Zasoutěžte si s lékárnou Vitalpoint o balíček kosmetické péče pro nejmenší od Weledy.
Dari79 | 114243 |
21.12.2024 8:45:37
Není to dnes o dialektu... Já mluvím česky naprosto precizně (konec konců půlka života u Prahy), nepoužívám ani "Dojdu spíš" ani "Rožni" ani "Na tož ju lapni"...
Mluvím standardně tak, jak tady píšu a moje dítě taky. Jenom ta výslovnost je rozlišující. Tím dialektem dneska už mluví hodně málo lidí, spíš jsou to jednotlivá slova, nebo jen koncovky slov nebo melodie hlasu. Ale výslovnost zůstala - stejně jako rozlišíš Pražáka od Litoměřičáka nebo od Plzeňáka... Při nástupu do Brna se mi Brňáci chechtali za pražské viď (tedy přesněji vyď). V Brně jsem chytla brněnské Né. A tady, co žiju od těch 26 let, jsem holt chytla jiné drobnosti... Ale nikdo mě není schopen po hlase identifikovat, právě že jsem taková "naplavenina" a mám z těchto koutů republik takovou směsku. |
Dari79 | 114243 |
21.12.2024 8:37:44
Prostě - my slyšící máme určitou výhodu. Slyším, píšu. (Já samozřejmě píšu gramaticky správně, aniž bych to musela poslouchat, to je jasné, že znám pravidla stejně jako každý, kdo to školní vzdělávání má už ukončené a vzhledem k tomu, že jsem chodila do ZŠ u Prahy a za komunismu, tak nás to jistě neučili poslechem. Já se orientuju hodně vizuálně, když si nejsem jistá, napíšu si obě varianty a která se mi víc "líbí", tak ta bývá správně - to jsem taky dítěti říkala - když měli ty texty "najdi chybu" - ať kouká, co se mu nelíbí... ).
|
Dari79 | 114243 |
21.12.2024 8:34:24
Ne,opravdu při mluvení nezkoumáš pravopis. Prostě to tak řekneš...
Ty kočky skákaly. Máš tam 3 tvrdé y. všechny zní stejně. Nedává logiku mluvit ty kočky skákali. Je pravda, jak jsem včera koukala na film a vnímala, jak ti herci mluví, že (zjevně původem "nesylšící") herci říkají i jystě, vyď, to výš... Pak se nedivím, že tu tolik lidí píše, že i sami pletou vydět, vyset... Takže to není o gramatice, prostě samozřejmě, že vědí, že ve slově jistě se píše měkké i, ale řeknou tam y. U nás prostě malé děti nevědí, jaké iy tam patří, ale mluví tak, jak teda zjevně slyší od rodičů... Dobré by bylo zkoumat, jestli to tak mají i děti, jejichž rodiče jinak píšou gramaticky špatně... Jestli to není nějakou tou gramatickou znalostí na pozadí mozku... (výslovnost s gramatickou nesouvisí, jak se moje dítě začalo učit gramatiku ve škole, dělalo chyby v psaném, ale mluvilo furt stejně, proto můj apel na něj, ať si to říká nahlas... (v hodině šeptá) |
Inka ..|-.|-.-|.- | 141843 |
21.12.2024 8:17:10
To, že to slyší nese výhodu leda při diktátu, pokud učitelka není přistěhovaná. Většinu textů člověk píše z hlavy a tam nastoupí pravidla.
Já teda najvíc věřím na čtení, kdo hodnè čte, nedělá chyby. Všechno to viděl tolikrát, že to má zafixovaný. |
Monika | 123907 |
21.12.2024 7:52:58
Dari,a malé děti myslíš teda odposlechnou ta pravidla výslovnosti schody podmětu s přísudkem od rodičů? A ta pravidla (která jsou podle mého umělé vymyšlená) pak přirozeně odvodí? No,nějak se mi to nezdá, i když jinak jsem schopná věřit že u vás vyslovujete myš tvrději než míč. Třeba v ruštině se skutečně vyslovuje rozdílně, ale shodu mají stejně jako Slováci kompletně s měkkým i ...
|
Čumča. | 160024 |
21.12.2024 1:14:09
Fed, pro tebe je nějaká základní životní jistota, aby to na Moravě s použitím dialektu neměli někde trochu jinak? Že tě to tak dráždí
|
Půlka psa | 24064 |
21.12.2024 0:58:24
Nevím, odkud je Dari, ale Ostraváci a okolí tvrdí, že to slyší a vyslovují. Moraváci odjinud plus Češi ne. Sama tomu nerozumím, ostravštinu znám jen pasivně a celkově nechápu, jak by to mělo fungovat, ale několik mi to tak tvrdilo. Jako, že cyp a cíp vyslovují jinak a není to v délce. Nechápu, jen tlumočím, co mi tvrdili.
|
Alena | 129302 |
20.12.2024 23:24:09
"takže myslíš, že řekneš mikina a myš úplně stejně? Nebo my jdeme a dej mi?
Nebo je ten rozdíl jen tak malý, že ho někdo neslyší?" Nemyslim, vim :) Predstava, ze bychom jako Cesi vyslovovali y a i jinak a pritom to neslyseli, postrada logiku. Prece nejdrive slysis a pak teprve vyslovujes. Jazyk se uci dite poslouchanim, nebude vyslovovat nic, co neslysi. |
Federika | 14090 |
20.12.2024 22:41:27
Takže u té věty "Houfy vojáků skákaly do vlaku" si nejdřív uvědomíš, jaké tam patří "i-y" a pak to podle toho vyslovíš?
Blbost. |
Federika | 14090 |
20.12.2024 22:40:28
Tak to mluvíš česky špatně.
Měkká výslovnost je jen po měkkých souhláskách/(ž,š,č,ř, c,j,ď, ť, ň...) Jinak prostě ne. Je to špatně. |
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.