Monika. |
|
(22.9.2013 16:32:47) Taky se zeptám: znamená to tedy, že samotné Clostridium b. pro člověka není nebezpečné, nebezpečný je pouze ten produkt botulotoxin?
A druhá otázka k tomu čtvrthodinovému převaření - i konzerva s botulotoxinem je po čtvrthodinovém varu bezpečná?
|
Cimbur |
|
(22.9.2013 16:48:39) Za určitých podmínek může Cl. botulinum žít v trávícím traktu novorozeňat, jinak u dobytka je součástí běžného osídlení střeva. U lidí se ve střevě vyskytuje např. Cl. difficile, to dělá problémy třeba našim starým pacientům.
|
Monika. |
|
(22.9.2013 16:54:27) Díky, ale neodpověděla jsi mi na druhou, pro mne zásadní otázku:
Je i konzerva s botulotoxinem po čtvrthodinovém varu bezpečná?
|
angrešt |
|
(22.9.2013 16:58:03) To rozlišení na dospělé a malé děti je právě zásadní. Pro dospělého je nebezpečný pouze botulotoxin (který je ničen 15 minutami varu). Pro dítě je nebezpečný nejen botulotoxin, ale i živé clostridium botulinum. A spory clostridií patnáctiminutový var neničí.
|
angrešt |
|
(22.9.2013 16:59:13) Tj. 15 minut varu(při 100 stupních, tj. ne nějaké prohřívání ohřívání, ale poctivý var) zničí botulotoxin. Takže pro dopsělého pak takové jídlo rizikové není. Spory clostridií neničí, takže pro kojence riziková zůstává.
|
Monika. |
|
(22.9.2013 17:01:40) Díky! To je docelá zásadní informace, protože i tady na Rodině se opakovaně psalo, že nějaký var nepomůže.
No a nebezpečí samotné bakterie Clostridium trvá do kterého věku přibližně?
|
angrešt |
|
(22.9.2013 17:05:00) Obvykle se uvádí do tří let, i když přesné udání věku se různí. A platí to i pro jakékoli imunosuprimované osoby (jak píše Cimbur třeba o velmi starých lidec, nebo lidé na onkoléčbě, do určité míry jsou imuno"suprimované" v určitém směru i těhotné...). Pro zdravého dospělého ano, 15 minut pravého varu při 100 stupních (což odpovídá cca 25 - 30 minutám kuchyňské úpravy, kdy teplota nejprve dostetčně stoupá, pak chvílemi padá níž třeba odklápěním poklice) ničí botulotoxin a konzerva se stává jedlou.
|
angrešt |
|
(22.9.2013 17:15:26) Hele, já bych se jich prostě taky bála a jelikož je to už dlouho, tak já bych klidně spáchala dvojitou sterilaci - jeden den a druhý den, prostě jako bys je zavařovala teprv teď. Sice pak budou poněkud měkké, ale mně osobně by to vadilo míň, než strach je jíst. Stejně bych je používala do nějakých koláčů a tam změknou, a´t jsou předtím jakékoli.
|
angrešt |
|
(22.9.2013 17:29:28) Takže máš ty třešně taky zavařené s cukrem? To by pak bylo celkem v klidu. nějak se ztrácím. Cukr v kompotu stačí, právě v té kombinaci s cukrem z ovoce + ta jedna sterilace. Sterilace pohubí, cukr brání dalšímu klíčení. Navíc je obecně ovoce ze stromu méně rizikové.
|
angrešt |
|
(22.9.2013 17:47:35) No protože džem nesteriluješ, tj. ten cukr tam musí být v mnohem větším množství, aby to pohubil (u džemu jde i o jiné bakterie,nejen clostridia, která tam jsou ve sklenicích, na víčkách, nanaseš je tam rukama při nandavání atd. - proto to množství cukru - u kompotu nejdřív zavřeš, pak sterilací všechnu tuhle kontaminaci pohubíš a pak ten cukr chrání proti malému zbytečku, který ev. přežil, a aproti těm, co chctějí znovuklíčit). Kdybys džem sterilovala, můžeš sladit míň - jako u kompotu. U toho kompotu je to množství cukru na vyklíčivší spory clostridií už dostatečné.
|
angrešt |
|
(22.9.2013 17:53:58) Nemáš náhodou ten elektrický hrnec? to by snad ta přesterilizace nemusela být takový problém, ne? Já bych to svému pidižvíkovi nedala.
Džemy se nemusejí sterilovat, pokud je v nich dostatečné množství cukru (ovoce:cukr 1:1). nebo pokud je v nich konzervant (to je třeba v těch přípravcích 2:1, 3:1... tam bývá kys. sorbová a benzoová, která to konzervuje, když tam chybí cukr, proto je nepoužívám). Popis a vysvětlení najdeš u mě v kuchařce.
pokud chceš dávat cukru míň, tak je sterilace nutná. Tj. možná míň sladíš džemy, tak to steriluješ, ne?
|
angrešt |
|
(22.9.2013 17:59:05) nevím, kolik je Hance, ale zřejmě to není kojenec tak pro Hanku byhc to udělala tak, že bych tu zavařeninu prostě převařila/přepekla před podáváním. třeba je můžeš použít jako náplň koláčů (např. do pařížského jablkového koláče) nebo tak. Nebo fakt jen 15 min převařit, nalít do misek a vychladit. A měla bys po problému.
|
angrešt |
|
(22.9.2013 18:04:34) No tak to už kojenec fakt není, tka pokud manžel přesterilizaci strikntně odmítá, dala byhc kojenci kupované )nebo ještě te´d klidně můžeš dvojmo zavařit nějaké další, jablke i hrušek je habakuk) a Hance bych to těch 15 min převařovala, můžeš to pak třeba zavařit do ovesné kaše nebo tak.
|
|
|
|
|
|
Jahala. |
|
(22.9.2013 19:32:15) Já je holce sterilizovala 2x nebo jsem je dávala na mrazák. to taky fungovalo
|
|
|
angrešt |
|
(22.9.2013 17:51:07) resp. bakterie a plísně - plísně jsou u džemu větší riziko než bakterie a ten cukr chrání hlavně před nimi; v kompotu problém plísní je díky sterilaci po konnatminaci velice malý, u správně provedené sterilace téměř zanedbatelný.
|
|
angrešt |
|
(22.9.2013 17:56:16) Takhle s odstupem moc nevím, jak a kolik. Zkus se inspirovat tady http://www.vyuzeno.cz/2013/07/domaci-konzervace-potravin/ , ryze teoreticky by nemělo vadit, že ten odstup je dlouhý, ale ruku do ohně za to dát nemůžu, je to nestandardní postup, takže pro něj nejsou vypracovaná pravidla.
|
|
|
|
|
|
|
angrešt |
|
(22.9.2013 17:29:52) A když to přepečeš v koláči, tka je to taky v pohodě.
|
|
|
|