Ananta |
|
(14.3.2011 17:50:41) Jak ji děláte? Musí se tam dávat taveňák? Projíždím recepty na netu a většinou tam je (já ho nejím, ale kdyžtak ho sním). Když dám rozpustit sýr - třeba eidam do smetany, tak se mi to srazí a nevím proč, nějak to neumím. A se žloutkem, kdy tam dát ten žloutek? Myslím pořadí...
Díky
|
Katka. |
|
(14.3.2011 17:59:28) Taveňák nedávám, to bych fakt nepozřela Dám do Wok pánve smetanu (nebo více smetan...), do toho nastrouhaný sýry (gouda, ementál, niva, parmazán) a za stálého míchání pozvolna zahřívám (když se smetana vaří dlouho, tak se srazí), mezitím přidám koření na špagety. Až je sýr rozpuštěný, přidám nakonec kušecí maso nakrájené na kousky a osmažené na jiné pánvi
Omáčka s vejcem carbonara http://recepty.vareni.cz/spagety-carbonara/
|
|
Baba Jaga |
|
(14.3.2011 17:59:51) Já dám smetanu, nastrouhaný parmezán, rozkvrdlám do ní žloutek a pak ohřívám, dokud to nezhoustne.. nesmí se vařit. Levné sýry se ti nerozpustí, když už, tak čedar nebo parmezán.
|
šatranka |
|
(14.3.2011 18:00:47) Aby se syr rozpustil, musi mit hlavne hodne tuku.
|
Baba Jaga |
|
(14.3.2011 18:03:09) Tak zrovna parmezán ho moc nemá a jde to s nim nejlíp.
|
šatranka |
|
(14.3.2011 18:27:43) No ale porad ma nejakych 30% tuku, ne?
|
|
|
|
|
X E N A |
|
(14.3.2011 18:01:10) Já rozpustím Nivu v mlíce a navrch tam seknu hovězí masox. Je to paráda. Silný jak noha od kulečníku...
|
|
berusa |
|
(14.3.2011 18:01:37) ja nastrouham eidam a nivu a dam rozpustit do smetany, nikdy se mi to nesrazilo
|
|
*Niki* |
|
(14.3.2011 18:01:54) Taveňáky nekupujeme, ale kdyby se doma objevil, klidně ho tam dám. Udělám bešamel (máslo, kouka, mléko či smetana), rozpustím tam pak nastouhaný sýr (co doma je), nastrouhám muškátový oříšek. Až je uvařeno a rozpuštěno, přidám k závěru vaječný žloutek - ten už se ale nevaří, jen rozmíchá v horké omáčce.
|
|
Len |
|
(14.3.2011 18:04:33) Ja osobne miluju ten nejjednodussi recept. Zahreju smetanu skoro do varu, do toho dam hoooodne prolisovaneho cesneku a primerene syra (bud plisnak nebo klidne cihla) a do te omacky zamicham uvarene testoviny
|
|
irlev |
|
(14.3.2011 18:08:02) Srazí se to, když je sýr studený a smetana už horká.
Dělám to tak, že dám trochu cibule na máslo, nebo jarní cibulku, pórek, nechám změknout, nasypu nastrouhaný sýr (eidam, niva, gouda, zbytky :), nechám ho trochu povolit a naleju smetanu. Lehce zavařím a hotovo.
|
|
babiki |
|
(14.3.2011 18:10:37) potrebujes co nejkvalitnejsi syr, pak se nesrazi udelam besamel a pozvolna do toho strouham jakykoliv silny syr zloutek jsem nezkousela, proc se dava? jo a i kdyz vypada ridce, po zchladnuti zhoustne
|
|
Ananta |
|
(14.3.2011 18:14:01) Díky, takže by to nemělo vařit (?) a rozpouštět na malé teplotě a žloutek až nakonec, vyzkouším to. Já jsem zahřívala do varu smetanu s eidamem a srazilo se to
|
|
Winky | •
|
(14.3.2011 18:57:33) dávám nastrouhaný balkán a nivu, je to takové ostřejší, slané a doooobré Do smetany na vaření, na ten 1 kelímek asi 10dkg od každého sýra, dávám to do studené smetany a zahřívám spolu, krapet probublat to nechám. Netrvám teda na rozpuštění dohladka, hrudky mi nevadí (tyhle sýry je prostě dělají), jo a provensálské koření na to, dále dle možností ledničky šunka/kuřecí maso, žampiona a/nebo kukuřička z plechovky.
|
Zajdulka |
|
(15.3.2011 10:30:18) Winky dělám to přesně stejně, i s tím provansálským kořením. Ale občas dám i taveňák, když na to přijde.
|
|
|
Binturongg |
|
(14.3.2011 19:16:31) Já teda udělám smetanový bešamel a v něm rozpustím eidam nebo jiný sýr Dvat taveňák mi připadá ludrácké - tak to gurmáni nedělají
|
Stáňa * |
|
(14.3.2011 19:22:47) Já přidávám bujon od Knorru s olivovým olejem a bazalkou. Naučila mě to kamarádka a je to výborný. Je to taky jediný bujon, který se u nás doma vyskytuje.
|
|
|
Ananta |
|
(14.3.2011 19:32:32) A co ty hrudky sýru v té smetaně rozmixovat tyčákem dohladka? To by nemělo nic udělat ne?
|
breburda71 |
|
(14.3.2011 20:13:58) Musíš mít smetanu aspoň 30%, a sýr taky co nejtučnější, pak se to nesrazí.Smetanu na šlehání zahřát až k bodu varu, pak tam přisypávám nastrouhaný sýr, a dávám ještě česnek a bylinky...a díky za nápad, co zítra uvařit
|
|
|
zerat |
|
(14.3.2011 20:32:07) Já dělám do lasaní bešal, do něj sůl, muškátový oříšek a nastrouhaný tvrdý sýr. Potom střídám masovou směs a sýrovou
|
|
mabela |
|
(14.3.2011 21:26:52) Ananto, nejjednodušší sýrová omáčka je máslo, smetana na šlehání a gorgonzola (mají třeba v lidlu) všechno dát do hrnce a rozpustit. přidat těstoviny a na talíři posypat parmazánem. přidat můžeš co chceš, česnek, bylinky atd. ja nedávám nic, mám ráda jednu výraznou chuť (gorgonzola) nevidím důvod přebít to něčím dalším výrazným. další variace jsou šlehačka, gorgonzola, ricota, parmazán. rozpustit. bešamel je dle mého v sýrové omáčce naprosto zbytečný. mouka, proč? eidam je vhodný na studenou kuchyni, ale na tavení se fakt nehodí. je nevýrazný, málo tuku (max tak 45) a právě proto dělá hrudky.
|
Ananta |
|
(14.3.2011 21:51:42) Děkuju
|
|
|
|