| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Levná a kvalitní jídla

 Celkem 203 názorů.
 Mamisek 


Téma: Levná a kvalitní jídla 

(30.1.2012 17:49:37)
Lidičky, máte nějaké tipy, kde by se dalo na jídle ušetřit? Mám vytipované obchody, kde se co dá trvale koupit levněji, ne že bych obíhala od hypermarketu k hypermarketu, na to nemám čas. Ale maso, uzeniny, jogurty, pečivo kvalitní v obchůdku u školky, ovoce, zelenina v kauflandu...to bych už zmíhnuté měla. Ale pořád cítím, že ještě by se ušetřit dalo, jen prosím ne rady typu: místo masa párky za 5,50. Spíš by mě zajímalo, co bych si mohla připravit doma, aby to bylo kvalitnější a stejně drahé nebo ještě lépe levnější než v obchodě. Třeba peču celozrnný chleba, chystám se na houstičky. Napadá mě domácí šunka, možná jogurt,termix, piškoty atd. atd. Poraďte, co si doma děláte samy, co se vyplatí a hlavně, jak na to (takže nejpíp rovnou s recepty). Díky ~x~
 angrešt 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 17:55:48)
Jdeš na to moc dobře ~R^~;)

Opravdu jediná cesta úspory na jídle spočívá v tom, že člověk vaří z primárních surovin. Holt to znamená více práce, ale kvalita jídla je pak opravdu vysoká a peněz se ušetří spousta.
Ušetří se tím, že člověk udělá práci sám, namísto aby ji nechal udělat někoho jiného (pekaře, cukráře, řezníka...)

Dělám si domácí máslo, sýry, chléb, housky, sladké pečivo (včetně těch piškotů)...

Nedělám si domácí šunku, vzhledem k riziku botulismu.

Celoročně si vyrábím marmelády, zavařuju okurky, čalamády, zavařuju a suším houby, bylinky a koření. A z toho pak "žiju" v zimě a nekupuju drahé marmelády a tak.
 Mamisek 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 18:00:53)
taky zavařujeme ovoce, okurky, děláme marmelády, pečeme chleba, často peču sladké, chodíme na houby. Ale ty jsi na tom o dost kroků dál. HOdíš mi tu recepty na ty ostatní věcičky?
 angrešt 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 18:14:39)
Máslo - viz. odpověď neznámé.

Housky peču od oka, chleba taky. Ale poslouží výborně recept zde http://www.cuketka.cz/?p=6889 a na francouzské bagety (skvělé!) zde http://www.cuketka.cz/?p=2128

Piškotky - mísu vypláchnu octem, pak šlehám 2 bílky se špetkou soli do polotuha, vešlehám 2 lžíce krupicového cukru a šlehám 10 - 15 min, až je to úplně tuhé a hladké. Zašlehám 2 žloutky a lehce vmíchám 2 velké lžíce polohr. mouky.
Lžicí dělám kopečky na plech s pečpapírem, kopečky popráším krupicovým cukrem a nechám asi 10 min zaschnout.
peču při 170 až je to pečené ~:-D
 angrešt 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 18:19:55)
Jo, a ty sýry - psala jsem zde http://www.cuketka.cz/?p=2069

 Berry & berušky 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(31.1.2012 10:19:14)
Angrešt,

prosím Tě, v nějakém vlákně jsem četla, že zamrazuješ domácí mléko. Já ho beru z mlékomatu, ale nemám ho zrovna za rohem, tak o něčem takovým uvažuju. Jak je to nejlepší s převařením? Převařit a pak zamrazit, nebo naopak? Díky
 angrešt 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(31.1.2012 10:41:13)
Zamrazuju syrové, tepelně opracovávám po rozmrazení.
 Berry & berušky 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(31.1.2012 10:44:08)
díky~x~
 neznámá 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 18:01:53)
Na domácí máslo stačí smetana jen v robotu přešlehat a přecedit? Nebo je v tom ještě nějaký jiný fígl?
Momentálně tu mám asi 2 litry smetany, nemáš představu kolik by bylo másla?
Děkuji
 angrešt 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 18:03:53)
Jo, přešlehat, pak nad cedníkem (kdyby to spadlo) pod proudem studené vody mnout, dokud teče bílá voda - asi 3-5 min. To podmáslí se musí vymýt co nejlíp, jinak to hned žlukne.

Podmáslím pak zadělávám chleba.
 angrešt 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 18:04:18)
Jo, a ze 2l smetany bude odhaduju tak 900g másla.
 Tante Ema 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 18:11:07)
Nojo, ale při téhle výtěžnosti se to nevyplatí. Nebo počítám blbě?
 neznámá 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 18:14:46)
Dle mého to asi vyjde stejně, ale máš lepší pocit.~:-D
Já dostávám smetanu ve velkém od našich, hospodaří, takže u nás se to vyplatí.
 angrešt 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 18:18:09)
To záleží, kolik Tě stojí smetana. Mě většinou nic.
 neznámá 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 18:20:21)
Dá se domácí máslo použít na pečení?
 angrešt 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 18:21:46)
Jo
 Jahala. 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 18:23:03)
jasně,
 neznámá 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 18:06:49)
Děkuji, jdu na to.~:-D
 neznámá 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 18:05:09)
Já teda většinou vařím vše domácí, ale levně to neumím. I ten chleba je v mém podání dost drahá záležitost, ale ten dělá naše pekárna výborný, doma ho dělám jen málo.~:-D
 angrešt 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 18:02:21)
Jo, a jogurt taky - mám dva jogurtovače - jeden český na malé skleničky, jeden australský na jednu velikou nádobu.

Jogurt z 1l mléka + 1smetany + malého kelímku hollandie. Tohle množství mi vyjde do té nádoby.
 Jahala. 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 18:24:52)
ty jo, konečně recept bez salka~R^
 Jahala. 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 18:20:47)
agrešte, u toho másla do se dá ušetři, máš vlastní šlehačku, nebo? Při kupované mi to moc nepřijde na ušetření ~d~. My dělali máslo z kupované na kroužku na pečené brambory, ale to jsem chtěla dětem ukázat ten proces a souvislosti, už jsme dělali i zmrzlinu, chci dělat jogurt a tvaroh a sýr, ale mám problém jak to udělat když to není hned, ale zároveň ne až za týden je to kroužek a druhý den výsledk prostě neuvidí. jen u těch sýrů je to zrání na dlouho, že tam to neva, ale zase nemám zdroj pořádného mléka ~n~
 angrešt 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 18:22:30)
Jo, mám zpravidla domácí. Jinak je to cenově zhruba plichta.
 angrešt 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 18:24:26)
to zní moc zajímavě, ten kroužek!

sýry zkuste čerstvé bylinkové nebo cottage, ty nezrajou.
 Jahala. 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 18:32:31)
Jo nezrajou, ale stejně asi nebudou za dvě hodinky. To budu muset promyslet vyzkoušet a připravit si mezi produkty.
Krouže, normál družinovej vaření už jsme vařili i zde pomlouvaný vlasatý párky a děti nadšený, naposled smažili bramboráky. Jen jsem postižená tím mlékem, tak je to trochu jiný, jogurt týden nevydrží aby to snědli až další kroužek, a domů na dozrátí se to taky poslat nedá, sýry ty si budou pomaličku válet a pak jednou ochutnáme, jen se mi kvůli jednorázové záležitosti nechce kupovat syřidlo, douhám, že vyškemrám kapku na některém ze spolužáků co zůstal v oboru
 magrata1 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 18:43:39)
angrešte, u šunky se botulismu asi bát nemusíš, jednou psala Cimbur, že ty botulotoxiny vznikají bez přístupu vzduchu, takže v zavařeninách a konzervách. A navíc nesnáší kyselé prostředí. Takže může být ze zeleniny ve slaném nálevu např., nemusí být jen z masa. Z té šunky spíš hrozí jiné problémy, pokud ji nestihneš dost rychle zkonzumovat. U nás se vařením šunky neušetří, protože jí sežereme moc, kupujeme jen max. 1/4 množství než sežereme, když je domácí.
 angrešt 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 18:49:10)
magrato, u šunky s pragandou se bát netřeba. Kvůli tomu se tam praganda dává. Ale bez ní to rizikové je dost. Nechce se mi to rozepisvat, psala jsme tady http://www.rodina.cz/scripts/diskuse/novep_tree.asp?all=yes&id=15952132&typ=0
 Tante Ema 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 18:03:36)
Veškeré pečení včetně chleba, mám kvas. Domácí moučníky, dělám téměř denně. Domácí jogurt, jde i bez strojku, tvaroh.
Luštěninová jídla. Kuřecí kostry, jdou sehnat i v bio kvalitě. Domácí zavařeniny, ovoce, zelenina mrazím v době, kdy je nejlevnější. Domácí těstoviny, vyjdou levněji a jsou o moc lepší i ze semolinové mouky. Sojové maso. Polévky z rybích (králičích) hlav. Polévky vůbec.
Ale když o takhle děláš, je to v podstatě celý úvazek. Mně to nevadí, jsem "seberealizece" dokonale sytá. Ale kdybych se chtěla soustředěně věnovat nějaké profesi, tak bych to nezvládala. Cožby nevadilo, kdybych tou profesí něco vydělala, ale mojí profesí toho teď už moc vydělat nejde. Tož tak.
 angrešt 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 18:05:19)
Jo, jak píše Tante, domácí těstoviny taky. Zrovna v sobotu jsem dělala zásobu polévkových nudlí~:-D
 Evik+Šmudla+Šmudlinka 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 18:09:20)
Zeptám se blbě: jak polévkové nudle děláš? Moje babička je dělala a byly vynikající. Dlouho se na ně chystám, poradíš?
 Tante Ema 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 18:12:58)
Hrst hladké a hrst polohrubé mouky, osolit, udělat důlek, do něj vajíčko. Zpracovat těsto nejdřív nožem, pak rukou, nechat pod hrnkem cca dvacet min odpočinout. Rozválet tak na tenko, jak to jen jde, nechat chvíli proschnout, nakrájet nudle.
 Evik+Šmudla+Šmudlinka 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 18:19:12)
Díky ~x~
 neznámá 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 18:16:04)
Já dělám jenom z hrubé mouky, vajíčka a soli. Občas přidávám trochu pohankové mouky.
 angrešt 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 18:16:56)
dělám 100g polohrubé mouky + 1 vejce. Někdy je potřeba přikápnout kapku vody. vypracuju těsto (je hodně tuhé) a přiklopím na hodinu miskou. ono zvláční.
No a pak vyválet, prosušit, krájet, dosušit.
 šatranka 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 18:37:02)
Maly dotaz na ty z vas, co delaji domaci testoviny: jak je to s jejich uchovavanim? Musi se spotrebovat ihned nebo nejakou dobu vydrzi?
A pokud nekdo delate domaci ravioli, mrazite je? (testo cerstve + nadivka castecne udelana)
 angrešt 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 18:38:17)
plněné mrazím, neplněné mám v dóze v lednici. Nemám špajz, tam by vydržely. V teplé kuchyni zplesniví (opakovaně potvrzeno, bohužel)
 šatranka 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 18:41:17)
Diky ~x~
 Simča, dcery *1988 a 1997 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 19:07:13)
Ty nudle solit jen v případě, že to není na delší uložení. To by chytaly vlhkost ze vzduchu.... Takže pokud budete dělat nudle na uložení, tak bez soli a pak o to více osolit vodu, ve které se ty těstoviny budou vařit...
Simča ~b~
 Epepe 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 21:20:49)
Může se takto skladovat i drobení?
 angrešt 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 21:25:18)
Proč ne? Akorát je dobré ho dost prosušit.
 Jahala. 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 18:37:58)
Jo to mi připomnělo miluju nudle v polívce, v podstatě nabírám polívku cedníkem, jako asi 10 letá jsem byla na prázdninách u tety máma jí to řekla a teta chudák v dobré víře se patlala s domácíma nudlema a já to nežrala, není nad kupované, domácí mi nejedou ~;)
 Vítr z hor 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 19:23:29)
Tos mi připomněla dětství... naše babička vždycky nadělala plachty těsta, dala to na utěrky a to se pak sušilo všude, doma i na zahradě. Třeba oktávka (ano, to staré, krásné auto) měla nudle po celé kapotě ~t~
 angrešt 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 19:24:25)
Oktávka měla rýmu? ~t~
 Vítr z hor 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 19:41:05)
neeeeee, těstoviny ~t~ dokonce s ní opatrně popojížděli, aby byly nudle ve stínu
 Jana (Lukáš 6/03,Martin 8/05) 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 21:58:57)
Nudle mi vyrábí máma - vždycky zásobu. Teď se tam chystáme na jarňáky, tak budeme dělat spolu - u vínečka :-). Miluju domáci nudle - z první výplaty jsem mamce koupila takový ten strojek na nudle - a ted teda jede!!!
 NL 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 22:13:07)
Jste mě tu tak nadchli, že nudle zkusím. Vzpomínám na dětství, kdy je babička vyráběla do polévky.
 Markéta s ppárkem 
  • 

Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 18:47:32)
Kde se dají sehnat králičí hlavy?
 angrešt 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 18:49:59)
Markéto, obvykle na králičích tělech ~t~
 anemon 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 18:54:36)
~t~
 boží žena 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 18:07:44)
občas zajdeme na výborný kvalitní jídlo k našim~;)~:-D
 Mamisek 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 18:19:26)
~t~
JO, taky si dám občas kvalitní jídlo zadarmo u mamky, jenže cesta tam a zpět vyjde na 1500,- Kč ~:-D~:-D~:-D
 anemon 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 18:13:09)
Mamísek - nevím, jestli nebudu trapka, píšu to už po několikáté, jsem málo důsledná na plánování jídelníčku, tak vařím "na pokračování", docela tím ušetřím, i čas.

Příklad (asi u nás nejoblíbenější) Pečená krůta (spodní stehna) - první den oběd - se špenátem a br. knedlíkem, brambor si uvařím víc, druhý den k obědu selská omeleta (bramborové placky...), kosti a zbytky z pečeného masa vyvařím (zrovna z té krůty je vývar luxusní), k večeři je polévka, zase koupím víc mrkve a další den je dušená (nám stačí s bramborem, bez masa)... Je to jedlejší, než dvakrát stejné jídlo.

Jinak - chleba peču doma, abych si ušetřila nákup sladkostí v případě, že potřebuju jen pečivo. Pacholíky děti moc nechtějí, mají naopak docela rády vanilkový pudink s tvarohem - zamíchám tvaroh do uvařeného pudinku, jestli je to levnější, než kupovaný termix nevím. Pak domácí moučníky všeho druhu.
 Mamisek 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 18:24:00)
Vaření na etapy mě zaujalo, občas to tak taky dělám, ale tak vymakané to nemám :-)
Termix výjde určitě levněji, malý balíček termixu stojí 9 korun, když seženu levně, tak 6,50 a je toho jako když utrousí. Zjišťuju, že nejvíc ušetřím, když nemusím do obchodu, jak tam jdu, koupím i to, co jsem nechtěla... a taky je to pak pořád to stejné dokola. Už chci změnu a teď mám možnost strávit víc času v kuchyni, tak toho chvi využít.
 angrešt 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 18:25:40)
vím, že se opakuju, ale na tuhle "nakupovací nekázeň" nejlíp funguje jídelníček~:-D
 Mamisek 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 18:33:38)
Jo, dobrý nápad, klidně se opakuj, ráda si nechám poradit. Chodit s papírkem, přesně podle naplánovaného jídla. O.k. DObře se mi to daří, pokud mám v peněžence omezené množství peněz, jinak ne.Pokud nejdou se mnou děti, to je pak po kázni úplně :-DDDD Takže další pravidlo zní, doma si spočítat, kolik to asi bude stát a odstranit z peněženky nadbytečné finance ~2~
 Jana (Lukáš 6/03,Martin 8/05) 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 22:01:08)
angrešte - taky provozuju "etapové" vaření, ale současně se přiznávám, že by to chtělo víc sebekázně a přemýšlení...
 Evik+Šmudla+Šmudlinka 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 18:14:07)
Zavařuju ovoce i zeleninu, oboje i mrazím (ze své zahrádky i ze zahrádky našich). Vařím a peču ze základních surovin, zpracovávám "zbytky" do pomazánek ke svačině (kousek šunky, drtky lučiny nebo tvarohu apod.), peču chleba, peču sladké (to je ale dražší než kupované, ale zato kvalitnější a lepší), ale stejně i tak utratímě za jídlo dost, takže radu nemám...
Domácí šunky bych se bála, máslo ani jogurty neumím.
 Lena 
  • 

Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 18:24:05)
Jestli mas misto a teplotu uskladnit, ja nakupuju vetsi mnozstvi potravin, kdyz je nekde vidim lacineji. Tak mam vzdycky vetsinu doma a nekoupim tak casto neco, co nepotrebuju nebo co nemusim.
 Lena 
  • 

Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 18:26:08)
Jdou zmrazit i vejce, kdyz jsou nekde lacinejsi:
rozsleham vejce, treba po 3 nebo 5, naleju do igelitovych sacku na mrazeni, ulozim do plasticke krabice a zmrazim.

 Markéta s párkem 
  • 

Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 18:28:08)
Když chci ušetřit na smaženém mase, obaluju ho. Přírodně smažené se víc zmenší je ho tak zapotřebí víc než obalovaného. Týká se to jak vepřové, kuřecího tak i ryb.
 angrešt 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 18:34:13)
mandelinko - já už se třeba pekárny zbavila~;)

Rozhodně to není nutný přístroj, bez něhož by se nedalo být.
Já přešla komplet na robot + troubu (+ lednici na pomalé kynutí).
 Lassie66 
  • 

Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 18:55:31)
Mandelinko, poradíš mi, prosím, nějaký dobrý chleba? Já pekárnu mám 3 roky a leží mi na polici a ráda bych se dala do pečení....
 Lassie66 
  • 

Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 20:16:14)
Díky, Mandelinko. Pekla, ale nějak mě to tehdy nenadchlo. Recepty jsem hledala na té Dámě, ale zůstaly mi doma jen ty kilovky mouky a pekárna šla na polici. Tak chci tomu dát ještě šanci.~;((
 Ivucha + 2 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 20:18:47)
Lasie, zkus tento http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=54369

A z dámy mám taky některé moc chutnají - musela bych ale zalovit
 angrešt 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 20:21:58)
Lassie, mně chleba z pekárny moc nejede, ale ono je to logické.
Onehdá jsme to tu psala placatce, zkopíeruju to

Pekárnu jsem používala dost cca 4 roky, teď mám robota a připadá mi to mnohem lepší - těsto zadělávám v robotu (ručně se s tím fakt nedřu), ale peču v troubě, to pečivo je pak prostě lepší, no. Problém pekárny je jednak moc rychlé kynutí (vhodné jen pro sladké těsto - pro chléb se vůbec nehodí, někde už jsem tu dlouze rozepisovala proč, možná Dryádě?), jednak nemožnost předehřátí na vysokou teplotu, což je princip pečení chleba (též jsem tu někde rozepisovala fungování chlebové pece).

Deatil je pak tvar pečiva - zrovna mi dokynuje těsto a půjdu motat sladké houstičky. v pekárně by to nebylo nic pohledného~;) - ale to rozhodně není hlavní důvod, to je jen drobnost.

No, pekárna posloužila, ale už ji nechci.
Já tě nechci odvrátit od pekárny, ona je dobrá na pečení pečiva italského typu (konekonců, mám pocit, že i z Itálie pekárny přišly, ne?). Tj. hodně nadýchané, lehce nasládlé bílé pečivo. Prostě to, co člověk kupuje v italských pekařstvích. Takže pokud je to tvůj oblíbený typ, jsi dokonalý adept na pořízení pekárny.
Já mám ale ráda chléb česko-polského typu a ten pekárna nikdy dobrý neudělá, jaksi principiálně (ehm, jak říkáš, vědecky ~t~). To jde jedině tak, že si těsto necháš uhníst v pekárně, ale kyneš ho mimo pekárnu a pečeš v troubě. To pak ale pekárna ztrácí smysl.

Kdybych volila znovu, byla bych chtěla už před těmi 4 lety raději robot. A nemám žádné šidítko, mám dost pěkný, Bosch MUM. Rodiče si ho kupovali před měsícem a v plné výbavě (včetně mlýnku na maso atd.) stál 5500. A umí všechno možné.
V základní výbavě bez pičičand stojí kolem 3000.
Pekárny stojí 1500 - 3500. Není to velký rozdíl.

Normálně uhnětám těsto v robotu a nechám v té robotící míse vykynout (právě ne příliš rychle, max. při pokojové teplotě, někdy v lednici, při kynutí přihřívaný chléb není dobrý). Pak to z mísy vyklopím na plech s pečicím papírem a strčím do trouby. Nepřipadá mi to jako dřina ~:-D Největší dřina je tahat pořád domů ty mouky.
 Ivucha + 2 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 20:30:36)
Angrešte, já jsem s kyntuím chelba v pekárně spokojená - peču pak v tom římáku. Když jsem ho poprvé přinesla do práce tak se mě všichni ptali kde jsem koupila tak dobrý chleba. Mně ale přijde že dobrý ho mám až od té doby co peču v tom římáku...

Jinak moc prosím, jaký mají rodiče Bosch mum? Chystám se na tu 5 řadu - a doclea by mě zajímalo jako jsou u toho struhadla - jak moc dobře - špatně strouhají, jestli si koupit tu sadu vč. nic nebo se na to vyprdnout...
 angrešt 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 20:37:48)
Ivucho, to nevím, který mají.
 Ivucha + 2 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 20:45:36)
Angrešte, a ty mášu něj struhadla? Jaká jsou???

A jestli máš římák, opravdu v něm zkus upéci chleba - kůrku mám naprosto luxusní z toho - a kyne mi v pekárně....
 angrešt 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 20:51:08)
Ivucho, mám struhadla a jsou v pohodě, normálně strouhají,splňují, co od nich čekám~:-D

Římský hrnec nemám. Ale věřím, že z něj bude výborný chleba - díky akumulaci tepla v té silné keramice.
 Ivucha + 2 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 20:54:53)
Angrešte, tak to ráda slyšeím - snad se k němu časem taky dopracuju ~z~

Římák je vážně skvělý - já mám dokonce 2 - ten první je ale uvnitř glazovaný a ten je naprd - spousta lidí si ho chválí, ovšem mně se v něm chleba nedaří. Jsem si pak koupila celý neglazovaný, pečeu v něm jen chleba a nikdy se mi nestalo že by se nepovedl - vyndám těsto z pekárny, propracuju, udělám šišku, dám na peč. papíru do římáku, šup do studené trouby a za 1:15 minut tahám výborný chléb. Chvála tomu kdo na toto přišel, dřív ten chlebík nebyl úplně to pravé ořechová - pravděpodobně kvůlivá tomu co jsi tu ty sama psala...
 Lassie66 
  • 

Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 20:31:43)
Angrešt, díky. Já pekárnu mám, ale nemám robota - jen strší typ, jehož složení by mě stálo nervy a půl dne, než ybch na to přišla. Když jsme před rekonstrukcí vyklízeli dům přítelových rodičů, našla jsem tu robota, ve kterém zadělávala těsto moje máma - dělala v něm úplně vše. Ale je to kolos a má dost dílů, přijde mi jednodušší nechat to zadělat pekárnu a zbytek nějak uplácat. Mám kachlová kamna - dá se nechat těsto kynout na nich? Nebo jaká je ideální teplota na kynutí těsta?
 Lassie66 
  • 

Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 20:32:16)
Po přítelových prarodičích, ne rodičích.
 angrešt 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 20:36:30)
Lassie, vtip je právě v tom, že na chléb česko-polského typu má těsto kynout bez příhřevu (proto je blbá ta pekárna).

dryádo, chléb kynutáý v pekárně nikdy nebude úplně ono - kyne totiž nahřívaný, tudíž velmi krátkou dobu. Ale podstatou křupavé kůrky je pomalé kynutí s pomalou hydratací lepku a provázené pomalým rozkladem škrobu na kratší sacharidy, které pak při pečení zkaramelizují (přesněji nejde o karamelizaci, ale o Maillardovu reakci) a udělají křupavou kůrku.

takže pro dobrý chléb
- pořádné prohnětení - to uvolní lepek. To pekárna zvládně výborně.
- Pak pomalé kynutí - výborné jsou chleby kynuté v lednici přes noc. Ale stačí kynout alespoň při pokojové teplotě, chléb bude lepší než teple kynutý z pekárny.
- a pečení - v elektrické troubě na maximální teplotu a ideálně na předehřáté desce.
Pak ještě chutnější než chléb z droždí je chléb z kvásku - kvásek kupuju z pekárny Držkov.

Kombinací toho všeho pak dosáhneš opravdu "chlebového" chleba http://kami40.rajce.idnes.cz/jednohubky/#chleb1.jpg http://kami40.rajce.idnes.cz/jednohubky/#chleb2.jpg

Ale i s fdroždím můžeš mít výborný chléb, když mu vylepšíš ty ostatní podmínky.
 Lassie66 
  • 

Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 20:39:38)
Možná budeš první člověk, co ve mně vzbudí zájem o tu činnost, která se většinou odehrává v kuchyni. To je velká pocta, Angreštko, to se opravdu ještě nikomu nepovedlo. A jestli ten chleba nedopadne, tak kuchyň zazdim a budeme chodit jíst do hospody. ~:-D
 angrešt 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 20:43:46)
Lassie, tak toho si cením~:-D
Když člověk nepřistupuje k domácím činnostem včetně vaření už předem s nechutí, tak s překvapením zjistí, kolik dobrodružství a zábavy se v nich dá najít ~;)
 Lassie66 
  • 

Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 20:47:36)
To je určitě pravda. Vaření nás třeba sbližuje s dcerou - je jí teprve 5 a moc ráda pomáhá s vařením a pečením babičce. Takže když si s ní chci hezky popovídat, do něčeho se pustíme. Jen mi pořád to vaření prostě připadá jako žrout času a zdroj nepořádku, toho se nemůžu zbavit. Prostě jsem líná, no...
 angrešt 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 21:05:54)
Zdroj nepořádku jo, to nepopírám.
Ale žrout času? A jaký čas to žere, na co byl jinak určený ten sežraný čas? Opravdu by byl strávený užitečněji a lépe?

Vem, že vaření z primárních surovin prospěje Tvému zdraví, prospěje Tvé peněžence, dopřeje Ti přirozený pohyb, při vaření s dcerou vám umožní sdílet a spolupracovat, Tvé dceři ukáže práci, která je přímo propojena s výsledkem, což prospěje z psychologického hlediska i Tobě (na naši psychiku nepůsobí úplně dobře, že mezi naši práci je vložena velká spousta mezičlánků v podobě mezd, nákupů a předpříprav z velkovýroby).
A ještě můžeš vaření doplnit příběhy - třeba jsem tu psala kdysi o tom, proč je mrkev oranžová a jak se dá pak při krájení mrkve filosofovat nad tím, zda tím rodu Oranžských prokazuješ poctu, nebo naopak jim naznačuješ ostrým nožem, že bys je bývala viděla nejraději pod gilotinou. ~;)
 Lassie66 
  • 

Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 21:09:03)
~;(( ~;((~;((
 anemon 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 19:13:04)
Lassie - pekárnu mám, ale nevyužívám, má teflonový vnitřek, pro mě je míň práce upatlat těsto, nechat přirozeně kynout (máme doma teplo) a upéct bochník v troubě, ta pekárnová kostka mi prostě nechutná, ať je těsto jaké chce.

 Lassie66 
  • 

Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 20:17:21)
Jo, no, možná je to tou kostkou....a co to zadělat v pekárně a upéct v troubě?
 Ivucha + 2 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 20:20:08)
Já právě zadělávám v pekárně - nepeču v ní ale!!! Peču v římském hrnci - je to totiž nerychlejí a chleba je moc dobrý. Dřív jsem ale pekla normálně na plechu, nebo v litinovém hrnci jestli máš. Ten chleba je úplně jiný než cihla z pekárny, ta nám taky nejede - peču jen bílý na tousty ;-)
 Mamisek 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 18:35:06)
PEkárnu mám a využívám.
jak na jogurt bez jogurtovače?
 Jahala. 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 18:43:24)
připravíš, základ jako do jogurtovače a šup s tím do peřin ~:-D
 Mamisek 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 18:47:51)
Jenom zahřát pod bod varu a pak vypnout a nechat chladnout na 40,a pak dál dle postupu?
 Mamisek 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 18:49:17)
A do toho litru mlíka jak velkej jogurt? Hollandii kupujem, je to nejlepší jogurt, jíme ho jen tak nebo slazený medem.
 Jahala. 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 18:49:57)
malej kelímek stačí
 angrešt 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 18:50:32)
já dávám malý kelímek hollandie. Roste to i s activíí. Ostatní jogurty rostou blbě.
 Jahala. 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 18:53:57)
Sníst~w~~;)
 Marie-Ellena 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 21:37:02)
Dámy, ještě se zeptám - jak dlouho se dají takto vyrobené jogurty skladovat, předpokládám v lednici????????? Díky za odpověď.~x~
 angrešt 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 21:39:11)
Já neskladuju nikdy déle než dva dny. Ale ono se to sežere ~:-D
 Dobra1 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(31.1.2012 0:42:04)
Pokud máš pasterizované mléko z obchodu (v láhvi, ne UHT), nemusíš zahřívat tak moc, doporučuje se těch 40-50 st C, poznáš to dobře tak, že jsi schopná ponechat prst v mléce 10 vteřin, pak zamíchat jogurt, na 1 l mléka stačí 2 lžíce. Pak dát do skleniček a do peřin na cca 10-12 hod. Čím déle ho necháš, tím bude kyselejší. Doporučuju zajistit stabilní teplotu termoforem, jinak je řidší.
 Ivucha + 2 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 18:39:08)
Angrešte, moc prosím - nemáš recept na domácí bebe sušenky prosím? myslím takové ty klasické, co se z toho dělá třeba bebe střecha...

Dělala jsem z toho teď výborný moučník, ovšem potřebovala bych to příště udělat jako kulatý dort, což se mi z kupovaných obdélníčků nepodaří že ano, tak jsem si říkala že bych mohla upéct sušenkovou kulatou placku - ale nemám žádný recept na to, aby to bylo trošku kompaktní jako ty klasické be be sušeny... Moc děkuji.
 angrešt 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 18:41:50)
bohužel nemám, ty jsem nikdy nepekla.
 Ivucha + 2 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 18:44:52)
Já na netu totiž našla jen na takové ty s oříšky a spol. - na ty zadělávám v pekárně, ovšem to je moc silné :-/

A myslíš že z tohor eceptu jak jsi sem dávala na piškoty by to třeba nešlo?

nebo manžela teď napadlo to udělat z těsta na medovník ...
 angrešt 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 18:57:53)
No z piškotového těsta jsou piškoty, ne sušenky.

Tdy je recept na sušenky, který bych tak řekla, že by mohl být vhodný.
http://cuisine.journaldesfemmes.com/recette/306156-petits-beurres
 Ivucha + 2 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 19:11:23)
Angrešte, jsi zlatá - díky moooooc ~x~

Ukládám a o víkendu zkusím - snad mi google překladač tu fr. dobře přeložil - četla jsem jen ingredience a to by mělo být ok, tak snad i ten popis pochopím - dám pak vědět :-)

Pokud by se povedlo tak bych měla vyřešený dort pro synátora který je šíleně mlsný a víceméně každý rok má pařížák a za týden má půlkulaté narozeniny mamina - té jsou to chtěla dělat na plech, ale kdyby to šlo z tohoto těsta kulaté bylo by to bombastické. Ještě jednou moc děkuji ~g~
 angrešt 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 19:13:14)
Kdybys měla s rceptem problém, tak napiš - nechcve se mi to překládat celé~:-D
 Ivucha + 2 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 19:17:36)
Jasný, kouknu na to, napíšu překlad ala google a poprosila bych tě o korekturu - je to možné? ~x~

Lassie: pekárnu určitě vyndej, chleba pečeme doma taky hodně často, v poslední době nám moc chutná Pavlův chleba - ten ale nenajdeš na dámě ale na MMB. jo a já tam nedávám kvásek bo mi vždycky chcípne - dělám bez něj a i tak je výbornej. Peču v římském hrnci.

Nebo chleba bez hnětený dle cuketky - mňam mňam

Angrešte, psala jsi tu o bagetě dle cuketky - je taky tak dobrá? Vím že on tam píše že se má péci na plátu - ten nemám, zkoušela jsi to i bez?
 angrešt 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 19:23:50)
ivucho, jasně~:-D

Bageta je vynikající. Peču ji na velkém plochém porcelánovém tácu, který si v troubě předehřeju a apk na něj šupnu pečpapír s bagetama.
 Ivucha + 2 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 19:27:08)
Tak velký plochá tác tedy taky nemám :-( Jedině udělat menší a šoupnout to do litinového hrnce v kterém peču vždycky chleba? Nebo nevím co jiného tam šupnout :-(
 angrešt 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 19:31:19)
máš víc plechů?
dělám to někdy tak, že v troubě předrozpálím dva plechy na sobě a na ně pak položím třetí s bagetama.
 Ivucha + 2 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 19:33:14)
Jo, jo, plechů mám několik, to je super tip, mooooooc díky, se na ní konečně vrhnu na tu bagetu ~b~
 angrešt 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 19:34:43)
tak to bude dobrý. Ona fakt potřebuje to položení na něco rozpáleného, any jí rychle vyběhly díry.
 Mamisek 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 18:45:05)
Našla jsem toto, ale nepouštěla jsem si to zatím...
http://www.jaktak.cz/jak-si-udelat-domaci-bebe-susenky-recept.html
 Ivucha + 2 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 18:48:10)
Mamisku, díky, to jsem našla taky - to jsou ale takové ty co se prodávají jako silné - s oříšky, rozinkami, to video jsem právě zkoukla a zjistila ež to bohužel ne :-(. Já mám i z dámy těsto jednodušší - co se vyválí a vykrájí - ale na ten dort by to nebylo ono :-(
 Malenka44 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 20:19:49)
mám někde uložen recept na sušenky co jsou jako Albert, stačilo by to? Ale dostanu se k tomu až zítra.
 Ivucha + 2 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 20:20:52)
malenka 44 - jasně že jo, každý takovýr ecept uvítám - zítra určitě stačí, můžeš kldině i na mejla případně ;-) Děkujiiiii ~x~
 Jaana2 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 18:33:37)
jíme jídla z ovesných vloček, pohanky, jahel , běžných luštěnin ... vařím polévky, vařím/peču celkem často brambory, hodně zeleniny z Čech - celer, mrkev, kapusta, zelí , porél ..... žádné umělé papriky apod, udajně citrusy jsou v zimě vyloženě nevhodné ( krom citronu) , tedy hlavně jablka (česká) , občas hrušku .... kompoty moc ne, protože to považuji za "mrtvé" jídlo
 magrata1 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 19:15:10)
taky jsem považovala kompoty za nutričně chudé jídlo, ale vyčetla jsem, že je v nich víc vitamínů než v rychleném ovoci a zelenině či trhaném nezralé a dozrálém cestou k zákazníkovi
 angrešt 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 19:22:09)
magrato, přesně tak, třeba karotenoidy se vařením neničí a v kompotu z pěkně vyzrálého, vybarveného ovoce je jich rozhodně víc než v nějakém bledničkovém jablku trhaném v nezralém stavu a uskladněném v dusíku.
 šatranka 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 18:40:22)
Urcite uz to tu padlo: varit doma vse, co varit jde a na co je cas (pripadne nervy). Nakupovat zakladni potraviny. Uprednostnovat sezonni ovoce a zeleninu. Mit pripravene sezonni jidelnicky.
 tulipanka333 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 18:53:56)
jak tak pročítám příspěvky, tak sice v mnohém souhlasím, že vařit z prvotních surovin je chutnější, možná zdravější, o ceně by se dalo polemizovat. ale co mne zaráží a všechny připěvatelky (kuchtičky) obdivuju, z hlediska času. To jako celé dny buď jste doma a máte čas vařit, připravovat jídlo a pod. nebo nechodíte do práce. Já pracuji na plný úvazek 8 h, odpo se věnuji dětem, a nedokážu si představit trávit podstatnou část svého volna s přípravou jídla. Podotýkám že mám všcht a nechci se povyšovat, ale vím co jsou na trhu za potraviny a dokážu se zorientovat. ~e~
 Jahala. 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 18:57:16)
Hele, vařit se dá s dětma, nebo se jim u toho věnovat, jsem jinak než v kuchyni nepsala úkoly. Navíc hodně dětí práce v kuchyni fakt baví, jsem myslela že kuchtíky nezaplním a nakonec jsem musela děti odmítat.
 angrešt 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 19:01:08)
To je jen otázka organizace a plánování. Stačí pouze přemýšlet a včas předem udělat nějaký maličký úkon - nasypat suroviny do mísy robota/pekárny, smíchat mléko s jogurtem, předvařovat si vývar a mít ho stále k ruce... mít systém v nákupech, přehled v domácích zásobách a přehled v tom, co chci vařit.
Čas zabírá chaotické vaření, zadumané hledění do lednice "tak co z toho spáchám", časté nakupování bez sytému, kdy vždycky nějaká surovina chybí a nějaká přebývá...
 angrešt 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 19:12:04)
mandelinko, přesně tak, zrovna jsem byla slít "záložní" vývar na tenhle týden. ~:-D
Čím víc člověk investuje do přemýšlení, tím méně času mu zabere samotná činnost.
 Simeona+3 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 19:27:40)
Angrešte, měla bych prosbu, velikou, mluvilas tu několikrát o tom, že vaříš podle jídelníčku, nebyla bys tak hodná a neposkytla nějaký? Třeba na mail? Pokud ho tedy máš naťukaný v PC...Moc by mě to zajímalo, já vařím pořád to samé dokola a zapomínám na dobrá jídla která by se taky dala...
 angrešt 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 19:33:11)
Simeono, mám složitý jídelníčkový systém - manžel mi na to udělal program~:-D
Ale taky mám v excelu starý "jídelníček záložák" na 6 týdnů s nákupními seznamy a ten jsem ochotna poskytovat - kdyžtak dej mailovou adresu.
 Ivucha + 2 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 19:34:22)
angešte, moooooc prosím - mohu taky poprosit o záložní jídelníček?

jsem bohužel ten tip, který v obchodě přemýšlí co uvařit a doma pak zjistí že mu něco hybí že ano ~o~
 angrešt 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 19:36:55)
ale pozor, seznam je tvořený pro manžela, takže počítaný na balíčky. A nejsou v něm věci trvalé (sůl..) a věci, které si zavařuju, suším, mrazím... třeba marmelády.
 Simeona+3 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 19:39:02)
Marmelády taky páchám, každoročně zavařuju 30kg meruněk a kompoty sním sama, děti zase spořádají marmelády :-)
 NL 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 20:13:57)
Angrešte prosím, prosím smutně koukám mohla bych taky dostat inspiraci - jídelníček? Téma je moc zajímavé, taky se snažím vařit zdravěji, ale můj problém je, že neustále tápu co vařit. Děkuji
Můj email: transylvania@seznam.cz

A pokud by měl někdo tip na dobrý celozrnný chléb, tak prosím o recept. Nějak na to ne a ne přijít, zatím se mi moc nedaří.
 Jojik+7/07,8/09 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 20:50:40)
Angrešte, taky prosím o jídelníček. ~x~
 melounek 


RE:PROSBA PRO ANGREŠT 

(6.6.2012 16:18:56)
DOBRÝ DEN.ANGREŠTE MOOOOOCC PROSÍM,MOHLA BYCH TAKÉ DOSTAT INSPIRACI A POPROSIT VÁS O ZÁLOŽNÍ JÍDELNÍČEK??? NA EMAIL etina3@seznam.cz ~x~
 Simeona+3 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 19:38:06)
Jéééé, tomu říkám systém~R^. To bys byla moc hodná- simeonaa3@gmail.com. Děkuju !~x~
 adelaide k. 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 19:41:33)
Angrešte, chm chm, já bych potřebovala nějaký systém bez obědů (jen o víkendu), zato s večeřema (ne teplýma) a svačinkama do školy :-)

Ten nemáš někde v záloze? :-)
 avokádo 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 19:48:15)
Angrešte prosím taky o ten jídelníček se seznamem věcí k nakoupení b.ko@centrum.cz Děkuji ~x~
 angrešt 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 19:50:20)
nemám, my obědváme:-)
 adelaide k. 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 19:53:10)
Sndreště, my taky, ale ne doma :-)
 .. 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 20:01:56)
Angrešte, já taky prosím o ten seznam.) a děkuji~g~

kate81cu@seznam.cz
 Vítr z hor 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 19:43:59)
Mohla bych tě taky poprosit? argouti@yahoo.com

Zítra budu zoufale hledat něco, díky čemu bych se mohla vyhnout práci... děkuji.
 Klára 
  • 

Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 20:42:15)
Mohla bych taky poprosit na kleriska@seznam.cz?
Díky moc!
 Teri 
  • 

Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 19:52:20)
Angrešte, mohla bych taky poprosti o Tvůj jídelníček na email teri-rodina@seznam.cz
Tisíceré díky!
 Ivka3 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 20:26:10)
můžu také poprosit~f~
pacicka32@seznam.cz
 avatli 
  • 

Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 20:31:25)
Taky prosím: avatli@seznam.cz.
Děkuji.
 rišulka 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 21:29:54)
taky si prosím jídelníček ~;) peknyb@centrum.cz
díky moc
 Malenka44 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 20:34:02)
angrešt - mohu poprosit taky o jídelníček na mejl? Díky
 Agnesita 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 20:57:01)
Můžu taky poprosit o jídelníček na mail iveta.srytrova@seznam.cz
Děkuju ~x~
 Ivucha + 2 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 21:01:09)
Angreštíku, můžu se tě zeptat co si myslíš o pomalém hrnci? Často na něj slyším pět chválu - ale nějak nevím jestli je fakt tak super a vyplatilo by se ho koupit??? ~d~ Ráda si vyslechnu tvůj názor na něj.
 angrešt 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 21:11:14)
Ivucho, mám velmi kladný vztah k pomalému vaření a velmi často ho praktikuju. Ale zatím mě žádná reklama nepřesvědčila o tom, že bych si kvůli tomu musela pořizovat další spotřebič.

To je podobné jako s parním hrncem. Vařím ráda v páře, ale určitě kvůli tomu nepotřebuju extra stroj, když mi stačí hrnec s vložným pařáčkem.

Když chci vařit pomalu, tak prostě vařím pomalu.
Jako hlavní výhoda pomalého hrnce bývá uváděno, že se hrnec zapne před odchodem do práce a po návratu je hotovo - no, já bych nikdy neopustila domov se zapnutým teplo produkujícím spotřebičem bez dozoru. Takže tato jediná věc pro mě nic neznamená.
Jsem-li doma přítomna, nemám problém mít puštěnou plotýnku na stupeň 2 pod normálním hrncem.
 Lassie66 
  • 

Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 21:14:09)
Taky prosím o jídelníček. Díky moc.
Lassie66@seznam.cz


 NL 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 21:15:40)
Angrešte já parní hrnec mám od Tefalu (stál cca 1600 Kč) a jsem velmi spokojená, mám ho už asi 2 roky a je to docela rozdíl pařáček v hrnci a parní hrnec. A i návštěvy byli překvapené a jídlo jim chutnalo. Navíc, když odjedu pryč, tak můžu celkem jednoduše i naložit maso a manžela zaúkolovat, aby pak jen dal maso do hrnce, přihodil do dalšího patra rýži nebo brambory a nakonec na posledních 10 minut zeleninu a jídlo mají hotovo.
 NL 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 21:18:56)
Jo a takový knedlíky normální, plněný tak to je mňamka.
 angrešt 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 21:21:23)
GD, nezpochybňuju, že jídlo z parního hrnce je dobré - jedla jsem ho. Ale jde skutečně o pouhé vaření v páře. Při použití hrnce s těsnící poklicí je efekt opravdu stejný. Používám velký hrnec na těstoviny, kde dírkatá vložka slouží jako první patro, a na ni stavím klasický nožičkový pařáček jako druhé patro.

Parní hrnec je fajn - ale je to další krám, nechci doma nic, co nedokážu plně nahradit stávajícími spotřebiči.
 NL 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 21:31:35)
No to asi jde. Já myslela totiž úplně klasický pařáček do normál hrnce. To jsme jednou byli u příbuzných a dělali takhle dceři jídlo a když jsme tu zeleninu ochutnali, tak jsme se divili jak ta chuť je taková rozdílná a moc nám to nechutnalo.
Ale jinak já si tím dost usnadňuji život, nahážu, zapnu časovač a jdu si dělat něco jiného. Navíc když lítám od jedné dcery k druhé, tak kolikrát zapomínám co dělám.
Ale je fakt, že takovýhle blbinky pak docela zabírají místo v kuchyni. Už nevím kam to budu dávat.
 Ivucha + 2 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 21:19:26)
Angrešte, díky - taky vařím na pomalo - na indukci na 1 většinou a dopadá to moc dobře. Mě na tom hrnci lákalo to že se nacpe vše do jednoho a vaří a že vím kolik tam je stupňů - to mohu na plotýnce udělat taky? Jinak máš pravdu že vařit bez mé přítomnosti bych si netroufla - jako myčku klidně třeba na noc zapnu, pračku taky - raději teda nepřemýšlím co by se mohlo stát, ale zapínám, hrnec bych se ale taky bála :-(

A na tvojí kuchařku se taky mooooooc těším ~b~
 angrešt 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 21:23:56)
Když chceš vědět, kolik máš v hrnci stupňů, tak tam strčíš teploměr~;) - mám ho z IKEA asi za 170Kč.

Buď dáš na plotýnku, nebo do trouby na nízkou teplotu. V troubě je výhodou, že můžeš postavit vedle sebe několik nádob a pomaličku péci. Já si třeba taklhe při pečení masa obkládám hrnec malými miskami s pekoucí se červenou řepou, abych ji měla do zásoby~:-D
 Ivucha + 2 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 21:26:33)
V torubě jsem na pomalo pekla masovou roládu - byla mooooc dobrá, ovšem manžel mě pak zprudil myšlenkou na kolik peněz nás to pomalé pečení v troubě vyjde :-(. Mno od té doby jsem to nedělala ~f~
 angrešt 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 21:31:33)
No, to záleží na tom, jestli vám těsní trouba. manžel mi to měřil a počítal, kdysi, kvůli pečení na kšeft, kdy jsem započítávala do ceny energie.

A u naší trouby to byl pakatel. Ono totiž je nejdražší nahřát troubu na cílovou teplotu. Pak při udržování už to žere velmi málo. A dlouhé pečení na nízkou teplotu je takřka totéž jako krátké pečení na vysokou. Jediné, co dlouhé může trošku prodražit, je, pokud jsou z trouby velké tepelné úniky. Tam ten čas hraje roli. Naše trouba perfekně těsní, úniky jsou minimální.
Rychlé pečení na 190 vyjde stejně jako pomalé na 130 (změřeno). Celkově jde o částky cca 3 - 6Kč na celé jedno pečení, u naší trouby.
 Ivucha + 2 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 21:38:52)
Angrešte, tak to je skvělá informace pro mě - moooooc díky. Jinak trouba je nová - stará ani ne 4 roky, žádné úniky tepla tedy nemá. Tak to brzy na pomalo zase něco upeču :-)

Ještě mi řekni - na pomalo pečeš na 130 kolik hodin? Já tenkrát měla info tuším na 80st 9hodin - pekla jsem to myslím ale na víc...

Jinak člověk je zblbý i z diskusí o pomalém hrnci - tam se to taky množí infem jak je pečení v pomalém úsporné a stojí pár korun proto, že je ta nádoba malá oproti troubě. Jednu dobu jsem si říkala že si ho snad i koupím - ale není na něj naštěstí volné místo. A jsem vážně moc ráda za info co mi tu píšeš :-)
 angrešt 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 21:44:21)
Jé, to záleží, co zrovna peču, žejo ~:-D 130 jsme měřili. 80jsme neměřili.
Ale já na 80 moc nepeču - to už je příliš dlouho- Obvykle se pohybujumezi 110 - 130, na 130 to bývají 3,5h, na 110 5h, ale záleží na velikosti masa.

Pomalý hrnec zahřívá menší oblem, to je pravda. Ale zároveň má ve srovnání s troubou tenčí stěny a větší tepelný únik. Takže to by se muselo proměřit, co víc sežere.

A pak si spočti, že troubu máš tak jako tak. Hrnec bys kupovala. Spotřebiče mají obvykle životnost tak 6-7 let. Tak si jeho cenu promítni do pomlaých pečení za 6-7 let a spočti si, zda to vyjde levněji, než navýšení spotřeby trouby.
 Ivucha + 2 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 21:47:16)
To že tu troubu mám a hrnec bych musela kupvoat je to co mě drželo z5. Určitě jí teď budu na to pomalé pečení více využívat - moc děkuji za info.

Ještě mi prosím písni - červenou řepu dáváš prostě do trouby jen nakrájenou péci? To jsem totiž nikdy neslyšela a já řepu moc ráda - ovšem kupuji zavařenou že ano :-(.
 angrešt 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 21:50:05)
Ne, celou řepu i se šlupkou umyju, uříznu ten kořen, protože překáží, a celou ji zabalím do alobalu.
Posadím na malou zapékací misku, aby mi do trouby červeně nenačůrala.
A když něco peču, tak tam přišoupnu řepu - potřebuje tak kolem 2h, podle velikosti.
Pečenou nechám vychladnout, oloupu, krájím na tenoučké plátky, pokapu olivovým olejem a posolím.
 angrešt 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 21:51:35)
A jdu spát, tak končím s úvahami nad hrnci.
 Ivucha + 2 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 21:55:13)
Waw, to zní bezvadně a určitě zkusím - ještě moc prosím - ty 2h když pečeš napomalo???

Asi budu brzy něco péct bo mám na to straaaašnou chuť :-D
 angrešt 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(31.1.2012 3:40:20)
záleží na velikosti - tohle je na menší řepu při 130
 angrešt 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(31.1.2012 15:34:06)
Ivucho, jste mě tu s Marťou táák vyprovokovaly, že moje budoucí kuchařka má dnes již místo dvou stránek tři! ~t~
Tomu říkám produktivita práce.
 angrešt 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(1.2.2012 21:46:40)
Tak pozor - už jich má osm!!! ~t~
Tyjo, já ji možná opravdu jednou napíšu~e~
 Senedra 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(1.2.2012 22:19:35)
Angreště, když teď tady asi jsi - máme doma pomelo ( dárek) - jedno dítě nemůže, druhé nechce, manžel taky ne. Zatím plánuju kousek oloupat, trochu prosladit a sníst. Co s tím zbytkem? Máme doma spoustu ovoce - jablka, pomeranče, mandarinky, vbanány, hrušky... Klidně i nějaký salát, cokoli...
Děkuji.
 angrešt 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(2.2.2012 18:01:04)
Při tom proslazování si to ještě pokap rumem a sníš to celý, ani nebudeš vědět jak~:-D Ono je to celkem malý, uvnitř tý obrovský tlustý kůry.

Nebo vyloupat dužinu, prosladit vanilkovým cukrem a smíchat se zakysanou smetanou, taky dobrý.

Jinak salát - proč ne - rozinky namočit předem do rumu (jestli jsou děti malý, tak holt ne), pomelo vyloupat dužinu z té "kůže" na povrchu měsíčků, ostatní ovoce (krom banánů) pokrájet a smíchat, na ovocné saláty se mi docela osvědčilo vmíchat k syrovému ovoci jednu skleničku kompotu - ten kompotový nálev udělá lepší zálivku než cukr+citron (ev. +skořice atd.). Používám obvykle broskvový - zavařuju broskve už nakrájené na kousky, tak to tam jen vyliju.
A úplně těsně před podáváním přidat banány - ony jinak nechutně hnědě osliznou, když jsou v salátu dýl.
 Marťa11 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 21:12:42)
mně, prosím také jídelníček, prosím ~;((
mdimun@centrum.cz

často tu šmíruju nápady, díky Angrešt
a za napsání kuchařky se přimlouvám i já ~z~
 angrešt 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 21:13:42)
Marťo, jednou, jednou, jako fakt!! Ji určitě dopíšu - zatím mám za dva roky celé! dvě stránky ~t~
 Ráchel, 3 děti 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 20:49:40)
já takyyy, prosííím! rachel@samuelcz.com
 quovadis 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 20:51:22)
můžu taky poprosit o seznam? pod nickem je mail. Děkuji ~x~
 Soninda 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 21:01:59)
Můžu taky a děkuji
soku1@seznam.cz

 Ovečka 
  • 

Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 22:42:40)
Angrešte, kdybys ještě nahlédla, prosím o jídelníček. Byla bych ti moc vděčná. maty023@gmail.com. Děkuji
 romi 
  • 

Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 22:47:57)
Angrešte, i já moc prosím o jídleníček, pokud ještě nahlédneš. Moc a moc děkuju! rbraniborska@seznam.cz
 Dashko+3 
  • 

Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(31.1.2012 3:06:28)
Angres uz davno sem te chtela poprosit take o ten tvuj jidelnicek. Predem dekuji. dashko22@yahoo.ca
 petiilka 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(3.2.2012 22:21:56)
zdravím pokud bych mohla poprosit o jídelníček na mail: petulka.sin@centrum.cz byla bych velmi vděčná
děkuji Petra
 zerat 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 21:20:10)
Pokud bych mohla taky poprosit, tak moc prosím taky na: zerat@email.cz ~x~~x~
 neznámá 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 19:14:32)
Nakupovat jezdíme jednou týdně až za deset dní. Za nejhorší považuji sepsat seznam a vymyslet jídelníček. Vaření mě strašně nebaví, ale musím. Ale čas to tolik nebere, nejhorší je vše pokrájet, vaří se to samo.
Já jsem teda skutečně doma, ale myslím, že i pro zaměstnané je jednoduší sepsat si jídelníček a pak nějakou rychlovku vytvořit než lítat po obchodech a večer tápat nad večeří.
Levnější to v mém případě není, neumím vařit levně a v malém množství.~:-D
 angrešt 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 19:20:35)
neznámá, jako zaměstnaná jsem "jela na jídelníčkách" ještě víc, než teď na MD ~:-D Přec jen teď nemám myslím vyloženě víc času na vaření, ale mám ten čas víc rozprostřený během dne, takže ve chvilkách, kdy mrně spí, můžu právě pustit robot, založit vývar a tak.
Při práci to bylo těžší, uvařit večer večeři a zároveň jídlo na druhý den do práce a přitom vystačit se sporákem, systém musel být, abych neměla žádné zbytečné prostoje třeba v čekání na to, než se něco dopeče, abych tam mohla dát něco jiného apod.
 Kopřiva Dvoudomá 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 20:03:36)
Hodně vařím z luštěnin a sezónní zeleniny, takový hustý eintopfy s bylinkama. Velkej hrnec výbornýho jídla, a je to za pár fufníků.
 madlenka+2 


Prosím, angerštko 

(30.1.2012 20:13:03)
V jedné staré diskuzi jsem narazila na to, že jsi posílala tvůj jídelníček na delší dobu. Moc bych tě poprosila, jestri bys mi ho také mohla poslat na monikola@seznam.cz. Děkuji ti ~x~~x~~x~
 madlenka+2 


Re: Prosím, angerštko 

(30.1.2012 20:21:02)
Moc, moc, moc děkuji. Nejen já jsem fascinována tvým kuchařským uměním a hlavně nápady, kdybys někdy vydala kuchařku nebo knížku o vaření, rozhodně bych jí koupila!!!
 Ivka3 


Re: Prosím, angerštko 

(30.1.2012 20:30:49)
nápodobně, obdivně a nevěřícně čtu...ještě by mě zajímal angreštův vývar~f~
 angrešt 


Re: Prosím, angerštko 

(30.1.2012 20:34:45)
http://www.rodina.cz/nazor15202486.htm
 Ivka3 


Re: Prosím, angerštko 

(30.1.2012 20:38:27)
děkuji~8~
škoda, že tu není smekání klobouku, z Tebe by měl Polhreich radost~R^
 Laďka 
  • 

Re: Prosím, angerštko 

(30.1.2012 22:03:01)
Angrešte, mohla bych taky poprosit o seznam? Moc děkuji ladka.karaskova@seznam.cz
 margotka78 alias shit-roller 


Re: Prosím, angerštko 

(30.1.2012 20:47:38)
Přesně tak.
O prázdninách jsem ještě nechodila do práce a nadávala jsem, že furt stojím u plotny nebo u dřezu.. Teď chodím do práce a s láskou vzpomínám na dny v kuchyni a venku na zahradě s dětmi..
~d~
Kromě práce už toho moc nestíhám. Max tak naládovat prádlo do pračky a pak ho zmoženě naházet na topení..
 Mikita.miki+Zd10/10+J+J06/13 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 20:24:58)
domácí jogurt, domácí pribiňáky, místo mražený zeleniny nakoupit jednotlivou zeleninu na váhu a napytlíkovat si ji nakrájenou do mrazáku sama, v sezóně nakoupit levně ovoce a zeleninu a mrazit, sterilovat.... pak stačí k obědu polévka a třeba kompot, já si dělám zeleninovou směs na špagety (už došla~n~ ) a hlavně ve své podstatě kupovat prvotní suroviny a tvořit z nich
 Jana (Lukáš 6/03,Martin 8/05) 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 21:52:54)
tak já zatím začala tím, že peču doma - jak pečivo, tak chleba, buchty - momentálně zpracovávám zavařeniny (bublanina, muffiny...). Dál jsem se zatím nedostala, ale přijde i na to...
 mil007 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 22:20:53)
Angrešte, opravdu Tě obdivuju. Máš jednak dokonale propracovaný systém vaření i perfektní rady a recepty snad na všechno.Jsi skvělá! ~R^ ~x~ ~g~
 Bára + 2 
  • 

jídelníček 

(30.1.2012 22:45:54)

Angrešte, ráda čtu tvé rady a názory. Prosím taky o poslání jídelníčku a seznamu ať se něco přiučím.
b.stromska@email.cz Díky
 shantule,Terka 12/07+Péťa10/11 


Re: jídelníček 

(30.1.2012 23:00:57)
Angreště, tak sis naložila těžké břímě jídelníčku. Vesměs musím neustále něco vymýšlet pro chlapa...je děsnej...s dcerkou sníme všechno, ale on~o~ takže taky bych tedy moc a moc a moc prosila o jeden jídelníček na můj meil nikolavk@centrum.cz ....děkuji~x~
 Petrajda 


Re: jídelníček a dotaz na pečení chleba 

(31.1.2012 0:26:28)
Angreštko, poslala bys mi prosím taky jídelníček jak inspiraci? Díky moc - ptms@centrum.cz.

A taky bych se chtěla zeptat - nemám pekárnu, ale ráda bych pečení chleba vyzkoušela.Mám ale ten římský hrnec, jen nemám nic na to hnětení, když už musím, hnětu ručně. Už jsem uvažovala, že bych si něco pořídila, ale šetřím místo - co nejmíň náročného na prostor existuje na hnětení?
 angrešt 


Re: jídelníček a dotaz na pečení chleba 

(31.1.2012 8:29:02)
Petrajdo, těsto uhněte robot, nebo existují i samostatné hnětače těsta. Chlebové těsto je hutné, takže to nemůže být nějaká hračka.

Se samostatnými hnětači nemám zkušenost. Z robotů vede Kitchen Aid, ale i cenou.
Z robotů v normálním cenovém pásmu Bosch MUM a Kenwood Prospero nebo KMix(ten je již ale zřetelně dražší). Sama mám Bosch, několik kamarádů také, několik má Kenwood. Zkušenosti s prací robota zhruba stejné.
Méně místa ve složeném stavu zabírá Bosch.
 Termix 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(30.1.2012 22:39:15)
Dělám domácí termixy, lipánky, prostě různě namíchám zakysanou smetanu s tvarohem a cukrem, někdy přidám kakao a chutná to opravdu jako termix, někdy přidám uvařený puding a je z toho něco jako lipánek. Někdy to smíchám s bílým jogurtem. Děti mají tyhle domácí věci mnohem raději než kupované.
Dělám domácí paštiku, různé pomazánky, samozřejmě zavařeniny apod. Pro šunku, máslo i sýry chodím do obchodu. Na druhou stranu domácí pekárna peče chleba, dělá těsto na rohlíky, používám ji téměř denně.
 bufo bufo 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(31.1.2012 7:05:47)
Nevím už, kdo to tady psal, ale kde se dají, prosím, koupit ty kuřecí kostry v biokvalitě? Hovězí nebo telecí vývar si dělám do zásoby normálně, ale když už máme jednou za čas biokuře nebo domácí kuře, tak ho upečeme celé s nádivkou, tudíž není kostra na vývar.
Napadá mě snad jedině Makro nebo přímo z nějaké farmy? Díky moc.
 Mysterious 


Re: Jak ušetřit na jídle, aby to nebylo na úkor kvality? 

(31.1.2012 10:39:35)
Mamísku, domácí jogurt se dá udělat celkem jednoduše i bez jogurtovače, stačí mléko zahřát zhruba na těch 40 stupňů, přidat jogurt a nechat 8 hodin v termosce.
 Grétta 


Jídelníček 

(31.1.2012 7:14:10)
Angrešt, prosím mohla bych také poprosit o Tvůj vyhlášený jídelníček?
Moc děkuji.
navratilova.b@seznam.cz
 Nea 
  • 

Re: Jídelníček 

(31.1.2012 7:46:52)
Mohla bych taky ještě poprosit o ten jídelníček?
Děkuji moc :-)
Email: Pastorkova.M@seznam.cz
 Ennywan 


Re: Jídelníček 

(31.1.2012 8:23:34)
Angrešte, také moc prosím o poslání jídelníčku na albi.vs@seznam.cz Moc děkuju.

Obdivuju lidi, co umí dobře vařit a hlavně, co je to baví. U nás jsou v oblibě normální rohlíky, sníme jich víc než chleba. Vím, že nejsou moc zdravé. Dají se nějaké takové rohlíky udělat doma? Chutnají nám i rohlíky z klasického kynutého těsta, ale chuťově jsou jiné než ty kupované.
 angrešt 


Re: Jídelníček 

(31.1.2012 8:52:44)
Jitu, kupované rohlíky jsou taky z kynutého těsta.

Velká část kupovaných rohlíků obsahuje různé látky zlepšující strukturu těsta - to se doma moc nedá. Všimni si, že malé pekárny mívají rohlíky hutnější - pokud nepoužívají přídavky, tak to drží trochu míň naběhlé.
Dá se to částečně simulovat, že se do kynutého těsta přidá ještě trochu prášku do pečiva.

Já peču rohlíky od oka, ale vyzkoušela jsem kdysi tenhle recept a dobrý http://blog.florentyna.cz/2009/02/12/obzvlaste-vypecene-rohlicky/
 angrešt 


Re: Jídelníček 

(31.1.2012 9:30:12)
Jo, mimochodem, jak jsi pochodila na ČKPT?
 Ennywan 


Re: Jídelníček 

(31.1.2012 10:11:30)
Ještě jsem se tam neodvážila napsat ~f~ Nevěřím si.
 Mrej 


Re: Jídelníček 

(31.1.2012 11:13:17)
angrešte, prosím taky o jídelníček: tridvaraz@seznam.cz
Děkuji
 LaTery 
  • 

Re: Jídelníček 

(31.1.2012 16:37:53)
Ahoj,mohla bych moc,moc poprosit Angrešt také o její jídelníček?Nebo někoho,kdo ho již má.Už jsem v koncích s každodením vymýšlením,čím ty hladové krky stále krmit:-))))Předem moc děkuji.Zuzka e-mail:donny80@seznam.cz
 Cheerio 


Re: Jídelníček 

(31.1.2012 16:39:52)
I ja poprosim, pokud jeste Angrest cte :-)

klepalj@gmail.com


dekujiiii
 oollaa 


Re: Jídelníček 

(31.1.2012 21:34:51)
Ja bych taky moc prosila o angrestuv jidelnicek. Adresa mekbilova@centrum.cz
 perdita 


Re: Jídelníček 

(1.2.2012 8:49:07)
Angrešte, ráda tě sleduju, ale když čtu, co je důležité pro dobrý chleba, musím se smát, nebo brečet. Tyhle rady mi s bezlepkovým chlebem nepomůžou, on totiž kyne jen jednou, a to na něj nesmíš ani dýchnout, natož manipulovat~t~
Možná proto bezlepek nikdy nebude chutnat tak jako lepek.
Díky za rady, cos psala o robotu.
 suciva 
  • 

Re: Jídelníček 

(1.2.2012 11:10:29)
Chtěla bych poprosit také angrešta o jídelníček. Také v sezoně co jde zavařím a zamarazím, tak mám hodně svých surovin doma, ale vaření a nakupování by potřebovala nějaký systém. Předem děkuji. suciva@seznam.cz
 boží žena 


Re: Jídelníček 

(1.2.2012 11:12:52)
jo a uddělala sem trošku domácího jogurtu, chutove vytečný, konzistence tekutá, což tak nevadí
ale nechala sem to tam jen 8 hodin, pak už to stejně nemelo teplotu
 CLEER 


Re: Jídelníček 

(28.8.2012 20:47:17)
Strašně ráda čtu příspěvky od angrešt, už jsem si toho hodně zapsala.A tímto bych chtěla poprosit o záložní jídelníček, děkuji. CLEER@seznam.cz

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.