hutka? Bylo by spravedlivé nějak to zohlednit v přístupu k nim?

Ruth 147384
3.10.2018 12:40:48
Jsem spoluviník. Bylo několik milionů spoluviníků. Čím víc toho chtěli, tím více se provinili. Dokonce i ti, co nedělali vůbec nic.
Jistěže se bez dovolení Moskvy nešlo ani uprdnout, ale viníci prostě jsme.

Dokonce si dovolím říkat, že ten dnešní bordel je výsledek toho všeho.
Filip Tesař 134358
3.10.2018 12:34:57
"doma si lidi dělali, co chtěli a mohli." Doma jo, ale třeba jít centrem s dlouhýma vlasama znamenalo koledovat si popotahovačky s policajtem nebo ještě spíš s aktivníma debilama z Pomocný stráže VB. Proč? Nemít přitom u sebe občanku znamenalo pokutu 40,- (v dnešních by to dělalo asi 10x tolik?). Proč? Dlouhý vlasy a čundráckej vohoz v den, kdy měli esenbáci nějakou protiživlí akci nebo bylo nějaký pitomý výročí něčeho si koledovalo o pokutu + odvoz na stanici a výslech. Proč? Skládání skautskýho slibu, kdyby se to profláklo, hrozilo popotahovačkama pro zúčastněný a jejich rodiny, zrušením dotyčnýho turistickýho oddílu, negativním vyjádřením školy pro slibujícího ohledně studia na střední nebo na vejšce. Proč? A to byly akorát buzerace, kterejma se dávalo najevo, že režim tu furt je a bude. Režim se k tomu uchýlil ve snaze udržet nějakej smír a vyhnout se tomu, co se dělo v Polsku nebo Maďarsku. Ale za Gottwalda byla regulérní hrůzovláda a pak na začátku sedmdesátejch plošný čístky. Ty aktivnější nebo potenciálně aktivní se klepli přes prsty nebo rovnou po palici a pak se vynucenej stav udržoval a průběžnou buzerací a vynucováním soudruhovacího sebeponižování se dávalo najevo, že horší časy se můžou kdykoli vrátit, stačí říct.

(No a proto taky USA a spol. mohli se sovětským blokem klidně soupeřit, akorát nemohli vyhrát :-))
Kudla2 58452
3.10.2018 12:28:46
Ruth,

ale já v tom určitou souvislost vidím, a o míře intenzity přece nepolemizuji, tak mi to laskavě nevnucuj. Pokud ti vadí příklad s koncentrákem, tak ho opusťme, tam ta míra tlaku i riziko byla nepředstavitelně větší, a držme se toho Spirituálu.

Nebo co třeba některé oddíly (samozřejmě ne všechny) fungující za totáče formálně pod hlavičkou Pionýra (protože jinak by to prakticky nešlo), ale rozhodně se nezabývající politikou a fungující jako dneska Skaut?

Situace, kdy máš nad sebou represivní režim, kterej má moc Ti něco povolit nebo ne, a Ty stojíš před volbou, zda mu udělat nějakej ústupek a prosadit si to, nebo ho neudělat a strčit si to do šuplíku.

Opravdu to lze vždy postavit tak, že když ten ústupek uděláš, byť malinkej, tak jsi vlastně taky tak trochu spoluviník?
Ruth 147384
3.10.2018 12:23:39
Kudlo,
nezlob se, občas mám pocit, že jsi počítač. A dnes se ti v tomto tématu zbláznily elektronky.
Vždyť to nejde srovnávat, ku.va!
Kudla2 58452
3.10.2018 12:18:11
Libiku,

já jsem ale říkala hned, že ten koncentrák považuju za mnohem těžší kalibr. ~a~


Tak ale dobře, dejme tomu ten Spirituál, tam taky nehrozilo riziko. Byli to kvůli Bibli vlastně taky zaprodanci nebo ne?

(a teda nevím, nakolik Analfabeta organizovala "chlastačku" nebo jestli tím nenaštveš zase ji, měla jsem za to, že chlastačky organizovat nebylo třeba, natož pod něčí záštitou)
libik 142094
3.10.2018 12:13:04
Kudla, sorry, budeš srovnávat předsedkyni ZO SSM, co organizovala chlastačku pod záštitou srpu a kladiva a pak měla body do přijímacího řízení na VŠ s vězněm Terezína, co měl dar a sílu zaujmout a potěšit hladové děti, co pak jely do plynu?

hele, mě se to dotklo, fakt.

Kudla2 58452
3.10.2018 12:05:55
"To, že jste se snažili něco dělat tak, abyste "nenarazili" mi naopak přijde v pohodě."

to není v pohodě, Kudla, to je přijetí manipulace vládnoucí strany, nebyli tak blbí, jak vypadali, vládli půlce Evropy."

Tak to je ale slovo do pranice, Libiku.

To zní skoro tak, že pokud měl někdo na výběr, jestli formálně akceptuje nějaký požadavky diktatury a vznikne něco pozitivního, nebo je nepřijme a nevznikne nic, tak vlastně tu diktaturu legitimizuje a vlastně v tom tak trochu "jede s nima".

Já chápu, že je to sporná otázka a záleží na míře tý akceptace a i to je subjektivní (nedávno jsem četla knihu režiséra Olmera, kde jen tak mimochodem a mezi řádky konstatuje, že se dal ke komančům, aby moh točit filmy versus sedět někde v zaprášeným ateliéru a dělat nudnou práci do smrti, odsoudit to? neodsoudit to?)

Ale kdybychom to vzali úplně doslova, tak by neexistoval třeba Spirituál kvintet, kterej rozhodně nikdy nebyl prorežimní a měl i dost průšvihů, nicméně pan Tichota někde popisuje, jak občas museli lavírovat, třeba i tím, že slovo "z Bible" nahradili slovem "z knížky", jinak by jim písničku zatrhli. Měli se šprajcnout a říct, že to neudělaj, nebo "přijmout manipulaci", což každej takovej ústupek de facto je, a my bychom neznali písničku o útěku ze země egyptské (mává nám všem svobodná zem), kde rozhodně bylo dost jinejch jinotajů na to, aby to potěšilo a povzbudilo?

A (což uznávám, že je mnohem silnější kalibr), legitimizovali třeba lidi, co nastudovali v koncentráku operu "Brundibár" nacistickej režim, protože tam jistě taky museli splnit nějaký "jejich" podmínky?
[<<Předchozích 80] Názory 8190 z 16579  [Dalších 16489 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.