|
Všechny naše deníky
|
|
|
|
-
Intimníček
(2 články)
soukromý
|
|
|
|
|
|
-
Říkanky pro děti
(5 článků)
|
|
|
|
|
[<<Předchozích 20] Poslední články ze všech deníků 21 až 30 z 56 [Dalších 26 >>]
|
|
Toustový chléb máslo, (margarín) šunka, ananas, plátky tvrdého sýra, višně
Toustový chléb namažeme tenkou vrstvou másla, dáme na něj plátek šunky, na šunku kolečko ananasu, přes něj položíme plátek sýra a do dolíku uprostřed dáme višeň. Zapékáme na plechu v troubě asi 10- 15 minut. |
| Více ... |
| Vložil: Alili (Veru 6/02, Kuba 5/04) dne 7.4.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Slaná žemlovka (chlebovka) | RECEPTY |
|
3 – 4 rohlíky, 2 rajčata, 2 – 3 vejce, 15 dkg tvrdého sýra, žervé, mléko, sádlo, sůl
Rozšleháme vejce s mlékem, osolíme, namočíme v nich pokrájené rohlíky. Nakrájíme na kolečka rajčata, sýr nastrouháme. Dál pokračujeme jako u sladké žemlovky – do vymazaného pekáčku klademe namočený rohlík, na něj rajčata, nadrobené žervé, nastrouhaný sýr a nahoru opět rohlíky. Zalijeme zbytkem vajíček a mléka. Chutná výborně! Obdobně můžeme použít místo rohlíků i chleba. |
| Více ... |
| Vložil: Alili (Veru 6/02, Kuba 5/04) dne 7.4.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
|
Spodní kuřecí stehna, med, sojová omáčka, sůl, sezamová semínka, Kukuřičné lupínky Namícháme patlu med a sojová omáčka 1:1, kuřecí stehýnka opláchneme, osušíme a pod kůží nasolíme. Lžičkou nebo prsty napatláme a obalíme v sezamových semínkách a podrcených kukuřičných lupíncích. Pečeme na pečícím papíru nebo alobalu asi hodinu. (U elektrické trouby na 250°)
|
| Více ... |
| Vložil: Alili (Veru 6/02, Kuba 5/04) dne 7.4.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
|
Čočku namočím, vařím s česnekem, mletým kmínem, bobkovým listem, trochou majoránky, tymiánu a bazalky. Když je měkká, přidám sůl, nastrouhanou kořenovou zeleninu, přisypu ovesné vločky nebo kuskus na zahušťění. Nedělám k tomu nic dalšího, jíme to s chlebem, ale dá se k tom nastrouhat mrkev s jablíčkem nebo připravit ledový salát. Je to úplně bez tuku, počítám s tím, že během dne se nějaký tuk do těla dostane... :o) Jako obměnu do toho přidávám mražený hrášek (s tou kořenovou zeleninou) nebo cizrnu. Tu namořím a vařím zvlášť, dohromady to jde taky s tou zeleninou. |
| Více ... |
| Vložil: Alili (Veru 6/02, Kuba 5/04) dne 7.4.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Kapr na česneku s nádivkou | RECEPTY |
|
Do nádivky smícháme:
mlíčí pokrájené nadrobno
trochu jiker
1 celé vejce
muškátový oříšek, pepř, zelená petržel
strouhanka
anglická slanina pokrájená nadrobno
Porce kapra = podkovy - potřeme třeným česnekem, položíme na alobal a do podkovy vložíme nádivku,
navrch proužek zelené papriky a kousek rajčete, dobře zabalíme a pečeme v troubě cca 45 minut.
(recept Františka Kůrky z Rožmberka)
|
| Více ... |
| Vložil: Alili (Veru 6/02, Kuba 5/04) dne 7.4.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Mrkvová krémová polévka | RECEPTY |
|
asi 400 - 500 g mrkve, 1 cibule, máslo asi 40-50 g, lžíce hladké mouky, sůl, muškátový květ, nové koření, mletý kmín
Mrkev nakrájíme na větší špalíky, spaříme vařící vodou, přidáme lžičku soli, špetku muškátového květu, menší špetku mletého nového koření (nebo 1-2 kuličky, které před mixováním vyndáte) a moka lžičku mletého kmínu. Mezitím, co se mrkev vaří, nakrájíme cibulku, hodíme na máslo, až zesklovatí, přidáme lžíci hladké mouky na světlou jíšku. Zalijeme trochou vody z mrkve a za stálého míchání necháme probublat. V mixeru rozmixujeme mrkev s menším množstvím vody a zalitou jíšku. Rozmixujeme do hladka, podle potřeby přidáváme vodu. Povaříme asi 8-10 minut. Podáváme s petrželkou.
Obměna: na závěr vmícháme lžíci zakysané smetany nebo kyšku, můžeme podávat s osmaženou houstičkou nebo bílkovými nočky, pro dospěláky lze ke konci vaření přidat asi dvě lžíce kvalitního bílého vína a špetku bílého pepře.
Množství vyjde asi na 4 porce, hustotu si můžete upravit dle svého gusta. Mě to vychází tak, že mám mrkve zcela zalitou vodou a všechnu vodu během vaření přidám do polévky. Je pak krémová a akorát. |
| Více ... |
| Vložil: Alili (Veru 6/02, Kuba 5/04) dne 7.4.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
|
Malé kuřecí porce naložím do česneku a koření. Kdo má rád pikantní, může dát barevný mletý pepř, kari nebo čili, pálivou papriku. NESOLÍME!! Takto nachystané kuře můžeme nechat přes noc v lednici. Nachystáme si těstíčko trochu hustší než na palačinky, jednotlivé porce osolíme a obalíme v testíčku. Posypeme směsí mletých a sekaných oříšků, podrcených kukuřičných lupínků, slunečnicových semínek a strouhanky. Vložíme na krátkou dobu do fritézy nebo rozpáleného oleje. Je důležité, aby byla celá porce ponořená. stačí jen chvilku do zlatova, okapeme na vrstvě papírových ubrousků a pečeme asi 20 minut v troubě na pečícím papíru. Pokud chcete zvýraznit ostrou chuť, přidejte stejné koření i do těstíčka.
|
| Více ... |
| Vložil: Alili (Veru 6/02, Kuba 5/04) dne 7.4.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
|
10 dkg točeného salámu nebo klobásky
10 dkg tvrdého sýra
15 dkg sušených hub nebo 30 dkg čerstvých, které předem podusíme
10 dkg jablk (mohou být kyselejší)
jedna větší cibule
sáček mražené zeleniny – hrášek, kukuřice, mrkev
5 - 10 dkg vlašských ořechů (větší kusy – nemeleme ani nekrájíme!)
jedno vejce
kečup, sůl, pepř, oregáno, ocet, strouhanka
listové těsto
Salám nakrájíme na proužky, sýr nastrouháme nahrubo, cibulku nakrájíme na půlměsíčky, jablíčka na kousky, zeleninu a houby povaříme, přidáme ořechy, sůl, koření, lžíci octa, lžíci kečupu a necháme naležet v lednici (klidně i přes noc). Nachystáme listové těsto na štrúdl, do směsi přidáme vajíčko a lehce posypeme strouhankou, aby směs příliš netekla. Plníme do těsta a pečeme jako normální štrúdl.
|
| Více ... |
| Vložil: Alili (Veru 6/02, Kuba 5/04) dne 7.4.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
|
2a1/4 hrnku hlad. mouky (asi 30 dkg)
1/8 lžičky soli
1a1/2 hrnku cukru (lépe tmavý přírodní)
3/4 HERY nebo másla
2ks vejce
2ks vanilkový cukr (nebo vanilk. aroma)
3 tabulky (100g) čokolády na vaření (+ mléčnou)
10 dkg oříšků
10 dkg hrozinek
rum
Zpracujeme v míse vařečkou hutné těsto jako bývá na perníčky (ale je trochu tužší). Zapracujeme lehce! na malé kousky (asi 2x2mm) posekanou čokoládu.
Pečeme na pečícím papíře malé (opravdu velmi malé!) hromádky, které děláme malou kávovou lžičkou přibližně stejné velikosti (stejně čokolády v každé hromádce), ale nemusíme je tvarovat! (roztečou se pečením).
Pečeme na 180° přibližně 5-6 minut. |
| Více ... |
| Vložil: Alili (Veru 6/02, Kuba 5/04) dne 7.4.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| TVAROHOVÉ ŘEZY (strouhané, tmavé) | RECEPTY |
|
Těsto: 400 g hladké mouky, 200 g tuku, 2 lžíce kakaa, 1 žloutek, 1/2 prášku do pečiva, 4 lžíce cukru, 3 lžíce mléka
Nádivka: 1/2 kg tvarohu (může být až 3/4 kg), 4 žloutky, 300 g cukru, trochu rumu, citr. kůra, rozinky, 2 lžíce rozpuštěného másla, sníh z 5-ti bílků
Z uvedených surovin vypracujeme těsto a rozdělíme ho na poloviny. Jednu polovinu postrouháme na vymazaný a vysypaný plech, potřeme předem připravenou nádivkou a nastrouháme nahoru druhou polovinu těsta. Pečeme ve vyhřáté troubě. |
| Více ... |
| Vložil: Alili (Veru 6/02, Kuba 5/04) dne 7.4.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
[<<Předchozích 20] Poslední články ze všech deníků 21 až 30 z 56 [Dalších 26 >>] Upozornění: Dalších 9 článků v tomto výběru je soukromých (nemáte k jejich prohlížení oprávnění).
|
|
|