klíčnice |
|
(24.7.2012 7:54:20) Prosím chystáme se na dovolenou a pár jídel sebou by se hodilo. Uvažovala jsem zavařit např. boloňskou směs, guláš, vepřové na zelenině - dá se i ta zeleniny? Tím zavařováním to asi bude všechno na maděru, že? Co za jídla zavařujete na dovolenou vy? Díky za inspiraci
|
Sara33(Eliška 07, Petr 09) |
|
(24.7.2012 8:49:13) Mimo 3 zavarenych omacek jsme sebou treba meli Bolonskou omacku od Panzani (je moc dobra a kvalitni) na spagety, nebo mi mama nasusila kvantum fleku, pak stacilo vajicko a byli fleky s vajickem.
|
Skapik,Ráďa93,Hanek97,Maty06 |
|
(24.7.2012 8:58:11) zavaruju spis jen maso a dochutim na miste , takze ruzne veprove, kureci nudlicky , platky , kostky, hovezi platky treba , to kureci byva na maderu ale muzes pouzit do rizota , na spagety a pod . ja to varim tak aby to bylo polotuhe, aby kdyz to projde tim dvojtym zavarovacim procesem se to dodelalo , nezahustuju , vyhybam se zelenine , cibuli ,max cesnek . k tomu beru treba konzervu hrasku, leco, bio rajcatove pyre z DM ve vysoke flasce a pod .nejradeji maji moje deti nudlicky nebo kostky s lecem a to nalit na vretena , posypat syrem rikaji tomu "cinske hady " asi se tak puvodne jmenoval ten recept maso a leco ... ty hovezi platky jsme meli treba s trvanlivou smetanou jako svickovou ale to uz je krapet rozezranost ale treba kureci na paprice dodelas omacku z mleka nebo smetany a taky s testovinama pro deti a pod .
|
|
|
adelaide k. |
|
(24.7.2012 9:03:32) A můžu se zeptat proč vůbec něco zavařovat? Vím že to nebyla podstata otázky ale zajímá mě to.
|
susu | •
|
(24.7.2012 9:10:24) Já se přidám, taky nikdy nic nezavařuju, nechtěla jsem se ptát, ale když už jsme dvě, tak se ptám, proč?
|
kosatka2 |
|
(24.7.2012 9:28:53) Znám jednu rodinu co zavařujou - guláše, španělský ptáčky, všechno. Taková ta strava 2x denně teplý jídlo i u moře, v každym jídle musí být maso a to hodně, omáčky, k tomu ideálně knedlíky v lavóru zadělaný...
Máma se jima jednou nechala zblbnout, že to taky zkusí, bohužel jsme to vyhodili, maso zkyslo, a to jsme ani nebyli ve vedru u moře, nějak se jí to nepovedlo...
|
susu | •
|
(24.7.2012 9:34:16) Nedokážu si to moc představit. Většinou je tam vedro a člověk nemá moc chuť k jídlu a v současné době se to podle mě fakt nevyplatí.
|
Evik+Šmudla+Šmudlinka |
|
(24.7.2012 11:29:17) Tak třeba můj syn má chuť k jídlu pořád, ať je vedro nebo ne :-D Já udělám s sebou guláš, boloňskou směs a možná ještě kuřecí, zbytek dovařím na místě: těstovinky, lečo, saláty atd.
|
Pawlla |
|
(24.7.2012 11:30:39) Evi,naše děti i těch kamarádů taky,pamatuju si i z dětství,že největší hlad člověk dostal,když vylezl z vody,takže něco na tom asi bude.
|
|
Evik+Šmudla+Šmudlinka |
|
(24.7.2012 11:32:12) odklikla jsem dřív: občas tam koupím čerstvou rybu, beru s sebou soju atd. někdy zajdeme do restaurace. Prostě obměňujeme různé varianty. Máme polopenzi, all incluzive nám nevyhovujeme, rádi i výletujeme, vykysnutí u bazénu není pro nás.
|
Pawlla |
|
(24.7.2012 11:34:09) Ano,my taky kombinujem,e a nejsme závislí ani na jednom,pro mě ideál.
|
|
|
susu | •
|
(24.7.2012 11:33:00) Asi jak kdo, my prostě moc ne, stačí nám u moře pití, ovoce a sušenky. Jídlo jako pořádnější, jíme až večer.
|
Evik+Šmudla+Šmudlinka |
|
(24.7.2012 11:51:18) Mě by taky stačilo ovoce a zelenina, ale kluci chtějí jíst víc, no.
|
|
|
|
|
|
Inaaa |
|
(24.7.2012 23:13:42) Taky nechápu smysl. Jet do ciziny a tam jíst česká jídla, místo toho si nakoupit, dost často levně nebo za stejnou cenu, suroviny lokální.
I to cestování pak jaksi ztrácí smysl, protože cestování je i po poznávání jiné kultury a jídel.
|
|
|
Vaitea |
|
(24.7.2012 9:12:34) Adel, když byly děti malé cca před 17-15 lety, tak jsme jezdívali k moři autem, do apartmánu bez jídla. Pro nás to byla nutnost. Jednak děti ( tenkrát 5 a 3) jídlo v restauraci nejedli a také z úsporných důvodů. Neměli jsme tolik peněz, abychom se mohli denně někde stravovat. A já zase nechtěla o dovolené moc vařit, tak jsem si dost věcí "předpřipravila" doma a na místě dochutila. Většinou jsem zavářela dušená masa ( kuřecí, hovězí, vepřové) a základy na omáčky (svíčková, rajská apod.)
|
Madigan |
|
(24.7.2012 9:22:00) Jasně, před 15-17 lety jsem to dělala také. Ale dnes je např. v Chorvatsku cenově stejně, navíc dostatek čerstvých ryb, zeleniny atd... My mmj. jezdíme do vesničky, kde není obchod, hospoda, nic (ale božský klid, dům u moře a prázdná pláž) a ani v tomto případě nezavařuju. 1-2x týdně sjedem 20 km na nákup a ráno tam jezdí pekařské auto s výborným pečivem.
|
Vaitea |
|
(24.7.2012 9:29:14) Tak dneska je to jiné, to je jasné. Jen Ti nevím, jestli by se mi chtělo o dovolené vařit z gruntu celá jídla, asi bych si to chtěla nějak "ulehčit". Ale já jsem ve stravování dětí asi děsná konzerva. Dlouho jsem jim vařila "odděleně".Byla jsem hodně ovlivněná mojí tetou dietní dětskou sestrou .
|
|
|
adelaide k. |
|
(24.7.2012 9:28:18) Vaiteo, před patnácti lety, řekněme že chápu (nebo spíš nemůžu říct jaký byl třeba poměr cen). Ale dneska?
Např. v tom Chorvatsu kde seženeš na každém tržišti lepší suroviny než tady a za normální ceny. NAvíc jíst v chorvatsku (navíc zavařenou) svíčkovou nebo kuře na paprice?
|
Vaitea |
|
(24.7.2012 9:32:18) Adel, tak poměr cen byl jistě o něco méně výhodný. Tedy bylo tam dráž. Ale ačkolic cena za apartmán byla téměř stejná (cca 9tis. za týden) Můj plat byl fakt asi 15x nižší než teď.
|
|
Lei |
|
(24.7.2012 9:34:41) Co rodina, to jiný zvyk. My jíme svíčkovou dvakrát do roka, z vlastního hovězího, jako maximální lahůdku. Být to víckrát, tak by asi zevšedněla. Jíst ji v kempu by mi přišlo tudíž hodně nestandardní .
Ale neporadím, já doma zavařené maso v životě nejedla . Na dovolenou beru těstoviny, oliváč, mlýnek na pepř, na místě koupím rajčata, česnek...vařím nalehko.
|
|
Libii |
|
(24.7.2012 9:38:29) adelaide nechci ti brát iluze, ale kdo jezdí do Chorvatska tak ví, že na tržnici je zelenina a ovoce drahší něž v nějakém marketě. Teda já se o tom, už 2 rok přesvědčila U nás např. koupíš meloun kilo za 8-9 Kč a v Chorvatsku na tržnici kilo za 20 kč nejmenuju dále hrozno které tam máš i za 100 Kč/1 kg a zelenina v průměru i o 10 Kč na kilu...což v obchoďáku tam máš za stejné ceny jako u nás. Pokud teda nakupovat tak jedine ve vetších obchodech.
K dotazu co zavařovat tak radím nic....to si raději koupím nějaké hotové omáčky, nebo guláše v plechovce, či ve skle...dělám to tak vždy a vyjde to na stejné peníze
|
Luc. |
|
(24.7.2012 9:53:25) V Chorv nakupujeme na tržišti a nějaké obrovské cenové rozdíly nepozoruju. Spíš vidím nesrovnatelnou kvalitu oproti tomu co u nás.
|
Libii |
|
(24.7.2012 9:56:58) To určitě, takové rajče v Chorvatsku má jiný šmak než ty naše, ale opravdu při ovoci si dávám pořádného majzla. Jinak ty ceny jsem si z prstu nevycucala Ale beru to tak, že jsem na dovolené a připlatím si, ale meloun za tu cenu či hrozno na tržnici nekoupím
|
|
kosatka2 |
|
(24.7.2012 10:06:44) Taky mi přijde výhodnější nakoupit suchý základ jídel v čr a k tomu čerstvé dobroty na trhu, byť o nějakou kačku dražší. pak to vyjde nastejno jako když to někdo kupuje instantní, ale je to čerstvé a zdravé. ale řekla bych, že jde dost o způsob stravování rodiny. my máme radši lehčí jídla v létě než tu svíčkovou a neštítíme se luštěnin a salátů, maso jíst furt nepotřebujem. radši si pak na trhu koupíme dražší a čerstvou rybu co se jenom hodí na pánev. navíc máme rádi dovolenou i jako gastronomický zážitek, z místních surovin vařím strašně ráda, ale tak, že to jen hodím na pánev, nebo to prostě dáme na stůl, každý si bere sýr, plátky rajčat, pršut, ajvar, olivy, ve sklence víno. ale mě to nakupování baví, rozhodně teda víc, než bych měla před dovolenou postávat u plotny.
|
Pawlla |
|
(24.7.2012 10:09:45) No právě proto si lidi maso zavaří dopředu,aby nepostávali u plotny.
|
kosatka2 |
|
(24.7.2012 10:12:52) postáváš u plotny přece doma při zavařování, ne?
|
Pawlla |
|
(24.7.2012 10:15:15) Tak doma je mi to jedno,já chci mít klid na dovolené,když si mám vybrat,kde stát u plotny,tak jasně doma,tam ostatně taky normálně stojím.
|
|
|
adelaide k. |
|
(24.7.2012 10:15:39) Pawlo, to je fakt úspora času Než to vyklopím ze sklenky a ohřeju, tak mám osmahnuté čertvé maso. A dušené hovězí na dovolené u moře fakt nejíme
|
Luc. |
|
(24.7.2012 10:19:10) My taky u moře maso moc nejíme, teda je fakt, že maso celkově moc nedělám, tak 2x týdně, ono to totiž není potřeba a ani zdravé. U moře si každopádně minimálně 2x koupíme čerstvou rybu, bez toho by to ani nešlo a aspoň 1x si zajdeme na nějakou místní specialitku.
Třeba pršut na proužky, osmahnout, bazalka, těstoviny, parmezát, to je mňamka a je na stole během 15 ti minu
|
Luc. |
|
(24.7.2012 10:19:38) pardo parmazán
|
|
Libii |
|
(24.7.2012 10:25:55) ...a nezkoušela si ten pagský sýr? Jinak pršut to je delikatesa ještě mám dva vakuované v ledničce...celou kýtu si netroufám koupit
Holky neblbněte jinak s vyvařováním, u nás se nabalí jen nějaká ta plechovka, těstoviny, polévka v pytlíku a jinak se improvizuje a baští rybky a jiné dobroty
|
Luc. |
|
(24.7.2012 10:40:28) pagský sýr jsem nezkoušela, děkuju za inspiraci
Mě to přijde jako škoda vozit do zahraničí naše klasický jídlo, když si člověk může pochutnat na místních specialitách, čerttvé ryby, sýry, zmiňovaný pršut ...
Jak tu někdo trefně napsal (susu..), lidi zamrzli v době před 20lety, kdy tam bylo jídlo pro našince drahé a nedostupné, ale doba pokročila
|
Cloe |
|
(24.7.2012 10:46:51) "Jak tu někdo trefně napsal (susu..), lidi zamrzli v době před 20lety, kdy tam bylo jídlo pro našince drahé a nedostupné, ale doba pokročila"
Ale to neni otazka ani tak financni jako casova. Nasi jezdi na cyklisticky zajezdy a zavarujou taky - nekdy jdou do hospody, ale je proste jednodussi a rychlejsi hodit vecer na panev zavareny maso. A to nasi jsou celkem bohaty, ve financich to neni.
|
Luc. |
|
(24.7.2012 10:49:14) Cloe, myslím, že u spousty lidí to je o pěnězích. Než by si zašli do místní restaurace na specialitu, radějí ohřejou kuře na paprice z domova, protože "to vyjde levněji" .... přitom to tak není.
|
|
Alraune |
|
(24.7.2012 10:56:29) Pokud jde o házení na pánev, tak tam můžeš hodit i čerstvý maso. Už jen jak ty zavařené věci vypadaj, fuj... a v teple bych se už vůbec bála.
|
Pawlla |
|
(24.7.2012 10:58:16) Tak moje vypadá hezky,až nějaké budu mít,hodím fotku
|
|
|
|
|
|
|
Pawlla |
|
(24.7.2012 10:20:46) Já jsem dělala 3 sklínky kuřecího a kamarádka 3 sklínky vepřového,bylo z toho 6 různých jídel,každé trvalo asi 15 minutJinak se nakupovalo i chodilo na jídlo,prostě různě se to kombinovalo.
|
adelaide k. |
|
(24.7.2012 10:24:32) Pawlo, z kuřecího čerstvého uvaříš za stejných 15 minut. A bez zdravotních rizik zavařování (a bez vyšilovéni před dovolenou)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Líza |
|
(24.7.2012 12:30:19) A blbej dotaz doktorky, to se nebojíte? Jestli je to dobře zavařený nebo ne, nemusí bejt pořádně poznat, a na botulismus se dodnes umírá. Přičemž typickej zdroj je doma zavařený jídlo.
|
Klauri |
|
(24.7.2012 12:34:15) My zavařené maso nevozíme z tohoto důvodu...
|
|
Luc. |
|
(24.7.2012 12:37:13) Bojim, proto nezavařuju.
|
|
LiValley |
|
(24.7.2012 12:41:03) Zavaruju taky a nebojim se. Delam konzervy lososa, naucila jsem se to od jedne pani ktera pracovala v konzervarnach. Znam plno lidi kteri zavaruji taky (a take pracuji ve zdravotnictvi), ale opravdu neznam nikoho kdo by se otravil. Je to takova mistni zvyklost. A oravdu me nenapada co jineho udelat z deseti ryb. V mrazaku je pul roku nechat nemuzu, jsou uz po tak dlouhe dobe nepozivatelne.
|
LiValley |
|
(24.7.2012 12:43:22) Ale na dovolenou nevozim, nevim jak by se tvarila kontrola na letisti.
|
|
Cloe |
|
(24.7.2012 12:45:27) Ja prave znam taky lidi, co zavarujou pul prasete a nikdy problem nebyl.
|
|
Líza |
|
(24.7.2012 16:30:23) "Neznám nikoho kdo by se otrávil" je dobrej argument ve chvíli, kdy na medicíně probíráte otravu botulotoxinem a jako nejčastější případ vám uvádějí rodinku, která si zavařila jídlo na dovolenou. No nic, nekomentuju, mě by ani nehlo se před dovolenou strhat ještě tím, že budu předem vařit a zavářet jídlo. Když na to nemám, tak si uvařím tam, když na to mám tak si tam dojdu do restaurace, případně kombinace obojího. Ostatně nejezdím do ciziny kvůli tomu, abych tam jedla český jídla.
|
NovákováM |
|
(24.7.2012 17:24:30) Lízo, ano, o otravách vím, ale podle mého vzniknou pouze tam, kde když se něco dělá, nedělá se to pořádně. Zavařovací není až taková věda, ale maso se musí zavařovat 2 x. Já teď tedy dlouho nic nepřipravovala, ale kdysi jsem dělávala konzervy i na chalupu, nikdy se nestalo, že by se mi něco zkazilo nebo, že by nám zle.
|
|
LiValley |
|
(24.7.2012 22:34:00) Ciste teoreticky se muzes otravit i ze zavareneho ovoce, ktere se snad v cechach porad bezne dela, ne? Pokud dodrzujes zakladni hygienicke a technologicke postupy je to zcela bezpecne. Nasi prarodice take zavarovali maso v dobe kdy se jeste mrazak bezne nepouzival. Tady se na doma zavarenem, uzenem, susenem lososu odchovaji generace puvodnich obyvatel. Podle toho jak jich stale pribyva, botulotoxin je rozhodne nevyhubi. Na dovolene konzervy take nevozim, zda se mi blbost tahat jidlo. K dovolene patri i zazitek z mistni kuchyne,ale realisticky nemuzu delat strasaka z tradicniho zpusobu uchovavani potravy.
|
LiValley |
|
(24.7.2012 22:55:36) Sakra, asi jsem to zakrikla. Ted mi pan prines 5 sockeye lososu, sezona je tady a poleze nam to i usima.
|
|
|
boží žena |
|
(24.7.2012 22:39:19) ty jo fakt strašná zoufalost zavařovat před dovolenou občas sem měla pocit, že taky musim něco mit na dovolenou, tak sem si koupila konzervu.. no nemusim, kolikrát sem ji vezla zpět
normálne se najim v hospodě, nebo něco uvařim a holt to ten týden neni maso nebo omáčka
|
|
|
|
Vaitea |
|
(24.7.2012 12:55:12) Lízo, fakt jsem se nebála. Při zavařování jsem dodržela doporučenou teplotu, po vychladnutí jsem uchovávala v chladu v lednici, transportovala v chladicím boxu a na místě opět uchovávala v lednici. Před přípravou řádně prohřála.
|
|
Raduza |
|
(24.7.2012 12:59:59) Ne. Víc se bojím jiných věcí.
|
|
|
|
Pawlla |
|
(24.7.2012 9:42:48) Protoč Tak my jezdíme vesměs do soukromí,už druhý rok jsme měli pronajatý domek u Balatonu,takže jasněže na pláži si člověk něco koupí a večer si zajde na jídlo,ale 5 dětí ve věku od 2 do 16 let má hlad permanentně,takže si děláme jídlo i tam,máme tam k dispozici kuchyň se vším všudy.Ale jelikož se nikomu ani mě nechce stát u sporáku 2 hodiny,je lepší mít třeba maso hotové,do toho přidám jen zeleninu nebo cokoliv,uvařím přílohu a je.Takže asi tak.
|
|
|
Pawlla |
|
(24.7.2012 9:37:29) Zavařuju jenom čistě maso,zeleninu nebo jiné přísady koupím na místě a přidám.
|
|
Luc. |
|
(24.7.2012 9:48:05) Nezavařuju, přijde mi to zbytečné. Jednak na místě lze nakoupit potraviny a suroviny za srovnatelné ceny a za druhé u moře se tak necpeme, jsme na těstovinách,rýži a zelenině a vše koupíme tam. Navíc špatně zavařené maso může nadělat pěknou paseku,znám rodinu, která skončili v Itálii na kapačkách, jedli doma zavařené maso. Takže radím, kašli na to, škoda práce, nakup si na místě.
|
Pawlla |
|
(24.7.2012 10:08:17) Hm,přemýšlím,kolik těstovin bez masa bych potřebovala,abych nakrmila 9 lidí,z toho 4 puberťáky,asi bych je mohla odebírat přímo z velkoskladu
|
kosatka2 |
|
(24.7.2012 10:11:50) když jsou na maso zvyklí, tak to se nedá asi nic dělat, podle mě ho ale člověk, ani puberťák denně nepotřebuje
|
Pawlla |
|
(24.7.2012 10:18:08) Potřebují něco sytého a doplnit energii,těstoviny a rýže jen tak,je podle mě málo.Ono je opravdu rozdíl dospělý a dítě,já třeba ležím na pláži na dece a čtu si,já si dám v poledne kklidně jen jogurt,ale oni jsou pořád v pohybu,takže podle mě pořádné jídlo potřebují.
|
adelaide k. |
|
(24.7.2012 10:20:01) PAwlo, nj, otázka zní co je to pořádné jídlo
|
Pawlla |
|
(24.7.2012 10:22:13) Cokoliv co tu zvěř nasytí bez toho,aby za půl hodiny řvali,že mají hlad.Vesměs maso s přílohou,omáčky atd.
|
LiValley |
|
(24.7.2012 10:46:25) A pak se muzeme divit, ze CR ma prvenstvi ve vyskytu rakoviny tlusteho streva, kdyz si porad namlouvame ze maso zasyti. Zasyti je hlavne vlaknina a tu asi v mase hledat nebudes.
|
Luc. |
|
(24.7.2012 10:50:00) LiValley
|
|
|
|
|
|
Lei |
|
(24.7.2012 10:38:38) kosatko, souhlas, napadlo mě to už při pročítání receptů z cukety..."aby to ten můj chlap jedl"...je to prostě zvyk, tradice...nic víc...
|
|
jak |
|
(24.7.2012 11:14:08) Pawllo, blahosklone vysvetli? jako sorry. to je ceska mentalita, ze ani u more nevydrzim bez masa. A nechapu, ze ty zensky do toho dobrovolne jsou, jeste zavarovat. V lidlu maji konzervu s 98% masa. Pokud nekdo potrebuje maso u more. Ale kdo umi pocitat vi, ze ty potraviny vyjdou v supermarketu podobne.
|
Pawlla |
|
(24.7.2012 11:17:08) No,se vší úctou,fakt víc věřím sobě než Lídlu a vím,že já v té sklenici mám jen libové maso,hotovky nekupuju ani v konzervě ani v sáčku,to zas vadí mě.
|
|
klíčnice |
|
(24.7.2012 11:23:32) Jak věci z Lidlu mám ráda, ale zrovna ta konzerva s 98% masa byla fuj.
|
Cloe |
|
(24.7.2012 11:24:50) taky bych si radsi zavarila, nez jist konzervy. Mne to taky nechutna. Naposledy jsem mela snad ve dvaceti leco z plechovky na vode.
|
|
|
|
|
Luc. |
|
(24.7.2012 10:15:49) Pawlo, myslela jsem, že máš dvě děti To jen mimo téma, netušila jsem, že 4 puboše.
|
Pawlla |
|
(24.7.2012 10:18:48) beznícku,jely jsme dvě rodiny,my máme dvě,oni tři,masakr
|
Luc. |
|
(24.7.2012 10:21:02) Pawlo, tak to jo, to chápu ten počet lidí. My i když jedeme více rodin, tak si každá rodina dělá své jídlo sama
|
Pawlla |
|
(24.7.2012 10:23:06) My děláme všechno dohromady,střídáme se
|
Luc. |
|
(24.7.2012 10:32:22) Tak to jo Pawlo, mě by to štvalo, my jídlo na dovolené fakt neřešíme a nechtěla bych se přizpůsobovat někomu, kdo každé poledne musí mít omajdu maso a přílohu Proto jedem každý za sebe
|
Pawlla |
|
(24.7.2012 10:54:50) Nemám pocit,že se přizpůsobuju,jak jsem psala,mám to přizpůsobené,zčásti i tím hotovým,že mi jídlo netrvá déle než 15-20 minut,kromě toho se nejedná o každé jídlo,jak jsem psala,většinu jídel si dáváme v restauraci,nebo u stánku na pláži,fakt za tím nehledej práci navíc,spíš naopak.
|
|
|
|
|
|
|
Majda a Kájík 07/10 |
|
(24.7.2012 10:22:53) Ahoj, ja myslela ze uz si konzervy s sebou lidi netahaji a oni tahaji. My byli loni v Chorvatsku a chodila jsem nakupovat vse do mistniho kramku jedineho a pohoda. Ceny jako u nas. Jidlo v restauraci to same. Spis levnejsi jak leckde u nas.
|
Majda a Kájík 07/10 |
|
(24.7.2012 10:24:04) Jinak v supermarketu se da nakoupit levneji jak u nas a v Italii to je jeste levnejsi. Tak nechapu usporu.
|
susu | •
|
(24.7.2012 10:27:30) Mně přijde, že spousta lidí zastydla v té době před 15-20 lety. Tenkrát to bylo náročnější, opravdu bylo venku dráž, no a dělají to tak doteď, protože jsou na to zvyklí.
|
|
Luc. |
|
(24.7.2012 10:35:44) Joo, souhlas, v Ilátii jsme byli před 2 roky a nakupovali jsme fakt levně. Nebo jsme zašli na pizzu,tu dělají na každém rohu, těstoviny s čímkoli za pár šupů. Taky tam byl obchůdek, kde prodávali pečené kuře + pečené brambory na váhu, nevím čím to ochutili, ale delikatesa
|
|
|
Cloe |
|
(24.7.2012 10:43:03) Tak ja celkem chapu, ze se to vyplati - hlavne casove. A kazdy nema na to, aby se stravoval v restauracich.
|
Luc. |
|
(24.7.2012 10:47:24) Cloe, s tím že se to časově vyplatí se nedá úplně souhlasit. U zavařování se stráví spousta času už doma před odjezdem. Na místě 15-20 minut stráví člověk doděláním jídla a přípravou přílohy.
Já si nakoupím na místě a za 20 minut nejpozději mám jídlo na stole taky.
A nechci zmiňovat otravu ze špatně zavařené domácí stravy, to je na další diskuzi...
|
Cloe |
|
(24.7.2012 10:50:12) Me na dovolene otravuje i chodit do obchodu, natoz varit. Jezdim all inclusive. Ale chapu, ze ne kazdy ma rad tento typ dovci, a stoji radsi u plotny doma a zavari si a o dovolene se jen flaxi. Stejne tak si ja predvaruju jidla o vikendu na tyden - abych vecer po praci nestala u plotny.
|
Luc. |
|
(24.7.2012 10:53:59) Tak my jezdíme obojí all incl. i apartmány s vlastní stravou, tak nějak na střídačku, většinou červen a po druhé v září. Loni jsme byli 15 dní v holetu all inclisive a těšila jsem se domů, že si uvařim ,
|
Cloe |
|
(24.7.2012 10:59:43) no tak ja inclusive za 14 dnu - 2 kila nahore Bylo to strasne dobry a musela jsem vsechno ochutnat.
|
|
|
klíčnice |
|
(24.7.2012 11:11:42) Cloe nezlob se, ale mně prostě ponižuje dokolečka dokola vysvětlovat, že na to prostě nemáme Samozřejmě, že kdybych na to měla, tak sbalím děti, protivného manžela nechám doma, a letím s nima někam do Řecka all inclusive. Nejraději bych nejela nikam, ale syn byl hodně nemocný, v září ho čeká 1. třída a moře je to jediné, co jsme pro něho ještě nezkusili.
|
Cloe |
|
(24.7.2012 11:13:43) Klicnice, jezis, dyt ja jsem se zavarujicich zastavala a naprosto to chapu. Nasi zavarujou taky
|
|
Alraune |
|
(24.7.2012 11:13:55) A koukala jsi třeba na lastminute kovotour? Autobusem je to fakt za hubičku, a máš tam aspoň polopenzi.
|
|
susu | •
|
(24.7.2012 11:23:28) Klíčnice, řekla bych, pro klid své duše si něco zavař, něčím se inspiruj od beznicku a až tam budeš, tak se aspoň zajdi podívat na trh a po obchodech, ať víš, jaká je realita. Fakt to není jako před 20 lety.
|
|
kosatka2 |
|
(24.7.2012 11:26:10) Klíčnice, já úplně chápu že máš z toho obavy. My třeba na peníze koukáme dost taky. na all in bychom snad peníze měli, ale není to pro nás vhodná dovolená. podle mě trochu z reklam, billboardů probíhá masírka, že kdo nejezdí all in k moři, je socka. No a ideál naší dovolený je pokud možno co nejdál od civilizace a turistů. Takže nějaký restaurace se nekonaj. Jezdíme takhle řadu let a jsme zvyklí. Baťůžkáři Ve vaření se s mužem střídáme a fakt se toho dá udělat spoustu rychle i levně, zalov ve starších diskuzích, už se to tu párkrát probíralo.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jak |
|
(24.7.2012 10:10:05) nechapu, ze jeste nekdo zavaruje. bud koupim na miste nebo jime testoviny treba jen s olejem a korenim.
|
Pawlla |
|
(24.7.2012 10:14:16) To je pořád dokola,co se týče masa,koupíš na místě,tím pádem ho tam uděláš a neuděláš ho za 10 minut,že?Takže to je prostě úspora časová,není to o ceně,my třeba jsme byli v Maďarsku a tam jsou ceny opravdu stejné,ale jde o čas,který můžu strávit jinak.Za druhé,já třeba ano,ale pubertální děti,které jsou 4 hodiny v kuse ve vodě,kde řádí jak černá ruka a nezastaví se,když vylezou tak hlad mají a těstoviny s olejem je fakt nespasí.
|
adelaide k. |
|
(24.7.2012 10:16:33) PAwlo a jak dlouho děláš např. kuřecí na kousky? Hodinu?
|
klíčnice |
|
(24.7.2012 10:48:03) Ach jo, nějak se to tady zvrhlo a nevím celkem nic Zavařovat maso se mi samozřejmě taky nechce, ale jedeme k moři hlavně kvůli děteme (zdravotní důvody) a moc peněz na utrácení není. Z doslechu je tam prý draho, na denodenní stravování po restauracích to nevidím a stát i na dovolené u plotny se mi nechce. Navíc manžel jede z donucení a je nechutně žravý, má pořád hlad. Takže maso hlavně kvůli němu, já jíst nepotřebuju vůbec S dětmi jedem na dovolenou poprvé, tak tápu co a jak.
|
Luc. |
|
(24.7.2012 10:50:40) klíčnice kam jedete?
|
klíčnice |
|
(24.7.2012 11:00:45) Jaj to jsem nenapsala No asi do Chorvatska. CHtěla jsem do Bulharska, ale odrazuje mně tam nestálé počasí (tam bych asi zavařené jídlo nevezla haha).
|
adelaide k. |
|
(24.7.2012 11:02:43) Klíčnice, ceny v supermnarketech jsou fakt v pohodě prakticky jako tady. Akorát kvalita např ovoce azeleniny nesrovnatelná. I mléčné výrobky jsou super.
|
adelaide k. |
|
(24.7.2012 11:03:42) ta nesrovnatelná kvalita je myšlená jakože v Chorvatsku lepší
|
|
|
Raduza |
|
(24.7.2012 11:05:38) Jedte do Chorvatska. Tam je super. Ale maso bych si vezla taky
|
|
|
|
Pawlla |
|
(24.7.2012 10:57:03) Klíčnice,no chápej,někdo nezavařuje,ale nedá mu to,aby Ti blahoskoloně nevysvětlil jak jsi trapná a maloměšťácká,že Ti nestačí těstoviny lehce pokapané olivovým olejem.Jestli jsi čekala věcné rady lidí,kteří zavařují,asi jsi tu neměla chodit.
|
adelaide k. |
|
(24.7.2012 10:59:11) Pawlo, já jsem se slušně zeptala a nemám potřebu jako ty někoho pořád shazovat.
Zajímaly mě ty důvody. Pořád sice nechápu, ale nikomu to neberu, je to každého věc.
|
|
adelaide k. |
|
(24.7.2012 11:01:13) Nehledě k tomu, že by klíčnici taková informace (že může jet, vařit a nakrmit rodinu i bez toho aby zavařovala/prostála dovolenou u plotny) mohla pomoct.
|
Pawlla |
|
(24.7.2012 11:05:20) Nepochybuju o ušlechtilých úmyslech většiny nicků rodiny,samozřejmě si tu nechce nikdo honit triko,chraň bůh.
|
adelaide k. |
|
(24.7.2012 11:06:37) Pawlo, že by sebereflexe?
|
|
susu | •
|
(24.7.2012 11:09:32) Pawlo, já si opravdu nechtěla honit triko, jak jsem dobrá, že mám na jídlo v cizině. Jen mi to prostě přijde jako strašně nepohodlné, hromadu času zavařovat doma, vléct sebou hromadu zavařovaček a ještě riskovat, že se to zkazí a bude mi blbě, když ty ceny tam už teď jsou srovnatelné s ČR. Fakt tomu nerozumím, a pokud je zatím jen stará informsce z doby před 20 lety, tak je fajn se dozvědět, že už je to jinak, ne? Ale ať každý dělá, jak chce.
|
Pawlla |
|
(24.7.2012 11:14:04) Susu,tak znovu já se "tahala"(autem až před dům)se třemi sklenicemi.Je to úspora časová,peněžní ne,protože tam kde jezdíme to maso koupím za stejnou cenu,jako u nás,ale měla jsem to jako pojistku na dny,kdy děti měly hlad,zrovna se nikam nešlo,takže během 15-20 minut bylo jídlo,pro mě výhodné.Dělám to tak skoro každý rok,ještě se mi nic nezkazilo.
|
susu | •
|
(24.7.2012 11:17:30) Já bych to posichrovala českou konzervou nebo polotovarem, když je to jen pro případ potíží, ale to je na každém. Podstatné je, že Klíčnice si pořád myslí, že tím ušetří peníze.
|
Pawlla |
|
(24.7.2012 11:20:29) Mě ty polotovary nechutnají a nikomu z rodiny,ale to je zase o zvyku,někdo to může.
|
|
Raduza |
|
(24.7.2012 11:37:20) No ušetří. Já měla maso na týden na dovolenou za 500 .
|
adelaide k. |
|
(24.7.2012 11:43:39) Vzhledem ke stejným cenám (bavíme se o chorvatsku) nevidím tu úsporu.
|
|
susu | •
|
(24.7.2012 11:47:57) Ani tady v ČR nekupuju jen maso na týden za 500. Ale pravda něco mají dcera a manžel ve školních(pracovních) obědech. Proč jste pořád tak posedlí tím masem? To je pořád MASO? MASO? MASO!!!! Začínám si zoufat.
|
Pawlla |
|
(24.7.2012 11:53:32) Posedlí?Tak nevím jestli je posedlost mít maso v jídelníčku,jídelníček má být pestrý,patří tam maso,patří tam zelenina,ovoce,rýže,těstoviny,luštěniny,mléčné výrobky.Mě příjde spíš hysterické brojení proti masu,raději těstoviny stokrát jinak,než,aby jsme udělali maso s bramborem a omáčkou. Největší srande je,že já maso nemusím vůbec,normálně ujíždím na jogurtech a sladkém,ale nijak mě neirituje,že ostatní ho v tom jídelníčku mají,nevím,pokud tě to tak dokáže rozhodit,spíš máš problém ty.
|
Cloe |
|
(24.7.2012 11:54:54) Ja teda priznam, ze mam maso rada. A jime ho doma hodne. Vim, ze to neni idealni, ale co uz nadelam.
|
|
susu | •
|
(24.7.2012 12:01:33) Já maso taky jím. Ale pokud bych ho neměla 7-14 dnů dovolené, tak fakt nemám pocit nějaké zásadní újmy. A koupit kousek masa na místě, zajít do restaurace není problém, než se cpát v horku celou dobu masovými konzervami(to teď není jen na tebe, to je teoretická úvaha).
|
|
susu | •
|
(24.7.2012 12:05:24) Tak mě napadlo, proč všichni k tomu moři zavařují maso, proč si nezavaří zeleninové rizoto, nebo zapékané brambory, nebo fazolovou polévku,.... když už teda jde o úsporu, jak peněz tak času. Ale to je jako mantra MASO!!! MASO!!
|
Cloe |
|
(24.7.2012 12:08:37) protoze si chteji pochutnat ?
|
susu | •
|
(24.7.2012 12:11:20) A na nemasovém jídle z principu není možné si pochutnat?
|
Cloe |
|
(24.7.2012 12:12:23) je. Ale kdyz mi das vybrat mmezi fazolovou polivkou a masem, sahnu po mase.
|
susu | •
|
(24.7.2012 12:15:06) Hmm, já jak kdy. Není dobré jíst jen maso.
|
Cloe |
|
(24.7.2012 12:18:21) tak netvrdim, ze jim jen maso. Ale vim, ze 14 dnu bych bez masa nevydrzela ani nahodou.
|
susu | •
|
(24.7.2012 12:20:23) Cloe, ale je nutné kvůli tomu stěhovat zavařené jídlo z ČR?
|
Cloe |
|
(24.7.2012 12:26:03) Susu, zase z toho nedelej drama. Jedou autem, to tech par sklenic snadno uveze.
|
susu | •
|
(24.7.2012 12:33:57) Jen mi uniká smysl té akce. Jestli se tím ušetří čas je sporné, jestli je to levnější je taky sporné, nejspíš to není, pokud zavařuješ a jíš jen maso, ani zdravé, v horku spíš riskantní, tak proč?
Teď samo nemyslím pobyt mimo civilizaci, kde nejde nic moc koupit.
|
susu | •
|
(24.7.2012 12:34:46) Safra, musím odejít.
|
|
|
|
|
|
|
Raduza |
|
(24.7.2012 12:19:19) No, nehledě na to, že bych fazolovou polívku u moře fakt nedělala .
|
susu | •
|
(24.7.2012 12:22:33) Přece by sis ji přivezla už zavařenou. Abys ušetřila ten čas a ty peníze a nejedla pořád jen to maso. Trošku jsme se vzdálily od tematu, už řešíme, jestli je nutné zavařovat a vozit jen to MASO!
|
Raduza |
|
(24.7.2012 12:53:46) Jé, vidíš, to mě nenapadlo . Zavařuju jen maso. Nedovedu si představit fazolovou polívku u moře. Ale na ty hory by se hodila. Musím si to zapamatovat
|
|
|
|
|
|
|
kosatka2 |
|
(24.7.2012 12:09:47) fazole, neblbni, ty přece provrtávaj bříško...
|
susu | •
|
(24.7.2012 12:12:02) Jojo, já vím a zelenina je dobrá jen pro kozu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Alraune |
|
(24.7.2012 11:01:18) My ji jen varujem, že se může otrávit :)
|
|
klíčnice |
|
(24.7.2012 11:02:35) Pawllo, jj, už jsem si toho tady všimla Raději nikde moc nepřispívám, neb si tady často připadám jako chudobný, slaboduchý primitiv
|
Pawlla |
|
(24.7.2012 11:10:52) Klíčnice,musíš si to přebrat sama,jak jsme psala,já zavařuju maso čisté,ostatní přísady dávám až na místě,to už není časově náročné,dá se zavařit každé maso,nikdy se mi žádné nezkazilo,takže pokud nejsi úplné kopyto,tak to nehrozí.Nemusíš mít na každý den,ale máš to jako určitou pojistku,zvlášť pokud máš doma jedlíky.Myslím,že to tak dělá většina lidí,tady na Rodině je to trošku zavádějící a osobně než bych jedla hotovky ze sáčku nebo konzervy,jak tu padlo,tak raději svoje zavařené maso.
|
Alraune |
|
(24.7.2012 11:12:52) No, většina, já třeba neznám nikoho, koho by to byť napadlo a to je partnerova rodina z venkova a ovoce normálně zavařují.
|
Inaaa |
|
(24.7.2012 23:31:06) No taky nikoho neznám, nejsme v socialismu, takže nevím kdo je ta většina. Byla jsem v Itálii nedávno, nikdo nic nezavařoval. Kupovalo se na místě, nebo se jedlo zdravě, saláty, taco s náplní, třeba tuňák, těstovinové saláty atd.
|
boží žena |
|
(24.7.2012 23:32:58) tak ani naši - otec masožravý a na jídle závislý na dovolenou nezavařují, divný
|
|
|
|
klíčnice |
|
(24.7.2012 11:13:23) No Pawllo asi tak nějak. Kopyto snad nejsem, zavařuji běžně, masovou jsem zatím dělala jen paštiku a přežili jsme to. Neříkám že potáhneme sto kilo masa, ale aspoň nějaké masové základy ať je klid od starého protivce
|
Pawlla |
|
(24.7.2012 11:15:23) Kličnice,tak vidíš,pak nemusíš mít strach,nenech si zkazit náladu
|
|
|
|
|
Luc. |
|
(24.7.2012 11:15:24) Ale nene Pawlo, nikdo nepsal těstoviny pokapat olejem. Pro inspiraci:
1. dám vařit těstoviny, na pánvi nebo hrnci podusim na cibulce rajčata s bazalkou, což trvá 10 minut, než se uvaří těstovinky, sleju, zamíchám s rajčatama, posypu sýrem
2. pršut na cibulce, bazalka,koření + těstoviny, parmazán - opět 10-15 minut
3. nudle zamíchat s podušeným zelím , anglickou slaninou - 15 minut (mňamka)
4. podusit zeleninu, jakoukoli najdu na trhu - zamíchám s kuskusem - 15 minut
5. Ryba - na pánev + zeleninový salát, pečivo - 20 minut
6. Rýže ve varným sáčku - zamíchat s dušenou zeleninou, posypat sýrem, salát - 20 minut
Inspirací mám spoustu a fakt to nejsou jen těstoviny s olejem, ale celkem plnohodnotný jídla a zasytí. Samozřejmě luštěniny, cizrna, červená čočka, soja - většinou saláty, to zasytí taky dost a kdo chce dá si k tomu pečivo.
klíčnice, třeba tě toto bude inspirovat
|
Pawlla |
|
(24.7.2012 11:19:16) beznicku,to byl příklad,ale pochop,že puberťáka-kluka,nenasytíš po šestihodinovém blbnutí ve vodě rýží se zeleninou,nebo těstovinami s rajčaty,aspoň ty naše teda ne a Klíčnice psala,že manžel je zvyklý na maso,takže myslím,že tam to taky neklapne.
|
adelaide k. |
|
(24.7.2012 11:19:55) Pawlo, ale nasytíš, jenom se to musí umět uvařit
|
Pawlla |
|
(24.7.2012 11:21:57) Jo?A jak?Dejme tomu rýže se zeleninou,jakým zázrakem z toho bude něco jiného než rýže se zeleninou?To mě fakt zajímá.
|
Pawlla |
|
(24.7.2012 11:22:59) Konkrétně to co psala beznicek: " 6. Rýže ve varným sáčku - zamíchat s dušenou zeleninou, posypat sýrem, salát - 20 minut"
|
Luc. |
|
(24.7.2012 11:29:10) K rýži přihodím kari koření, cibulku a zeleninu hodím na cibuli, okořením dle chuti (koření vozím sebou,to je základ, a ne jenom sůl a pepř že jo), přidám bazalku, parmazán je sám o sobě chutný nebo jiný kvalitní sýr na strouhání
|
|
|
|
|
jak |
|
(24.7.2012 11:22:46) pawllo, nasytis. to jsou debilni predsudky. Stejne tak, jako ze chlap bude bez masa protivnej. ono proc mame tolik rakoviny? vsichni jedi maso. My klidne bez masa vydrzime dva tydny a jak se deti olizuji. Na miste koupis testoviny, parmazan, rajcata.
|
Pawlla |
|
(24.7.2012 11:23:27) A o jak starých dětech mluvíme?
|
Pawlla |
|
(24.7.2012 11:25:23) Myslím,že 1-2x týdně maso na jídelníčku být má,ono se hodně zapomíná na to,kolik zrovna děti vydávají energie a na to,že rostou,jen zelenina,rýže a těstoviny není plnohodnotný jídelníček.
|
adelaide k. |
|
(24.7.2012 11:29:50) Však proč ne, já si taky to maso ráda dám, ale šaškovat kvůli půlkilu kuřecího (které tam koupíš čerstvé za stejnou cenu a jeho příprava nezabere víc než ohřátí) se zavařováním se mi zdá jako mrhání energie.
Nicméně každému co jeho jest
|
Pawlla |
|
(24.7.2012 11:33:18) Ohřátí hotového je časově stejné jako příprava syrového?I s nakrájením,naložením a tepelnou úpravou??No tak to sorry,to už mlčím,já blázen ohřívám 3-4 minuty,za tu dobu ze syrového masa jídlo neudělám,jsi fakt umělec.
|
adelaide k. |
|
(24.7.2012 11:40:46) Cháou správně že ten pětiminutový rozdíl mezi ohřátím a osmahnutím je pro tebe to zásadní? Dýl to fakt netrvá (pokud se teda bavíme o tvém zavařeném kuřecím, navíc k němu stejně děláš něco dalšího (zeleninu, omáčku...) Takže tam tu úsporu neviodím. Nic nenakládám, nechápu proč.
|
Pawlla |
|
(24.7.2012 11:44:37) Nedělám maso jen stylem,že ho osmahnu a pokud ano,chci ho mít před tím naložené,takže zase časová prodleva,zeleninu naopak nedělám déle než 5minut,aby nebyla rozvařená,to nám nechutná,takže většinou nejvíc času dá příprava masa.Tam už jsou různé vychytávky,aby to bylo chutné a rychlé,ale musíš mít ten základ.
|
adelaide k. |
|
(24.7.2012 11:46:29) PAwlo, tak mám asi výhodu superženy, neb to zvládám chutné i rychlé zároveň ... a bez namáčení :-D
Omlouvám se že opouštím naši plodnou diskuzi, ale dostala jsem hlad, jdu pojíst něco skromné bezmasé stravy.
|
Pawlla |
|
(24.7.2012 11:48:21) Jsi šikovná,uděluji ti řád zlaté vařečkyi přesto,že chutné je pojem relativní
|
adelaide k. |
|
(24.7.2012 11:52:50) Pawlo, jsi nepřekonatelná, to se musí nechat...
|
|
|
|
|
|
|
|
Luc. |
|
(24.7.2012 11:34:58) zelenina,rýže a těstoviny není plnohodnotný jídelníček .......... ale to JE plnohodnotný jídelníček.... že do plnohodnotného jídelníčku patří maso je blbost...
Nevím koho ses ptala, ale nejsou to dva týdny o rýži a těstovinách, ale dělám i luštěniny, kuskus, koupím tam brambory k rybě
Na pláži většinou prodávají obrovské koblihy, šátečky a pak, tak kdo má hlad, dorazí se odpoledne čím je libo.
|
Pawlla |
|
(24.7.2012 11:36:44) Pro děti?Ano tam maso patří 1-2x týdně.
|
Luc. |
|
(24.7.2012 11:38:16) jj, souhlasim, jsem to přehlídla, 1-2 týdně maso jo a jak jsem psala před chvílí, u nás se maso dělá 2x týdně (do masa počítám i ryby)
|
|
susu | •
|
(24.7.2012 11:39:17) A když ho má celý rok 3-7x týdně, tak se o dovolené obejde bez něj, ne?
|
|
|
|
jak |
|
(24.7.2012 12:37:32) Pawllo, aha, takze bez masa neni plnohodnotny jidelnicek? fakt hruza. to je mysleni jak za totace. hlavne se nacpat:) masem:)
|
|
|
|
jak |
|
(24.7.2012 11:24:07) jak? uvaris ryzi v zeleninovem bujonu, na panvi osmahnes cibuli, zeleninu a smichas. sypes parmazanem. co je na tom divnyho? po obede dam detem dezert a je to.
|
jak |
|
(24.7.2012 11:25:02) a deti mame 3- 15, 10 a 3.5. testoviny kupujeme na miste cerstve.jako dezert zmrzka, ovoce, kolacky.
|
Pawlla |
|
(24.7.2012 11:26:30) Takže dva týdny jíte těstoviny v různých obměnách???
|
susu | •
|
(24.7.2012 11:28:21) Sem tam se to proloží tou restaurací, pak je to v pohodě.
|
|
|
|
|
|
Luc. |
|
(24.7.2012 11:24:44) Mým puberťákům to dycky stačilo a že kluk toho sežral sakra hodně, i ten malej to dává s přehledem
Myslím, že jsme chtěli klíčnici říct, teda aspoň já, že se nemusí trápit zavařováním, že ceny potravin jsou v HR srovnatelné a chtěla jsem jí inspirovat malým jídelníčkem. Nápadů mám víc.
Já opravdu neznám nikoho, kdo to ještě dělá, kromě mojí tchýně a ta je 100 za opicema se vším a všude. A zrovna u ní bych se tý otravy bála
|
Pawlla |
|
(24.7.2012 11:29:31) Akorát nevím proč by mělo být zavaření dvou tří skleniček trápení,to ji zas podsouváte vy,ona se ptá na rady jak,ona neříká,že jí to obtěžuje a taky na tom nic obtěžujícího není.
|
adelaide k. |
|
(24.7.2012 11:31:08) Trápení nevím... ale zbytečnej opruz to je
|
Pawlla |
|
(24.7.2012 11:35:57) Opruz asi pro tebe,nevím v čem,ale to je tvůj pocit,pro mě to je více času na dovolené a více možností jak jsem psala,nejsem závislá na jednom druhu stravování,vybereme si každý den co nám vyhovuje,opruz si představuju jinak.
|
adelaide k. |
|
(24.7.2012 11:41:55) Já někide píšu že s tím musíš okamžitě přestat? Klidně zavařuj dál. A já to budu dál považovat z aztrátu času
|
|
Klauri |
|
(24.7.2012 11:44:27) Důležité je mít puboše, co rádi vaří )). Naše tři dětičky nebyli a nejsou líné si uvařit )). A chápu tě, v pubertě měli hlad furt, ale fakt pořád... a jen trocha sportu a pohybu navíc a jedli ještě 3x víc. Cenově se nevyplatí vozit si jídlo sebou, časově ano. Mé dvě děti s dietou střídali restauraci 1x denně s domácí stravou asi 15x denně ))
|
Pawlla |
|
(24.7.2012 11:45:36) Klauri přesně,od vody jdeme do rastaurace a když dojdem domů tak mají zas hlad
|
Pawlla |
|
(24.7.2012 11:46:04) Syn vaří rád,ale tam prostě nemá čas...
|
|
Klauri |
|
(24.7.2012 11:52:19) přesně ještě jím trčí jídlo z krku a myslí na další byli jsme teď 14 dní v Kalabrii a oni po cestě z hospody, utíkaly si koupit ryby a maso na trh a zeleninu ... a kolik sežrali parmezánu a sušené šunky )))
|
Pawlla |
|
(24.7.2012 11:54:19) Klauri,že by to bylo regionem?
|
Klauri |
|
(24.7.2012 12:02:01) nemyslím, tohle bude spíše dědičné nejenom, že mám doma tři věrné kopie manžela, ale i tu pažravost mají po něm ))
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Eržika. |
|
(24.7.2012 15:40:57) Pawlo, teď jsem byla na táboře - vařilo se na ohni a nasytili se i chlapi bez masa (jednou týdně). Vařilo se lečo, hrrrstková polévka, brambory na loupačku...
|
|
|
kosatka2 |
|
(24.7.2012 11:33:45) beznicku, přesně ty luštěniny mi přijdou fakt hodně sitý, zdravý a levný, akorát se to český národ zatím jaksi nenaučil vařit. není to jen smrdutá hrachovka ze školní jídelny
beru inspiraci hlavně ze zahraničí: indická čočka, mexický fazole... daj se koupit i předvařený, červená čočka je rychlá sama o sobě. když jsme na jednom místě a jde to namáčet dopředu, klidně i cizrna. fazolí je spousta druhů, různý chutě, velikosti, barvy, některý se teda vařej dýl, ale zase u toho člověk nemusí stát
|
Luc. |
|
(24.7.2012 11:42:58) kosatko, souhlasím, dokonce jsem luštěniny a podobný srandy naučila jíst manžela, který byl z domova zvyklý, že denně se žere maso a nejde to jinak... No a teď má tchýně žaludeční vředy, potíže se žlučníkem, doživotní dietu a tchán rakovinu. Mě se ale pořád smějou, jak vařim. Její syn chudák nemá každý den maso, cpu ho cizrnou nebo pohankovýma placičkama. Když k nim přijedem, tak dělá maso k obědu i k večeři, aby se chudák on i chudáci děti občas poměli,když já jim nedopřeju
|
|
|
|
|
adelaide k. |
|
(24.7.2012 10:57:44) Klíčnice, sorry
|
|
susu | •
|
(24.7.2012 11:02:49) No, já taky nemyslela, že se to až tak zvrtne.
|
adelaide k. |
|
(24.7.2012 11:04:01) zvrtne?
|
susu | •
|
(24.7.2012 11:05:46) No, nechtěla jsem, aby se to změnilo v dohadování, jestli zavařovat nebo ne, a že teda Klíčnice dostane i rady co teda zavařit a jak. Což nějak nevyšlo.
|
|
|
|
|
|
Lei |
|
(24.7.2012 10:41:25) no, dělat kuřecí déle jak čtvrt hodinky, tak ho stejně jen vysušíš...ale každý to dělá, jak umí
|
Lei |
|
(24.7.2012 10:47:29) (ale uznávám, že netuším, co obnáší živit puberťáka, my byly dvě holky doma a tak nás záchvaty žravosti asi minuly...a dítě mám maličké)
|
Ropucha + 2 |
|
(24.7.2012 12:00:56) Lei, puberťáci opravdu žraví jsou, to mohu potvrdit, ale že by potřebovali denně maso s omáčkou, to si nemyslím. Ono je to spíš o stravovacích návycích, někdo je tak prostě zvyklý a neumí si představit, čím jiným by se zasytil. Samozřejmě, že různě upravené těstoviny, rýže, luštěniny a zelenina zasytí úplně v pohodě, ale třeba můj tatínek by asi také týden na takové stravě být nechtěl. Je to stereotyp Nicméně potřeba masa se v přímořských zemích určitě dá uspokojit ochutnáním místních jídel, mě by také nenapadlo si tam něco vozit, ale zase je to o tom stereotypu, že někdo holt má rád to své jisté domácí a nechce se na dovolené sháněním jídla zabývat
|
|
|
|
|
|
Raduza |
|
(24.7.2012 11:04:25) Kuřecí a vepřové na cibulce bez zahuštění. Jen paprika a sůl. Hlavně nedávat kmín. Hovězí jsem upekla, cibuli rozmixovala, rozkrájela, narvala do sklinek. Když je málo šťávy, zaliju horkou vodou, aby to bylo ponořené, ale asi nemusí. První den zavařím hodinu a za 24 hodin podruhé hodinu. TAkže maso není potřeba dělat nijak dlouho, krásně to změkne. Nikdy se nic nezkazilo.
|
|
lampetra |
|
(24.7.2012 11:40:47) Zavařuju základy z důvodu úspory času - hlavně toho nákupního, nechci každý den běhat do krámu. V Itálii poblíž našeho ubytování v historickém centru jednoho přímořkého městečka nějaký obchod s masem, aby pohledal. V pekárně jsne kupovali pečivo a třeba pizzu, jinak se muselo autem so supermarketu, což se mi rozhodně nechtělo. Trh zrovna při ruce taky nebyl, jenom pouliční krámek se zeleninou na hlavní "třídě", kde byla ovoce a zelenina cca 3 x dražší než vČR (kupovala jsem ji tam, bylo to jednodušší než jet do toho super.... a nelituju, ale doplňuju, jak to někde může vypadat). Někdy právě z těchto důvodů zavařím masové základy - vepřové, hovězí, "švédské kuličky" ve vlastní šťávě - jenom osolím rychle opeču, dám do sklenic, zavářím 2 x 90 minut, mezitím 24 hodin pauza. Tenhle základ pak doplňuju místními specialitami. Jezdíme na 14 dní a mám třeba 6 sklenic, na rychlé řešení. Zavařování se nebojím, pamatuju, jak v mém dětství zavařovala babička po zabijačce maso na celý rok ( a domácí "konzervy" byly docela normální). vyvaruju se cibule, česneku, kamarádka ale jezdí na loď a zavařuje z důvodu nemožnosti nakupovat, zavařuje třeba i rajskou, roštěnky, s omáčkou, to jsem nezkoušela. Ještě k té úspoře času - doma taky stojím u sporáku, ale co zamažu, to omeje myčka, kuchyňský komfort domácí kuchyně a "letní" někde v apartmánu se nedá srovnávat. Tam mi hlavně vadí, že většinou není trouba, hodně peču - i třeba zeleninu a tak.
|
Pawlla |
|
(24.7.2012 11:47:21) lamperto,a to je druhá věc,doma mám myčku,dobrý postřeh
|
|
|
...j.a.s... |
|
(24.7.2012 12:12:07) Nezavařuju, vydělám eura a jedu na dovču. Max. si koupím sušenky na svačiny. Při dnešních limitech letadlem si nedovedu představit, že bych tahala zavařeniny. A ani busem, měla bych strach rozbití. A řekla bych, že těstoviny je hloupost zavařovat stojí pár kaček všude v Evropě.
|
Raduza |
|
(24.7.2012 12:22:20) Já si nedovedu představit letět na dovolenou letadlem. Buď hory nebo moře, obojí nejlépe s kolem na střeše. V kufru vezu zavařený maso, večer hodím do hrnce rýž, ohřeju maso, zamíchám ešusu, vylezu na vršek a čumím buď na hory nebo moře. Seděl 2x denně v hospodě nebo vyvářet z místních surovin 2x denně, to by mě jeblo už ze shánění těch místních surovin. Snídaně, svačiny, večeře si užiji leda tak v zimě na horách. To beru hotel se vším všudy .
|
Luc. |
|
(24.7.2012 12:26:53) Proč 2x denně?
|
|
Točená vanilková |
|
(24.7.2012 12:28:14) Prosím vás, kdo zavařujete na dovolenou, to máte jednu sklenici omáčky s masem pro všechny nebo toho berete víc? Nám by právě klasická zavařovačka pro čtyři lidi zdaleka nestačila, mužská část mé rodiny je poněkud nenažraná. Ttakže si nedovedu představit táhnout s sebou na týden kupu zavařovaček, popřípadě je pak vymývat a brát nazpátek, abych měla příště zase do čeho zavařovat...
|
|
Martina, 3 synové |
|
(24.7.2012 16:26:13) Mně by se rodina u moře na maso z konzervy s rýží vykvákla. Vždycky se hlavně těšili na tamní jídlo: ryby, mořské potvory, pizzu, kebab, kuskus, pallelu, musaku, olivy... hory ovoce a zmrzlinu.
|
breburda71 |
|
(24.7.2012 16:56:25) Já to dělám už roky tak, že dám maso rozdělené na porce zmrazit, do mražáku dám několik petek vody. Do krosny pak dávám na střídačku zmrzlou vodu, zmrzlé maso.Krosnu dám v autě až dospod. Letos nám cesta k moři trvala mnohem déle než normálně( kvůli nehodě autobusu, ach jo) a i přesto po 24 hodinách byly v láhvích kusy ledu a maso na kost zmrzlé. Venkovní teplota 33 stupňů ve stínu..Dělám třeba čevapčiči, krůtí guláš, přírodní krůtí plátky.Nestojím u toho hodinu, příprava trvá 15 minut a pak už se to vaří samo a já si na terase čtu. Stejně přes poledne jsme zalezlí, tak to že se jídlo vaří třeba hodinu mě nijak od dovolené nezdržuje..a máme čerstvé jídlo, a bez rizika. Všem přeju krásnou dovolenou a hlavně šťastnou cestu v obou směrech..
|
Inaaa |
|
(25.7.2012 0:39:24) Máte nějaké veselé historky spadající do trojúhelníku: GASTRONOMIE – ČECH – ZAHRANIČÍ ?
http://www.cuketka.cz/forum/topic.php?id=2294
Vždyť je to šílenost vozit si jídlo na dovolenou do zemí, kde není hladomor! Samozřejmě, že v Chorvatsku jsou ceny podobné našim. Osobně raději jezdím do Itálie a potraviny vozím také. Dokonce plné auto. Jenomže do Čech! Do Itálie si vezu jen italskou kuchařku… Proč se probůh cpát u Jadranu zavařeným lečem, nebo ptáčkem s knedlíkem? V zemi, kde mají skvělé pljeskavice, ligně na žaru, osliče, pršut, školjke sa vinom, atd.
Bohužel tohle vození konzerv, polotovarů, instatních věcí apod. způsobilo mojí naprostou averzi na Chorvatsko, prostě s tím mám spojenou typickou českou rodinku s řízky a autem plným konzerv, včetně i těch vajíček, a nějak to už nemůžu překonat…
Všechno souvisí se vším. Lidé, kteří točí pár jídel pořád dokola, si naučí děti na těch pár jídel. Na dovolené je nejsou pořádně schopni uvařit (ta omáčková jídla, která figurují v seznamech nahoře, jsou zpravidla náročnější na kuchyňské vybavení i čas), a děti nic jiného jíst nechtějí. A místo, aby si uvědomili problém a řešili ho, tak příště holt navaří do skleniček.
Ano, devadesátá léta byla jiná. Otevřel se nám západní svět a tak jsme ho chtěli poznat. Platy byly rovnostářsky malé, ceny na západě vysoké, tak se jídlo vozilo. A rozhodně nemyslím, že to tehdy bylo něco špatného. Jako kluk jsem byl šťastný, že můžeme do Itálie a nevadil mi namražený chléb, lovečák a paštiky. Ale do dnešní doby to už myslím opravdu nepatří.
|
breburda71 |
|
(25.7.2012 7:31:17) A co ty zástupy Němců a Holanďanů, co si sebou vozí i pekárny na chleba, a dovolenou tráví v obytném autě v kempu, ze kterého nevystrčí nos? Když zajdeme v Chorvatsku do města, tak v hospodách jsou převážně Češi a Slováci.. V městečku, kam jezdíme, tak mě fakt neláká kupovat maso, v jedné malé masně, která tam je, tak skoro všechno mají v mrazáku, dopředu připravené čevapčiči a pljeskavice, a pak už jen kuřecí prsa, které nejíme.A jezdit někam 20 km na nákupy, to by nikdo z naší rodiny nejásal, nákupy fakt nemáme o dovolené rádi. Konzervy nejíme tam ani doma, takže si sebou na těch 14 dní vezu asi na 6 obědů zmrazené maso,přílohy a zeleninu koupím v malé, obchůdku tam, 3x si zajdeme do přístavu pro ryby a zbytek bezmasé + si dáme párkrát v hospodě večeři. Jestli to někoho pobuřuje a nejezdí kvůli nám do Chorvatska, tak je to fakt jenom jeho problém, a kdyby tam jezdil, tak by si možná všimnul, že jídlo sebou nevozí jen Češi..
|
štěpánkaa |
|
(25.7.2012 11:17:18) přesně tak, byla jsme sama překvapená, že na odpočívadlech u dálnice (v Čechách a na Slovensku) nejíme namazané chleby jenom my, ale taky Němci, Holanďani, Poláci i Rakušani. zdaleka to není výsada jen Čechů. a cestování s karavanem nebo obytným autem, to má tradici také hlavně v těchto zemích, v tom Češi a Slováci nejsou přeborníky
|
|
|
|
|
|
|
|
|