Linda V. |
|
(25.1.2014 14:11:59) Zdravím,
tak už se potvrdilo, že kvůli alergii nesmím lepek, kravské mléko ve všech jeho formách, vajíčko - konkrétně žloutek a sama nejím maso, nemám ho ráda, jím pouze ryby.
Můj jídelníček se smrskl tak, že jím pořád dokola lososa s bramborama, šmakounovy nudle s lososem, zeleninovou polévku, rizoto se zeleninou a tofu nebo zapečenou polentu se zeleninou a kozím sýrem.
Občas upeču chleba, který mi z bezlepkové mouky extrémně nechutná, má tvrdou kůru, uvnitř je nedopečený (zatím jsem zkoušela jen směsi z krabice), namažu si nějakou rostlinnou paštikou nebo co to je a dám si k tomu kus papriky.
Jsem z toho trochu zoufalá, sice bydlím ve městě, ale v nejbližším obchodě pro mě nic moc není (běžný Albert), nemají ani jeden jogurt bez kravské bílkoviny, kozí sýr stojí pidi krabička 90 Kč, bezlepkovou mouku jsem tam nenašla.
Z práce chodím tak, že ve zdravých výživách je už obvykle zavřeno, jediné otevřené bývá Sklizeno, ale tam je tak draho, že se držím strašně zkrátka.
Prosím, pokud máte zkušenost s takovouto kombinovanou dietou, dejte mi tipy, kde levně nakoupit, kde hledat recepty, jak organizujete vaření a tak dále. Takové praktické věci.
Zase nechci, aby se kolem jídla a vaření točil celý můj život, ale tohle je potřeba plánovat. Navíc cítím, že celou svoji výplatu budu nyní věnovat potravinám.
|
M a 1 | •
|
(25.1.2014 14:50:47) My teda takovou dietu nemáme, ale i tak máme dny bez lepku a bez mléka, vajíčko nejím i tak :). Doporučím Zdeňka Kolláriková - 50 receptů ...
Klasicky rýže, pohanka a jáhly jsou bezlepkové, takže cokoliv z tohoto. Třeba jahelník (ono to drží i bez vejce, vyzkoušené, když doma nebylo :)), rýže, zeleninka na másle a maso, nebo rybí kousky, nebo mořské potvory s různými kořeními je to tak na deset základních obměn.
Mléko se dá nahradit náhražkovými mléky jak koupenými, tak třeba mandlové nebo makové s dobrým mixérem jdou udělat doma (namočí se mandle nebo mák a druhý den se rozemele na padrť a přecedí). Tohle my nepoužíváme, není potřeba, ikdyž u dcery mám podezření na intoleranci, takže možná na tom skončíme taky.
Těch jídel je tolik... my tak vaříme několikrát týdně. Za mě základ knihy od té Kollárikové - mých 50 nej receptů nebo tak nějak, pak Biokuchařka Hanky Zemanové - tam jsou většinou zajímavé bezmasé, lze poměnit suroviny za bezlepkové varianty, a hodně jídel je tam bezlepkových atd. Hodně zajímavých je na FB ve skupine RAW - jsou to vitariáni, jedí jen ovoce a zeleninu, žáden lepek, žádné mléko, maso... tam je přehršel jídel, informací, pomazánek, sušených chlebíků bezlepkových, jako inspirace myslím super :).
A tím se člověk dostane k dalším odkazům a informacím. Internet je jich plný. Spousta těch bezlepkových a bezmléčných receptů třeba chutná i manželovi, který je zarytý "masař a mlékař" :). Takže si člověk i pochutná. Za mě odrazový můstek asi Hanka Zemanová a její Biokuchařka.
|
Linda V. |
|
(25.1.2014 15:47:52) Díky moc za tipy na knihy!
|
|
|
Veronika | •
|
(25.1.2014 14:52:35) Já zkusím dát tip na toho Alberta - u nás i v menším maji ovčí jogurt 20 dkg, je řecký,ale musíš hledat, protože mají i z kravského. Hned u toho mají i ochucené kozí, ty jsou teda předražené,ale ten ovčí je dobrý. Pečivo bez lepku kupuji už to hotové - taky albert, vyjde levněji než ve specializ. prodejnách a neni to teda žádná hitparáda,ale lepší, než co se mi podařilo upéct V DM kupuji rýžové mléko - na musli / kupuji bezlepkové /, na palačinky, vaření atd. Smetanu sojovou - pozor někde jsou stopy mléka!, musíš studovat etikety. V tom DM se dá docela sehnat. Kdyžtak se ptej.
|
Linda V. |
|
(25.1.2014 15:49:16) Veroniko, ten ovčí jogurt u nás mají poznačený v regále, ale nikdy tam není. Ptala jsem se jednou prodavačky a ta mi řekla, že tam není proto, protože to nikdo nekupuje a že ho prostě nemívají
Můžeš mi, prosím, poradit, kde tam najít bezlepkové pečivo?
|
|
|
třeba já | •
|
(25.1.2014 14:53:07) No, pokud nejíš maso, protože ti nechutná, tak toho k jídlu opravdu moc nezbývá - kromě brambor, rýže, pohanky atd., příp. bezlepkových těstovin s nějakou zeleninou nebo rybou, nebo ještě sójové maso nebo šmakoun. Zkusila bych to přehodnotit a vyzkoušet aspoň nějaký druh masa, který by pro tebe byl přijatelný. Tady je blog mého kamaráda: http://mmetla.wordpress.com/ - který je teda zaměřený na paleo stravu a životní styl, masa je tam hodně, ale najdeš sem tam i recepty bez masa (nebo lze upravit) nebo tipy, jak nahradit pečivo a tak (např. květákové housky - to by mě fakt nenapadlo)... má tam i tipy, kde co kupuje, e-shopy a tak. Myslím, že pokud nemáš v dosahu dobře zásobený obchod a nestíháš to časově, tak by pro tebe mohlo být řešením jednou za čas nakoupit větší zásoby specifických trvanlivějších potravin právě přes internet (existuje i např. řada mléčných výrobků bez laktózy - to by pro tebe bylo přijatelné, nebo mléko prostě nee vůbec? Sama se teď taky stravuju dost alternativně a chce to prostě zkoušet a hledat a testovat i neobvyklé suroviny a jejich kombinace. Třeba avokádo a uzeného lososa bych sama dohromady asi nevymyslela, ale salát je z toho výborný. A takových věcí je spousta, určitě se to zvládnout dá.
|
Shayla a 3 kluci |
|
(25.1.2014 15:37:49) Luštěniny, čočka, hrách, cizrna, fazolky. Z toho se dá uvařit jídla...
|
Linda V. |
|
(25.1.2014 15:55:53) Já právě poslední roky žila hodně zdravě a spoustu věcí dělala sama, pečivo jsem vůbec nekupovala, jogurty jsem dělala, ale teď je to strašně omezené a nevím, co s tím.
Luštěniny mně nechutnají, jím je z nutnosti, vím, že to potřebuju, ale prostě si nepochutnám.
|
|
|
Linda V. |
|
(25.1.2014 15:50:54) Díky za blog.
Maso jsem zkoušela posledních 14 dní v různých variantách - nejen, že mi nechutná nic, mně se z toho, bohužel, přímo navaluje. Mám to tak od dětství.
|
M a 1 | •
|
(25.1.2014 16:26:30) Zkus si sehnat biomaso z farmy, ale přímo od nich. Z mladých kusů, které jsou čerstvě zabité. Garantuji ti že ti zachutná! Třeba hovězí z obchodu z toho se mi navaluje taky, je to hnusné. To samé si pamatuji ze školy :(. Ale když jsem vařila biohovězí, přímo čerstvé z farmy, tak jsem ho jedla i neosolené jen uvařené v tlakáči a bylo to opravdu velmi lahodné, na to že to prostě normálně nejím, tak tohle bylo úplně jiné.
A protože toho masa nesníš asi moc, tak tě ani asi o 20% dražší biohovězí nezrujnuje finančně.
|
neznámá |
|
(25.1.2014 16:34:54) Ono není čerstvé, naopak je uzrálé. Na čerstvé hovězí spíš narazíš v supermarketech. A souhlasím, klasické kupované hovězí se moc jíst nedá. Asi bych taky zakladatelce doporučila, zkusit kvalitní maso, třeba změní názor. A ryba přece není jen losos, na nich se dá slušně žít.
|
|
Modřinka |
|
(25.1.2014 17:02:52) Souhlas. Kupované hovězí poznám jak podle struktury, tak podle smradu při vaření. my máme v rodině soukromého zemědělce a když zabíjí pro sebe, bereme si půlku my a přiznám se, že bych ho někdy dala do pusy klidně syrové, jak voní. (Klid jsem těhotná, tak mám chuť na ledacos
|
|
Linda V. |
|
(25.1.2014 17:38:34) M a 1, nechutná mi ani čerstvé bio maso, měla jsem ho celé dětství - můj dědeček měl statek, maso jsme měli od něho, já to prostě nesnášela a fakt mi to nechutná ani teď.
neznámá, o rybách jsem psala, že nejím jen lososa, ale uvedla jsem to jako příklad, že zrovna teď jím lososa.
Modřinko, mrazím. Asi se špatně vyjadřuju.
Majoranko, díky za tip na knihu.
|
|
|
|
|
Etea |
|
(25.1.2014 15:14:43) www.jimejinak.cz www.varimezdrave.cz http://pani-dyne.cz/
Jíst se dá dobře i bez toho, co nesmíš, ale chce to mít inspiraci, mít kde zapátrat. Spoustu potravin si můžeš objednat přes net. Je lepší si některé potraviny, které se osvědčí, nakoupit do zásoby. Samozřejmě jen to, co snese skladování. Bez lepku se dá uvařit spousta hustých polévek, chutné jsou i rýžové těstoviny, rýžový papír, pohankové nudle, je řada chutných zeleninových jídel, bezlepkově a bez laktózy jsou udělat i palačinky, lívanečky a různé placky. Pokud nemáš alergii na sóju, tak z bílého tofu připravíš chutné krémy - sladké i slané. Dobré je i mandlové a makové mléko - jednoduše si ho uděláš doma, stejně tak bez problémů můžeš doma udělat i rýžové mléko (není potřeba nakupovat drahé). Výborné jsou ovocné pudinky, pohankové dezerty. Z polenty se dá připravit řada jídel - nám moc chutná grilovaná polenta a cuketové "zelí", nebo polenta a pórek na česneku a zázvoru (dle Bioabecedáře), nebo prostě jen grilovaná polenta čímkoliv obložená . Ještě naše oblíbená lahůdka jsou zapečené cukety s kozím sýrem. Pokud můžeš kozí a ovčí sýr, tak je prima, občas mají chutný kozí polotvrdý sýr v Lidlu - je to tak cca. 200g a stojí do 30 Kč.
|
Linda V. |
|
(25.1.2014 15:51:54) Palačinky? A jak? Zkoušela jsem takové banánové jen s bílkem, ale bylo to nic moc.
|
|
Etea |
|
(26.1.2014 8:07:12) Na těch stránkách, které jsem ti napsala, je několik receptů na bezlepkové a bezlaktózové palačinky, např. jen z pohankové mouky. Samozřejmě nemůžeš čekat úplně stejnou chuť jako u těch klasických z bílé mouky, ale myslím si, že důležitější je, čím se palačinka namaže nebo naplní, než to, že těsto samo o sobě nemá stejnou chuť.
Nehledej překážky, takto radikální změna jídelníčku je samozřejmě šok, takže chápu, že zatím tápeš a jíš pořád to samé. Rozhodně to není žádná tragédie, opravdu se můžeš i se všemi omezeními stravovat, troufám si říct, skvěle. S masem bych si hlavu nelámala. Jen je potřeba si trošku nastudovat, jak by měla být tvoje strava složené, aby jsi se z jedné nemoci nedostala postupem času do nemoci jiné.
Myslím, že bys měla i trošku do sebe investovat a svou diagnózu probrat s nějakým solidním celostním lékařem. Myslím, že by ti velmi prospěl i jiný pohled na tvůj problém. Možná by ti to všechno pak začalo dávat větší smysl.
|
|
|
withep |
|
(25.1.2014 15:25:48) Jsi dobrý kandidát na makrobiotiku . Stejně jako Etea bych ti poradila stránky jimejinak.cz, a nakupovat v e-shopech. Já po odstěhování z Prahy nemám v dosahu žádný obchod, kde bych koupila bio chlebovou mouku, takže objednávám přímo od výrobce (http://biopotraviny.bioweb.cz/), nakoupím přes 1000 a mám poštové zdarma (a nemusím se s těma kilama mouk tahat domů) Je tam spousta bezlepkový obilných produktů, jsou označené piktogramem.
|
|
Modřinka |
|
(25.1.2014 15:32:55) Zkušenost mám jen s nemléčnou dietou, vše jsem objednávala na eshopech, větší množství, aby pošta byla zadarmo, všechny věci vyšly levněji, než to co se sehnalo tady v obchodech. Na tvém místě bych se pokusila rozšířit alespoň druhy ryb, které jím, jsou chuťově velmi rozmanité a některé i levnější než losos. Do masa asi nemá cenu tě ukecávat, ale s takhle osekaným jídelníčkem bych se snažila minimalizovat potraviny, které nejím, byť mohu.
|
Linda V. |
|
(25.1.2014 15:54:17) Ryb jím víc druhů, v poslední době toho lososa, protože k němu mám momentálně nejlepší přístup. Nechci kupovat mražené ryby, tak vždycky koupím velký kus něčeho a pak to jím pár dní nebo týdnů.
Jinak přes léto mívám tresky nachytané čerstvé a taky v sezóně ryby z českých rybníků - mám bratra rybáře, který nejí ryby
|
Modřinka |
|
(25.1.2014 16:58:36) Tak to je fajn. Proč nechceš kupovat mražené ryby chápu, ale proč si ten velký kus prostě nerozdělíš a nezamrazíš sama? Já se snažím o soběstačnost v ovoci a zelenině a rovněž v mase a dělám to právě tak, že v sezoně zamrazím. A mám pak jistotu, že třeba to maso, které my jíme, je zdravé, domácí a hlubokozamrazené okamžitě po rozbourání. Kapři zabití hned po výlovu a ne až po měsíci převážení sem a tam.
|
|
|
|
Shayla a 3 kluci |
|
(25.1.2014 15:36:17) Vyber si něco z makrobiotiky. Oni nejedí mlíko, maso, vejce. Jedí lepek v podobě celého zrna, tak tam musíš dát bezlepek. Třeba Radost ze zdravých dětí, to můžeš využít i pro sebe. A třeba si to trochu pouprav. Rýžový nápoj prodává DM a myslím si, že i hypermarkety.
|
|
Monika |
|
(25.1.2014 15:40:13) Asi bys měla jíst hodně luštěnin kvůli bílkovinám.
|
|
Anna Veselá |
|
(25.1.2014 16:02:53) Takhle se stravují vegani a co vím, nemají problém s tím že by jejich jídelníček byl málo pestrý nebo nějak zvlášť finančně nákladný. Jestli jsi na FB, doporučuju skupiny Vegan CZ&SK a Veganská DIY kuchařka, tam najdeš spoustu tipů, rad a inspirace.
|
Linda V. |
|
(25.1.2014 16:12:31) Nechci se stravovat vegansky, můžu mléčné výrobky od koz i ovcí a mám fakt moc ráda sýry a tak. Ale chybí mi třeba tvaroh, zatím jsem neviděla jiný než od krávy. A že to není finančně nákladné? To tedy je - jediné máslo, na které jsem zatím narazila (v Tescu - ale bohužel jen v hypermarketu), tak stálo 70 Kč a je ho 125 g, je tedy poloviční než normální. A ty sýry...
|
kambala pláááckááá |
|
(25.1.2014 16:15:09) Na maslo kasli - nahrad dobrým olivacem. V itálii a španělsku a recku a tak máslo nepouzivaji vubec a jak jsou zdraví:)
|
|
Velšice |
|
(25.1.2014 18:14:38) Nakupuj Globus, Billa, DM drogerie, pak něco málo Kaufland a Spar. Drahý to je ale všechno!
|
|
|
|
kambala pláááckááá |
|
(25.1.2014 16:10:52) Www.bioobchod.cz,tam nakupuju ve velkém množství. Ale měla bys fakt přidat ty luštěniny
|
kambala pláááckááá |
|
(25.1.2014 16:13:20) A třeba houby. Hliva je skvělá jako příloha a chuťové někomu nahradí maso a je zdravá. A bataty
|
Linda V. |
|
(25.1.2014 16:17:48) Batáty jím, houby ne - na to mám taky alergii. Ovšem úplně jsem je do úvodu zapomněla připsat, neb je nejím už řadu let a tak mi ani nijak neschází.
Na máslo nekašlu - miluju tu vůni...
|
kambala pláááckááá |
|
(25.1.2014 18:13:01) no ale když nesmíš vůbec mléko, tak z čeho to drahé máslo je? to bude samá chemie, ne?
|
Hilly. |
|
(25.1.2014 18:19:33) Podle toho, na co je v tom mléku alergická, třeba by mohla přepuštěné máslo...
|
kambala pláááckááá |
|
(25.1.2014 18:27:23) Hilly, na začátku píše, že na všechny složky mléka (tak to mám taky, proto se ptám)
|
Linda V. |
|
(25.1.2014 18:36:37) Jde o alergii na kravské mléko - jak píšu v nadpise. V úvodu jsem psala ve všech jeho formách, tím jsem myslela jogurty, sýry, máslo, tvaroh atd. - ale jen kravské mléko. Ovčí i kozí smím.
|
|
|
|
Linda V. |
|
(25.1.2014 18:34:51) Kozí máslo - to smím.
|
Velšice |
|
(25.1.2014 20:55:55) Kozí máslo je úžasný. Jen na něj neumím jíst marmeládu a med. Bezlepkových tousťáků je iks druhů od několika firem. Nejvíc nám chutná Marks a Spencer, ale dobrý je i od Scharu a Michalíka. Největší výběr obecně má jeden obchod na Černým mostě v Praze. Mají kdyžtak i eshop.
|
|
|
|
|
|
|
Dadulka,02/06,06/07 |
|
(25.1.2014 16:18:42) Zkus tofu, hlívu, zeleninové saláty.... Z mojí zkušenosti je nejhorší první šok, ale postupně se toho dá vymyslet celkem hodně a zjistíš, že tak omezená vlestně nejseš. Do peněz to leze hodně a osobně bych se neobešla bez masa.
|
|
Majoranka |
|
(25.1.2014 17:10:14) Skvělá je kuchařka od Dagmar Lužné: Makrobiotické nedělní vaření. Napsala i jiné kuchařky, ale tato mi přijde nejlepší.
|
|
Velšice |
|
(25.1.2014 18:11:45) Marks a Spencer má výbornej bezlepkovej tousťák. Takže dělám jen opečenej s takovýma těma paštičkama (houbová, brokolicová, pohanková, tataráček, atd, nebo s čímkoli jiným. - zapečené brambory se sýrem - orestované brambory nakrájené na kostičky se špenátem - totéž se zelím - bramboráky s náhražkou vejce - zapečené bezlepkové těstoviny - bezl. nudle s mákem - luštěniny (čočka na kyselo, hrachová kaše) - zeleninová směs s rýží - kulatá rýže s houbama alá kuba (výborný) - bezl.pudink z kukuřičného mléka - želé z bezl pudinku s ovocem a bezl.piškotama - bezl.bramborovej knedlík se špenátem, nebo zelím - podobně bezl.halušky - polívky - br.kaše s kukuřičným, nebo rýžovým mlíkem se sojovou sekanou, nebo s čímkoli, co máš ráda (čočkový karbanátky, obalovaný ovčí sýr v kuk.strouhance, hlíva ústřičná, žampiony) - lososové rizoto s olivama
Mouku a těstoviny nemusíš kupovat každý týden. Ostatní házím na mrazák. Větší nákup stačí jednou měsíčně. Neboj, jde to!
|
Linda V. |
|
(25.1.2014 18:29:04) Bezlepkový tousťák? To se zblázním štěstím
|
|
Linda V. |
|
(25.1.2014 18:32:15) Velšice a díky i za ty ostatní tipy. Jinak ještě - kde se dají normálně koupit bezlepkové bezvaječné těstoviny kromě netu?
|
Velšice |
|
(25.1.2014 20:53:16) Bezvaječné, bezlepkové těstoviny má Lidl :) A za normální cenu.
|
|
|
|
alzbeta | •
|
(25.1.2014 18:11:58) Umis-li anglicky, neni spatna databaze receptu casopisu BBc Good Food (prebira z nej hodne cesky Apetit). Daji se vyhledat recepty podle omezeni. http://www.bbcgoodfood.com/recipes/category/special-diets Jinak doporucuju hodne lusteniny, treba z cizrny ci cocky se da najit spousta pochoutek, inspiruj se asijskou a blizkovychodni kuchyni. Takovy hummus je fajn se zeleninou i jako svacinka do prace. Co se tyce surovin, pokud mas dostupny Globus, ten ma otevreno do vecera a i o vikendech, a maji myslim slusny sortiment bezlepkovych vyrobku i surovin, a taky ruzne exotictejsi suroviny za slusne ceny. Asi bych na Tvem miste delala vetsi nakupy jednou za cas a jidelnicek planovala aspon trochu. Ty bohuzel se svymi omezenimi nejsi v situaci, kdy bys mohla jen tak po ceste z prace cokoli nakoupit v kteremkoli obchudku, aspon v nasi zemi zatim ne.
|
|
Hilly. |
|
(25.1.2014 18:18:45) Zkus ajurvédské recepty, třeba podle Frreje, mně chutnají. Vůbec nezoufej, máš dneska obrovské možnosti. Jsou mouky rýžové, pohankové, kukuřičné. Můžeš péct buchty, chleby...nelze to sem všechno psát, prostě nakup kuchařky a vař, časem si to zažiješ..
|
|
daba+holčička |
|
(25.1.2014 21:09:45) a co nějaká exotika - třeba indické nebo thajské jídlo uděláš krásně bez masa, příloha rýže, mléko kokosové
|
|
|